Budujemy Gravel , Czyli Accent Furious
Napisano 29 wrzesień 2017 - 06:59
Fascynujący temat... a jak się rozwija ))
Ostatnio malowałem ławkę, czułem podobne podniecenie patrząc jak farba schnie ))
- Prozor, pimpf, X-RAY i 2 innych osób lubią to
Napisano 29 wrzesień 2017 - 07:39
przegibek, dnia 29 Wrze 2017 - 05:59, napisał:
Fascynujący temat... a jak się rozwija
))
Ostatnio malowałem ławkę, czułem podobne podniecenie patrząc jak farba schnie
))
Idę po colę i popcorn, zaraz zaczną się pojawiać pierwsze części - pewnie podkładki pod mostek albo komplet szprych
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Napisano 29 wrzesień 2017 - 10:43
Wysłane z mojego Moto G (5) Plus przy użyciu Tapatalka
Napisano 02 październik 2017 - 16:51
pobraneol.jpg 133,17 KB
60 Ilość pobrań
muszę przyznać się się trochę męczyłem żeby poskładać wideł z ramą ale jakoś się udało.w końcowej wersji powinno być o połowe mniej podkładek , zobaczymy pózniej.
- jurarunner i bocian2012 lubią to
Napisano 03 październik 2017 - 17:35
Fajna budżetowa rama. Też się zastanawiałem nad tym modelem do jesiennych treningów ale postanowiłem trochę przyszczędzić mamony i na zimę kupiłem sobie trenażer. Ja oczywiście szedł bym w jeden blat z przodu - oczywiście jeśli więcej czasu rower bedzie na szutrze aniżeli asfalcie
Napisano 17 październik 2017 - 00:12
mam przednie koło z innego roweru , które mogło by pasować pod Furious'a , gdyby nie to że piasta jest pod sztywną os 15mm.
Piasta to Accent Race , bez możliwości zmiany według accenta , ale może są jakieś alternatywne metody ? na QR.
https://velo.pl/czes...accent/race-mtb
czy zostaje mi tylko przeplatanie na nowej piaście?
accent ma w ofercie takie konusy ale to do piast accent win , także chyba nie będą pasować
https://velo.pl/czes.../win-mtb-konusy
Napisano 26 październik 2017 - 22:06
jednak zdecydowałem się na nowy komplet kół.
Jeśli chodzi o osprzęt to wybrałem mechaniczną grupę Sram'a Rival 1 , wolałbym hydro Apex'a 1 ale to już większe koszta , zresztą nie podoba mi się korba od apex'a.
1.Manetki Sram Rival 1
2.Korba Sram Rival 1 GXP 42t czy 50t ? 50t będzie lepsza na szose?
3.Łańcuch KMC X11-93
4.Kaseta 11-42 w teren i coś w stylu 11-25/32 na szose.
5.Przerzutka tylna Sram Rival 1 Długi wózek do 42t
Napisano 27 październik 2017 - 07:51
Gravel z założenia to rower uniwersalny do jazdy tak po asfalcie jak i po terenie. Co więcej zmiana nawierzchni w domyśle ma być bez zmiany kół/blatów/kasety/łańcucha. Oczywiście można, ale to trochę bez sensu. Dzisiaj planujesz jazdę tylko po terenie, wczoraj jeździłeś po szosie (tylko) i co? Zmieniasz koła (ok, to szybko aczkolwiek kosztownie - przynajmniej jeśli koła/opony mają być przyzwoitej jakości), przekręcasz blat z 42t na 50, ewentualnie zmieniasz łańcuch (no dobra, przy kasecie 32 różnica (50-42) - (42-32)= -2, czyli masz w nadmiarze 2 ogniwa, co nie jest problemem, gorzej z kasetą 25).
Zależy jaki masz teren, zresztą na przełajach wystarczy 36/28(32) to przy kasecie 11/42 też nie powinno być problemu z jazdą w każdym terenie, 42/11 też pozwala dość szybko jechać na asfalcie, ewentualnie pomyślałbym raczej nad blatem 44t?
Jak nie podoba Ci się korba od Apexa, to montujesz korbę Rival, resztę dajesz Apexa i po problemie. Sam mam w przełaju klamki i korbę Rival, przerzutkę tylną Apexa - w działaniu różnicy praktycznie nie ma, a z tych paru gramach zwiększenia masy tragedii nie robię
- pan_piotr lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Dodaj odpowiedź