Skocz do zawartości

Zdjęcie

bloki look

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 montez

montez
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądBiłgoraj

Napisano 09 styczeń 2008 - 18:33

witam

Od zawsze jeździłem na tajmach ostatnio na RXE ale po trzech sezonach jazdy pedały zaczęły się odłupywać w przedniej części aż się całkiem rozleciały i w związku z tym chciałbym przejść na looki ale nie wiem z jakich bloków skorzystać czy z szarych czy z czerwonych. Pedały time posiadaję bardzo duże luzy i jestem do nich przyswyczajony w związku z tym boję się o swoje kolana przy zmianie systemu.
Proszę o waszą opinie i pozdrawiam

#2 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 09 styczeń 2008 - 19:52

w looku masz do wyboru 3 rodzaje blokow. czerwone ze sporym luzem (9st jesli dobrze pamietam), szare z mniejszym luzem(4,5st) i czarne bez luzu.
tak samo jak Ty mialem pedaly time'a rxe i bylem z nich srednio zadowolony, luz byl w nich zdecydowanie za duzy. standartowo w lookach keo itp. sa szare bloki czyli te z lekkim luzem i te proponuje wziac, a o swoje kolana mozesz byc spokojny nic im nie bedzie ;-)

#3 Tutek

Tutek
  • Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 14 styczeń 2008 - 17:17

a uzywa ktos z was czarnych wersji bloków? musze cos wlasnie kupic bo szare starly mi sie niemiłosiernie szybko..i chcialbym sprobowac cos bardziej stabilnego, mozecie cos poradzic?

#4 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2008 - 21:19

Ja uzywam czarnej praktycznie od poczatku, pozwala na 100% przenoszenie energii. Jednak nie poleca sie jej osobom ze slabymi miesniami okolokolanowymi, ze wzgledu na brak luzu roboczego. Osobiscie nie mam z tym problemow, nie wyobrazam sobie jazdy z "luznymi" blokami, ale nie namawiam nikogo. Mozesz jednak kupic i przekonac sie na wlasnych "stawach" :)

#5 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 17 styczeń 2008 - 13:59

moje pierwsze i każde kolejne progi byly czarne więc można powiedzieć,że nie mam porównania,ale powiem też,że dobrze mi się w nich jeździ :P przez 4 lata nie nabawilam się żadnych problemów z kolanami, których przyczyną moglyby być bloki :)

#6 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 17 styczeń 2008 - 17:55

Może trochę OT, ale nic tak nie męczy kolan jak źle ustawione SPD.

#7 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 17 styczeń 2008 - 23:21

ja też od razu wskoczyłem w czarne bloki i wszystko było ok 8-)

#8 Gosc_superpiki_*

Gosc_superpiki_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2008 - 11:20

Ja na rowerze mam lekko czubki palców skierowane do wewnątrz... bałbym się czarnych bloków.

#9 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 18 styczeń 2008 - 13:50

Może trochę OT, ale nic tak nie męczy kolan jak źle ustawione SPD.

a systemu looka/timea/etc juz to nie dotyczy? ;-)

Ja na rowerze mam lekko czubki palców skierowane do wewnątrz... bałbym się czarnych bloków.

to czemu masz tak ustawione? jakies problemy ze stawami?

podstawa to odpowiednie ustawienie blokow, jesli beda idealnie tak jak byc powinny to nie ma znaczenia czy to beda bloki z mega wielkim luzem czy tez tego luzu w ogole nie bedzie.

IMO bole stawow biora sie przede wszystkim od zle dobranej pozycji i od nieumiejetnego dobierania kadencji. kolana moga tez bolec od przetrenowania, zlego odzywiania sie, braku ochrony w okresie jesienno-zimowym.

dla tych co maja problemy ze stawami polecam odnovit(lek dostepny bez recepty).
(i info dla tych co uzywaja, a nie wiedza jak uzywac - sam jeszcze niedawno robilem ten blad - leki typy odnovit, i wszystko co zawiera glukozamine nalezy stosowac przez gora 1,5 do 2 miesiecy po czym nalezy zrobic przerwe ok 3-4 miesiecy. inaczej cala kuracja traci sens i jedynie mozna sobie zaszkodzic.

#10 kajoj888

kajoj888
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Skądostrowiec św

Napisano 29 październik 2008 - 17:01

ja mam pedaly simano PD-R540 i do tego bloki czarne z zoltymi koncowkami....jaki tam jest rodzaj luzu???.czy ktos wie??????????? czy mozna dokupic do tego rodzaju pedalow bloki bez luzu????? prosze o pomoc ^^

#11 Rawa81

Rawa81
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 29 październik 2008 - 17:14

Witam. Kup bloki z czerwonymi końcówkami (też Shimano), one właśnie są sztywne.

Np. te http://www.centrumro...d=1&skid=1&l=pl

pzdr

#12 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 29 październik 2008 - 20:32

Ja mam pyatanie czy kolor bloków w SPD-Sl mam jakieś znaczenie czy to tylko przy TIME, LOOK, etc :?: [OT O ile droższe sa podstawowe modele time,look od spd-sl, chodzi mi o najtańsze modele :?:]

#13 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 29 październik 2008 - 21:15

SPD SL:
-żółte - z luzem
-czerwone - bez luzu

LOOK:
-czarne - bez luzu
-szare - z luzem 4,5 st
-czerwone - z luzem 9st

#14 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 31 październik 2008 - 19:23

Jeśli chodzi o pedały, przeszedłem prawie wszystko: od zwykłych szosowych z noskami i skórzanymi do tego paskami, przez SPD SH-550 (MTB), Miche LOOK-opodobne, SH SPDL 105, do LOOK-ow standardowych z czerwonymi blokami. W tych ostatnich jeździ sie bezwzględnie najlepiej, najlepiej (moim zdaniem). To klasyka w rowerze szosowym. Czarne bloki w LOOK-ach pozostawiam zawodnikom.

Stas

#15 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 14 listopad 2008 - 22:37

(i info dla tych co uzywaja, a nie wiedza jak uzywac - sam jeszcze niedawno robilem ten blad - leki typy odnovit, i wszystko co zawiera glukozamine nalezy stosowac przez gora 1,5 do 2 miesiecy po czym nalezy zrobic przerwe ok 3-4 miesiecy. inaczej cala kuracja traci sens i jedynie mozna sobie zaszkodzic.

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE - po raz pierwszy zabieram "głos" na forum :-)

Maliku, zaskoczyłeś mnie tą informacją o glukozaminie. Wcinam ją zadowolony od 3 miesięcy, a tu taka bomba. "Oni" nawet na opakowaniu piszą, żeby łykać to CO NAJMNIEJ przez 6-8 tyg., a Ty piszesz, że najwyżej przez 6-8 tyg.
Skąd masz tę wiedzę ?

#16 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 14 listopad 2008 - 22:53

Czy to gra warta świeczki 120zł za pedały LOOK Keo easy myśle że warto.
http://allegro.pl/it...k_keo_easy.html

#17 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 14 listopad 2008 - 23:41

Nom gra warta swieczki :) jak za te cene mozesz brac :-P

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#18 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 15 listopad 2008 - 00:17

... a może jednak Keo Classic, albo Sprint - są nieco droższe, ale chyba warto.

#19 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 15 listopad 2008 - 07:13

Co prawda nie jeździłem jeszcze na zatrzaskach i myślałem o pedałkach sps-sl 105 z żółtymi blokami. Teraz przeczytałem że w look-ach jest jeszcze jeszcze ten boczny luz i zmieniłem zdanie tyle że są droższe od spd-sl.

#20 kajoj888

kajoj888
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Skądostrowiec św

Napisano 15 listopad 2008 - 10:31

osobiscie jezdze na shimano...ale o tych tez kiedys myslalem...podobno sa niezle..

Dodaj odpowiedź