Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#661 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 28 sierpień 2015 - 17:25

Aaaa. I dodawałeś jakieś punkty informujące o skręcie? Czy tylko wytyczałeś trasę, a potem mio sam informował przed każdym zakrętem?

Wysłane z BlackBerry Passport.

#662 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpień 2015 - 17:25

Hm, o ile dobrze pamiętam to dawałem chyba GPX Route. Nie pamiętam teraz.

(nie używam już Mio ;-))

-- 

Marcin Trzaska

#663 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 28 sierpień 2015 - 17:58

Ok. A te punkty dodatkowe. Dodawałeś? Czy tylko ślad trasy?

#664 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpień 2015 - 18:18

A to mi zabiłeś ćwieka teraz. Nie pamiętam po prostu.

Ale coś mi się wydaje, że miejsca takie jak skrzyżowania, zakręty oznaczałem po prostu jako kolejne punkty na mapie.

-- 

Marcin Trzaska

#665 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 28 sierpień 2015 - 18:19

Dzięki wielkie. Będę dalej próbował. Zobaczymy.

#666 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 31 sierpień 2015 - 09:08

Dyskusja na temat funkcji nawigacyjnych modelu 105 ma się dobrze :) Więc pod podpowiem że kilka dni temu na rynku pojawił się model MIO cyclo 200 za 699 zł widziałem w sklepie w sosnowcu, wiec zastanawiam się czy jest sens kombinować z 105 aby nas nawigowała jak za przystępne pieniądze mamy model z 3,5 calowym bardzo dobrym wyświetlaczem.

http://eu.mio.com/pl_PL/cyclo-200.htm

#667 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpień 2015 - 09:18

Do jazdy rekreacyjnej to będzie ok. Brak ANT+/BTLE (wg. specyfikacji na stronie) nie wróży mu popularności wśród trenujących. ;-)

Sent from my iPhone using Tapatalk 2
  • MarekB lubi to

-- 

Marcin Trzaska

#668 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 31 sierpień 2015 - 09:40

Mio 200 to. BARDZO okrojona wersja 300 i nie ma sensu porównywać jej do 105. Ma zupełnie inną funkcjonalność, brak możliwości podpięcia jakichkolwiek czujników.

#669 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 31 sierpień 2015 - 12:02

Mio 200 to. BARDZO okrojona wersja 300 i nie ma sensu porównywać jej do 105. Ma zupełnie inną funkcjonalność, brak możliwości podpięcia jakichkolwiek czujników.

Z czujnikami się zgodzę, jest to urządzenie dla osób nietrenujących których nie interesuję puls i kadencja. Co do porównania z modelem 300 to 200 jest następcą tego modelu i moim zdaniem jest dużo lepszy.

1. Wyświetlacz nowej generacji i w dodatku bardzo duży

2. Cena lepszą niż 300

3  slot na micro sd

4 wielkość też na korzyść 200

W tym momencie nie ma urządzenia za 700 zł o tak dobrym wyświetlaczu i tyloma funkcjami. Ja się mocno zastanawiam nad zakupem do jazdy turystycznej.

#670 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 31 sierpień 2015 - 15:54

Ciekawe spostrzeżenie. Ta sama trasa. Ma oryginalnym FW Mio, tym 2.* dystans 22,9 km. Na FW GS 21,7. Oczywiście na tak samo ustawionym czujniku prędkości. Endo całe życie pokazywał mi tam 21,4-21,6 km. Śmiem więc podejrzewać, że nowy FW Mio nadal ma problemy. Podobnie jak miała wersja 1.0.

Oczywiście oba pomiary zgrane programem Yareksa.

#671 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 31 sierpień 2015 - 17:54

Proponuje wejść sobie w zakładkę " specyfikacja" i dokładnie zobaczysz co 200 posiada, a raczej czego nie posiada ( 7na 21pozycji). Wiec nie jest to sprzet wart specjalnej uwagi.

#672 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 01 wrzesień 2015 - 07:59

Wczoraj jeszcze raz odwiedziłem sklep. Poświęciłem ponad godzinę na zapoznanie się z 200 i porównanie do 305. Model 200 nie ma tylko możliwości podpięcia czujników i funkcji z tym związanych. Inne funkcje są identyczne a co zauważyłem na stronie mio są błedy w specyfikacji. Np. w 200 nie ma funkcji treningu ale ma funkcje importowanie tras. :D :D

Ogólnie 200 bardzo mi sie podoba i moim zdaniem dla os które tak jak ja potrzebuję urządzenia do turystyki sprawdzi się bardzo dobrze.

#673 p-kedzia

p-kedzia
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 01 wrzesień 2015 - 08:26

Ma funkcje importowania tras? Rewelacja jak za 700.-
  • MarekB lubi to

#674 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 08 wrzesień 2015 - 14:13

Kupiłem cyclo 200 i napiszę kilka spostrzeżeń. Ekran bardzo duży jak na nawigacje rowerową ( nie widziałem nigdzie większego), bateria trzyma bardzo dobrze. Gabarytowo taka sama jak 305 ale ma duży ekran zamiast obudowy. Dystans i predkość i inne dane mierzy na podstawie sygnału gps i są to dane bardzo dokładne. Planowanie tras i eksport GPX bezproblemowy, nawet z innych portali do wyznaczania tras.

#675 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 wrzesień 2015 - 23:01

Chłopaki,

Mój kolega został unieszczęśliwiony dziadostwem o nazwie Globalsat GB-580P. Ponieważ jest wyjątkowo nietechniczny poprosił mnie abym mu urządzenie rozpracował.

Z tego co wyczytałem w sieci urządzenia GB-580, Timex Cycle Trainer 2.0 i Mio Cyclo to to samo urządzenie.

Przy pierwszym uruchomieniu został skonfigurowany bez czujników prędkości i kadencji czyli miał wszystko wyliczać z danych GPS. Była jakaś totalna masakra. Mimo że użytkownik nie poruszał się, licznik wskazywał ruch i go liczył. Innymi słowy nadawał się tylko do rzucenia o ścianę i zakończenia jego podłego żywota.

Wgrałem mu najnowszy firmware ze strony Globalsat. Skonfigurowaliśmy go z czujnikami prędkości i kadencji i miał z nich wyliczać dane. Wprowadzony został prawidłowy obwód koła a mimo to liczy jakieś kompletne idiotyzmy. Różnica jest rzędu 10% na dystansie 50km. Przecież to działa w każdym najprostszym liczniku. Ilość obrotów koła które przechodzi przez magnes razy obwód koła. Tu to nie działa!!! Co za gniot!!!

Czy ten badziew waszym zdaniem jest w stanie przy jakimś firmwarze funkcjonować prawidłowo z GPSem albo bez? Czy tez poradzić koledze żeby sieknął go o ścianę i kupił coś normalnego?

#676 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 30 wrzesień 2015 - 06:27

Z ostatnim firmwarem Globalsat wprowadził taki ficzer, że przy wartości aktualnej prędkości jest pokazywane czy jest to wartość brana z czujnika czy z GPS - wyświetla się albo samo km/h lub napis GPS razem z km/h

Ja mam 3 rowery z czujnikami i czasami zdarza się, że nie "załapie" czujnika i wtedy wchodzę w ustawienia i robię skanowanie czujników - na wcześniejszych firmware'ach zdarzało się, że dopiero po przejechaniu kilku kilometrów i to w lesie zorientowałem się, że licznik nie widzi czujnika (przy kiepskim sygnale GPS prędkość jest baaardzo mocno zaniżana - prównując z klasycznym licznikiem o jakieś 3-10km/h w zalezności od aktualnej prędkości).

#677 Miss

Miss
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Skądlass

Napisano 05 październik 2015 - 13:23

Kupiłem cyclo 200 i napiszę kilka spostrzeżeń

Witam

może mała recenzja po miesiącu użytkowania??

czy pikanie jest irytujące i niewyłączalne

czy wyświetlaczdaje rade na zewnatrz

opisz wady i zalety urzadzenia jak i softu i mapy

#678 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2015 - 14:08

Witam

może mała recenzja po miesiącu użytkowania??

czy pikanie jest irytujące i niewyłączalne

czy wyświetlaczdaje rade na zewnatrz

opisz wady i zalety urzadzenia jak i softu i mapy

Witam, jak będę miał trochę więcej czasu to opiszę bardziej szczegółowo urządzenie.

1. pikanie można wyłączyć (zarówno w czasie klikania w ekran jak i w czasie nawigacji)

2. Wyświetlacz bardzo wyraźny, używałem kilku urządzeń tego typu i cyclo 200 wypada najlepiej

3. Mapa wgrana w urządzeniu to MAPA OSM (dokładna) możesz się zalogować na mio http://www.mioshare.com/landingi zobaczyć jak się planuję trasy/treningi za pomocą map osm lub osm topo

4.  Ekran można spersonalizować odnośnie wyświetlanych funkcji, bardzo fajnym rozwiązaniem jest profil trasy (bardzo dużo danych związanych z parametrami trasy)

5. Bardzo funkcja Suprise Me (planowanie 3 tras przejazdu) podajesz czas albo długość jaką chcesz przejechać a urządznie planuje trasę uwzgledniając typ roweru i profil trasy.

#679 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 październik 2015 - 17:08

Po wgraniu do Globalsata starego firmware'u z Timex Cycle Trainer 2.0 urządzenie wydaje się że zaczęło działać prawidłowo. Pokazał dystans i średnią z grubsza zgodną z tym co pokazał mój Garmin. Ktoś wie może jak ustawić żeby zapisywał ślad GPS trasy?

#680 wojtek123

wojtek123
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 listopad 2015 - 14:00

Hej, pytanie na szybko. Jaka jest różnica pomiędzy mio cyclo 305 a 305HC?

Dodaj odpowiedź