Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Siodełko] Materiał Wykonania A Komfort Jazdy

37 odpowiedzi w tym temacie

#21 adam1205

adam1205
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądŚrem

Napisano 01 lipiec 2019 - 21:31

4gotten, dnia 16 Sty 2018 - 15:25, napisał:

I jest tak jak piszesz. Jeden ze sklepów to potwierdził. Zamówię u nich, pojeżdżę i zobaczymy jak się będzie sprawować. W razie czego skorzystam z gwarancji zwrotu.

I jak, siodełko kupione i przetestowane? Ja także szukam uniwersalnego siodełka na dłuższe jazdy, takie ponad 200 km, również z użyciem lemondki. Wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane :).

#22 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 01 lipiec 2019 - 21:45

Niestety, ale nie kupiłem. Nie było siodełka w dostepnej interesującej mnie szerokości dlatego zamiast Pro zakupiłem Selle Italia SLR S3. Całkiem dobrze sprawuje się na dłuższych dystansach. Wrażenia z jazdy w pozycji na lemondce też dobra, chociaż myślę, że gdzieś tam jest te idealne siodełko. Poszukiwania trwają i na liście jest m.in. Selle Italia SP-01 Boost, takie https://www.cykloman...ne,id12057.html

#23 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 01 lipiec 2019 - 22:17

Chichotem losu jest to, że tym ideałem może być siodełko np za 45z . pozdr

#24 adam1205

adam1205
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądŚrem

Napisano 01 lipiec 2019 - 22:20

4gotten, dnia 01 Lip 2019 - 20:45, napisał:

Niestety, ale nie kupiłem. Nie było siodełka w dostepnej interesującej mnie szerokości dlatego zamiast Pro zakupiłem Selle Italia SLR S3. Całkiem dobrze sprawuje się na dłuższych dystansach. Wrażenia z jazdy w pozycji na lemondce też dobra, chociaż myślę, że gdzieś tam jest te idealne siodełko. Poszukiwania trwają i na liście jest m.in. Selle Italia SP-01 Boost, takie https://www.cykloman...ne,id12057.html

Szkoda, że nie kupiłeś, byłyby fajny i miarodajny test. Co do szerokości siodełka, to pisałeś coś o 142 mm, a to jest jedna z dwóch szerokości tych siodełek, chyba, że jednak potrzebowałeś inną szerokość. No cóż muszę popytać u siebie, czy mają do testów takie siodełko. W siodełku tym, oprócz tego, że przeznaczone jest również do lemondki, bardzo ciekawi mnie szeroka dziura, która oprócz ograniczonego ucisku na tkanki miękkie przy jeździe na lemondce, powinna dobrze spełniać również funkcje wentylacji. Przy ostatnich długich jazdach wystąpił u mnie duży problem z odparzeniem tyłka i pachwin. Co prawda można z tym walczyć stając często na pedałach a mniej siedząc, ale chyba nie tędy droga. Być może to siodełko pomogłoby rozwiązać ten problem.

#25 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 02 lipiec 2019 - 07:06

adam1205, dnia 01 Lip 2019 - 21:20, napisał:

...Przy ostatnich długich jazdach wystąpił u mnie duży problem z odparzeniem tyłka i pachwin. Co prawda można z tym walczyć stając często na pedałach a mniej siedząc, ale chyba nie tędy droga. Być może to siodełko pomogłoby rozwiązać ten problem....

Przyczyny problemów upatrywałbym raczej w spodenkach, a dokładniej we wkładce. Jeśli nie jest dobrze wentylowana i wierzchnia warstwa słabo radzi sobie z odprowadzeniem wilgoci to może to doprowadzić do odparzeń. Podobnie z pachwinami choć czasem w tym przypadku problemem są zbyt szerokie / obfite boki wkładki które mogą obcierać na dłuższą metę. Zawilgocenie z powodu przepocenia może tylko pogorszyć sprawę. Wraz z dystansem problemy będą narastać. W takich przypadkach może pomóc zastosowanie jakiegoś mazidła i nie musi to być krem Assos. Dobrze sprawdzxa się Linomag, albo np maść Xenofit. Niektórzy chwalą sobie jakiś specjalny preparat sotosowany w triathlonie.

#26 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 02 lipiec 2019 - 16:05

Zwykły balsam do krowich wymion (nazywany na zachodzie "bag balm") jest najlepszym rozwiązaniem w cenie. Wielka pucha kosztuje grosze, ma lanolinę, czyli tyłek będzie dodatkowo gładki i działa dobre 10 godzin. Testowane na tourze z sakwami, w ciężkim słońcu na twardym siodle Brooksa, zero otarć, odparzeń.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#27 adam1205

adam1205
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądŚrem

Napisano 02 lipiec 2019 - 17:26

Spodenki mam Vezuvio-R1 z firmy Novatex https://sklep.bcmnow...vezuvio-r1.html. Ponoć z najlepszą wkładką jaką mieli w swojej ofercie. Niemniej fakt jest taki, że tyłek robi się szybko mokry, szczególnie przy wysokich temperaturach.
Problemy się zaczęły przy trasach ponad 150 km i wysokich temperaturach, dodatkowo miałem bardzo miękkie siodełko, co mogło również przyczynić się do problemów. Co do maści to używałem Sudocrem, niestety to również nic nie zmieniło.
Na chwilę obecną nie wykluczam niczego. Jednak zacząć chciałbym od dobrego siodełka, następnie myślę o spodenkach, chociażby dla porównania. Jakie polecacie na trasy 200+? Na koniec ewentualnie popróbowanie z różnymi maściami.
Gryzie mnie bardzo temat dużej wilgoci. Po 200 km moja wkładka jest po prostu mokra. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby po tylu kilometrach w wysokich temperaturach było inaczej. A jak jest u was po takich jazdach?

#28 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 02 lipiec 2019 - 18:42

adam1205, dnia 02 Lip 2019 - 16:26, napisał:

Spodenki mam Vezuvio-R1 z firmy Novatex https://sklep.bcmnow...vezuvio-r1.html. Ponoć z najlepszą wkładką jaką mieli w swojej ofercie. Niemniej fakt jest taki, że tyłek robi się szybko mokry, szczególnie przy wysokich temperaturach.
Problemy się zaczęły przy trasach ponad 150 km i wysokich temperaturach, dodatkowo miałem bardzo miękkie siodełko, co mogło również przyczynić się do problemów. Co do maści to używałem Sudocrem, niestety to również nic nie zmieniło.
Na chwilę obecną nie wykluczam niczego. Jednak zacząć chciałbym od dobrego siodełka, następnie myślę o spodenkach, chociażby dla porównania. Jakie polecacie na trasy 200+? Na koniec ewentualnie popróbowanie z różnymi maściami.
Gryzie mnie bardzo temat dużej wilgoci. Po 200 km moja wkładka jest po prostu mokra. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby po tylu kilometrach w wysokich temperaturach było inaczej. A jak jest u was po takich jazdach?

Miałem dwie pary spodenek Novatex z tą wkładką. Faktycznie, wydawała się bardzo dobra. W spodenkach przejechałem moje pierwsze dłuższe dystanse w tym kilka ultra. Miałem identyczne spostrzeżenia dotyczące wkładki. W wysokich temperaturach tyłek mocno się pocił, bo wkładka słabo oddycha, a boki po nasiąknięciu zaczynały ocierać lędźwie. Wkładka jest firmy La Fonte, model Rekord Sat Man. Jest ona dostępna w wersji perforowanej, która zapewnia znacznie lepszą wentylację. Novatex nie był zainteresowany uszyciem spodenek w tej wersji, dlatego nasze drogi się rozeszły.
W moim przypadku niedoskonałości tej wkładki najbardziej uwidoczniły się podczas BBT w 2014 roku. Dlatego zacząłem szukać innych spodenek, z lepszą wkładką.

Sudocrem jest dobry, ale już po fakcie. Przed lub po można stosować inne specyfiki.

#29 adam1205

adam1205
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądŚrem

Napisano 02 lipiec 2019 - 21:46

4gotten, jakie zatem spodenki i z jaką wkładką byś polecił?, mowa oczywiście o zastosowaniu do ultra.

#30 adam1205

adam1205
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądŚrem

Napisano 04 lipiec 2019 - 20:48

4gotten, dnia 02 Lip 2019 - 17:42, napisał:

Sudocrem jest dobry, ale już po fakcie. Przed lub po można stosować inne specyfiki.

Mógłbyś zdradzić jakie specyfiki stosujesz? :)

#31 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 04 lipiec 2019 - 20:54

adam1205, dnia 02 Lip 2019 - 20:46, napisał:

4gotten, jakie zatem spodenki i z jaką wkładką byś polecił?, mowa oczywiście o zastosowaniu do ultra.

Jaki masz budżet?

#32 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 04 lipiec 2019 - 21:07

adam1205, dnia 04 Lip 2019 - 19:48, napisał:

Mógłbyś zdradzić jakie specyfiki stosujesz? :)

Linomag lub Xenofit, obydwa w moim przypadku dobrze się sprawują przy czym ten drugi wydaje się nieco lepszy przez swoją gęstszą konsystencję.

#33 adam1205

adam1205
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądŚrem

Napisano 04 lipiec 2019 - 21:45

adam1205, dnia 02 Lip 2019 - 20:46, napisał:

tobo, dnia 04 Lip 2019 - 19:54, napisał:

Jaki masz budżet?

No nie wiem, myślę, że za naprawdę dobre spodenki można by dać do 400 zł.

#34 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 04 lipiec 2019 - 22:19

adam1205, dnia 04 Lip 2019 - 20:45, napisał:

No nie wiem, myślę, że za naprawdę dobre spodenki można by dać do 400 zł.

Popatrz na te https://endurastore....019,27,712.html  W tej cenie nie ma chyba spodenek z lepszą wkładką. Są rodzime Eroe, ale nie mam jeszcze wyrobionej do końca opinii na ich temat. Jutro odbieram je po przeróbce to będzie okazja do dalszych testów.

#35 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 05 lipiec 2019 - 00:44

O tak, Endury mocno polecam. Mam z szeroką wkładką na mój szeroki tyłek i pasują idealnie, wygodne i z dobrych materiałów.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#36 adam1205

adam1205
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądŚrem

Napisano 05 lipiec 2019 - 08:55

4gotten, dnia 04 Lip 2019 - 21:19, napisał:

Popatrz na te https://endurastore....019,27,712.html W tej cenie nie ma chyba spodenek z lepszą wkładką. Są rodzime Eroe, ale nie mam jeszcze wyrobionej do końca opinii na ich temat. Jutro odbieram je po przeróbce to będzie okazja do dalszych testów.

Znalazłem parę dobrych opinii na temat spodenek z Eroe „Najlepsze Bibsy świata”. Czekamy wobec tego niecierpliwie na wyniki twoich testów :-) Co do przeróbki to były jakieś wady, czy po prostu kolejne ulepszenia?

#37 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 05 lipiec 2019 - 09:02

adam1205, dnia 05 Lip 2019 - 07:55, napisał:

Znalazłem parę dobrych opinii na temat spodenek z Eroe. Czekamy wobec tego niecierpliwie na wyniki twoich testów :-) Co do przeróbki to były jakieś wady, czy po prostu kolejne ulepszenia?

Szelki i siatką z tyłu były za długie na mój wzrost. Właśnie ruszam na pierwszą jazdę w Eroe po skróceniu ☺

#38 adam1205

adam1205
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądŚrem

Napisano 05 lipiec 2019 - 09:11

Super, wobec tego powodzenia i wygodnej jazdy. Po powrocie dzieł się wrażeniami i napisz ile przejechałeś :-).

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy