Jump to content

Photo

Chińskie ramy karbonowe

1587 replies to this topic

#1161 Invitrus

Invitrus
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 16 December 2014 - 23:37

Czy ktoś się oreintuje jak wygląda z sprowadzeniem roweru/ramy do UK ? Jak jest z opłatami ewentualnymi dodatkowymi cłami?

Chcę kupić rower wysłać go do UK do rodzinki a pózniej podać go zaprzyjażnionym Busem . Może tak uda mi się ominąć te 48 %

#1162 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 December 2014 - 00:40

Cała Unia ma jednolite regulacje, więc możliwość naliczenia cła jest taka sama, niezależnie od kraju.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1163 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 17 December 2014 - 20:22

Roznice moga byc jedynie w oplatach Vat oraz innych oplat urzedowych
Using Tapatalk

#1164 84kamil

84kamil
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 23 December 2014 - 11:30

Przyszło do mmie pismo że rama jest w urzędzie i trzeba złożyć kilka dokumentów.

Pojechałem do urzędu przedstawiłem potwierdzenie przelewu na 110$ i Pan celnik wyśmiał mnie że w takich cenach nie ma ram w Chinach i poprosił mnie o drugi przelew który zrobiłem.

Widać że się zna bo troche opowiadał o ramach i rowerach.

Co teraz robić?

Pisać wyjaśnienie i wysłać dokumenty mailem że kupiłem ją za 110$?

#1165 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 December 2014 - 12:17

Najprościej byłoby, gdybyś przestał zgrywać głupiego, bo jak widzisz, sam na głupiego nie trafiłeś. Jak będziesz dalej podskakiwał, skończy się na wyliczeniu wartości rynkowej i będzie jeszcze gorzej dla Ciebie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1166 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 December 2014 - 12:46

Może w końcu dojdzie do tego że wspieranie przemysłu chińskiego będzie zbyt drogie  .... z całym szacunkiem ale powinniście takie cła płacić żeby wam .... dokońcie sami ;P

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#1167 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądKoszalin

Posted 23 December 2014 - 12:55

żeby wam .... dokońcie sami ;P

dobzie, dokońcimi :D

ROSE XEON CRS 5000 Campagnolo Chorus :D http://szosa.org/top...00/#entry261183

#1168 84kamil

84kamil
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 23 December 2014 - 13:10

I po co te zlosciwosci.
forum wydawało mi się że jest po to aby sobie pomagac a nie dogryzac.

Chciałem tylko waszej porady bo wiem ze cześć z Was już ma to za sobą.

#1169 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 23 December 2014 - 13:15

Może w końcu dojdzie do tego że wspieranie przemysłu chińskiego będzie zbyt drogie  .... z całym szacunkiem ale powinniście takie cła płacić żeby wam .... dokońcie sami ;P

Myślisz, że rama Speca, Treka czy nawet polskiego Unibike i Krossa pochodzi z Polski. To też Tajwan i Chiny. 

Import bezpośredni pomagałby zaoszczędzić trochę grosza. Od tego mamy cło, by takie pomysły wybijać z głowy. Idąc dalej, dobrze ktoś lobbował, aby te cła wprowadzić. Bo co się zmieniło? Dalej jeździmy w większości na chińskich ramach, ale sporo monety zostaje w portfelach dużych firm, które te rowery składają, bo produkcją tego nazwać raczej nie można.

#1170 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,219 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 December 2014 - 17:01

Import bezpośredni pomagałby zaoszczędzić trochę grosza. Od tego mamy cło, by takie pomysły wybijać z głowy. Idąc dalej, dobrze ktoś lobbował, aby te cła wprowadzić. Bo co się zmieniło? Dalej jeździmy w większości na chińskich ramach, ale sporo monety zostaje w portfelach dużych firm, które te rowery składają, bo produkcją tego nazwać raczej nie można.

I całe szczęście że mamy chroniące nas cła. Bo jakość by już zupełnie upadła. Widać co się dzieje przez wprowadzenie na nasz rynek super tanich marketów. Na zachodzie mniej tanich marketów i jakość lepsza. Ludzie są za głupi na wolny rynek.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1171 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 23 December 2014 - 17:15

Widze, ze celnicy kapli sie juz z obejsciem na 2 przelewy 😉 Kolego, wiec jedynym sposobem na ominiecie cla to zwrocenie sie z prosba do chinczyka, aby wystawil ci fakture na te 110$.
Using Tapatalk

#1172 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 23 December 2014 - 19:36

I całe szczęście że mamy chroniące nas cła. Bo jakość by już zupełnie upadła. Widać co się dzieje przez wprowadzenie na nasz rynek super tanich marketów. Na zachodzie mniej tanich marketów i jakość lepsza. Ludzie są za głupi na wolny rynek.

Właśnie jest odwrotnie.

Jeżeli za 1500 PLN Chińczyki robią sensowną ramę, która u Nas, po ocleniu kosztuje 3000 PLN to pomyśl, jaką by zrobili za 3000 PLN.

Nie można mylić ceł z dyrektywni jakościowymi określonymi w normach.

Na zachodzie jest mnie tanich marketów, to prawda, ale płaca minimalna też jest 4-krotnie wyższa. To nie ludzie są za głupi na wolny rynek, bo niejako wolnego rynku nie było nigdy, jak niby mieli śie nauczyć. Zawsze były cła, ograniczenia, itp. Bo jeden naród nie potrafił zrobić czegoś dobrze i aby chronić swoich nieudaczników wprowadzał cła, tak było od wieków.

U nas cena jest wyznacznikiem wszystkiego, im niższa, tym lepiej. W mojej mieścinie nie kupisz belgijskiego piwa, nie mówię to u o rzemieślniczych, ale o masówce typu Delirium Tremens, Noel, Leffe, które pomimo, że w Belgii są marketowe trzymają jakość, ale butelka kosztuje 8-12 PLN.

#1173 84kamil

84kamil
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 23 December 2014 - 23:20

Rozumiem że projekt, technologia kosztują. Kupując chińska ramę wiem ze pewnie tylko wyglądem przypomina oryginał, ale jestem gotów na powiedzmy niższa jakość ale w cenie 5 razy niższej.
Przy moich 300 watach te kilka sekund mniej w porównaniu do oryginału jestem gotow znieść☺.

Otrzymałem od sprzedawcy dokument: proforma invoice. Tam opisane jest co za ile. To chyba powinno wystarczyć wraz z potwierdzeniem wpłaty.

#1174 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,219 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 December 2014 - 00:06

Chińczycy nie zrobią super ramy za 3000 bo to tak nie działa:)

Poza tym chińczykowi taniej kupić projekt w Polsce niż robić go samemu.

A ludzie są za głupi. Po prostu nie nadążają. Myślą, że mogą kupić w tej samej cenie, produkt tej samej jakości co 3 lata temu, a tym czasem spadek jakości jest straszny.

"gibber:

Bo jeden naród nie potrafił zrobić czegoś dobrze i aby chronić swoich nieudaczników wprowadzał cła, tak było od wieków."

Raczej nie dlatego. A dlatego, że koszta produkcji w różnych miejscach są różne. Po za tym lepiej gdy ten pieniądz krąży lokalnie niż ma wyjechać i nie wrócić.

Zresztą szkoda, że sklepy rowerowe i producenci w Polsce nie lobbują za zaostrzeniem kontroli celnych. Ale najpierw musiały by się jakoś zrzeszyć, a tego jakoś nie wolno :/. Pewnie rząd pamięta, jak takie grupy mogą oddziaływać na rządzących i dlatego ;)

A u nas dobre piwo kupisz taniej bo płaca  minimalna jest 4-kronie niższa. Z manufaktury niepasteryzowane (mniam).

A 84kamila mam nadzieje, że dupną jakimś antydumpingiem za to chwalenie się oszustwem. Takie coś jak już robi się po cichu w domu.

• mikroos likes this

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1175 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 24 December 2014 - 01:14

Ja natomiast nie zgodze sie, mysle ze jakosc produktow karbonowych w Azji zalezy przede wszystkim od metody wykonania i rodzaju materialow na co przeklada sie cena produktu. Za 3000 zl mysle, ze produkt bylby juz zblizony orginalowi np kola. To jest tak jak np oplaty za ogrzewanie, gdzie 3/4 ceny placi sie za przesyl energii cieplnej, a nie za same ogrzewanie.
Using Tapatalk

#1176 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 December 2014 - 09:11

Problem też tkwi w tym że polak nie chce dać zarobić polakowi, podejrzewam że gdyby było inaczej mieli byśmy tyle samo manufaktur co mają inne państwa na zachodzie. Wszyscy marudzą że mają mało a jak już te mało wydają to chińczykowi, który kradnie technologie od wiodących producentów.... i się coraz bardziej wzbogaca i rozwija a my siedzimy w swoim grajdole i marudzimy...

• mikroos likes this

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#1177 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 24 December 2014 - 09:41

Problem też tkwi w tym że polak nie chce dać zarobić polakowi, podejrzewam że gdyby było inaczej mieli byśmy tyle samo manufaktur co mają inne państwa na zachodzie. Wszyscy marudzą że mają mało a jak już te mało wydają to chińczykowi, który kradnie technologie od wiodących producentów.... i się coraz bardziej wzbogaca i rozwija a my siedzimy w swoim grajdole i marudzimy...

Transfer technologii w większości przypadków nie dzieje się w wyniku kradzieży, bo co można ukraść - rysunki techniczne, technologię spisaną na papierze bądź w formie elektronicznej. Kluczem do transferu technologii są ludzie, którzy to wszystko potrafią ogarnąć i przeobrazić w gotowy produkt. Tak rozwinęło się Beko, które bazuje głównie na inżynierach, managerach, którzy swoje pierwsze kroki stawiali w zakładach LG, Bosch w Turcji. Tak powstałą Rapha, założona przez wyrzutków z Adidasa.

Nasz narodowy problem jest inny. Nie szanujemy siebie, nie szanujemy pracy (pracujemy w nadgodzinach, na wariackich papierach, naginając przepisy prawa pracy, itp.), nic dziwnego, że jest jak jest. Podejście do odbiorcy-klienta też mocno szwankuje, tutaj można by się uczyć od Anglosasów, wg. motto: 1. Klient ma zawsze rację, punkt 2 - patrz punkt 1.

Dodatkowy problem to otoczenie biznesowe, wiadomo, że rynek w PL nie ma takiej chłonności jak ten w DE, USA czy Chinach. W Chinach 30mln osób co roku staje się milionerami. 80% produkcji aparatów Leica trafia do Chin, to otwiera oczy i widać, gdzie my jesteśmy.

#1178 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,111 posts
  • SkądRzeszów

Posted 24 December 2014 - 10:38

I tak głównym problemem jest ... kasa, odkrywcze, nie?

Gdybym po bezstresowym odkładaniu przykładowo 1/10 pensji przez 4 miesiące mógł sobie pozwolić na ramę zrobioną w PL przez Rychtarskiego, Orłowskiego, to nie zawracałbym sobie głowy ściąganiem niewiadomej jakości "chińczyka", narażając się na możliwe oszustwa i korowody z Urzędem Celnym.

Polska jest nadal krajem ludzi dorabiających się. Mamy 45 lat opóźnień dzięki ustaleniom zafundowanym nam przez Stalina, Roosevelta i Churchilla. Nawet biorąc pod uwagę akcelerację rozwoju, dzięki obecnemu postępowi techniki, pozwalającemu wytwarzać rzeczy coraz tańsze, lepsze i w większych ilościach, okres ten może skrócił się do 30, góra 20 lat.

Póki nie osiągniemy stanu, który kraje europy zachodniej uzyskały przynajmniej w latach '90, to nadal szukać towarów będziemy u chińczyka czy generalnie za granicą, a w Lidlu zabijać się o rybę z błota. Przy czym mam na myśli ogół społeczeństwa, a nie konkretne, wymienione z imienia, nazwiska czy nicku osoby.

Trzepak 

"MAMIL"

#1179 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 posts

Posted 02 January 2015 - 10:26

Kupując np hamulce albo manetki na ebay, towar jest wysylany np z usa, tajwanu z ue to trzeba jeszcze płacić cło. Cena kupowanego towaru nie zaniżona. Jeśli głupie pytanie to przepraszam ale nigdy nic na ebay-u nie kupowałem a chciałbym a wiem, że większość z Was ma takie dośiwadczenie za sobą :)

#1180 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 02 January 2015 - 10:51

Kupując np hamulce albo manetki na ebay, towar jest wysylany np z usa, tajwanu z ue to trzeba jeszcze płacić cło. Cena kupowanego towaru nie zaniżona. Jeśli głupie pytanie to przepraszam ale nigdy nic na ebay-u nie kupowałem a chciałbym a wiem, że większość z Was ma takie dośiwadczenie za sobą :)

Nie widzę zadanego pytania w poście. Pisz po polsku.

Reply to this topic