Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ehh, Co To Sie Robi Na Tym Świecie...

1447 odpowiedzi w tym temacie

#1001 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 wrzesień 2019 - 20:21

Nie dyskutuję z fanatykami religijnymi. Zwłaszcza uzurpującymi sobie prawo do rozumienia nauk teologicznych. Teledysk Genesis jest tu bardzo dobrą ilustracją takich ludzi. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1002 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 18 wrzesień 2019 - 21:36

To kto według Ciebie ma prawo do rozumienia nauk teologicznych, jeśli nie każdy chrześcijanin? To nie tylko moje prawo, ale i odpowiedzialność przed Bogiem.

Ja wyznaję zasadę "sola scriptura" (jeśli Ci to coś mówi) i nie interesują mnie specjalnie ustalenia soborów. Doktryna jest w Biblii.

#1003 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 18 wrzesień 2019 - 21:44

Prawo masz. Jednak wrzucając do swoich zapatrywań fanatyzm wynika że rozumienie u ciebie leży.
Chyba że jest jakiś sensowny sposób łączenia fanatyzmu z miłością.
Także do wroga.

#1004 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 18 wrzesień 2019 - 23:06

Określenie "fanatyk" pochodzi zwykle od ludzi z zewnątrz i w tym sensie może być traktowane jako komplement. Patrząc od wewnątrz, jego odpowiednikiem jest po prostu "gorliwość" i "wierność".

Jeśli coś jest prawdą, to gorliwe podążanie za tą prawdą może być jedynie czymś dobrym. Umiarkowanie w podążaniu za prawdą to z kolei  po prostu letniość, a ta Bogu się nie podoba.

#1005 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 wrzesień 2019 - 07:34

Raczej to :P

#1006 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 19 wrzesień 2019 - 08:30

Hitler w swoich kręgach był fantastycznym wodzem i troskliwym ojcem narodu. Był bardzo gorliwy i wierny swoim zasadom.
Na zabój.
Każdy przytomny umysłowo człowiek zakłada że w jego sposobie myślenia o czymś może być choć niewielki margines błędu.
Fanatyk nie posiada tej zdolności.

#1007 Gosc_BikeBang_*

Gosc_BikeBang_*
  • Gość

Napisano 19 wrzesień 2019 - 08:58

Od paru dni czytam sobie ten wątek i powiem Wam jakie mam przemyślenia. To właśnie jest religia.. Zamiast łączyć - dzieli. I zawsze tak będzie. Choćbyście wierszem tu pisali i tak nie zmienicie zdania drugiego. To kolejna broń w rękach tych, którzy chcą zaznaczyć swoją obecność i przekonać świat o wyższości swojej osoby nad całą resztą. Myślę, że wierząc.. W cokolwiek, utożsamiajac się z jakąś religią, w dużej mierze zaspokajacie po prostu swoją silną potrzebę przynależności. Stając w szeregach "wyznawców " czujecie się silni. Zresztą.. Każdy z nas w głowie ma swój własny swiatopogladowy bajzel, który łatwiej jest uporządkować posiłkująć się np Biblią. Bez tego jest trudniej. Ale się da. Jest trudniej ale przynajmniej w całości "po mojemu" . Ja się odcinam. Od wszelkich wizji Boga narzuconych mi przez innych, od ciągłego poczucia winy, od jadu i nienawiści, który w jakiś magiczny sposób pojawia się w Waszej dyskusji, choć wszyscy jak jeden mąż twierdzicie, że Wasza religia jest religią miłości. Kończąc życzę spokoju ducha i mnóstwa miłości:)

#1008 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2973 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 wrzesień 2019 - 10:02

jak się uspokoić będąc wnerwionym na ocieplenie klimatu - grupa wsparcia emocjonalnego smile.png

https://www.facebook...59046668378800/

z jednej strony fajne bo pokazuje, że ludzie nie mają większych zmartwień (zwłaszcza w Wawie obserwuję takie inicjatywy), a z drugiej - chyba trochę się w dupach poprzewracało od tego dobrobytu smile.png

• Prozor lubi to

#1009 Biniu

Biniu
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 19 wrzesień 2019 - 10:53

Od paru dni czytam sobie ten wątek i powiem Wam jakie mam przemyślenia. To właśnie jest religia.. Zamiast łączyć - dzieli. I zawsze tak będzie. Choćbyście wierszem tu pisali i tak nie zmienicie zdania drugiego. To kolejna broń w rękach tych, którzy chcą zaznaczyć swoją obecność i przekonać świat o wyższości swojej osoby nad całą resztą. Myślę, że wierząc.. W cokolwiek, utożsamiajac się z jakąś religią, w dużej mierze zaspokajacie po prostu swoją silną potrzebę przynależności. Stając w szeregach "wyznawców " czujecie się silni. Zresztą.. Każdy z nas w głowie ma swój własny swiatopogladowy bajzel, który łatwiej jest uporządkować posiłkująć się np Biblią. Bez tego jest trudniej. Ale się da. Jest trudniej ale przynajmniej w całości "po mojemu" . Ja się odcinam. Od wszelkich wizji Boga narzuconych mi przez innych, od ciągłego poczucia winy, od jadu i nienawiści, który w jakiś magiczny sposób pojawia się w Waszej dyskusji, choć wszyscy jak jeden mąż twierdzicie, że Wasza religia jest religią miłości. Kończąc życzę spokoju ducha i mnóstwa miłości:)

Zgadzam się. Zresztą po to powstały wierzenia w różne bóstwa. Wybrani mieli głosić jedyną i oświeconą prawdę, by podporządkować sobie resztę. A kto nie z nami ten przeciw i trzeba go zniszczyć.

Ciekawe kiedy rozwój ludzi będzie na tyle zaawansowany, że porzucą te wszystkie bajki.

#1010 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 19 wrzesień 2019 - 11:21

Niestety jak widać współcześnie religia nadal jest pociągającym aspektem życia. I będzie. Ludzie potrafią się dopatrzeć boskiej obecności w najróżniejszych aspektach życia.

#1011 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2973 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 wrzesień 2019 - 10:31

facepalm do kwadratu  :(

http://www.sport.pl/...promitacja.html

#1012 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 wrzesień 2019 - 11:15

Noo... Mogli po taniości: wysłać ich do Yorkshire w Zwift.

#1013 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 20 wrzesień 2019 - 12:29

Realnie tak źle czy to wkręt?

#1014 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2973 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 wrzesień 2019 - 14:08

@prozor  :lol:  :lol:  :lol:

ja bym ten cały kurnik rozpędził na 4 strony świata. czy min. sportu ma tam coś do gadania?

• Prozor lubi to

#1015 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 20 wrzesień 2019 - 19:31

Wszystko poszło na wódę i szlugi dla piłkarzy..?
  • Biniu lubi to

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1016 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 wrzesień 2019 - 21:56

Nie bardzo, jak wynika z treści to kasa nawet z ministerstwa jest, tylko przetargu nikomu nie chciało się zorganizować. Faktycznie rozpędzenie tego kurnika to byłaby dobra decyzja.

#1017 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 21 wrzesień 2019 - 14:39

To jest jedna banda kolesi, nie ruszysz tego, bo można się ubrudzić.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1018 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 22 wrzesień 2019 - 19:07

https://futureuae.co...oman-fanaticism

#1019 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 23 wrzesień 2019 - 07:57

Fanatyzm, w każdym wydaniu, zdrowy i bezpieczny nie jest.
Często, choć nie zawsze, prowadzi fanatyka do zguby.

#1020 Biniu

Biniu
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 23 wrzesień 2019 - 11:06

Turcja podbije Europę xD.

A co oni bez UE i NATO zrobią? Kozy będą paść? Ktoś się nabiera na te katastroficzne wizje?
Kasa rządzi światem tony badziewia ida z Turcji do krajów UE, a bez wsparcia NATO i USA Tureckiej armii by nie było. To są fakty.

Dodaj odpowiedź