Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przeróbka Rometu Wagant na ostre koło

27 odpowiedzi w tym temacie

#21 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 23 lipiec 2010 - 09:00

Pisałem kiedyś trochę dla żartu artykuł o pasacie i w nim zdjęcia miejsc w których ta rama pękała.

To Twój artykuł?
http://news.bikeworl...ul/589/redir:3/
Parę lat temu go czytałem. Zaskakiwało mnie, jak pomimo tylu wad ktoś nie ma większych zastrzeżeń co do Pasata. 8-)
A Jaguara i Wichra wtedy już miałeś?
Co do widelca to wymieniać, bo to szmelc straszny, szkoda zdrowia i życia tracić. Kupić na szrocie zwykły widelczyk z jakiegoś starego turystyka na kołach 622 w dobrym stanie, z pewnością będzie lepszy od rodzimego badziewia. Z Jaguara/Huragana/Sporta/Wichra/Supra tez może pasować, ale gwinty misek są inne!
A hamulec tarczowy? :lol: No bez przesady...

Zastanawia mnie też jak sobie poradziłeś (czy raczej poradzili spawacze) z lutami podczas spawania...

#22 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 lipiec 2010 - 18:22

Co do widelczyka, to lepiej wyłożyć 65zł na nowy i mieć większą pewność.

#23 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 24 lipiec 2010 - 08:02

Prawda, że nawet jeśli widelec sprawny, ale wiekowy i sporo woził to jego golenie już mocniej pracują i wcześniej trzaśnie niż nówka.
Tylko, że nie każdy chętny wykładać pieniądze w taki rower. A częste lustrowanie stanu widelca daje niemal pewniaka, że nic się nie stanie.
Przypominała mi się (znowu tak późno) dość ważna kwestia polskich obręczy 630. Otóż nie są typu HOOKED:
http://i655.photobuc...el/P5040001.jpg
I z tego względu wedle instrukcji Schwalbe można pompować tylko do 5 atm, co się wydaje uzasadnione. Zresztą na oponach Stomil 32-630, które posiadam w Jagu jest bodajże max 65 PSI - teraz nie chce mi się iść do garażu. :-P

#24 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 lipiec 2010 - 13:49

Były oponki Stomila 28-630, na nich było podane dokładnie 6,35bar pompowałem pod 7 i obręcz alu dawała radę.

#25 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 25 lipiec 2010 - 19:51

Jeszcze w sprawie opłacalności przeróbek Waganta. Dziś na szaberplacu trafiłem na starą dwudziestoparoletnią szosóweczkę . Ramka cro-mo , widelec chromowany , cała na 105 . Rozmiar 56.
Czy do zabawy w ostre , czy jako początkowy rowerek .Kółka na bbręczach Mavica , 36 szprych , korby na kwadrat, siodełko Turbo. Można jeszcze spokojnie takie rzeczy wyszperać .
Jakiekolwiek uzdatnianie wyrobów Wagantopodobnych wyjdzie drożej , o kłopotach tuningowych nie wspominając.

#26 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 25 lipiec 2010 - 22:34

ja swoją pierwszą szosę kupiłem na giełdzie za 140 zł, Peugeota w idealnym stanie, jedynie owijka i opony były nieciekawe, gdyby nie rozmiar (o 4 cm za duży) Peżo by miał u mnie dożywocie, piękna to była rama, plastelina straszna ale wykonanie świetne. Rower kupiłem z zamiarem budowy OK, ale tak mi się spodobał że został oryginał, aż do sprzedaży. Jeżeli szukamy taniej bazy do OK to tylko giełdy, na allegro ceny są dwu, trzykrotnie wyższe.

#27 Elo78

Elo78
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 lipiec 2010 - 19:50

Panowie mam szybkie pytanko , jestem zainteresowany pewnym widelcem i jest napisane iż przeznaczony on jest pod koło 700c. Co to oznacza? czy na tej podstawie mozna sie domyslić jaki będzie przeswit koła? Pytanie pewnie niektórych rozśmieszy ale nic nie poradze :mrgreen: Z góry dziękuje za pomoc ;-)

#28 mlodyellow

mlodyellow
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 lipiec 2010 - 12:05

700c to rozmiar koła, czyli 28 cali ;)

Dodaj odpowiedź