Cześć,
Korzystając z pojawiających się wyprzedaży chciałbym zmienić swoją dotychczasową szosę na lepszy model. Zależy mi na dobrym sprzęcie (przy budżecie ok. 10k), który posłuży mi długo - do trenowania, wycieczek po okolicy i w góry, za jakiś czas pewnie też jakichś wyścigów - uniwersalny rower do wszystkiego
Po dosyć długim researchu znalazłem dwa modele spełniające moje oczekiwania i chciałem prosić o wypowiedź bardziej doświadczonych lub właścicieli podobnych modeli o opinie:
- osprzęt Ultegra (stara, 6800) + korba FSA (podobno dobra)
- rama FACT 10r
- koła Fulcrum S4
- pozostałe komponenty Speca
- osprzęt nowa Ultegra
- rama Ultimate CF SL
- koła DT Swiss PR 1600 SPLine
- pozostałe komponenty Fizika, Continentala i Canyona
Kilka pytań, które miałbym do tych rowerów:
1. Czy jest ktoś w stanie ocenić która z tych ram jest lepsza? Canyona wydaje się dosyć lekka (940g), Spec nie podaje tego do wiadomości (może ktoś wie?). Z drugiej strony Specialized to raczej dobra firma, model tej ramy też już wyższy więc powinno chyba być ok?
2. Czy nowa Ultegra różni się czymś istotnym od starej?
3. Czy ma ktoś jakąś opinie odnośnie kół w obu modelach? Czy jest jakieś miejsce w internecie gdzie można by je porównać?
Wizualnie bardziej podoba mi się Tarmac, z drugiej strony w tej cenie mogę dostać tylko wersję potestową - czyli niby wszystko powinno być ok, ale to jednak nie nówka. Canyon wydaje się mieć lepszą konfigurację - zastanawiam się tylko na ile te różnice są istotne i czy Tarmac nie nadrabia tego lepszą ramą?
Będę wdzięczny za opinie i pomoc w tym trudnym wyborze