Jump to content

Photo

Mio Cyclo

1162 replies to this topic

#581 albin1albin

albin1albin
  • Użytkownik
  • 12 posts

Posted 21 May 2015 - 11:38

Witam. Chciełbym sprzedać moje Mio Cyclo 105 HC. cały zestaw, urządzenie, czujniki, przystawki, magnesy, instrukcje oraz pudełko. Wszystko działa bez zarzutu. Powód: nie mam już tyle czasu na jazdę i nie jest mi potrzedne.

Cena 530zł plus ewentualna wysyłka tel 505722575

#582 bmarcin1

bmarcin1
  • Użytkownik
  • 26 posts

Posted 28 May 2015 - 15:31

Czy uchwyt z tej aukcji https://buy.garmin.c...0-12104-00.html pasował by do Mio, czy mocowanie jest takie same jak w garminie, moze są jakies inne które pasuja ?

#583 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 02 June 2015 - 14:01

Właśnie dotarł do mnie Mio Cyclo 305, wrażeniami podzielę sie za kilka dni,po przeprowadzeniu testów :-) Na początek problem z synchronizacją czujnika kadencja/szybkość, pulsometr działa bez problemu. Funkcja "suprize me " działa ciekawie. Jutro testy na drodze. Macie może jakieś pomysły dotyczące problemu z czujnikiem kadencji. Reset urządzenia ,jak i czujnika (wyjęta bateria, 3 sek, odwrotnie) niestety nie pomaga. Jakieś pomysły, poza wysłaniem do serwisu?

#584 Vujo

Vujo
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 04 June 2015 - 21:45

Miał ktoś problem z Cyclo 100, która nie łączy przejażdżki z innymi?

#585 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 05 June 2015 - 17:44

Pare refleksji po przejechaniu prawie 120 km. Wyznaczanie tras czasami zaskakujące, ale poprawne, prowadzenie po wgranym śladzie super. W sytuacji zjechania ze śladu,całkiem fajnie proponuje trasę alternatywną z pokazaniem odległości pozostałej do właściwego śladu. Zaskoczyło mnie działanie pulsometra, niby sam puls jest identyczny jak w Sigmie, ale wyliczanie kalorii dziwne ( Sigma 3256 kalorii, Cyclo 1264 kalorii, wiec coś jest nie tak ,z wyliczaniem. mimo iż parametry:wiek, waga są identyczne). Jakość wyświetlacza ok, nie można narzekać ( uzywałem ok40% podświetlenia ). Trwałość baterii, po 7 godzinnym wyjezdzie, cały czas zapisywanie śladu i nawigacja ,pozostało ponadt 40%. Działania czujnika kadencji i prędkości nie mogłem testować z powodu braku możliwości synchronizacji ( w poniedziałek jedzie do wymiany) . GPS zapisywanie śladów i wyliczanie odległości stanowi zagadkę, występują różnice miedzy: Trasa zaplanowana Trasa zapisana Długość trasy Generalnie do przyjęcia, ale sprzęt nie jest wart zapłaconej za niego ceny. Moim zdaniem powinien kosztować Max 699,- w wersji z czujnikami.

#586 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Posted 05 June 2015 - 18:41

A którą dokładnie wersję opisujesz? 

Co do kalorii to obstawiam że jednak Mio podaje bardziej prawdziwą wartość. No chyba że te 120 km robiłeś tylko po górach :) 

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#587 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 05 June 2015 - 18:42

305

#588 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts

Posted 05 June 2015 - 19:15

Gdzie kupowałeś i za ile?

#589 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 07 June 2015 - 22:08

Kolejne wrażenia, niestety dzisiaj mi zabrakło zasilania i Mio nie zapisało śladu, plik gpx jest, ale mio go nie widzi.
Mie można także dodać pliku bezpośrednio do MioShare.mozna tylko go zaimportować do Tras, ale w wykazie tygodniowym go nie widać.
I jeszcze jedna sprawa: jak mam zainstalowane oprogramowanie do synchronizacji danych na Macu, nie mogę sie zalogować z PC. Jakaś masakra.
Mam co raz gorsze zdanie o tym urządzeniu.

#590 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts

Posted 07 June 2015 - 23:35

A nie możesz zaimportować sobie tego treningu do endomono czy stravy bezpośrednio? Skoro masz dostęp do pliku.

Ile godzin wytrzymał na baterii?

#591 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 08 June 2015 - 08:37

A nie możesz zaimportować sobie tego treningu do endomono czy stravy bezpośrednio? Skoro masz dostęp do pliku.

Ile godzin wytrzymał na baterii?

Mogę zaimportować, co oczywiście zrobiłem ale pytanie po co jak mam serwis mio? A chcę mieć wszystko w jednym miejscu.
A co do baterii , wytrzymał 8 godzinna wycieczkę ( navi+ rejestracja śladu) i
2,5 godziny następnej. wiec źle nie jest.

#592 kosu

kosu
  • Użytkownik
  • 8 posts
  • SkądPruszków

Posted 17 June 2015 - 21:20

Moje spostrzeżenia odnośnie modelu 505HC

• Bateria przy dobrej pogodzie wytrzymuje do 11 godzin. Co ważne można ładować baterię z powerbanka podczas jazdy. 
  • Szybkość łapania fixa - gdy uruchamiam gpsa tam gdzie go wyłączyłem zaczyna działać momentalnie. Gdy przewiozę je wyłączone ze 300km złapie fixa krócej niż w minutę
  • Czytelność wyświetlacza - w dzień używam najsłabszego podświetlenia. Na szosie starcza bez problemu. Jednak podczas nawigacji w lesie warto włączyć mocniejsze podświetlenie.
  • Bardzo fajnym bajerem jest komunikacja z telefonem
  • Odnośnie MioShare. Mimo siermiężnej grafiki, jest tam bardzo fajny route planner. Jego główną zaletą jest opcja podglądu street view. No i jednym kliknięciem synchronizujemy trasę z nawigacją 

#593 Tomek Hoppe

Tomek Hoppe
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 19 June 2015 - 08:40

Od początku sezonu używam 505 HC

• Po pierwsze opcja komunikacji przez bluetooth z telefonem jest super - szczególnie jak wyrywasz się na rower w trakcie dnia i chcesz pozostać na łączach. Co ważna ta funkcja ma być jeszcze rozwijana.
  • Bardzo fajna jest komunikacja ze stravą, endomondo czy trainingpeaks. Korzystam z tego ostatniego i naprawdę mega wygodne jest to, że po powrocie klikam tylko "sync" i nagrania wysyłają się przez wifi.
  • Z baterią jeszcze nie miałem kłopotu.
  • Opcje treningu w strefach itd też ułatwiają trenowanie.
  • Aktualnie zaczynam używać shimano di2 więc niebawem powiem jak mio działa z tym cudem :)

GENERALNIE WIELKI PLUS.

p.s wcześniej miałem mio 105 i raz zdarzyło mi się je wsadzić przypadkiem z ciuchami do pralki. Po wypraniu działało bez zarzutu!

#594 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts

Posted 19 June 2015 - 18:24

Ktoś się orientuje, czy mocowanie mio jest kompatybilne z mocowaniami garmin czy sigmy?

#595 Tomek Hoppe

Tomek Hoppe
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 19 June 2015 - 18:25

Ktoś się orientuje, czy mocowanie mio jest kompatybilne z mocowaniami garmin czy sigmy?

próbowałem mocować MIO na gniazdo od Garmina i nie pasowało

#596 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 posts
  • SkądPomorskie

Posted 19 June 2015 - 19:02

Zamawiałem uchwyt z aliexpres dedykowany do garmina i z mio wszystko gra

#597 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 posts

Posted 19 June 2015 - 19:03

http://allegro.pl/sr...5433361316.html

ja tego używam i pasuje

#598 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts

Posted 19 June 2015 - 19:09

To pytanie jeszcze, czy sigma ma taki sam? 

Bo mam taki problem: http://szosa.org/top...o-garmin-sigma/

I nie wiem jak go rozwiązać. Samego mocowania od garmina nie kupię (ta część przy liczniku) z mio też raczej nie da rady :|

I co do 305 HC, da się ustawić aby wyświetlało moc?

#599 m4ta

m4ta
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 20 June 2015 - 15:41

http://allegro.pl/sr...5433361316.html

ja tego używam i pasuje

Do tego pasuje i MIO siedzi w nim sztywno ale nie jest w pełni kompatybilne bo nie blokuje urządzenia i jest możliwość obracania go o 360 stopni przez co może wypaść.

#600 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts

Posted 20 June 2015 - 15:44

Dlatego ja użyję tego mocowania z jedne strony je zetnę i przykleję do mio, a druga wejdzie po prostu w uchwyt :)

http://allegro.pl/sh...item=5454047301- mocowanie
http://allegro.pl/sh...item=5433361316- uchwyt

Reply to this topic