Jak precyzyjnie ustawić licznik do pomiaru dystansu?
Napisano 20 październik 2017 - 21:47
Co do dokładności GPS'a. Mam edka 810 z czujnikiem prędkości. Można w nim wpisać "obwód" koła ręcznie, albo dokonać pomiaru automatycznego z GPS'a. Dzisiaj podczas jazdy zrobiłem kilka takich prób i okazało się, że automat ustalał obwód z rozrzutem między 2217 a 2245. Najczęściej jednak było to gdzieś po środku czyli w okolicach2230.
Napisano 20 październik 2017 - 22:03
Przestałem wierzyć w mityczną dokładność cywilnych odbiorników GPS. Bywa, że podczas jazdy mam przy sobie trzy rejestratory (Edge 1000 na rowerze, Polara M400 na łapie - bo jeszcze nie kupiłem do Garmina paska pulsometru, i telefon z Endo dla porównania i z jeszcze innych powodów, o których nie chcę tu pisać). Za każdym razem pomiary z tej samej trasy z poszczególnych urządzeń się różnią, im dłuższa pokonana trasa tym większe różnice. Zdaję sobie sprawę, że każdy odbiornik ma inną czułość, ale różnice są czasem spore. Małe tego mam na kole założony czujnik MAGENE z ali i na trasie 50 km różnica bywa kilkaset metrów dłuższa na Garminie niż na samych gps-ach.
Napisano 20 październik 2017 - 22:06
Dodaj odpowiedź