Z tego co ja zrozumiałem to za jedną ramę z widelcem (nawet polakierowaną) nie powinni nałożyć cła antydupingowego. Jeśli jednak dojdzie do tego mostek i koła to bankowo dowalą. Nawet jeśli chcesz sprowadzać więcej części, to lepiej to rozbijać na dłuższy czas dostaw.
Sam już teraz nie jestem pewien, ale kiedyś się kontaktowałem z UC, by wyjaśnić ten zapis:
"Pochodzące lub przywożone z Chin:
- w ilościach poniżej 300 sztuk miesięcznie lub do przesłania stronie w ilościach poniżej 300 sztuk miesięcznie lub
- do przesłania innemu posiadaczowi pozwolenia na końcowe wykorzystanie lub stronom zwolnionym z takiego pozwolenia"
I o ile dobrze kojarzę to z tej rozmowy wynikło, że jeśli nie mam pozwolenia na produkcję, to nie kwalifikuję się do tej grupy, nawet przy jednej sztuce. Pomimo, że jest tam 'lub' między zwrotami, to oba myślniki muszą być spełnione by zakwalifikować do tej grupy i zastosować kod 8714 91 10 29. W przeciwnym wypadku nawet przy jednej sztuce będzie trzeba zastosować kod 8714 91 10 39 a tam jest cło antydumpingowe. Bardziej niejasnego zapisu niż ten cytowany dawno nie widziałem, ale tak to ponoć należy rozumieć.
Tak więc nawet na jedną sztukę pomalowanej/polakierowanej/wykończonej samej ramy, samego widelca, samego koła itp obowiązuje antydumpingowe cło 48%
Ja kiedyś się kontaktowałem z UC, by wyjaśnić t