Miałem podobne dylematy, Rozważałem różne rozwiązania.
Zależało mi na pełnym wykorzystaniu zakresu napędu na płaskim, umożliwienia wygodnego pokonywania stromych podjazdów oraz na ciasnym zestopniowaniu napędu.
Przyjąłem założenie, że funkcjonalnie powstanie napęd 1x z blatu na płaskie z opcją miękkich przełożeń podjazdowych z młynka.
Aktualnie mam korbę 40/24 (Deore XT FC-M785 ze zmienionym młynkiem) i kasetę CS-5700 105 10s 11-28 (11-12-13-14-15-17-19-21-24-28). Wcześniej eksperymentowałem z korbą w kombinacji 38/24 i kasetą 12-27, ale z doświadczenia wyszło mi nieco inne zestawienie.
Zmiana korby wymusiła zmianę suportu na MTB (dałem XTR SM-BB93 ze względu na uszczelnienie).
Przerzutka przednia po obniżeniu ogarnia tę korbę, ale z linią łańcucha się nie polubiła i musiałem przesunąć korbę poprzez zmianę położenia podkładek suportu (dwie podkładki po lewej stronie, jedna podkładka po prawej stronie). Nie czuję niesymetrii.
Napęd oryginalny to Tiagra 4700 2x10.
Myślałem o tym co zrobić, aby korba nie musiała być niesymetrycznie zainstalowana, ale zaniechałem temat z uwagi na to, że tego nie czują.
Można by:
1) dać przerzutkę 3 s (powinna się szerzej wychylać),
2) dać przerzutkę MTB (nie wiem czy manetka Tiagra 4700 współpracuje z przerzutką przednią MTB 10s),
3) dać przerzutkę na hak na obejmie z przesuniętym otworem montażowym lub na obejmie niesymetrycznie zainstalowanej na rurze ramy (w celu odsunięcia od osi ramy).
PABLO