Zalogowałem się na żony Garmin Connect i czaena magia ;D gdzie są tu mapy;)???
Posted 10 September 2020 - 08:31
Posted 10 September 2020 - 15:20
Problemem dla użytkowników Wahoo jest wysyłanie tras stworzonych w connect. To wymaga nieco więcej zachodu, czyli zapisania kursu i przesłania do np. Bolta kablem czy wysłania przez companion.
Oczywiście w przypadku urządzeń Garmina wystarczy wybrać "wyślij do..." i synchronizacja załatwi sprawę, ale do urządzeń konkurencji kursu Garmin nie wysyła.
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 10 September 2020 - 15:42
Do wyznaczania tras używałem stravy dla mnie było to najlepsze narzędzie. Czy znacie coś podobnego gdzie można zaplanować trasę?
Mapy google niestety odpadają mega mnie denerwują ;D
Po sprawdzeniu kilku serwisów Komoot wg mnie jest najlepszy. Można wybrać asfalt szosę. Nie mniej po wyznaczeniu trasy trzeba ją wyłączyć i prześledzić czy samemu nie poprowadziło się po szutrach.
Posted 10 September 2020 - 17:18
Widać nawierzchnie czyli co- asfalt /nieasfalt czy utwardzona czy nieutwardzona ...bo jak to 2- gie to żadna rewelacja
( Ride with Gps na podstawie map OSM też niby można rozszyfrować czy to asfalt ( linia ciągła albo biała) czy nie ale tyle tam błędów, że nie do końća można ufać.A wszystko wynika właśnie moim zdaniem z tego błędnego podziału na utwardzone/nieutwardzone .....oczywiście w znaczeniu bardziej z pktu widzenia kolarzówki,)
Posted 10 September 2020 - 17:27
Widać nawierzchnie czyli co- asfalt /nieasfalt czy utwardzana czy nieutwardzana ...bo jak to 2- gie to żadna rewelacja
( Ride with Gps na podstawie map OSM też niby można rozszyfrować czy to asfalt ( linia ciągła albo biała) czy nie ale tyle tam błędów, że nie do końća można ufać.A wszystko wynika właśnie moim zdaniem z tego błędnego podziału na utwardzone/nieutwardzone .....oczywiście w znaczeniu bardziej z pktu widzenia kolarzówki,)
Bez premium jak wyeksportować plik gpx?
Posted 10 September 2020 - 19:20
spróbowalem
Może rzeczywiście z niektórych względów lepsze od RwGps bo możemy kreślić na tej samej mapie ( z tych co tam są dostępne to moim zdaniem OSM jedyna sensowna) a dodatkowo jest ta informacja o nawierzchni + jakieś kolorki nachylenia ..paved,asphalt,unpaved itd.
( podkład/mapa Koomot - nieczytelny, tragiczne kolory, szutry bardzo słabo to widoczne , przejście z wąskiego asfaltu na szuter to chyba z lupą trzeba wypatrywać )
Tworzenie trasy dla odmiany bardziej intuicyjne w RwGPS. Tam można mieszać opcje kreślenia , tutaj to jakby utrudnione ....choć Komot ma też w tym obszarze swoje plusy bo jest ten wybór profili.... Road Bike chyba po szutrze nie zaproponuje, nie trzeba skakać samochód/cycling jak w RwGps.
Przykładowo:
Punkt A do B np. kreślę dla Samochód, B-C dla rower, C-D na krechę( bo np. nowa wybudowana droga której na mapie brak) , D-E znowu samochód....dla RwGPS to nie problem....tutaj w Komocie jak klikam przykładowo z D-do E na MTB to on zamienia całą trasę czyli od A-E na MTB i inaczej ją całą prowadzi.....albo coś źle robiłem a chcę żeby tylko ten ostatni odcinek D-E wykreślił po szutrze ....reszta ma być dla kolarki.
Pod tym względem jest głupi jak ...Garmin.
Posted 10 September 2020 - 19:29
No właśnie nie - w garminowskim edytorze jak dasz wyznaczanie tras wg popularności, to uwzględni tylko te drogi, po których była rejestrowana aktywność rowerem szosowym. Można się pobawić i sprawdzić jakie trasy są wyznaczane dla roweru szosowego, a jakie dla mtb - różnica jest spora, widać po Heatmap popularności dla różnych aktywności i wg tego prowadzone są kursy. Wystarczy włączyć edytor i przełączyć się z szosy na mtb.
Tylko jak wspomniałem wcześniej - problemem dla niektórych będzie zapisanie kursu i importowanie go ręcznie bez automatycznej wysyłki. Albo też przyjęcie zasady, że jak się od Garmina uciekło, to przecież od tego kursów nie będzie się importować ![]()
Bez premium jak wyeksportować plik gpx?
W Strava załatwia to wtyczka do chrome/firefox: http://e-ivanov.ru/p...rava-export-gpx
Posted 10 September 2020 - 19:42
Czyli który?
Posted 10 September 2020 - 20:21
No właśnie nie - w garminowskim edytorze jak dasz wyznaczanie tras wg popularności, to uwzględni tylko te drogi, po których była rejestrowana aktywność rowerem szosowym. Można się pobawić i sprawdzić jakie trasy są wyznaczane dla roweru szosowego, a jakie dla mtb - różnica jest spora, widać po Heatmap popularności dla różnych aktywności i wg tego prowadzone są kursy. Wystarczy włączyć edytor i przełączyć się z szosy na mtb.
Znaczy mi chodzi tylko o wyznaczaine na mapie samemu na piechotę trasy n -punktowej bez żadnych pomocy/ wynalazków typu Heatmap, popularność co tam jeszcze ..... . i potem jej wgranie do urządzenia (u mnie Garmin 830).
Proste kreślenie punkt za punktem.
Ok mój błąd w GarminConnect , (kreślenie w Edge 830 to już nie pamiętam generalnie nie używam) - jest ca. to samo co w Locus i RwGPS, przed kreśłeniem kolejnego odcinka możemy zmienić profil dla tego nast. odcinka np. żeby kreślił dla Cycling , Auto , Walking czy Nie podążaj za drogami.....przy czym nie ma znaczenia jak były kreślone wcześniejsze odcinki ale tutaj w Komoot trochę inna filozofia .
Możemy sobie zrobić trasę wstawiając poszczególne punkty przelotowe a potem zmienic profil np z Road na Mtb czy Hiking ...ale całej trasy a nie poszczególnych odcinków, a to nie jest to samo.
(Problem to znowu nie tak wielki bo widzę że można potem przeciągnąć gdzie nam się podoba linię trasy tam gdzie potrzeba )
Posted 11 September 2020 - 10:20
Na ile temu Koomotowi można wierzyć w sensie nawierzchnii
Taki kawałek
https://www.komoot.com/tour/255766129
Według Koomota czy Osm cały ten odcinek powinien być asfalt
Z tego co ja pamiętam ale to było dość dawno ,początkowo jest asfalt ale końcowe 1,5-2 km to jakiś kamienisty szuter był ....chyba że wyasfaltowali
https://www.krnap.cz...sich-iii-etapa/
Posted 11 September 2020 - 10:22
Jak dajesz przykład z odnośnikiem, to zadbaj, żeby cel był publiczny, a nie prywatny ![]()
Posted 11 September 2020 - 10:30
Może teraz będzie widać
https://www.komoot.com/tour/255766129
o ten kawałek chodzi
https://ridewithgps....routes/34096370
Reply to this topic
Also tagged with one or more of these keywords: strava
Odzież i akcesoria →
Inne →
Stravit.app - Rywalizacje I Raporty Zintegrowane Ze StravaStarted by wojtek123 , 21 Apr 2021 |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
[Komputerek] Bryton Rider 310Started by fzski , 08 Feb 2021 |
|
||
Trening, zdrowie i wszystko co z tym związane →
Trening i zdrowie →
Strava - Koniec Obsługi Czujników Ant + Oraz Strava Kończy Obsługę Czujników Bluetooth I Ant+Started by Gregory92 , 17 Oct 2019 |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Eliminowanie Flagujących Na StravieStarted by Born Ready , 15 Oct 2018 |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Strava - Usunięcie Oflagowanej Jazdy Z LeaderboardówStarted by Born Ready , 02 Jun 2018 |
|