Słyszałem od kupmla, że piasty Bitexa najlepiej zamawiać bezpośrednio ze wschodu.
Powodem jest cena, twierdził, że przez "dystrybutorów" i pośredników (jak rzuciłem termin "dystrybutor Bitexa", to się zaśmiał ) wydajemy dużo więcej.
Moje pytania:
- Skąd ściągać?
Przerzuciłem przez 5 min Ali i wybór zarówno Kinlinów i Bitexów jest tam bardzo ograniczony, zalegają stare modele (np. bitexy bez anti-bite'u).
Także wnoszę, że musi być jakieś inne źródło.
- Jak z opłacalnością ściągania ?
Na Ali cenowo jest dobrze, nawet jeśli się doliczy +27% (Vat + cło), to wychodzi 10% taniej niż w polskim necie.
Zapewne przez niski kurs USD/PLN: 3.72.
Jednak jeśli doszłyby do tego problemy z komunikacją z Majfriendami, problemy z gwarancją, to tak średnio się opłaca (Aczkolwiek w piastach jeśli coś się może zrypać, to raczej łożysko i wymienia się samemu).
Natomiast jeśli by nie doliczyli VATu, to już wychodzi dużo taniej i chyba warto zaryzykować.
Poza ali mogą nie mieć darmowej przesyłki, więc brałbym 2 komplety piast Bitex + bębenek, oraz 2 komplety obręczy Kinlin.
Przykłady, że się da:
- Obręcze carbonowe najtaniej wychodzą ściągane samemu ze wschodu.
- Allegro jest pełne ludzi dorabiających na pośrednictwie z Ali, dla tych co nie umieją w konto walutowe & angielski. Nie tylko branża rowerowa a raczej wszelakie duperele: Torebki, latarki, wszystko.