Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#621 wentylator85

wentylator85
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 18 lipiec 2015 - 16:11

ja potrzebuję do celu tylko dojechać w nawigacji. Mam w larku tez mapki topograficzne w programie kamap mapki sa z firmy Compass.

Brakuje mi tylko tej opcji treningi co ma mio. fajne daje trasy w treningach w dużych miastach czy od ci centru\ mmiasta pętle i koniec? jest jakiś tam limit czasowych w treningach czy w km? bo ja treningi robię nawet po 300 km w dzień.

Czy Cio 300 posiada mapę Polski czy tylko Europy? bo pisali 3 lata temu że nie było map Polski Tylko Europy do zachodniej Polski. JEśli posiada takąmapę to można ściągnąć ją za darmo czy trzeba zapłacić? jeśli tak to ile?

#622 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 18 lipiec 2015 - 22:03

Europa Wschodnia posiada Polskę, i nie mozna jej ani dokupić, a tym bardziej ściągnąć za darmo., mapy są przypisane do konkretnego urządzenia i przeznaczonego na dań rynek. Dlatego tez do Europy zachodniej nie mozna dokupić mapy Polski.
Był już na ten temat na tym forum pisane.A jeśli zależy ci na treningach zainteresuj sie MioCyclo 100 , albo Garminem 500.

#623 kopytkoikolpak

kopytkoikolpak
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 08:34

ja potrzebuję do celu tylko dojechać w nawigacji. Mam w larku tez mapki topograficzne w programie kamap mapki sa z firmy Compass.

Brakuje mi tylko tej opcji treningi co ma mio. fajne daje trasy w treningach w dużych miastach czy od ci centru\ mmiasta pętle i koniec? jest jakiś tam limit czasowych w treningach czy w km? bo ja treningi robię nawet po 300 km w dzień.

Czy Cio 300 posiada mapę Polski czy tylko Europy? bo pisali 3 lata temu że nie było map Polski Tylko Europy do zachodniej Polski. JEśli posiada takąmapę to można ściągnąć ją za darmo czy trzeba zapłacić? jeśli tak to ile?

Urządzenia na Europe Centraną posiadają mapy zarówno drogowe(nawigacja samochodowa) jaki i roowerowe OSM (http://www.openstreetmap.org

Austria

Bulgaria

Croatia

Czech Republic

Denmark

Estonia

Germany

Greece

Hungary

Italy

Kosovo

Latvia

Lithuania

Poland

Romania

Serbia

Slovakia

Slovenia

Turkey

Ukraine

Vatican

Austria

Bulgaria

Croatia

Czech Republic

Denmark

Estonia

Germany

Greece

Hungary

Italy

Kosovo

Latvia

Lithuania

Poland

Romania

Serbia

Slovakia

Slovenia

Turkey

Ukraine

Vatican

#624 wentylator85

wentylator85
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 15:11

jak się wgrywa?

#625 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 17:28

Nie wgrywa sie, bo nie jest dostępne oddzielnie.
Pisałem już na ten temat.

#626 kopytkoikolpak

kopytkoikolpak
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 09:28

jak się wgrywa?

W urządzenia MIO z serii cyclo są podzielone na europe zachodnią i na europe centralną.

Kupując urządzenie mamy napisane czy są zainstalowane mapy europy centralnej czy zachodniej.

W polskiej dystrybucji są tylko urzadzenia CENTRAL EUROPE

Nie można zmieniać map jeżeli posiadamy mapy europy centralnej a chcemy zmienić na zachodnią.

Możemy aktualizować bezpłatnie mapy które mamy w urządzeniu (aktualizację są co kilka miesięcy).

#627 wentylator85

wentylator85
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 14:09

aha i dlatego takie tanie te nawigacje po 570 zł hehe bo ma mapę Francji

#628 wentylator85

wentylator85
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 14:09

aha i dlatego takie tanie te nawigacje po 570 zł hehe bo ma mapę Francji

#629 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 14:16

Dokladnie

#630 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 21 lipiec 2015 - 14:18

Tak, ale jeśli jest to nówka sztuka, z HR/Cad to moim zdaniem i tak warta tej ceny. Ze względu co oferuje.

Sam też mam 305 HC z mapami na zachodnią (dostałem od znajomego) i sobie śmigam mimo braku map na Polskę.
Za podobne funkcję i tez bez mapy trzeba dać 1000 zł w przypadku garmina.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#631 wentylator85

wentylator85
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 22:39

A kto korzysta ze wszystkich funkcji garmina? kto? pewnie większość i tak 1/4 co garmin oferuję ;). Wolę pozostać w swojej nawigacji lark 35AT mam też mapki z programu kamap ;) chyba najlepsze mapki ma topograficzne. Bez mapek nawigacja to kulawa nawigacja ;) chyba że ktoś szuka z bajerami typu licznik rowerowy itp. ;)

#632 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 lipiec 2015 - 08:21

A kto korzysta ze wszystkich funkcji garmina? kto? pewnie większość i tak 1/4 co garmin oferuję ;)

JA. I nie tylko. Edge to komputery treningowe, a nie zabawki "nawigacyjne". Jak dla mnie nawigacja na szosie (nieco inna broszka jest w terenie - zwłaszcza nieznanym, tam przydają się dobre mapy topo) to kwiatek do kożucha. No dobra, czasami może się przydać, no chyba, że ktoś jest ułomkiem i nie potrafi myśleć. Dla mnie wystarczy jeden rzut okiem na mapkę, żeby wiedzieć którędy jechać. Dlatego wprowadzenie do nowych edge 520 map nieroutowalnych jest dobrym posunięciem, bo mapa czasami faktycznie się przydaje, ale niekoniecznie, żeby prowadzić za rączkę. Jeśli jeździsz po 300 km na dzień, to tym bardziej powinieneś już mieć wyrobiony zmysł orientacji niczym taksówkarz londyński ;p

No i nie wiem, czy nie mylisz pojęć trening i jazda rowerem - w tym pierwszym nawigacja jest praktycznie nie potrzebna, bo trening nastawiony jest na podniesienie sprawności, mocy, wydajności itd. organizmu i na dobrą sprawę może odbywać się nawet na jednym podjeździe ;p. 

Żeby zakończyć offtop, zaawansowane komputerki rowerowe są właśnie rozwinięciem idei licznika rowerowego, a nie nawigacji samochodowej. Mogą mieć funkcje nawigacyjne, ale nie jest to ich podstawowym zadaniem (w odróżnieniu od Twojego larka). Takim właśnie są i garminowskie edge i mio cyclo - nawet bez map na dany teren mają całkiem użyteczne funkcje dla kolarza. A, że kolarz turysta potrzebuje nieco innych funkcji, to trzeba dobierać urządzenie pod potrzeby. 

W odróżnieniu od larka, ekrany urządzeń przeznaczonych na rower są po prostu czytelne - edge można używać bez podświetlenia, prawdopodobnie również i mio (choć nie mam, więc zgaduję). W Twoim Larku  w normalny dzień podświetlenie w niej jest tak marne, że praktycznie NIC nie widać. Ekran zaczyna być widoczny dopiero przy dużym zachmurzeniu lub gdy zbliża się zmrok.  Efekt jest taki, ze jadać i chcąc zobaczyć mapę trzeba jedna ręka na chwile przysłonić ekran. Bateria w larku zasila go może i przez 5h, ale... na przyciemnionym ekranie - żeby widzieć cokolwiek trzeba mieć podświetlenie włączone na maksa, a i to niewiele widać. W edge 810 ekran ma tą właściwość, że w pełnym słońcu jest widoczny nawet bez podświetlenia (przy zachmurzonym niebie też), no i wtedy faktycznie te kilkanaście h można używać, przy podświetleniu maksymalnym nonstop będzie to kilka godzin używania (minimum 6), optymalnie na dłuższe jazdy należałoby włączać podświetlenie np. po dotknięciu lub komunikacie na np. 15s. 

Patrząc po Twoim poście #622  potrzebujesz urządzenia stricte nawigacyjnego, a nie treningowego. No chyba, że sprecyzujesz co masz na myśli pisząc "trening"... Używasz choć pomiaru prędkości, kadencji, pulsu czy też mocy? Te dwa ostatnie w treningach są nie do zastąpienia. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#633 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 22 lipiec 2015 - 09:22

Amen :)

W mio nie da się całkowicie wyłączyć podświetlania z tego co wiem. Ale na minimalnej wartości jest w pełni czytelny w ostrym słońcu. 

#634 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 22 lipiec 2015 - 10:10

Jak sie nie da , jak sie da. chyba nie miałeś Mio w ręku.

#635 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 22 lipiec 2015 - 10:19

Mam 305 HC, i nie widzę takiej opcji, chyba że masz na myśli "timer podświetlenia" i ustawić na nigdy.

#636 wentylator85

wentylator85
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 22 lipiec 2015 - 18:23

Fakt z wyświetlaczem w larku jest trochę lipnie. Kupiłem 4 baterie nowe od firmy nokia i wytrzymuje mi na najjaśniejszym wyświetlaczu około 6 godzin czasem 6 godzin. Jeśli chodzi o trening to ja sobie trenuję bez rzadnych pomiarów ;). Ale wszystkie trasy znam na trening a fajnie by było jakby mi nawigacja zaskoczyla ;) a tak to trzeba samemu rysować trasy ;) a mapki to do turystyki się przydadzą jak ktoś sobie robi dystane na 300 km czy 250 km ;)

#637 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 22 sierpień 2015 - 12:06

Dobra,

może będę żałował, może nie (oby nie), ale kupiłem Mio Cyclo 105. Zastanawiałem się nad Garminem Edge 500, ale Mio wyszło mnie taniej w komplecie niż goły Garmin i jeszcze na fajny uchwyt zostanie.

Do czego dążę. Urządzenie przyjdzie do mnie pewnie w okolicach wtorku/środy. Pytanie do specjalistów. Przekopałem się przez podstrony, wiem, że swego czasu lepiej było zainstalować firmware z globo. Ale co teraz? Sierpień 2015? Od razu pakować do Mio alternatywne oprogramowanie? Czy Mio poradziło sobie z błędami?

Dzięki za porady ludzi, którzy korzystają.

#638 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 24 sierpień 2015 - 08:42

Mam cyclo 105 i z tego co wiem były dwie wersje oprogramowanie w 105. 1.01 i 2.01. Błędy pojawiały się czasami tylko w tej pierwszej wersji oprogramowania. Ja mam wersje 2.01 z 2013 roku i urządzenie działa mi bardzo dobrze. Reasumując trzeba na stronie mio w zakładce pomoc ściągnąć plika i zrobić aktualizacje chyba że urządzenie ma zainstalowaną aktualizację :)

• MarekB lubi to

#639 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 24 sierpień 2015 - 09:12

Mam cyclo 105 i z tego co wiem były dwie wersje oprogramowanie w 105. 1.01 i 2.01. Błędy pojawiały się czasami tylko w tej pierwszej wersji oprogramowania. Ja mam wersje 2.01 z 2013 roku i urządzenie działa mi bardzo dobrze. Reasumując trzeba na stronie mio w zakładce pomoc ściągnąć plika i zrobić aktualizacje chyba że urządzenie ma zainstalowaną aktualizację :)

Dzięki za info. Dam znać po kilku treningach, jak śmiga.

#640 Cyclouser

Cyclouser
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 26 sierpień 2015 - 11:03

linki do wszystkich map CEU, które metodą prób i błędów udało mi się znaleźć:

http://download.mio....tlas_111117.zip

http://download.mio....tlas_111119.zip

http://download.mio....tlas_111121.zip

http://download.mio...._OSM_130603.zip

http://download.mio....eMap_111114.zip

http://download.mio....eMap_111116.zip

Brakuje tutaj tylko z naszego regionu odpowiednika pliku "Countries_WEU22.zip"

Yarex uda się coś z tym zrobić?

Cześć

Mogę prosić o więcej informacji w tym temacie na priva? Kupiłem 305-kę, ale z mapami Europy zachodniej. Marzy mi się mapa Polski :-) Niestety infolinia MIO twierdzi, że nie da się z tym nic zrobić, w co trudno mi uwierzyć.

Pomożecie ?

Marek

Dodaj odpowiedź