Luzujące Się Stery
Napisano 20 kwiecień 2018 - 20:20
Jak wam powstaja luzy, to znaczy, ze mostek puszcza. To co opisujecie jest leczeniem skutkow a nie przyczyny powstalego problemu.
Napisano 20 kwiecień 2018 - 20:20
Tak.....
A co w systemach gdzie nie ma ekspandera lub gwiazdki? Miales z czyms takim do czynienia?
Nie miałem z czymś takim do czynienia i nigdy o takim systemie nie słyszałem. Jeśli upierasz sie to podaj przykład, zdjecie linka do tego systemu. Kolejna sprawa na samą logike kasowania luzów i wlasciwie samego montażu wyłącznie na podstawie mostek i rura sterowa wydaje sie niebezpieczne, a tymbardziej w przypadku rur karbonowych, co skończyłoby sie to zgnieceniem rury.
Pomijam fakt, że kolega, u którego występował problem z luzami, pokazał to na zdjeciach, a ty piszesz o kasowaniu tego na mostku, który w tym przypadku nie ma nic wspólnego z pojawiajacym sie problemem. Generalnie mostka nawet nie musisz przykrecac, aby pozbyć sie luzów, jedynie później miałbyś problem z pokonywaniem zakrętów.
Napisano 20 kwiecień 2018 - 20:48
Napisano 20 kwiecień 2018 - 21:20
A reasumując miejmy nadzieję, że kolega z problemem sobie poradził, ja miałem podobny problem i wydaje mi sie, że w tym przypadku przyczyną jest właśnie słabo klinujacy się ekspander.
Napisano 20 kwiecień 2018 - 23:34
No i ten plastikowy korek wchodzi znacznie głębiej, aniżeli top cap, co też w pewien sposób zapobiega zgnieceniu sterówki.
A reasumując miejmy nadzieję, że kolega z problemem sobie poradził, ja miałem podobny problem i wydaje mi sie, że w tym przypadku przyczyną jest właśnie słabo klinujacy się ekspander.
takich rozwiązań jest jeszcze więcej niż przedstawione na foto, i nie maja one wzmacniać sterówki. Na 130mm mostkach opierają się ponad 100kg ludzie, na 175mm korbę depcze się ile się da, a Ty wierzysz że pokrywka to trzyma.
- Born Ready lubi to
Napisano 21 kwiecień 2018 - 01:39
Napisano 21 kwiecień 2018 - 04:40
Nie musisz wierzyć, to się dzieje naprawdę. Karbon mocno działa na podświadomość, bo jest lekki, ale jest piekielnie wytrzymały.
Gdybyś miał kiedyś okazję, polecam pobawić się kawałkiem odciętej sterówki albo sztycy. Zdziwisz się, ile trzeba się napocić, żeby zmiażdżyć coś takiego nawet w porządnym warsztatowym w imadle.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 21 kwiecień 2018 - 07:46
Z całym szacunkiem, wiara czyni cuda 😉 ale mi chodzi o miejsce newralgiczne, gdzie mocuje sie mostek, trudno mi uwierzyć, że przykrecajac mostek srednio siłą 6Nm bez jakiegokolwiek wzmocnienia, nie uszkadza sie sterówki. Nie przekonuje mnie taki patent, ale gratuluję odwagi :-)
Średnio 6 ale są i mostki które mają zalecane 10nm i co wtedy
Napisano 14 maj 2018 - 20:04
Kupiłem nowy ekspander firmy PRO o wysokości 50mm:
https://kastor-bike....-PRO-1-1-8-50mm
Nadal strzela ;-) Żeby nie było, zakładał i dokręcał serwisant.
Napisano 15 maj 2018 - 15:56
Do karbonowej sterowki gwiazdke....?
Napisano 17 maj 2018 - 20:50
Napisano 23 maj 2018 - 17:36
Minęło trochę czasu a ja uporałem się wreszcie ze strzelaniem.
Jak już wspomniałem, wymieniłem ekspander a strzelanie nadal występowało, ale już nie z przodu a z tyłu ze sztycy podsiodłowej.
Wyszło to przez przypadek kiedy mocno zaparłem się o siodełko aby docisnąć korbę w celu spięcia spinki łańcucha .
Odkręciłem sztycę, odtłuściłem, naniosłem nowy smar do karbonu, poskręcałem i od tego czasu spokój.
Zrobiłem już 100km bez najmniejszego trzasku.
Podsumowując strzelało z przodu i z tyłu ;-)
Dzięki za pomoc.