Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ehh, Co To Sie Robi Na Tym Świecie...

1447 odpowiedzi w tym temacie

#1281 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 25 październik 2019 - 21:48

Piszesz tak, jakby Kościół kiedyś wyrządził Ci krzywdę i kierujesz się teraz chęcią odwetu, a fakty nie mają znaczenia. Kwestię pogaństwa wyjaśnił już kolega Cauchy. Co do podatków, to księża i kościół płacą podatki. Nie wiem skąd wiedza, że nie płacą. Jeśli chodzi o pedofilię, to skąd wiesz, że nikt za nią nie odpowiada? Jeśli jest zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, prokuratura musi podjąć czynności wyjaśniające i dalej wszcząć postępowanie przygotowawcze. Jeśli tego nie zrobi, pokrzywdzony może wnieść zażalenie, które rozpoznaje sąd. Poza tym przestępsywa "pedofilskie" popełnione przez duchownych to tylko chyba niecały procent tych przestępstw. Piszesz o otwartości, a widzę tylko nieuzasadnioną (opartą na nieprawdziwych danych) niechęć do Kościoła

Raczej nie jest istotne jaki to procent. Istotne że ci ludzie wypełniają specyficzną misję, mają wyjątkowe powołanie, którego częścią jest głębokie zaufanie do nich. A to bardzo zobowiązuje.

Dla bardzo wielu wierzących niechęć do kościoła nie ma żadnego uzasadnienia.
Do kontrastu warto posłuchać wypowiedzi ludzi z tej grupy którzy ze smutkiem i szczerością mówią o tym co się wśród nich dzieje.

#1282 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 25 październik 2019 - 22:01

Chyba (?) już zauważyłeś że Pan Moderator nie jest zainteresowany reakcją na twoją frustrację. I zupełnie go rozumiem.
Pozostaje ci wystartować do moderatorskiego stołka w w wyborach na następną kadencję i liczyć na wybór.
Choć szanse na to marnie.

Źle ci z postów patrzy.

ale człowiek o którego pytałem Bulleta jest psychiczny i nim powinny zająć się inne osoby a nie moderator.

#1283 Gosc_BikeBang_*

Gosc_BikeBang_*
  • Gość

Napisano 25 październik 2019 - 22:02

Piszesz tak, jakby Kościół kiedyś wyrządził Ci krzywdę i kierujesz się teraz chęcią odwetu, a fakty nie mają znaczenia. Kwestię pogaństwa wyjaśnił już kolega Cauchy. Co do podatków, to księża i kościół płacą podatki. Nie wiem skąd wiedza, że nie płacą. Jeśli chodzi o pedofilię, to skąd wiesz, że nikt za nią nie odpowiada? Jeśli jest zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, prokuratura musi podjąć czynności wyjaśniające i dalej wszcząć postępowanie przygotowawcze. Jeśli tego nie zrobi, pokrzywdzony może wnieść zażalenie, które rozpoznaje sąd. Poza tym przestępsywa "pedofilskie" popełnione przez duchownych to tylko chyba niecały procent tych przestępstw. Piszesz o otwartości, a widzę tylko nieuzasadnioną (opartą na nieprawdziwych danych) niechęć do Kościoła

Tak tak, a dostałeś kiedyś paragon od księdza?Bo ja jak sprzedam bułkę za 20 groszy to paragon musi być ale jak zapogrzeb płacisz 1000zl to "Bóg zapłać". Aaa dobra. To nie ma sensu. Nieważne. Opuszczam ten lokal bo faktycznie tą dyskusją można rzygnac.

Tak tak, a dostałeś kiedyś paragon od księdza?Bo ja jak sprzedam bułkę za 20 groszy to paragon musi być ale jak zapogrzeb płacisz 1000zl to "Bóg zapłać". Aaa dobra. To nie ma sensu. Nieważne. Opuszczam ten lokal bo faktycznie tą dyskusją można rzygnac.

I oczywiście, że Kościół wyrządził mi krzywdę! Wypral mi mózg i wpedzil w potężne poczucie winy. Od dziecka wciska mi się kity, że Boga TRZEBA kochać, że tak strasznie cierpiał za moje grzechy, że bez Boga ani do proga. Moja babcia zawsze wkładając ciasto do pieca kreslila na nim znak krzyża.. Że niby jak tego nie zrobi to będzie zakalec, czy jak? Sprawdziłam.. Namalowałam serduszko i TEŻ wyrosło!! :) Jak jedziesz w podróż ZAWSZE się przezegnaj mówili.. Bo inaczej zginiesz. Nie robie tego-żyję. Serio serio. Ale walczę z tym wszystkim. Dlaczego kościół wmawia ludziom, że wszystko co sprawia im przyjemność jest grzechem. Spytałam ostatnio jednego księdza.. Powiedział, że ludzie potrzebują kagancow bo inaczej dziczeja.. Nie wiem.. Oni naprawdę mają ludzi za stado baranów.

#1284 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 25 październik 2019 - 22:23

Sam do siebie piszesz a nawet dajesz lajki :P faktycznie trzeba kaganca niektórym :P

#1285 Gosc_BikeBang_*

Gosc_BikeBang_*
  • Gość

Napisano 25 październik 2019 - 22:30

Sam do siebie piszesz a nawet dajesz lajki :P faktycznie trzeba kaganca niektórym :P

Ależ Ty jesteś irytujący Grzesiu, Siara już swego czasu sprawdzał adresy IP i mu wyszło, że serio jestem kobietą i co ciekawsze nie jestem Adasiem :o Dasz wiarę???? I co teraz będzie?? Zapewne cały Twój świat legnie w gruzach, ja wiem.. Ale podniesiesz się z tego. Wierzę w Ciebie!

#1286 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 25 październik 2019 - 22:31

I oczywiście, że Kościół wyrządził mi krzywdę! Wypral mi mózg i wpedzil w potężne poczucie winy. Od dziecka wciska mi się kity, że Boga TRZEBA kochać, że tak strasznie cierpiał za moje grzechy, że bez Boga ani do proga. Moja babcia zawsze wkładając ciasto do pieca kreslila na nim znak krzyża.. Że niby jak tego nie zrobi to będzie zakalec, czy jak? Sprawdziłam.. Namalowałam serduszko i TEŻ wyrosło!! :) Jak jedziesz w podróż ZAWSZE się przezegnaj mówili.. Bo inaczej zginiesz. Nie robie tego-żyję. Serio serio. Ale walczę z tym wszystkim. Dlaczego kościół wmawia ludziom, że wszystko co sprawia im przyjemność jest grzechem. Spytałam ostatnio jednego księdza.. Powiedział, że ludzie potrzebują kagancow bo inaczej dziczeja.. Nie wiem.. Oni naprawdę mają ludzi za stado baranów.

Będąc dorosłym i świadomym człowiekiem możesz się uwolnić od tego poczucia. I wyprał Cię raczej człowiek a nie instytucja, bo to niewykonalne.
Jeśli masz wątpliwości czy grożenie Ci jest autentycznie uzasadnione możesz pokopać u źródła i sprawdzić czy w nim znajdziesz to samo. A że źródło jest nad wykonawcami jego treści to możesz zweryfikować zasadność tego poczucia.

#1287 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 25 październik 2019 - 22:35

Ależ Ty jesteś irytujący Grzesiu, Siara już swego czasu sprawdzał adresy IP i mu wyszło, że serio jestem kobietą i co ciekawsze nie jestem Adasiem :o Dasz wiarę???? I co teraz będzie?? Zapewne cały Twój świat legnie w gruzach, ja wiem.. Ale podniesiesz się z tego. Wierzę w Ciebie!

czyżby przyszły tutaj demony wyrzucone z bikestats? Tomasz. Nie kompromituj się . Bądź chociaż raz mężczyzna

#1288 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2972 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 październik 2019 - 23:11

Ipiki w dobie vpnów już niewiele znaczą

#1289 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 25 październik 2019 - 23:23

Bo najłatwiej być owcą w stadzie. Albo baranem. Na jedno wychodzi. Choć to wygodne, to nie polecam.

Jezus powiedział, że przyszedł po to, by owce miały życie, i miały je w obfitości.
To jedna z obietnic Ewangelii, czyli Dobrej Nowiny.

Dobrze jest być owcą w stadzie strzeżonym przez dobrego pasterza, a On takim jest.

A, bo chrześcijaństwo nie obraca się wcale wokół śmierci. Przecież cała ta religia stoi na śmierci swojego własnego boga i obwinianiu siebie i wszystkich wokoło za nią do końca życia. Zniewala też miliony umysłów.

Nie tylko na śmierci, ale i na zmartwychwstaniu.

https://biblia.deon....zial.php?id=300

Dzięki ofierze Jezusa wierzący nie muszą być już potępieni.
http://biblia.deon.p...ial.php?id=277

#1290 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 26 październik 2019 - 03:48

Bardziej uwierzę w to, że ktoś umarł niż w to, że nagle wstał i pofrunął do nieba.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1291 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 26 październik 2019 - 13:31

Jezus powiedział, że przyszedł po to, by owce miały życie, i miały je w obfitości.
To jedna z obietnic Ewangelii, czyli Dobrej Nowiny.

Dobrze jest być owcą w stadzie strzeżonym przez dobrego pasterza, a On takim jest.
https://www.youtube....VCgHN4E6rk&t=9s

Pasterz przy owcach musi być tak samo obecny jak rodzice przy dziecku.
Taka stała interakcja. Namacalna.

#1292 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 26 październik 2019 - 14:03

A kogo to obchodzi?

#1293 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 26 październik 2019 - 19:42

A jaki związek ma twój post z czymkolwiek?
Kopiuj- wklej z jakiegoś innego wątku?
Podobno mnie ignorujesz. Wygląda że tak tylko trochę.

#1294 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 26 październik 2019 - 21:07

Chodzi o to, że owce mają wolną wolę. Ale te, które znają pasterza, idą za nim. Te, które go nie znają nie wiedzą, gdzie iść i mogą się zagubić

#1295 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 26 październik 2019 - 21:26

Przekonywanie kogoś, że jest baranem, który sobie nie poradzi bez pasterza jest wyjątkowo podstępne i ma na celu wyłącznie uzależnienie tego kogoś od woli prowadzącego. 

Od uczenia zasad współżycia w społeczeństwie jest najpierw rodzina i grono zaufanych przyjaciół, a potem zespół pedagogów i specjalistów opierających swoją wiedzę i działania na naukowym poznaniu ludzkich zachowań. Tak przygotowana jednostka jest gotowa aby samodzielnie prowadzić życie, uczyć się na pomniejszych błędach i unikać tych poważniejszych. 

Nie jest to na pewno grupa samozwańczych "pasterzy", która postrzega tych, których indoktrynują jako "owce" przez całą długość ich życia, tym samym już na starcie stawiając się wyżej niż cała reszta. Tak ustala się hierarchię "pan - niewolnik" ( w tym wypadku bardzo skrycie i niehumanitarnie, bo w sferze psychicznej).

#1296 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 26 październik 2019 - 22:02

Chodzi o to, że owce mają wolną wolę. Ale te, które znają pasterza, idą za nim. Te, które go nie znają nie wiedzą, gdzie iść i mogą się zagubić

Chodzi o to że pasterz, wiedząc o nieświadomości owiec, powinien namacalnie objawić się w ich życiu.
Wg doktryny chrześcijańskiej ta droga jest jedyną.
Życie w nieświadomości jest dla milionów ludzi czymś normalnym i nie wynika ze złej woli. Raczej z niewiedzy. Jeśli aktywnie nie wkroczy się w ich życie to szanse są zerowe. Bo nie wystarczy być dobrym człowiekiem. A ponieważ tak się nie dzieje to skazani są na śmierć bez zbawienia.
Wg mnie jeśli objawia się coś jednym to - zakładając powyższe - trzeba i pozostałym. Bo nawet jeśli zobaczą jakieś "znaki" to i tak nie zinterpretują ich właściwie. Bo oprócz znaków potrzebny jest klucz do interpretacji.

Jeśli masz pracować w nowym miejscu to obowiązkiem pracodawcy a nie pracownika jest zapoznanie z procedurą, rutynami i wszystkim innym. Dla bezpieczeństwa i dobra obu stron. Nie pozostawia się niczego domysłom i zgadywaniu. Inaczej jest ryzyko utraty zdrowia czy życia.

#1297 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 26 październik 2019 - 22:18

Jeśli przyjąć Twoją wersję, pozbawiałbyś ludzi ich wolnej woli, bo Bóg niejako zmuszałby ich do nawrócenia. Poza tym Bóg daje się poznać każdemu w różny sposób, bo każdy jest inny i nie wszystko na niego działa, ale zawsze nawrócenie musi być decyzją danego człowieka. Tobo, Tobie też Bóg pozwala się poznać. Zauważ, ile się wypowiadasz o Bogu i nawet uczysz o Nim. Choć nie zawsze (a nawet zazwyczaj) zgodnie z prawdą, tak jak np. pisząc, że Ci, którzy nigdy nie usłyszeli o Bogu są skazani na śmierć bez zbawienia - skąd taki wniosek?

#1298 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 26 październik 2019 - 22:37

Wniosek stąd, że gość zna reguły wiary chrześcijańskiej z komiksów i filmików z you tuba.

#1299 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 27 październik 2019 - 07:09

Jako postać komumiksowa jesteś jednym z głównych bohaterów tego wątku. Taki (bardzo) czarny charakter. Niektórzy bohaterowie tego typu mają czytelników więc i ja czytam co tu wzniosłeś. Często albo prawie zawsze nic ciekawego ale że czarne charaktery też mają kiepskie okresy w życiu to przyjmuję po lekturze twoich wpisów że takie okresy masz bardzo często.

#1300 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 27 październik 2019 - 11:31

Ale ja chcę być głównym złym :(

Dodaj odpowiedź