Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#541 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 28 marzec 2015 - 19:52

ehlo,

Tak z ciekawości: czy Mio 505 loguje temperaturę? Ktoś korzysta z tego cudeńka pod OS X?

ja korzystam pod OS X, zainstalowałem CycloAgent i w ten sposób zgrywam na kompa, potem GPX ładuję na Stravę, ale nie zauważyłem tam nigdzie temperatury, za to ostatnio bardzo duże problemy z prawidłowym obliczaniem dystansu z pliku gpx, sama Strava zaleca ponowny eksport takiego załadowanego pliku do gpx, usunięcie oryginału i ponowne wgranie gpx'a ze Stravy. Kiepsko to działa trzeba przyznać, bo i tak spore różnice w porównaniu z zapisem z Garmina...

#542 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 marzec 2015 - 20:03

ja korzystam pod OS X, zainstalowałem CycloAgent i w ten sposób zgrywam na kompa, potem GPX ładuję na Stravę,.

Zgrywasz po WiFi, czy kabelkiem?

Tylko ze Stravą są takie problemy? Sprawdzałeś np. GoldenCheetah albo TrainingPeaks?

-- 

Marcin Trzaska

#543 kolmark

kolmark
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 28 marzec 2015 - 21:24

Golden Cheetah od kilku dni zalicza mi mniej więcej połowę dystansu z treningu, w związku z tym mam np. kosmiczne średnie w rodzaju 70km/h.

#544 panpatryk

panpatryk
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 29 marzec 2015 - 17:56

Cześć, wertuje ten wątek ale nie mogę znaleźć informacji czy ktoś ma tego typu problem. Mam MIO 105, od kiedy jest soft pod OS X działa bez zarzutu, zgrywa pliki, przerzuca od razu z mioshare na Strave, więc jest ekstra. Jedyne co mi doskwiera trochę, to że nie paruje mnie na grupowych jazdach - np.: pokonuje dokładnie te samą trasę z kolegą i Strava nie informuje mnie, że z kimś te trasę jechałem. Czy ktoś z Was miał tego typu problem? Dodam, że pozostałe dane się zgadzają, dystanse, czasy etc.

#545 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 29 marzec 2015 - 18:34

Na alledrogo są 505HC z mapami dla Polski - tanio nie jest, ale... ;-)

• m4ta lubi to

#546 Vujo

Vujo
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 04 kwiecień 2015 - 23:35

Cześć, wertuje ten wątek ale nie mogę znaleźć informacji czy ktoś ma tego typu problem. Mam MIO 105, od kiedy jest soft pod OS X działa bez zarzutu, zgrywa pliki, przerzuca od razu z mioshare na Strave, więc jest ekstra. Jedyne co mi doskwiera trochę, to że nie paruje mnie na grupowych jazdach - np.: pokonuje dokładnie te samą trasę z kolegą i Strava nie informuje mnie, że z kimś te trasę jechałem. Czy ktoś z Was miał tego typu problem? Dodam, że pozostałe dane się zgadzają, dystanse, czasy etc.

Masz autopauze?

#547 panpatryk

panpatryk
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 07 kwiecień 2015 - 15:02

Masz autopauze?

Tak mam, to jakoś wykrzacza plik?

#548 Vujo

Vujo
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 07 kwiecień 2015 - 18:32

Jest ok, może kolega ma ustawioną od prędkości rejestracje i dlatego tak jest. Znam taki przypadek. 

#549 panpatryk

panpatryk
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 07 kwiecień 2015 - 19:33

Jest ok, może kolega ma ustawioną od prędkości rejestracje i dlatego tak jest. Znam taki przypadek. 

hmm... ciekawe. Bardzo Ci dziękuje sprawdzę na najbliższym treningu :)

#550 rtsp

rtsp
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 11:14

pw. 

#551 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 21:26

Hey. Trochę już pojeździłem z 505 po śladzie zrobionym w na stronce ridewithgps.com i następnie wgranym do 505.

Podoba mi się, że Cyclo przy zbliżaniu się do rozjazdów przełącza się automatycznie na ekran z mapką, by widzieć gdzie skręcić po czym wraca do ostatnio używanego ekranu, ale czasami robi to zbyt często - jedziemy w zasadzie główną szosą a on przełącza się w przy każdym polnym zjeździe, nie wiem może to dlatego, że mam wybrany MTB w profilu? Inna sprawa to strzałki nawigacyjne, które się pojawiają na mapce - dla mnie to loteria nie mająca w zasadzie wiele wspólnego z kierunkiem w którym mam jechać, mam jechać prosto a tu strzałka jak bym miał zawrócić o 180st, itp...  ktoś ma podobne doświadczenia?     

#552 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 11 kwiecień 2015 - 21:34

O skucha, widzę że na allegro już nie ma tych tanich 505 HC, a myślałem właśnie o kupnie.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#553 klaudiusz223

klaudiusz223
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 12 kwiecień 2015 - 00:05

O skucha, widzę że na allegro już nie ma tych tanich 505 HC, a myślałem właśnie o kupnie.

Ostanie aukcje nie kończyły się sprzedażą. Z historii zakończonych aukcji wynika że teoretycznie sprzedało się mniej urządzeń niż było wystawionych. Zawsze można podpytać sprzedawców (co najmniej dwóch) czy jeszcze je mają.

#554 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 22:00

Hey

Dziś zaktualizowały się mapy europy centralnej w 505, teraz czekam na nowy soft 4.2 który w USA już od kilku tygodni. ;-)

Wkurza mnie jedna sprawa, jak daje rejestrowanie treningu, to kilka razy ten dołączył mi do treningu odcinek który przebyłem od włączenia mio od miejsca w którym chciałem wystartować (często MIO włączam już na klatce w bloku znosząc bajka) - ktoś ma podobne spostrzeżenia?

Dziś upierdliwiec dołączył mi do 2 pierwszych prób rejestracji treningu po takim kawałku, chciałem bowiem przechytrzyć bestię i włączyłem i następnie wyłączyłem trening by go później usunąć, a ten i tak 2 razy dodał mi po 45sekund, dopiero za 3 razem miałem start od miejsca w którym wcisnąłem start. :-)

W/w jest fajne jak się zapomni włączyć rejestrację treningu, bo wystarczy poczekać i wyskoczy komunikat, że zarejestrowano ruch i zapyta czy zarejestrować trening, wówczas mamy wszystko, tzn włącznie z drogą od włączenia licznika, ale przy ręcznym uruchamianiu taki dodatek wkurza, szczególnie że nie jest to powtarzalne i trza pilnować licznika czasu czy przypadkiem nie zaskoczy nas minutą do treningu. :-)

#555 klaudiusz223

klaudiusz223
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 16 kwiecień 2015 - 06:22

Hey

Dziś zaktualizowały się mapy europy centralnej w 505, teraz czekam na nowy soft 4.2 który w USA już od kilku tygodni. ;-)

U mnie zaktualizowały się zarówno mapy jak i soft (http://download.mio....n/App 4.2.4.zip) oraz firmware (CEU 505 Rom01 040900.zip - linku nie znam). Przy wcześniejszej aktualizacji takze miałem ten problem że soft zaktualizował mi sie kilkadziesiąt  godzin po mapach. Pewnie coś nie działało po stronie Mio. Innym razem nie działał serwer aktywacji map i po formacie urządzenia nie mogłem aktywować map. 

#556 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 16 kwiecień 2015 - 09:19

U mnie zaktualizowały się zarówno mapy jak i soft (http://download.mio....n/App 4.2.4.zip) oraz firmware (CEU 505 Rom01 040900.zip - linku nie znam). Przy wcześniejszej aktualizacji takze miałem ten problem że soft zaktualizował mi sie kilkadziesiąt  godzin po mapach. Pewnie coś nie działało po stronie Mio. Innym razem nie działał serwer aktywacji map i po formacie urządzenia nie mogłem aktywować map. 

No mi dopiero dziś wyskoczyła aktualizacja romu (wince) i samej aplikacji do 4.2.4.

Problem ze złym startem miejsca treningu niestety pozostał - trza będzie jakiś edytor do fit-ow i obcinać ręcznie.

#557 m4ta

m4ta
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 16 kwiecień 2015 - 19:24

No mi dopiero dziś wyskoczyła aktualizacja romu (wince) i samej aplikacji do 4.2.4.

Problem ze złym startem miejsca treningu niestety pozostał - trza będzie jakiś edytor do fit-ow i obcinać ręcznie.

Też mnie ta "funkcja" denerwuje. Przez nią konieczne jest uruchamianie urządzenia tuż przed wyjazdem, a czasem jest to irytujące jak dłuży się wyszukiwanie satelit.

#558 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 17 kwiecień 2015 - 21:28

Też mnie ta "funkcja" denerwuje. Przez nią konieczne jest uruchamianie urządzenia tuż przed wyjazdem, a czasem jest to irytujące jak dłuży się wyszukiwanie satelit.

Można jeszcze włączyć trening, za chwilę go wyłączyć i dopiero znów włączyć ten właściwy, a ten krótki poprzedni usunąć.

Mnie dziś zdenerwowało coś innego, robiłem trening, po 2 godzinach zatrzymaliśmy się na 5min, niby autopauza działa więc nić nie klikałem, ruszam po tych 5 minutach przerwy i za kilka kolejnych minut  wyskakuje komunikat, że zarejestrowano ruch i czy chcę rejestrować trening, no i oczywiście dałem "tak", by nie stracić nic z treningu - okazało się jednak, że te 5minut przerwy też doliczyło do czasu treningu. :D

Bez softu który będzie pozwalał na obcinanie, wycinanie się nie obejdzie, jak znajdę chwilkę to coś swojego postaram się napisać. Wpierw myślałem, by rozkimać format plików bin bo tam siedzi pewnie wszystko co rejestruje licznik, fit jest zbyt skomplikowany, a gpx nie ma wszystkiego. ;-)

#559 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Napisano 25 kwiecień 2015 - 08:07

Ostanie aukcje nie kończyły się sprzedażą. Z historii zakończonych aukcji wynika że teoretycznie sprzedało się mniej urządzeń niż było wystawionych. Zawsze można podpytać sprzedawców (co najmniej dwóch) czy jeszcze je mają.

Czy ktoś z Was ma może namiary z aukcji tych 505?

Chcę kupić a póki co nie pojawiają się.

#560 bmarcin1

bmarcin1
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 25 kwiecień 2015 - 08:36

A jak wasza bateria po aktualizacji do 4.2 . U mnie w Mio 315 jeden trening dwugodzinny w czwartek dzis spoglądam pozostalo tylko 16%. Wczesniej na 4.1 trzymala dosyć dlugo . A jak u was ?

Dodaj odpowiedź