Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#481 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 postów

Napisano 09 luty 2015 - 11:39

Na FW Globalsat działa prowadzenie po sladzie.

#482 danon_78

danon_78
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 09 luty 2015 - 12:12

Witam,

przeczytałem praktycznie cały wątek i mam pytanko. Temat kręci się wokół Mio cyclo 105 czyli urządzenia z możliwością podłącznia czujników tętna, kadenci i prędkości. Co panowie powiecie o modelu Cyclo 100? Nie potrzebuje tych wszystkich czujników bo mam zamiar używać licznika do celów turystycznych i chodzi głównie o zapis śladu GPS (wiem że można to robić na smartfonie ale szkoda do tego baterii, a czasami wypad trwa cały dzień i bateria tego nie wytrzymuje). Czy jest możliwość zmiany softu w 100-ce na GS itp. 

#483 BorOl

BorOl
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 20 luty 2015 - 14:16

Dzień dobry. Witam wszystkich użytkowników forum i pozdrawiam z Olsztyna. Nie jestem wprawdzie kolarzem, ale rowerzystą jak najbardziej.

Co panowie powiecie o modelu Cyclo 100?

Jestem właścicielem tego wynalazku od 2 dni. Kupiłem na Allegro z jednego ze znanych sklepów komputerowych za 199 zł (na stronie internetowej tego sklepu są w cenie... 399, na forumrowerowym jeden z użytkowników sprzedaje 2 z nich po 230 - dzisiaj zaktualizował cenę :D ) w podobnym celu jak Ty. Obawiałem się tej niskiej ceny, ale wygląda na to, że wszystko jest ok. Chyba, że to kwestia braku barometru, o czym piszę niżej ;)

Parę spostrzeżeń po pierwszym (jedynym na razie) wyjeździe:

1) dokładność rejestracji sygnału znacznie lepsza niż w moim egzemplarzu LG G2 mini (wyjątkowe badziewie, jeśli chodzi o GPS):

2) instrukcja obsługi jest do całej serii 100, więc nie wszystkie funkcje są w modelu 100 - część jest w 105. Problem polega na tym, że nie jest to czytelnie oznaczone i tak np. przy opcji barometr nie ma zastrzeżenia, że występuje w wybranych modelach. W 100 go nie ma. Napisałem o tym do polskiego MIO - ciekawe co odpiszą ;)
3) Muszę przebrnąć przez ten wątek odnośnie oprogramowania komputerka, ale sytuacja u mnie wyglądała tak: po zakupie CycleAgent stwierdził, że oprogramowanie jest aktualne, ale później (w poszukiwaniu barometru ;) ) zajrzałem na stronę Mio i znalazłem oprogramowanie zamieszczone na stronie 17.02.2015. Bez większego zastanowienia wgrałem to oprogramowanie - barometr się nie pojawił ;) ale zniknął j. polski. Nie dam sobie ręki uciąć, ale wydaje mi się, że oprogramowanie po kupnie miało numer 1.01, a teraz 2.01. Dzisiaj zauważyłem, że w nazwie pliku z oprogramowaniem rzekomo z 17.02.2015 r. była liczba 2013... Nie wiem skąd ten bałagan, a CycleAgent nadal twierdzi, że oprogramowanie mam aktualne. W tej sprawie także napisałem do Mio.

Nie wiem jak z nowym oprogramowaniem, a ze starym zrobiłem tylko tę jedną trasę. Nie mam innego licznika, więc nie wiem jak dokładność wskazań. Ja jestem bardzo zadowolony, bo za stosunkowo niewielkie pieniądze mam święty spokój ze smartfonem. Wprawdzie trochę więcej roboty z wgrywaniem tras do Endomondo czy na Stravę, ale korzystając z Tapiriika ułatwiłem sobie to zadanie (choć jeszcze tego nie opanowałem do końca). Jeśli dalej będzie bez problemów technicznych, to pomijając brak barometru, do celów statystycznych i zabawy np. w GISie, sprzęt wydaje się w zupełności wystarczający. Jeśli masz jakieś pytania, to pisz - sprawdzę i odpowiem.

#484 danon_78

danon_78
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 22 luty 2015 - 00:48

Też kupiłem cyclo 100 na allegro w cenie 199 pln tylko że już został ztuningowany FW GS 580B czyli odpowiednikiem "100" Doszło kilka funkcji - nawigacja, alarm ale też pewne zostały wyłączone - wł/wył ekrany. Ciekawy jestem czy moge wgrać FW z GS580P i czy będzie obsługiwany.

#485 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 22 luty 2015 - 10:53

Witam. Czy w nowych/alternatywnych wersjach firmware pojawiła się opcja wyświetlania mocy 3s i 30s?

#486 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 28 luty 2015 - 22:28

Ile wam szła przesyłka z ebaya?

#487 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 02 marzec 2015 - 21:30

a co myślicie o Mio Cyclo 505 HC, używa ktoś tego? Porównują to do Edge 1000, a to już najwyższa półka

Spojrzałem jeszcze na alledrogo i jest tam wystawionych kilka urządzeń Mio w ciekawych cenach, ale z mapami Europy Zachodniej, nie znam się na Mio, ale nigdzie nie mogę znaleźć info o możliwości zakupu i wgrania innej mapy. Czy ktoś z Was miał okazję to testować?

#488 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 18:00

Kilka postow wczesniej byla o tym mowa, ze miedzy innymi z mapami jest roznica taka, ze nie mozna, a wlasciwie nikt nie znalazl jeszcze sposobu na wgranie alternatywnych map lub np. samej Polski.
Using Tapatalk

#489 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 marzec 2015 - 18:31

ehlo,

Czy ktoś z Was miał okazję sprawdzić czy Mio Cyclo 105 działa poprawnie z opaską CycleOps PowerCal? (http://www.powertap....oducts/powercal)

Sprawdziłem u siebie (FW z GlobalSat) i Mio wykrywa czujnik tętna, czujnik mocy, pokazuje tętno, ale szacowanej mocy już nie. Wgrałem najnowszy FW Mio - podobna sytuacja. Aby upewnić się, czy to nie jest kwestia mojego urządzenia sprawdziłem u kolegi (oryginalny FW Mio /nieuaktualniony/) i tak samo. Sam pas działa poprawnie z PowerTap Joule GPS.

Jakieś hinty?

-- 

Marcin Trzaska

#490 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 05 marzec 2015 - 22:26

Kilka postow wczesniej byla o tym mowa, ze miedzy innymi z mapami jest roznica taka, ze nie mozna, a wlasciwie nikt nie znalazl jeszcze sposobu na wgranie alternatywnych map lub np. samej Polski.

No tak, słabo to wygląda na razie, ale w sumie jeśli ktoś rozważa jakieś zagraniczne wyprawy rowerowe, to taki Cyclo 505 za 700 pln to chyba całkiem ciekawa opcja.

#491 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 06 marzec 2015 - 09:26

Trudno mi powiedziec. Sam ma Garmina Edge 500, z nawigacji nie korzystam bo potrzebny byl mi sprzet do treningow. Po przeczytaniu watku o Mio Cyclo, liczniki prezentuja sie calkiem niezle, jedynie oprogramowanie i jego kompatybilnosc z zewn. stronami, programami oraz mapami kuleje. Jak to poprawia to chyba sam wtedy kupilbym Mio ze wzgledu na cene.
Using Tapatalk

#492 Gosc_lconi_*

Gosc_lconi_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2015 - 12:36

ehlo,

Czy ktoś z Was miał okazję sprawdzić czy Mio Cyclo 105 działa poprawnie z opaską CycleOps PowerCal? (http://www.powertap....oducts/powercal)

Sprawdziłem u siebie (FW z GlobalSat) i Mio wykrywa czujnik tętna, czujnik mocy, pokazuje tętno, ale szacowanej mocy już nie. Wgrałem najnowszy FW Mio - podobna sytuacja. Aby upewnić się, czy to nie jest kwestia mojego urządzenia sprawdziłem u kolegi (oryginalny FW Mio /nieuaktualniony/) i tak samo. Sam pas działa poprawnie z PowerTap Joule GPS.

Jakieś hinty?

Hello friend, let's talk in English, because my Polish is very bad, kkkk ... I am Brazilian.
If I did, u are using the FW GlobalSat, and is not showing the power of data. Is that it?
You have configured the Mio105 to detect the PowerTap (which model of your PowerTap?).

For I have the Mio105 and I'm using PowerTap normally.

Test your PowerTap on another device.

#493 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 07 marzec 2015 - 20:02

Jak zrobić ślad trasy, a później wgrać go do urządzenia żeby prowadziło po śladzie? :unsure: Jakiś program?

#494 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 marzec 2015 - 20:12

ehlo,

Trasę klikam na http://www.gpsies.com, zapisuję, klikam pobierz jako "GPS Track" i wrzucam do Mio za pomocą Training Gym Pro (firmware GlobalSat). Jeżeli masz oryginalny FW Mio to skorzystaj z programu Magellan Desktop PC Tool.

Wgrywasz trasę do programu (File->Open) a później Data Transmission->Routes->Upload /czy jakoś tak/

-- 

Marcin Trzaska

#495 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 07 marzec 2015 - 22:01

Wielkie dzięki.

#496 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 08 marzec 2015 - 12:33

Skucha, że nie da się wgrać map Polski :|

A ile czasu działa na baterii 315 lub 505?

Czy jedyną różnicą pomiędzy tymi dwoma jest posiadanie wifi przez 505?

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#497 mitm

mitm
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 marzec 2015 - 18:54

Ostatnio przez 2h jazdy zeszło mi ok. 20% baterii. Sygnał kadencji, prędkości i rytmu serca + połączenie Bluetooth z telefonem. 

Cyclo 505 w porównaniu do 315 ma między innymi właśnie BT.

#498 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 08 marzec 2015 - 19:07

I jak oceniasz 505? Mimo braku map na Polskę warto?

Niby mają w przyszłości je wprowadzić, ale kiedy tego nikt nie wie.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#499 mitm

mitm
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 marzec 2015 - 19:18

Cena jest dużo mniejsza niż podobne Garminy i to właśnie mnie przekonało. Jeśli Mio będzie dalej rozwijać oprogramowanie swoich urządzeń to myślę, że jak najbardziej warto. Brakuje kilku drobiazgów.

#500 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 172 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 20:19

Czym się różni 310 od 315?

Skoro mapy nie działają, to jakie to ma funkcje treningowe? Są strefy tętna? Jest w podsumowaniu treningu czas w poszczególnych strefach?

Dodaj odpowiedź