Nie dyskutuję z fanatykami religijnymi. Zwłaszcza uzurpującymi sobie prawo do rozumienia nauk teologicznych. Teledysk Genesis jest tu bardzo dobrą ilustracją takich ludzi.
Ehh, Co To Sie Robi Na Tym Świecie...
Posted 18 September 2019 - 20:21
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Gosc_marvelo_*
Posted 18 September 2019 - 21:36
To kto według Ciebie ma prawo do rozumienia nauk teologicznych, jeśli nie każdy chrześcijanin? To nie tylko moje prawo, ale i odpowiedzialność przed Bogiem.
Ja wyznaję zasadę "sola scriptura" (jeśli Ci to coś mówi) i nie interesują mnie specjalnie ustalenia soborów. Doktryna jest w Biblii.
Gosc_marvelo_*
Posted 18 September 2019 - 23:06
Określenie "fanatyk" pochodzi zwykle od ludzi z zewnątrz i w tym sensie może być traktowane jako komplement. Patrząc od wewnątrz, jego odpowiednikiem jest po prostu "gorliwość" i "wierność".
Jeśli coś jest prawdą, to gorliwe podążanie za tą prawdą może być jedynie czymś dobrym. Umiarkowanie w podążaniu za prawdą to z kolei po prostu letniość, a ta Bogu się nie podoba.
Posted 19 September 2019 - 07:34
Raczej to ![]()
Gosc_tobo_*
Posted 19 September 2019 - 08:30
Na zabój.
Każdy przytomny umysłowo człowiek zakłada że w jego sposobie myślenia o czymś może być choć niewielki margines błędu.
Fanatyk nie posiada tej zdolności.
Gosc_BikeBang_*
Posted 19 September 2019 - 08:58
- robo, Prozor, Yar_Tur and 1 other like this
Posted 19 September 2019 - 10:02
jak się uspokoić będąc wnerwionym na ocieplenie klimatu - grupa wsparcia emocjonalnego ![]()
https://www.facebook...59046668378800/
z jednej strony fajne bo pokazuje, że ludzie nie mają większych zmartwień (zwłaszcza w Wawie obserwuję takie inicjatywy), a z drugiej - chyba trochę się w dupach poprzewracało od tego dobrobytu ![]()
- Prozor likes this
Posted 19 September 2019 - 10:53
Od paru dni czytam sobie ten wątek i powiem Wam jakie mam przemyślenia. To właśnie jest religia.. Zamiast łączyć - dzieli. I zawsze tak będzie. Choćbyście wierszem tu pisali i tak nie zmienicie zdania drugiego. To kolejna broń w rękach tych, którzy chcą zaznaczyć swoją obecność i przekonać świat o wyższości swojej osoby nad całą resztą. Myślę, że wierząc.. W cokolwiek, utożsamiajac się z jakąś religią, w dużej mierze zaspokajacie po prostu swoją silną potrzebę przynależności. Stając w szeregach "wyznawców " czujecie się silni. Zresztą.. Każdy z nas w głowie ma swój własny swiatopogladowy bajzel, który łatwiej jest uporządkować posiłkująć się np Biblią. Bez tego jest trudniej. Ale się da. Jest trudniej ale przynajmniej w całości "po mojemu" . Ja się odcinam. Od wszelkich wizji Boga narzuconych mi przez innych, od ciągłego poczucia winy, od jadu i nienawiści, który w jakiś magiczny sposób pojawia się w Waszej dyskusji, choć wszyscy jak jeden mąż twierdzicie, że Wasza religia jest religią miłości. Kończąc życzę spokoju ducha i mnóstwa miłości:)
Zgadzam się. Zresztą po to powstały wierzenia w różne bóstwa. Wybrani mieli głosić jedyną i oświeconą prawdę, by podporządkować sobie resztę. A kto nie z nami ten przeciw i trzeba go zniszczyć.
Ciekawe kiedy rozwój ludzi będzie na tyle zaawansowany, że porzucą te wszystkie bajki.
Posted 20 September 2019 - 11:15
Noo... Mogli po taniości: wysłać ich do Yorkshire w Zwift.
Posted 20 September 2019 - 21:56
Nie bardzo, jak wynika z treści to kasa nawet z ministerstwa jest, tylko przetargu nikomu nie chciało się zorganizować. Faktycznie rozpędzenie tego kurnika to byłaby dobra decyzja.