Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ehh, Co To Sie Robi Na Tym Świecie...

1447 odpowiedzi w tym temacie

#601 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 18 czerwiec 2019 - 08:22

Do Twojej religijności nie da się podejść inaczej.
Bełkot wierzącego: niezbadane są wyroki boskie, do jego planu i działania nie da się podejść inaczej niż ułomnością ludzkiego umysłu który jest za słaby na to (fakt, na boski egoizm i sadyzm jestem za słaby), wyrażanie pewnych opinii na ten temat to alkohol i narkotyki.
Pozostał Ci jeszcze Szatan.

Jeśli używasz wódy do przetrawiania religijnych prawd- dobrze robisz, na trzeźwo podejść się nie da, zacznie się wątpić.

Dobrze że żyjemy w 21 wieku- kilkaset lat temu umarlbym za moje patrzenie na religię i wiarę. Śmierć byłaby powolna i pełna cierpienia.
Stwierdziłeś że Twój bóg w przypowieści biblijnej rozliczyl ludzi za zezwierzęcenie. Tym jest też zabijanie za światopogląd a w historii chrześcijańskiej jest tych sytuacji mnóstwo. W tym przypadku bóg nie interweniował.
W powieści fantasy jaką jest biblia bóg rozliczyl ludzi i musisz uwierzyć na słowo honoru że byli podli (zapewne wszyscy tam mieszkający byli). W ostatnim tysiącleciu jest wiele udokumentowanych wyroków śmierci wykonanych na ludziach który na temat Twojej wiary mieli inne zdanie. Umarli za to z chrześcijańskiej ręki. Zezwierzęcenie za które oprawcy nie zostali rozliczeni. Nawet uznanie budzili.
Bóg ingerował wybiorczo.
Kiedyś sprowadził potop a w 1945 roku nie miał dość mocy, by chociaż zalać bunkier w którym chował się Hitler u schyłku wojny.
Albo nie miał dość mocy, albo nie było tam wody, może nie wszyscy w bunkrze byli zepsuci i chciał ich oszczędzić.

Stalinowi też odejść nie pomógł mimo że zgładził dziesiątki milionów ludzi- Prawosławie to też chrześcijański nurt, więc boskie dzieci.

Mam propozycję: opowiedz o swoich przekonaniach religijnych tym znajomym sąsiadom - muzułmanom, tym co to ci ciasto przynoszą do domu, o swojej nienawiści wobec religii. Tyle ode mnie, wróciłem na chwilę do forumowej piaskownicy, ale są jakieś granice absurdu.

#602 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 18 czerwiec 2019 - 08:24

Toleruję wszystko - katolicki ekstremizm, obrażanie użytkowników i insynuowanie im alkoholizmu i narkomanii, ba nawet niemożność odróżnienia black od heavy (albo raczej "cheavy") metalu.

Taki ze mnie cheavymetalowy pacyfista. 

Człowieku ogarnij się choć trochę, moja 11- letnia córka jest poważniejsza od ciebie.

#603 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 18 czerwiec 2019 - 08:27

Mam propozycję: opowiedz o swoich przekonaniach religijnych tym znajomym sąsiadom - muzułmanom, tym co to ci ciasto przynoszą do domu, o swojej nienawiści wobec religii. Tyle ode mnie, wróciłem na chwilę do forumowej piaskownicy, ale są jakieś granice absurdu.

Czytaj biblię. Nakarmisz swój absurd.

#604 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 18 czerwiec 2019 - 09:22

Człowieku ogarnij się choć trochę, moja 11- letnia córka jest poważniejsza od ciebie.

Powaga to nic dobrego u dziecka.
Skoro już piszesz o dzieciach - cnotą ojca jest kochać swoje dzieci i traktować je możliwie jednakowo. Poza tym ojciec stara się okazać swoim dzieciom miłość i one nic nie muszą robić by ją dostać jak też nie muszą za nią dziękować. To ojciec ma tu inicjatywę w obu kwestiach.
Jeśli jesteś dzieckiem boga to takim samym jak wszystkie inne dzieci i im równym. Na świecie było jest i będzie masa bożych dzieci których życie jest nieopisanym cierpieniem i nic nie mogą z tym zrobić.
Czy Twój bóg doswiadcza je miłością, która jest przecież przeciwieństwem cierpienia?
Wiem - niezbadane są boskie zamiary, mnie ułomnemu nie jest dane ich zrozumieć.

Jeśli kiedyś bóg rozwierał wody i rzucał jedzeniem z nieba (czytałem w Twojej książce o tych dobrodziejstwach, których jak twierdzisz nie dostrzegam co świadczy o nie czytaniu tej lektury) to mógłby uwolnić od cierpoenia choćby wszystkie dzieci, które nic z tym doświadczanym cierpieniem zrobić nie mogą.
Wiem - to boska obecność ich życiu a ukrytego w tym celu mali ludzie nie są w stanie pojąć.
Chyba że jest faktycznie wszechmogący ale nic nie robiący- wtedy "sadysta" to mało wymierne określenie i bardzo łagodne.

#605 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 18 czerwiec 2019 - 12:59

[...] moja 11- letnia córka jest poważniejsza od ciebie.

A, to dlatego, że nie słucha cheavy metalu.

Wyjaśniłeś jej już, że każdy kto myśli inaczej to pijak i narkoman..?

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#606 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 19 czerwiec 2019 - 14:27

Tobo, zaczynasz się coraz bardziej plątać w zeznaniach. Nieustannie wpadasz we własne sidła. A to dlatego, że manipulujesz pojęciami jak Ci wygodnie. Raz mówisz, że jesteś ateistą, innym razem że skromny budynek anglikańskiego kościoła czy meczetu jest lepszym miejscem do kontaktu z Bogiem. Albo sugerujesz, że Bóg chrześcijański i islamski to ta sama osoba. Odwołujesz się do pojęć jakiejś sprawiedliwości, dobra, zła, cierpienia, winy i niewinności. Nazywasz kogoś "rzeźnikiem". Wołasz o tolerancję i brak uprzedzeń, przestrzegasz przed wrzucaniem wszystkich do jednego wora. Mówisz, że Twoi przodkowie żyli bogobojnym, pełnym miłości życiem. To czym jest ta miłość i czym jest bogobojne życie według Ciebie? Dlaczego coś jest dobre, a coś złe?

W głębi duszy wiesz co jest dobre a co złe, że jest grzech i że jest jakiś bóg. Wiesz to, bo jesteś jego stworzeniem, na jego obraz i podobieństwo. 

Pisałeś kiedyś, że ziemia jest nam dana. A przez kogo?

#607 qzn

qzn
  • Użytkownik
  • 534 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwiec 2019 - 14:53

Mam niekończącą się bekę z tego tematu. Pod hasłem "Ehh, co to się robi na tym świecie" spodziewałbym się głosów przejętych katastrofą klimatyczną, wszechwładzą korporacji czy ucieczkami miliarderów do rajów podatkowych. Tymczasem widzimy, że dla upadku cywilizacji najbardziej przyczyniają się feminizm, gender i muzułmanie xD

#608 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 19 czerwiec 2019 - 15:19

Dyżurne fobie prawaczków. N.B. to wszyscy jesteśmy winni, bo cykliści to zło największe.

#609 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 19 czerwiec 2019 - 18:57

Owszem meczet i anglikański kościół są lepszym miejscem do kontaktu z bogiem. Ściany nie są obwieszone masą złotego badziewia. Kościelny urzędnik bardzo się cieszył udzielając dziecku chrztu. Gdybym był wierzący w takich miejscach czulbym się o wiele lepiej.
Owszem , jestem ateistą, czy to stoi w sprzeczności z odwiedzeniem kościoła w ramach spotkania rodzinnego albo meczetu z ciekawości? Byłem też w kilkuset innych kościołach w różnych miejscach Europy. To oznaka wiary? Dla mnie ciekawości. Takiej samej jak odwiedzanie wszystkich zabytków. Byłem też w dzielnicy burdeli. Słynne na całym świecie miejsce. Czy to świadczy o moich zapatrywaniach na seks?

Ja nie sugeruję że twój bóg i ich bóg to ten sam byt. To twierdzą inni, biegli w sprawach teorii. Sam sobie możesz to wyguglować.

Dobrze że wiesz co ja wiem. Źle że utożsamiasz dobro i zło jedynie z wiarą. Grzech? Nie ulegam indoktrynacji katolickiej od dokładnie 30 lat, czyli od ukończenia podstawówki. Nie daję się wpuścić w kanał wzbudzania winy za to co robię i nazywania tego grzechem.

Twój bóg jest wszechmogący, prawda?

Ja nie jestem ale byłem wiele razy w życiu w sytuacji gdy komuś działa się krzywda i mimo moich skromnych ludzkich możliwości zrobiłem coś by ratować kogoś od cierpienia.

Dziś oglądałem wywiad z dzieckiem alkoholika i sadysty w jednym, który znęcał się przez 16 lat nad dwójką dzieci i żoną. Miał bardzo szeroki repertuar działań.

Ludzie, wiedząc o czyms takim, wkraczają by ratować życie i zdrowie takich osób.

Wszechmocny bóg- skoro podpalał krzaki, otwierał morze, rzucał jedzeniem- mógłby pomóc. Nie robi tego jednak w dziesiątkach milionów podobnych sytuacji.
Kto może wszystko a nie robi nic, nie zasługuje na nic innego niż pogarda. Albo uznanie że to nie ma.
Wiem - niezbadane są wyroki i intencje a mój rozum zbyt mały by to pojąć i objąć.
Nieskończone są zasoby bełkotu którym wierzący karmią i są karmieni.
Jeśli Ty to kupujesz - masz prawo.

#610 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 19 czerwiec 2019 - 19:32

,,Złotem'' spływają ściany niejednego meczetu, choćby meczetu Omajadów w Damaszku. Anglikańskie Kościoły też długo były obwieszone złotem, do czasu gdy angielscy królowie je skonfiskowali, bo uznali że to złoto jest im bardziej potrzebne niż ludziom, którzy w tych kościołach się modlili. To samo dotyczy ewangelickich zborów, głownie w Niemczech, więc to, że te ściany są tam puste wynikało po prostu z chciwości panujących, dopiero potem do tego dorobiono ideologie, że niby puste ściany nie rozpraszają tylko skłaniają do modlitwy.

Cały ten wątek służy wyłącznie prowokowaniu ludzi wierzących i naśmiewaniu się z religii, głównie chrześcijańskiej. Ale uderza też w takich ludzi jak jak - raczej nie praktykujących, słabo wierzących, ale wyrastających z kultury chrześcijańskiej i traktujących ją jako podłoże własnej tożsamości. Można krytykować sobie założenia takiej czy innej religii, ale trzeba mieć w tym zakresie jednak jakąś wiedzę. Jeżeli ktoś krytykuje Chrześcijaństwo i jego założenia, czy Biblię nie zapoznając się ani z jednym, ani z drugim, to nie zasługuje na to, aby z nim dyskutować. Dla mnie ktoś taki jest zwykłym chamem, półanalfabetą udającym obieżyświata i ,,Europejczyka''. Można sobie być ,,w setkach kościołów w różnych miejscach Europy'' i dokładnie nic z tego pobytu tam nie uzyskać, żadnej wiedzy. Wielokrotnie widziałem takich buców w kościołach całej Europy: czapka na głowie, głośny śmiech, żucie gumy, krótko mówiąc- najazd chamstwa i buractwa. Faktycznie - dla takich ludzi dzielnice burdeli to naturalne środowisko.

Dzisiaj każdy może się wypowiadać w necie - także ktoś kto nie ma nic do powiedzenia w realu, bo po pierwszych słowach takiego bełkotu normalny słuchacz odwraca się i odchodzi. Są lepsze strony do obrażania innych ludzi - np. wiocha.pl itp., dla niektórych ta strona pasuje jak ulał.

#611 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 19 czerwiec 2019 - 19:46

Parafrazując:

Dzisiaj każdy może się wypowiadać w necie - także ktoś kto nie ma nic do powiedzenia w realu, bo po pierwszych słowach takiego fanatycznego bełkotu normalny słuchacz odchodzi, jednak nie odwracając się, bo trochę strach.

#612 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 19 czerwiec 2019 - 20:17

Jeśli masz mnie na myśli głąbie, to pisz do mnie a nie o mmie w trzeciej osobie. Bo nietrudno wyobrazić sobie jak w sytuacji na żywo bełkoczesz obelgi pod nosem nie mając odwagi powiedzieć czegokolwiek prosto w oczy.

Jeśli czujesz się dotknięty zawsze możesz ten wątek pominąć, co, jeśli dobrze pamiętam, zadeklarowałeś kilka postów wcześniej.

Na szczęście dla Ciebie a też i dla mnie w żadnym miejscu w realnym świecie nie musimy na siebie wpadać. Ja ni muszę oglądać Cię na klęczniku, Ty mnie w czapce i z gumą do żucia.

Szczęście że obecnie wyrażanie mojego zdania nie sprowadza na mnie kary śmierci a w korzystnym wypadku wygnania. Progres w dobrym kierunku. Może więc religia dostanie bana z życia publicznego , zdrowy objaw postępu...
Wiem, rozmarzyłem się...

#613 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3255 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 czerwiec 2019 - 22:13

Trochę głupio kiedy mój dom wygląda lepiej niż świątynia mojego Boga, bo mi się lepiej w takim modli. To był by egoizm. Zauważ że Jezus nigdy nie zanegował świątyni jerozolimskiej, a wręcz przeciwnie chodził się tam pomodlić.

Tobo napisz wprost, że jesteś antyteistą bo Twoje przedstawianie się jako ateista wzbudzi tu jeszcze sprzeciw części ateistów.

I uważaj kiedy próbujesz wytłumaczyć komuś że jego system wartości jest niedobry. Może się to różnie skończyć, nigdy nie wiesz co powoduje że człowiek nie zabija.

Co do wiary katolickiej  jasno widać, że Twoja wiedza kończy się naukach przed pierwszą komunią jak 95% społeczeństwa mimo że obowiązkiem ludzi wierzących jest się rozwijać. Dodam tylko że religią która opiera się na Bibli jest protestantyzm Lutra, bo nie wiem czy każdy protestantyzm tyle ich jest , a nie kościół katolicki.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#614 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 21 czerwiec 2019 - 13:00

Nie daję się wpuścić w kanał wzbudzania winy za to co robię i nazywania tego grzechem.

Z Ewangelii Jana:

16 Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. 17 Albowiem Bóg nie posłał9 swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony. 18 Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego. 19 A sąd polega na tym, że światło przyszło na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność aniżeli światło: bo złe były ich uczynki. 20 Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków. 21 Kto spełnia wymagania prawdy, zbliża się do światła, aby się okazało, że jego uczynki są dokonane w Bogu».

#615 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 21 czerwiec 2019 - 20:04

19 i 20, no no, nie spodziewałem się takiego wychwalania Lucefera. Niosący Światło jest zadowolony.

#616 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 22 czerwiec 2019 - 13:36

[quote name="marvelo" post="396019" timestamp="1561118431"]

Z Ewangelii Jana:
16 Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. 17 Albowiem Bóg nie posłał9 swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony. 18 Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego. 19 A sąd polega na tym, że światło przyszło na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność aniżeli światło: bo złe były ich uczynki. 20 Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków. 21 Kto spełnia wymagania prawdy, zbliża się do światła, aby się okazało, że jego uczynki są dokonane w Bogu».

https://www.youtube....h?v=Ttx77hrX4eA

Uwielbiam bełkot o straszeniu. Głupi jest ten kto próbuje zbudować jakąkolwiek relację na strachu a twierdzi że to relacja zbudowana na miłości.
Zastraszanie jest karalne. A kto jest wszechmocny a to robi jest żałosny.

Specjaliści z działu marketingu twojej wiary próbują zmienić strategię, bo tracicie klientów a to nie jest opłacalne i szkolą nowych krzewicieli wiary.

Złym uczynkiem jest dopuszczanie cię do głosu przez moderację forum. Ale to jej sumienie.

#617 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 22 czerwiec 2019 - 13:44

Jako wyznawca diabłów pławię się w złych uczynkach ;) Nie zgadzam się z wieloma opisywanymi tu poglądami, ale szanuję prawo do ich wyrażania.

#618 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 23 czerwiec 2019 - 16:40

Uwielbiam bełkot o straszeniu. Głupi jest ten kto próbuje zbudować jakąkolwiek relację na strachu a twierdzi że to relacja zbudowana na miłości.
Zastraszanie jest karalne. A kto jest wszechmocny a to robi jest żałosny.

Specjaliści z działu marketingu twojej wiary próbują zmienić strategię, bo tracicie klientów a to nie jest opłacalne i szkolą nowych krzewicieli wiary.

Złym uczynkiem jest dopuszczanie cię do głosu przez moderację forum. Ale to jej sumienie.

Nikt tu nie starszy i Cię nie potępia. Sam się potępiasz, odrzucając łaskę zbawienia. Masz wolną wolę. 

Sumienie? A co to jest i skąd się wzięło? 

Łaski potrzebował Artur Ceroński, morderca, gangster który łamał ludziom ręce gryfami od sztangi i wydawał jednej nocy kilka tysięcy złotych na narkotyki i wizyty w burdelach, ale potrzebujemy jej również Ty i ja. Jednak Bóg szanuje Twoją wolność i masz prawo żyć tak jak chcesz. Słońce tak samo wschodzi nad wierzącymi jak i niewierzącymi.   

#619 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 23 czerwiec 2019 - 17:58

Zawartość twojej książki potępia. Chyba że cytaty nie zostały wstawione przez ciebie. Sam siebie? Ten bełkot sprzedają ci którzy ten bełkot spłodzili.
Ja ci naprawdę współczuję że ktoś kiedyś ci to wszystko sprzedał a ty łyknąłeś. Niestety, znęcanie się zaczyna się w czasach dzieciństwa i robią to tak samo uprani w dzieciństwie rodzice. Skaza na psychice przekazywana od pokoleń. Dziecko kocha rodziców i poddaje się temu. Bardzo smutne.

Każdy ciąg uzależnień I złych chorych wzorców trzeba świadomie przerywać. Z szacunku dla tech których się kocha. Niestety zbyt mało jest ludzi którzy chcą pomyśleć co robią. Na szczęście jest ich coraz więcej.
"Bogu" dzięki.

Sumienie? Nie ma znaczenia skąd, bo ty I tak masz odpowiedź. Jedyną.

#620 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 23 czerwiec 2019 - 20:15

Zawartość twojej książki potępia. Chyba że cytaty nie zostały wstawione przez ciebie. Sam siebie? Ten bełkot sprzedają ci którzy ten bełkot spłodzili.
Ja ci naprawdę współczuję że ktoś kiedyś ci to wszystko sprzedał a ty łyknąłeś. Niestety, znęcanie się zaczyna się w czasach dzieciństwa i robią to tak samo uprani w dzieciństwie rodzice. Skaza na psychice przekazywana od pokoleń. Dziecko kocha rodziców i poddaje się temu. Bardzo smutne.

Każdy ciąg uzależnień I złych chorych wzorców trzeba świadomie przerywać. Z szacunku dla tech których się kocha. Niestety zbyt mało jest ludzi którzy chcą pomyśleć co robią. Na szczęście jest ich coraz więcej.
"Bogu" dzięki.

Sumienie? Nie ma znaczenia skąd, bo ty I tak masz odpowiedź. Jedyną.

Co za bzdury. I wszystko to w imię tolerancji, tyle że tolerancja lewackich głąbów nie obejmuje wierzących. To nawet nie zero, to mniej niż zero.

Ludziom od dobrobytu troszkę się poprzewracało w główkach. Tolerancja dla różnorodnych poglądów? Wolność słowa? Bez jaj. Dzisiaj można być wyrzuconym z pracy a jutro, kto wie. Obozy pracy, rozstrzeliwania? Nie ma tolerancji dla wrogów ( lewackiej )tolerancji.

https://dorzeczy.pl/...wiedliwosc.html

Dodaj odpowiedź