Jump to content

Photo

Chińskie ramy karbonowe

1587 replies to this topic

#1081 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,219 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 June 2014 - 08:27

Dobra dobra:) 59 dla mnie za duża.Lepiej pomóż szukać koledze ramy zamiast pisać co jest złe, a co dobre.

Dałem ramę 59 bo 60 nie znalazłem, a nuż stwierdzi, że mu pasuje.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1082 krunc

krunc
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 12 June 2014 - 22:15

Cześć,

zainteresowany jestem kupnem ramy FR-315, takiej jak ta: http://cgi.ebay.com/...atchlink:top:en

Moje pytanie to, czy mając 182 cm i długość nogi 94 rozmiar 54 będzie dobry. Chcę jak najmniejszą ramę, ale rura podsiodłowa 48 mnie martwi.

48 (podsiodłowa) + 30 (sztyca) + 5 (siodło) + 17,5 (korba) = 100, 5 cm

Ale jest to rama sloppingowa... i nie wiem, czy kąty byłyby na tyle dobre, żebym się zmieścił. Do tego jest krótka górna rura, więc mostek 120 mm.

Co o tym myślicie?

I drugie pytanie: jeśli zamawiam kilka przedmiotów, to płacę za jedną przesyłkę - czy są na tyle życzliwi?

Trzecie: jaką wartość mają wpisać na paczce, aby nie płacić cła?

Z góry dzięki  ;)

#1083 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 June 2014 - 06:31

Proponuję, abyś zaczął od sprawdzenia długości ramy - bardzo wątpię, abyś na rozmiarze 48 cm przy Twoim wzroście był w stanie jeździć komfortowo.

Pozdrawiam.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1084 jadak

jadak
  • Użytkownik
  • 54 posts

Posted 13 June 2014 - 18:36

też mam pytanie co do ramy HongFu 069. Mam 176 cm wzrostu i nogę 83. Z TEGO kalkulatora wychodzi rozmiar TTh wg wzrostu 54cm, a wg nogi 53cm, a więc skłaniał bym się ku rozmiarowi 500 (535 TTh) Jeszcze tylko nie mogę znaleźć informacji czy sprzedawana jest razem z widelcem, no i nigdzie nie ma ceny. Przesyłka wiem już, że kosztuje 90-150$. Z góry dzięki za pomoc :)

#1085 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 posts
  • SkądKolberg

Posted 14 June 2014 - 07:19

Hej jadak - jak masz brać, bierz 535mm będzie idealna na twój wzrost.Raczej sprzedają cały set, ewentualnie dobierzesz u nich widły...

---------------------------------------------------------------------------------------------

krunc - musisz być mocno niestandardowy lub podajesz złe wymiary. Przy takiej budowie ciała zapomnij o slopingu.

Mam na warsztacie podobny setol. Biker jest nie standardowej budowy ciała, sztyce są za krótkie i strzeliła z tego powodu rama.

Jarek-LT

LUXTECH

#1086 Arek74

Arek74
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądDuszniki Zdrój

Posted 09 September 2014 - 08:11

Miał ktoś taką sytuację :

Zakupiłem na Ali ramę WCB-R-008 za 320$ (399 razem z wysyłką), a nasi kochani celnicy naliczyli prawie 1200 zł cła. Nie wiem teraz co mam z tym fantem zrobić, odwoływać się, nie odebrać paczki ? Liczyłem się z cłem 4,7% + Vat ale nie to co mi naliczyli :(

#1087 jacomax

jacomax
  • Użytkownik
  • 4 posts

Posted 09 September 2014 - 08:31

No i masz babo placek!!! bo nie zamawia sie na Ali, tylko bezposrednio u producentow: HongFu, CArbonali, itd... a w tedy dogadujesz sie z cena i placisz dwie wpłaty paypallem i UC może Cię cmoknąć... Temat tyle był tu przewijany

#1088 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 09 September 2014 - 08:35

Arek74 - dostałeś cło antydumpingowe. Masz dwie możliwości. Zapłacić i odebrać paczkę, nie zapłacić i nie odebrać. Nic innego tutaj nie wskórasz.

#1089 Arek74

Arek74
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądDuszniki Zdrój

Posted 09 September 2014 - 11:15

To sobie pojeździłem ... Tak podejrzewałem że to prawie 50% cła antydopingowego.

Rachunek do paczki był dołączony na 100$ ale celnicy zażyczy sobie dodatkowych papierów. Shit.

#1090 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 09 September 2014 - 19:00

Chyba lepiej dopłacić i próbować sprzedać ramę minimalizując straty niż być w plecy 400$. 

#1091 przebu

przebu
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 27 September 2014 - 12:41

Postanowiłem złożyć swój pierwszy rower szosowy w oparciu o ramę VB-R-027 z VeloBuild

Przez kilka ostatnich dni naczytałem się mnóstwo informacji na temat sposobów sprowadzania ram z Chin, cła, VAT-u itp..

Najbardziej interesował mnie oczywiście temat cła antydumpingowego 48,5 %, bo zwykłe cło 4,7% i VAT 23% da się jeszcze jakoś przełknąć.

Odnośnie cła antydumpingowego znalazłem ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 88/97 z dnia 20 stycznia 1997 r.

http://eur-lex.europ...1997R0088&rid=1

Wg tego dokumentu (przynajmniej tak mi się wydaje) cło antydumpingowe obejmuje części rowerowe objęte kodami CN od 8714 91 10 do 8714 99 90 co zgodnie z ISZTAR http://isztar.mf.gov...l=y&impexp=#POS

oznaczałoby, że cłem tym objęte są jedynie (w przypadku ram) ramy pomalowane/polakierowane

- - - Ramy
- - - - Pomalowane, anodyzowane, polerowane i/lub polakierowane
- - - - - Pochodzące lub przywożone z Chin:
          - w ilościach poniżej 300 sztuk miesięcznie lub do przesłania stronie w ilościach poniżej 300 sztuk miesięcznie lub 
          - do przesłania innemu posiadaczowi pozwolenia na końcowe wykorzystanie lub stronom zwolnionym z takiego pozwolenia

W jednym z postów w tym temacie ktoś już pisał, że został obciążony cłem antydumpingowym, jednak po odwołaniu uznano, że niepomalowana rama (w jego przypadku) stanowi półprodukt i nie powinna być objęta tym cłem.

Czyżby najprostszym sposobem na zwolnienie z cła antydumpingowego było zamawianie ram matowych?
Czy te ramy nie są lakierowane w ogóle czy może jest to jakiś zmatowiony lakier i jednak cło je obejmuje?

#1092 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 posts
  • SkądKolberg

Posted 27 September 2014 - 14:11

Ramy jako półprodukt - to ramy zwane surówką.

Są to ramy wyjęte z form i poklejone w całość.

Nie spotkałem się ze sprzedażą takich ram gdyż produkt powyżej trzystu sztuk miesięcznie zamówi wyłącznie duża firma, nie wnikając w szczegóły co robi z nimi dalej.

Każda inna rama - znaleziona przez zwykłego śmiertelnika będzie ramą polakierowaną/ zabezpieczoną lakierem UF.

I tu pies pogrzebany ale...... ale jest przecież inny sposób.

Każdy z Was zamawia indywidualnie ramę polakierowaną przynajmniej - bez loga więc jaki jest problem pisać do

sprzedawcy/ chinola aby przysłali ramę SUROWĄ.

Ale medal ma dwie strony - dostaniesz surówkę którą trzeba pomalować.

Najniższy koszt malowania od podstaw w wersjach standardowych to koszt 600zł.

Jarek-LT

LUXTECH

#1093 przebu

przebu
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 30 September 2014 - 19:25

Wydaje mi się, że tutaj od początku chodziło o coś zupełnie innego.

Początkowo wydano rozporządzenie (2474/93), wprowadzające cło antydumpingowe na całe rowery. Dopiero w momencie kiedy zaczęto to obchodzić poprzez sprowadzanie rowerów w częściach gotowych od razu do złożenia, rozszerzono cło na niektóre części (71/97 http://eur-lex.europ...97R0071:EN:HTML). Uważam, że jeśli obciążyli kogoś cłem antydumpingowym, a posiada ramę typu matte albo raw to warto się odwołać z tym argumentem, że nie jest to produkt gotowy do montażu, tylko wymaga jeszcze wkładu finansowego.

#1094 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 posts
  • SkądKolberg

Posted 01 October 2014 - 06:15

Przecież masz wyrażnie napisane - POLAKIEROWANĄ !!!!

Rama w macie ( matte) jest również ramą polakierowaną spełniającą powyższe warunki. Mało tego.

Bum we wzorze lakieru matt był w rowerach nie mały. Pewnie dlatego powstał ten przepis.

Poza tym - rama w macie jest produktem wykończonym, zabezpieczonym przed promieniami UV / chodzi o włókna  jak również

już bezpieczna w dotyku dla użytkownika, bezpieczna w użytkowaniu produktu- ramy  i posiadająca cechy spełniające zamierzenia wizualne.

Jarek-LT.

Ach dodam - lakier to nie tylko POŁYSK - , to powierzchnia ZABEZPIECZONA.

• ROZMIAR likes this

#1095 84kamil

84kamil
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 28 October 2014 - 01:41

mocno się zastanawiam nad kupnem ramy VB-R-041 Carbon Fiber Road Bike Racing Frame z VeloBuild.
Bardzo przypomina Spec Venge a nie ukrywam ze bardzo mi się podoba. Geometria taka jak w specu.
Jak sądzicie przy moich 175 cm i 83 długość nogi rozmiar 52 będzie ok czy lepiej brać 54 tak jak w sklepie doradzali- a nawet mnie nie przymierzyć do roweru.

Czy macie doświadczenia z ramami od VeloBuild? Warto u nich kupić?

Kolejna kwestia to jak uniknąć tego cła. Rama z przesyłka to koszt 610$ ale czy nie przyjdzie mi płacić dodatkowo jak kolega Arek74.
Czy mam coś pisać do VeloBuild i oni to jakoś obejda. Tyle jest tego opisu na forum ze trochę się gubie.

Jestem tu nowy i to będzie moja pierwsza szosowka wiec przepraszam za chaotycznosc.

Przebu czy udało Ci się kupić ramę?

#1096 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 28 October 2014 - 18:37

Jeśli jesteś tu "nowy", to polecam cofnąć się o kilka stron wstecz i poczytać dokładnie. Wszystkie problemy celne były opisane.

#1097 przebu

przebu
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 28 October 2014 - 20:57

Moja rama z VeloBuild od wczoraj jest w cle, więc jeszcze nie wiem ile zapłacę.

VB oceniam pozytywnie, dobry kontakt mailowy. Teoretycznie można się z nimi umówić na 2 przelewy, ale płacąc przez ich formularz kwoty już nie zmienisz, wiec nie wiem jakby to mogło dokładnie wyglądać (ja płaciłem jednym przelewem).

Jeśli chodzi o antydumping to w sumie mogliby go naliczyć tylko za ramę i widelec, a widzę, że w zestawie z R-041 są też stery i sztyca, których antydumping nie obejmuje (można się umówić ze sprzedawcą, że za ramę płacisz $100, stery $100 i sztyce $100 itd. - to tyko teoria, ale raczej nie mogą się do tego przyczepić bo nie mogą ingerować kto, co i za ile sprzedaje).

Dodatkowo koszy przesyłki również powinni wziąć pod uwagę tylko do granic UE, więc w razie czego jest wiele rzeczy do podważenia.

Co do rozmiaru to przy wzroście 181 i nodze 84 wziąłem rozmiar 56 (R-055).

Na jednym z for znalazłem listę kolarzy i rozmiarów ram:

Rider - Frame size (cm) - Height (cm)

Arvesen         54        183
Bak               58        190
Blaudzun       56        180
Breschel     54    181
Cancellara     58    186    
Cuesta         54    176    
Gustov         54    179
Johansen     58    188
Julich         56    181
Klostergaard     54    182    
Kroon         56    180
Ljungqvist     58    189
Michaelsen     56    185
O'Grady     54    176
Pedersen     48    170
Roberts     56    181
Sastre         51    173
Schleck, F.     56    186
Schleck, A.     56    186
Sørensen, C.     56    185    
Sørensen, N.     56    182
Vandevelde     56    180
Voigt         58    189
Zabriskie     56    183 

#1098 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 28 October 2014 - 21:09

Pedersen na 48. jak dziecko :D

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1099 84kamil

84kamil
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 28 October 2014 - 22:17

Daj znać jak wyszło z cłem i jak wizualnie rama wygląda.

Pewnie w listopadzie sam zamówię od nich ramę.

Rozmiar - pewnie wezmę 52.

#1100 przebu

przebu
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 30 October 2014 - 10:46

Rama doszła, paczka nie była otwierana przez urząd celny.

Wizualnie wszystko w porządku.

Zapłaciłem 250 zł opłat od faktury na $160.

Reply to this topic