Jump to content

Photo

Chińskie ramy karbonowe

1587 replies to this topic

#481 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 19 August 2011 - 20:58

Czy ktos miał styczność z tym serwisem aukcyjnym?
Czy to oryginalne ramy? i czy w cenę wpisana jest przesyłka.
http://pl.ioffer.com...56-58-473440954

Po prostu wejdź na stronę producenta Pinarello i poszukaj różnic między oferowanymi modelami.

Różnice po 1.3sek oględzin - inaczej profilowany front ramy z logo, dogma z falowanymi tylnimi widełkami występuje tylko i wyłącznie z aero masztem od początku okresu produkcji, inne wiązanie supportowe i wiele innych detali... na co wy liczycie? Przecież widelec to też zupełnie inna konstrukcja...

To, że samochód jest czerwony to nie znaczy, że jest to Ferrari. Tak samo falowany widelec nie tworzy z kawałka węgla pinarello.

#482 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 posts
  • SkądTcity

Posted 19 August 2011 - 21:26

Witam
Posiadam rame FM015 przejechalem na niej 5-6 tys km treningowych w temp nawet zblizajacej sie 0 stopni, kilka wyscigow masters po polskich drogach po dziurach w nie wpadajac przy predkosci 50 km/h lub wiekszej. Jak do tej pory rama odpukac w niemalowane sprawuje sie swietnie, nie mam zadnych zastrzezen.
Jak u innych uzytkownikow tej ramy wyglada sytuacja moze podzielicie sie odczuciami jak wasze rowerki sie sprawuja?

Na moim fm015 przejechałem w ciągu roku ok 11kkm, tez nie mam zadnych zastrzeżeń do trwałości ( jak na razie ), rama jest sztywna poprzecznie, b.dobrze rozprasza wibracje - to typowo " ścigancka " geometria, rower jest żdziebko narowisty ale mnie to akurat pasuje. Planuję sprowadzenie drugiej takiej samej ramy, niech tylko złoty odzyska trochę mocy.

#483 Gosc_kluseczka85_*

Gosc_kluseczka85_*
  • Gość

Posted 20 August 2011 - 07:19

Ja też ujeżdżam fm015 od Carbonzone, jak dla mnie super;)

#484 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • Skądwyspa

Posted 20 August 2011 - 09:43

Nie no, chyba napiszę do tego Carbonzona i zamówię, a potem zobaczy się.
Myślę o tej ramie:
http://www.ebay.co.u...=item2a13200a92

tylko czy rozmiar 54 czy 56,
żeby pod nogę 86 pasował. A gdy tak całkiem prosto stoję to mam 173 wzrostu. Jak myślicie?

#485 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 20 August 2011 - 09:52

ja bym brał 54 . 56 na bank za duża

u2250y2014v3.gif

#486 Gosc_dmnklg_*

Gosc_dmnklg_*
  • Gość

Posted 20 August 2011 - 17:29

Ja bym obstawał za tą "aero" ;-) Naprawdę ładna

#487 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • Skądwyspa

Posted 20 August 2011 - 23:01

Przeglądałam jeszcze raz ramy i jednak skłaniam się do tej wcześniejszej ISP, dlatego że chyba ma najkrótszą ramę z nich wszystkich, w związku z czym kierownicę będę miała najbliżej jakby. To mój problem taki mały bo ramy które miałam okazję po sklepach przymierzać najczęściej musiałam się wyciągnąć jak struna żeby złapać kierownicę.
Za to tej aero jakoś nie mogę wyśledzić. Ze zdjęcia wnioskuję że tylne koło jest bardzo blisko wszystkiego. A jeżeli zechcę założyć grubszą oponę to co? Czasami lubię jeździć na zwykle wycieczki i nie mierzę czasu stoperem. Prawdę mówiąc to właściwie wcale nie mierzę swoich dokonań rowerowych :-D
Wystarczy mi np. tak jak dzisiaj, 60 kilometrów i jestem trochę zmęczona. I to mi wystarczy.

#488 dajcie mi góry

dajcie mi góry
  • Użytkownik
  • 129 posts
  • SkądKatowice

Posted 21 August 2011 - 08:44

ja mam ramę 52cm przy wzrośce 173cm, 56cm to napewno nieporozumienie.]
Jest temat rozmiar ramy , a tam linki do kalkulatorów itd. Ja bym radził 52cm zwłaszcza jak lubisz krótkie ramy.

Ta rama, którą wkleiłaś poprzednio to FM028.
Radził bym brać z normalną sztycą, a nie ISP, bo jak nie masz świetnie ustalonej pozycji na rowerze to brak możliwości regulacji siodełka będzie dla ciebie przeszkodą

#489 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • Skądwyspa

Posted 21 August 2011 - 10:12

Hmmm. Ja to rozumem. Jeżeli jednak wezmę ramę 52 która ma niższą główke to będzie mi trzeba nałożyć kierownice przez dziesiątki podkładek bo mam za krótkie ręce. Chyba to niezbyt estetyczne będzie. Z kolei jeżeli będzie bez podkładek to będę kolanami uderzać o żebra, co bedzie jeszcze gorsze. Dlatego jednak rama większa, z wyraźnie wyższą główką. Założe mostek ok 60-80 i będzie dobrze, tak myślę.

Edit
Oczywiście nie jestem pewna swoich kalkulacji w 100%
Co do pozycji siodełka, to zawsze gdy tak reguluję, reguluję i reguluję to górna płaszczyzna siodełka (w sensie tam gdzie siedzę) ląduje mi na wysokości 75 cm, mierzone od osi suportu. To już sprawdziłam. I z taka wysokością jeździ m się najwygodniej. Urosnąc też już nie mam szans, a jeżeli się zbiegnę :mrgreen: to zawsze można obciąć

#490 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 posts
  • Skądopolskie

Posted 21 August 2011 - 10:37

to będzie mi trzeba nałożyć kierownice przez dziesiątki podkładek bo mam za krótkie ręce.

to założysz mostek odwrotnie by złapać kąt wznoszący, też jest to rozwiązanie. Typowy mostek szosowy 7-8 stopni odwrócony wcale nie wygląda źle, a znacząco poprawia możliwość ustawienia pozycji przy krótkich i niskich ramach.

#491 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • Skądwyspa

Posted 21 August 2011 - 10:40

Nooo kurczaki, zamotam się całkiem za chwilę. Może jest gdzieś w okolicy taki rower żeby przymierzyć?

#492 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 21 August 2011 - 12:23

Wirek, po pierwsze się dobrze pomierz

u2250y2014v3.gif

#493 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Posted 21 August 2011 - 19:32

Myślę o tej ramie:

Jak dla mnie ta rama ma super wygląd, dużo bardziej mi się podoba niż FM015, a jakościowo, podobno też jest dobra. Jak bym kupował kiedyś chiński karbonik to właśnie tę ramę.

#494 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 posts
  • SkądTcity

Posted 21 August 2011 - 20:21

Myślę o tej ramie:

Jak dla mnie ta rama ma super wygląd, dużo bardziej mi się podoba niż FM015, a jakościowo, podobno też jest dobra. Jak bym kupował kiedyś chiński karbonik to właśnie tę ramę.

Też byłem zainteresowany tą ramą, niestety najmniejszy rozmiar, czyli 50, jest dla mnie zbyt duży bo ma górną rurę o dł 520 a potrzebuję max 510. Poniżej, dla zainteresowanych zestawienie geometrii dla 028
http://cheapcarbonfr...frame-geometry/
a tu dla 015
http://cheapcarbonfr...r-hongfu-fm015/

#495 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 21 August 2011 - 20:30

Tak z ciekawości - ile masz wzrostu że potrzebujesz 510 długą ramę ?

#496 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • Skądwyspa

Posted 22 August 2011 - 21:44

Wirek, po pierwsze się dobrze pomierz

Noooo jasne. Myślisz że to takie łatwe ? Jakoś zawsze gdzies tam za mało i gdzieś tam za dużo a potem samopoczucie w dołek wpada :-/
W każdym razie sprawdziłam dokładnie, poza wagą :-P Biorę ramę 54
Ps. Mój rower będzie szaro-czarny, będzie miał węża na główce i będzie się nazywal Black Mamba

#497 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1,343 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 August 2011 - 22:02

Mój rower będzie szaro-czarny, będzie miał węża na główce i będzie się nazywal Black Mamba

Czyżby Pulp Fiction odcisnął trwały ślad w pamięci ;-) :?:

#498 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 posts
  • Skądwyspa

Posted 22 August 2011 - 22:09

Pulp Fiction bardzo lubię :mrgreen: i świetnie się bawię za każdym razem gdy oglądam. Ale to nie dlatego.
Lubię czarny i szary, lubie ubierać się na czarno (i na różowo też :lol: ) a ktos mnie kiedyś przezwał Black Mamba bo skojarzyłam mu się z tym wężem 8-) I podobno bardzo szybko przyśpieszam na rowerze. Tyle że to na takie ukąszenie, a potem juz kiepsko :-/

#499 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1,343 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 August 2011 - 22:30

Tyż piknie :mrgreen:

...a która wyspa?

#500 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 posts
  • SkądTcity

Posted 23 August 2011 - 16:39

Tak z ciekawości - ile masz wzrostu że potrzebujesz 510 długą ramę ?

Mam 165 cm, moja rama ma górną rurę o dł 504 mm i jest w sam raz, używam mostka 90mm/- 10*.
Moim zdaniem Wirek robi błąd wybierając ramę 54, przecież liczy się głównie długość kokpitu czyli najważniejsza jest długość górnej rury. W ramie 028/54 ( wybór Wirka ) górna rura ma aż 541 mm gdy w ramie 52 jest to 534 mm ( też sporo ) - jeśli już mamy ramę na której czujemy się komfortowo to należy zapisać sobie odłegłość od czubka siodełka do szczytowej części klamkomanetki, ten wymiar ( długość kokpitu ) jest neutralny tzn niezależny od kątów ramy, ja np wiem że dla mnie najlepiej sprawdza się wymiar 640 mm.
PS. Black Mamba jest z bajki pt Kill Bill ;-)

Reply to this topic