Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie ramy karbonowe

1587 odpowiedzi w tym temacie

#1041 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 listopad 2013 - 20:24

Ciekawe, czy mówiłbyś to samo, gdyby ktoś zaczął żerować na dorobku kilkudziesięciu lat Twojej pracy.

..... i tak też jest , cały czas ....żerują .....zawsze jest także alternatywa  innych firm, tańsze komponenty  itd, ramy RDX-a były w detalu po ok 2 tysiaki, sa na wyprzedaży na allegro po ok 1500 zł , to tak samo chińczyk był , tyle ze na miejscu, z gwarancją polską itd .....nikt nikogo nie zmusza do kupowania drogich ram , droga rama - znaczy sie dla odpowiedniego "zawodnika" albo konesera...

Chińczyki ,,,, a czy ktoś komu zabroni robić produkty "podobne "  to całkiem inne ramy niż  "tak samo wygladajace" .

Zapytaj , dlaczego w europie są tak wysokie ceny na wszystko......europejskei stowarzyszenie cyklistów czuwa nad tym pilnie .

W zasadzie śmieszy mnie wkółko ta pogoń za karbonerm, i że każdy marzy o ramie karbonowej .....a ceny ...obręcz karbonowa  kosztuje już prawie tyle co dora alu, a w niektórych przypadkach  nawet taniej  - najnowsza rigida - 100 eu, karbon - 100 $

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#1042 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 22 listopad 2013 - 08:08

Chyba nie zrozumiałeś pytania.

Problem dotyczył chińskiego Cannondale, który jest żerowaniem na tej marce. Zysk nie trafia do kieszeni tego producenta a marka jest gwałcona przez chińską manufakturę.

Jesteś producentem uznanego towaru a ktoś bierze sobie Twoją nazwę i zarabia na tym pieniądze - co Ty na to?

#1043 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 22 listopad 2013 - 11:32

Żeby nie zakładać nowego tematu, czy ktoś z posiadaczy Chińczyków ISP próbował wymienić mast topper na coś lżejszego? innego? jak na razie to doszedłem do tego ze średnica masztu w mojej jest niestandardowa bo ~37,2 mm i znalezione w sieci ustrojstwa odpadają (średnica 35mm)

#1044 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 listopad 2013 - 11:53

Dokładając swoje trzy grosze do dyskusji. 

Nie mam nic do chińskich rzeczy z karbonu, ale jak już kupować to produkty no name czy w jakimś neutralnym malowaniu.

Ja osobiście wstydziłbym się jeździć na podrabianej ramie, pomijając już aspekty moralne.

To coś jak noszenie na ręce chińskiej podróbki IWC, Audemars Piguet czy Jaeger-LeCoultre kiedy mieszkamy w bloku i jeździmy 10 letnim samochodem. Być może niektórych to dowartościowuje.

#1045 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 28 listopad 2013 - 20:23

Mieszkam w bloku ( eleganckim, ale zawsze to kondo …. ), mam 15 letniego Saaba i starego Haas'a na reku ;)

to nie przedmiot dodaje tobie wartosci, to ty nadajesz wartosc przedmiotom :) wydajesz kase na to co dla ciebie wazne, nie dla kogos ...

• macomac lubi to

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#1046 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 28 listopad 2013 - 20:29

to nie przedmiot dodaje tobie wartosci, a ty nadajesz wartosc przedmiotom :) wydajesz kase na to co da ciebie wazne, nie dla kogos ...

śledze wątek od dawna gdyż sam ujeżdżam chińczyka.

i pod tym postem moge podpisać ise obiema rękoma i nogami (obiema).

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#1047 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 10 styczeń 2014 - 01:45

Dla wszystkich ktorzy tak bardzo zaufali chinczyką no name
Wklejam link nie będe go tlumaczyl bo mysle ze każdy zrozumie o co chodzi. Mowa o pinarellos .
Tak jak kiedys chris napisal renomowana fabryka w chinach to nie to samo co taka fabryka no name
https://www.facebook...187963277957127

#1048 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 10 styczeń 2014 - 06:23

I czego niby dowodzi ten przypadek ?

Ja mam nawet filmik: http://www.youtube.c...dE&noredirect=1

#1049 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 10 styczeń 2014 - 10:34

Tego zeby za bardzo nie ufać takim badziewiastym firmą , szczegolnie jeśli ktoś jest cięższy niz przecietny kolarz
Chyba ze komus życie nie miłe.
Twoj link nie chodzi.

#1050 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 10 styczeń 2014 - 21:47

Hincapie lamie sterowke podczas PR 2006, jadac hmmmm, Trekiem  :-D

Dobry przyklad na to, ze alu moze tak samo walnac jak karbon albo karbon jak alu, jak kto woli ;-)  

Te konkretne chinarelo, pojawilo sie w sieci, cos ok 2 lat temu (+/-).

A roznica pomiedzy strzelona chinska rama, a markowa, to taka, ze za ta druga ktos odpowiada.

#1051 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 11 styczeń 2014 - 19:08

Chris

zgadzam się z tobą w 110% pragnę jednak jeszcze potwierdzić, iż zaobserwowałem głównie łamiące się właśnie TE ramy i widelce ala  PCHINAARELLO - - te powykrzywiane na jego kształt...................

Gdy rama czy widelec marki ala PCHINARELLO jest do naprawy materiał jest takiej słabej jakości,  że niewiadomo jak za to się zabrać!!!!!

Walcząc o rewputację gdy widzę te kształty krzyczę głośno - to jest przypadek który nie dostanie GWARANCJI.

Jarek-LT

• mikroos lubi to

#1052 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 12 styczeń 2014 - 02:39

Tak święta prawda.
Kupić karbon no name po to zeby mieć tylko karbon bezsensu.

#1053 tomek365

tomek365
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądKórnik

Napisano 14 styczeń 2014 - 11:33

Ja z kolei szukam ramy karbonowej o długości rury podsiodłowej - 60 lub 61 mm. Niestety, mało jest chińskich ram w tym rozmiarze. Na H-F nie widziałem ich wcale. Dodam że szukam ramy Areo. 

Może wśród czytających jest osoba równie wysoka jak ja i mogła by mnie wspomóc linkiem, strona sklepu itp :)

#1054 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 14 styczeń 2014 - 13:32

To ile masz wzrostu ze potrzebujesz takiej ramy ?

#1055 tomek365

tomek365
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądKórnik

Napisano 14 styczeń 2014 - 18:23

To ile masz wzrostu ze potrzebujesz takiej ramy ?

196 ;) Kiedyś miałem podejście do ramy 58, czułem się na niej jak na kozie. Minimum 60 musi być :) Teraz mam cannondale w rozmiarze 61 :) 

#1056 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 14 styczeń 2014 - 18:40

No a noga ? .
Ja mam 200 a rame 61 tyle ze podsiodlowa ma 58cm od środka suportu, pytanie jak ty mierzysz? W ranmacb gdzie jest sloping zazwyczaj podsiodlowe są krotsze . Mi to w zupelnosci wystarcza . Jesli szukasz podsiodlowej 60 od środka suportu ,zobaacz ponarello w rozm 62 chyba , canyon i wlasnje canondale. Tyle ze chinczyka to chyba ciezko bedzie znalezc.
Natomiast jesli mowisz o calkowitej dł nie bedzie problemu raczej

#1057 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 styczeń 2014 - 18:45

Wysokość ramy ma przecież drugorzędne znaczenie. Proponuję skupić się na jej długości.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1058 tomek365

tomek365
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądKórnik

Napisano 14 styczeń 2014 - 22:33

No a noga ? .
Ja mam 200 a rame 61 tyle ze podsiodlowa ma 58cm od środka suportu, pytanie jak ty mierzysz? W ranmacb gdzie jest sloping zazwyczaj podsiodlowe są krotsze . Mi to w zupelnosci wystarcza . Jesli szukasz podsiodlowej 60 od środka suportu ,zobaacz ponarello w rozm 62 chyba , canyon i wlasnje canondale. Tyle ze chinczyka to chyba ciezko bedzie znalezc.
Natomiast jesli mowisz o calkowitej dł nie bedzie problemu raczej

Noga 93, chciałem wybrać ramę 60 z rurą górna koło 59,5 cm.

Przy ramie 58 trzeba kombinować z mostkiem - 110 :) Tutaj największym problemem są moje długie ręce :)

Muszę przymierzyć się w rowerowym jeszcze raz do 58 :)

Miał ktoś do czynienia z ramami z ebay-a o oznakowaniu RBF315

#1059 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 15 styczeń 2014 - 01:49

Dla Ciebie powinna byc dobra 58dl i mostek 130 mm, byc moze nawet za dluga a taki mostek w niczym nie przeszkadza.
Ja mam dl 60 a druga rame 59,1 z mostkiem 130
Noga krotsza 92 tulów dluzszy dlatego tez mostek 130.

#1060 jareczek

jareczek
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 28 styczeń 2014 - 12:15

Mam takie pytanie czy ma ktoś ramę flyxii fr315 ?
Jak wymiary podawane na stronie mają się do rzeczywistości ? Najbardziej interesuje mnie wymiar górnej rury , ale mierzony środek-środek

Dodaj odpowiedź