Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#761 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 28 kwiecień 2016 - 13:13

jak masz soft Globsata to za pomocą programu GS Sport Files->Open otwierasz plik Zakładka Data Transmission->Upload to device

jak masz soft mio to tam chyba nie ma navi chyba że coś sie zmieniło

W mio jest taka sama nawi jak w Globsat.

Jak masz mio to zainstaluj Magellan patrz mój post 743

#762 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 04 maj 2016 - 07:06

Witam

Rozbierał ktoś 105-tke?W moim mio bateria zaczyna juz niedomagać i chciałbym ją wymienić.

#763 katamaran_

katamaran_
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 15 maj 2016 - 21:01

Witam,

mam 2 pytania do użytkowników mio cyclo 105:

1. jak wypada GPS w lasach? Gubi, nie gubi sygnału?

2. jak jest rozwiązany temat drugiego roweru. Nie ukrywam, że latam i na MTB i na szosie. I czy np. instalując w szosówce czujnik pr/kad będę musiał każdorazowo wyłączać/włączać ten czujnik w poziomu licznika w momencie przełożenia do MTB?

Dzięki za odp.

#764 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 16 maj 2016 - 09:02

Ja uzywam z firmware'em GlobalSat i mozna piec profili zdefiniowac (waga + obwod kola) ale same czujniki przy przesiadaniu sie na inny rower zazwyczaj nie sa rozpoznawane i musze wymusic ich wyszukiwanie

Co do GPS'a to sygnału na trasie nie gubi (czasem troche trwa zanim złapie), przynajmniej mi sie nie zdażyło, ale ma przypadłość, że jadąc na samym GPS'ie bez czujnika prędkości strasznie prędkość przekłamuje w lesie, tak o 5-10 km/h. Przy czym to generalnie chyba taka przypadłość tego typu urządzeń bo kolega ma Garmin'a 500 i u niego czasami są jeszcze większe rozbieżności (trasa tylko po lasach wypada o 10-20% krótsza niż na klasycznym przewodowym liczniku)

Witam,

mam 2 pytania do użytkowników mio cyclo 105:

1. jak wypada GPS w lasach? Gubi, nie gubi sygnału?

2. jak jest rozwiązany temat drugiego roweru. Nie ukrywam, że latam i na MTB i na szosie. I czy np. instalując w szosówce czujnik pr/kad będę musiał każdorazowo wyłączać/włączać ten czujnik w poziomu licznika w momencie przełożenia do MTB?

Dzięki za odp.

#765 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 16 maj 2016 - 18:07

Mam 505 i przy zmianie rowerów miałem jeden czujnik i go przekładałem to musiałem wyszukiwać czujniki,teraz mam trzy rowery na dwóch mam czujniki na trzecim jeżdżę bez czujników i przyłączam tylko profil i sam komputer momentalnie łączy się. Jeśli chodzi o jazdę bez czujników to zawsze będzie kłamać a szczególnie w lesie. W lesie zawsze jest problem z zasięgiem GSM

#766 placki

placki
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 17 maj 2016 - 06:35

To jeszcze dorzuce 3 grosze - tak sie wczoraj zlozylo, ze bylem zmuszony od kolegi garmina 500tke pozyczyc i pomimo ze po lesie za duzo nie bylo (szosa jechalem) to wyszlo 54,8km a na endomodno 58,56km. Z google maps wychodzi 58,75km. Na prostej drodze w polu predkosc potrafi skakac o pare km przy stalej kadencji ;(

Ze swoim mio tez mi sie pare razy na gps'ie zdazylo jechac (jak sie czujnik nie sparowal) i pomimo duzych rozbieznosci w wyswietlanej predkosci jazdy ostateczna dlugosc trasy nie roznila sie az tyle od tego co endomondo czy stava zarejestrowaly. Ostatni firmware od Globalsat'a ma fajny feature, ze przy jednostce predkosci km/h pokazuje dodatkowo napis gps jesli predkosc jest brana z satelity a nie z czujnika - latwo sie idzie zorientowac, ze czunjnik sie nie sparowal

Ja uzywam z firmware'em GlobalSat i mozna piec profili zdefiniowac (waga + obwod kola) ale same czujniki przy przesiadaniu sie na inny rower zazwyczaj nie sa rozpoznawane i musze wymusic ich wyszukiwanie

Co do GPS'a to sygnału na trasie nie gubi (czasem troche trwa zanim złapie), przynajmniej mi sie nie zdażyło, ale ma przypadłość, że jadąc na samym GPS'ie bez czujnika prędkości strasznie prędkość przekłamuje w lesie, tak o 5-10 km/h. Przy czym to generalnie chyba taka przypadłość tego typu urządzeń bo kolega ma Garmin'a 500 i u niego czasami są jeszcze większe rozbieżności (trasa tylko po lasach wypada o 10-20% krótsza niż na klasycznym przewodowym liczniku)

#767 mechanizator

mechanizator
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 17 maj 2016 - 14:20

Cześć

Mogę prosić o więcej informacji w tym temacie na priva? Kupiłem 305-kę, ale z mapami Europy zachodniej. Marzy mi się mapa Polski :-) Niestety infolinia MIO twierdzi, że nie da się z tym nic zrobić, w co trudno mi uwierzyć.

Pomożecie ?

Marek

Witam serdecznie

Ja też chciałbym się podpiąć do tej prośby. Brakuje mi mapy Polski albo chociażby Czech. Skoro na nawigacjach samochodowych albo systemach fabrycznych nawigacji w autach można w mapach mieszać, to tu raczej też będzie taka możliwość. Boję się grzebać w plikach konfiguracyjnych urządzenia, bo potem może nic nie działać :(

#768 Miss

Miss
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Skądlass

Napisano 19 maj 2016 - 09:37

Miałem CYCLO 200 PL

i nie polecam niokomu kto potrzebuje GPS'a z dobrymi mapami(tu ich nie znajdziecie)

to zwykły licznik rowerowy z funkcja nawigowania i innymi bajerami typu wykres wzniesień

samo w sobie fajne dobry wyswietlacz,proste menu ale te mapy...

na stronie MIO mapy sa dopracowane i doładne  

a w urządzeniu mamy tło i drogę bez cieniowania lasów czy rzek nie mówiąc o nazwach miejscowosci

w miastach jest troche lepiej(są nazwy ulic) ale nawet najsłabsza nawigacja samochodowa jest o niebo lepsza

przyład; wyznaczamy trase 'zaskocz mnie' pojawi sie 3 opcje -fakt zaskakujaco ciekawe(w terenie mi znanym) ,ale w obcym nie ma szansy aby sie połapać gdzie jestem-jest tło ,droga i na 50km ze 2 nazwy miejscowosci

porównujac ze starym garminem etrex 2006r. to jak przeniesć się w lata 90' te z mapami mio

zadziwiajace że urzytkownicy MIO nie zauważają tego małego szczegółu

#769 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 19 maj 2016 - 11:25

Z wad. Niby jest nawigacja samochodowa ale trasy wyznacza do dwustu kilometrów. W sumie zastanawiam się czy nie sprzedać ale nie wiem czy garmin będzie o tyle lepszy żeby do niego dopłacać myślę że za mio cyclo 505 hc wziął bym około 900zl a jak miał bym wymieniać to na edge 800 albo 1000
  • gielu lubi to

#770 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 20 maj 2016 - 08:23

Miałem CYCLO 200 PL

i nie polecam niokomu kto potrzebuje GPS'a z dobrymi mapami(tu ich nie znajdziecie)

to zwykły licznik rowerowy z funkcja nawigowania i innymi bajerami typu wykres wzniesień

samo w sobie fajne dobry wyswietlacz,proste menu ale te mapy...

na stronie MIO mapy sa dopracowane i doładne  

a w urządzeniu mamy tło i drogę bez cieniowania lasów czy rzek nie mówiąc o nazwach miejscowosci

w miastach jest troche lepiej(są nazwy ulic) ale nawet najsłabsza nawigacja samochodowa jest o niebo lepsza

przyład; wyznaczamy trase 'zaskocz mnie' pojawi sie 3 opcje -fakt zaskakujaco ciekawe(w terenie mi znanym) ,ale w obcym nie ma szansy aby sie połapać gdzie jestem-jest tło ,droga i na 50km ze 2 nazwy miejscowosci

porównujac ze starym garminem etrex 2006r. to jak przeniesć się w lata 90' te z mapami mio

zadziwiajace że urzytkownicy MIO nie zauważają tego małego szczegółu

Nie porównuj nawigacji turystycznej z rowerową. etrex to nawigacja turystyczna której nie ma dużo funkcji rowerowych. W garminie na rower jest seria edge. Kupując nawigacje przetestowałem kilka modeli różnych producentów i etrexa też miałem okazje testować ( mi nie przypadł do gustu mały wyświetlacza 2,2). Zarówno garmin w serii rowerowej edge i mio korzysta z map OSM które są w zupełności wystarczające dla normalnego użytkownika. Jeżeli potrzebujesz cieniowań, poziomic to zdecydowanie musisz pomyśleć nad turystykiem (który z kolei nie będzie miał tylu funkcji rowerowych - coś za coś)

Nie wszyscy muszą jeździć na rowerach szosowych i nie wszyscy muszą mieć cieniowania itp.

Podczas używania mio w górach lub trudnym terenie (trasy planowałem na mapach  OSM topo dostępnych na stronie mio lub korzystałem z tras GPX innych użytkowników)

P.S nawigacje samochodowe działają całkiem na innych mapach (tele atlas, navteq) i są to mapy które nie nadają się na rower (nie posiadają dróg rowerowych, leśnych itp )

#771 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 20 maj 2016 - 10:01

W mio cyclo 505 są do wyboru mapy OSM i tele atlas,mi chodziło o to że jest ta opcja a działa tylko do dwustu km i jest to utrudnienie. Wiem że mogę sobie wyznaczyć dłuższą trasę za pomocą strony mio ale nie jest to do końca dobre rozwiązanie bo nie działa wtedy przeliczanie trasy, w momencie kiedy zjeździe się z trasy on nie wyznacza nowej tylko każe wrócić do miejsca w którym się zjechało tylko przy nawigowaniu do punktu lub adresu przelicza trasy.
PS
Nie używam mio cyclo jako nawigacji samochodowej ale jak chce wyznaczyć dłuższą rowerową

#772 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 20 maj 2016 - 13:48

W mio cyclo 505 są do wyboru mapy OSM i tele atlas,mi chodziło o to że jest ta opcja a działa tylko do dwustu km i jest to utrudnienie. Wiem że mogę sobie wyznaczyć dłuższą trasę za pomocą strony mio ale nie jest to do końca dobre rozwiązanie bo nie działa wtedy przeliczanie trasy, w momencie kiedy zjeździe się z trasy on nie wyznacza nowej tylko każe wrócić do miejsca w którym się zjechało tylko przy nawigowaniu do punktu lub adresu przelicza trasy.
PS
Nie używam mio cyclo jako nawigacji samochodowej ale jak chce wyznaczyć dłuższą rowerową

1. Mapy tele atlas nie ma w cyclo 200 ( a tego dotyczyła moja odpowiedź)

2. Jest funkcja objazdu aby zjechać z trasy

#773 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 20 maj 2016 - 14:11

Nie wiem czy jest taka funkcja,u mnie w 505 tego nie zauważyłem chodzi o to że powinno działać to automatycznie jak w każdej innej nawigacji a tak nie jest

Fajnie w 505 działa funkcja wytyczne tras gdzie ustala się jakie rodzaje nawierzchni są preferowane jakie dopuszczalne a jakie drogi mają być unikane

A czy w cyclo200 wyznaczanie tras też jest ograniczone do 200km

Proszę używać opcji "Edytuj"..!

#774 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 23 maj 2016 - 08:42

Nie wiem czy jest taka funkcja,u mnie w 505 tego nie zauważyłem chodzi o to że powinno działać to automatycznie jak w każdej innej nawigacji a tak nie jest

Fajnie w 505 działa funkcja wytyczne tras gdzie ustala się jakie rodzaje nawierzchni są preferowane jakie dopuszczalne a jakie drogi mają być unikane

A czy w cyclo200 wyznaczanie tras też jest ograniczone do 200km

Proszę używać opcji "Edytuj"..!

ikona objazdu jest na ekranie (na podglądzie mapy)  (możesz wybrać rożne wersje 500m , 1km itd)

automatyczne przeliczanie trasy też bardzo dobrze działa (trzeba tylko przejechać jakiś kawałek aby przekalkulowała na nowo albo znajdować się w okolicy jakiejś drogi z pomocą której wrócimy ma szlak)

jeżeli w okolicy nie ma innej drogi (albo jest gruntowa - a my jedziemy rowerem szosowym) to nawigacja będzie kazała zawrócić :)

wszystkie z tego co się orientuję cyclo maja kalkulację do 200 km (w sumie jest to nawigacja rowerowa)

#775 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 23 maj 2016 - 22:50

Niby jest rowerowa ale czasami mam oddał i robię więcej uważam to za bezsensowne ograniczenie do tego jest opcja samochodowa. Parę dni temu była aktualizacja piszą że poprawili błędy z dziwnymi przebiegami typu -67875457 u mnie widzę że zamiast tego typu kwiatków pokazuje teraz 0 ale podłączyłem teraz nowy profil i tu pokazuje prawidłowo. Szkoda że nie ma opcji wprowadzenia samemu całkowitego przebiegu tak jak w licznika chyba Sigma. Trzeba by było poszukać w systemie może tam można by było wprowadzić to ręcznie. Szkoda też że urządzenie samo nie zasypia i nie wzbudza się tak jak Sigma mam też roxa 6.0 i tam działa to na zasadzie czujnika ruchu.

#776 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 24 maj 2016 - 07:38

A może ktoś na forum wie gdzie wprowadzić całkowity przebieg roweru
  • gielu lubi to

#777 dari37

dari37
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 26 maj 2016 - 11:00

Sam już kiedyś pytałem jak wyedytowac stan licznika mio 305hc ale niestety ponoc się nieda. 

#778 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 26 maj 2016 - 18:32

Ale przecież powinien to gdzieś zapisywać. Trzeba by tylko wiedzieć gdzie.

#779 damiannuumm

damiannuumm
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 03 czerwiec 2016 - 14:04

Witam. Czy ktos już może znalazł prosty sposób na wydobycie pliku .fit ze 105tki ? z góry dzięki za podpowiedź.

#780 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 03 czerwiec 2016 - 22:23

do czego akurat potrzebny Ci plik .fit? 

można bez problemu wydobyć tcx/gpc/csv i skonwerotwać do .fit 

Dodaj odpowiedź