Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strava - Nauczcie Mnie W To :)

strava

721 odpowiedzi w tym temacie

#281 Mateusz20030

Mateusz20030
  • Użytkownik
  • 115 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 08:27

Zalogowałem się na żony Garmin Connect i czaena magia ;D gdzie są tu mapy;)???

#282 Mateusz20030

Mateusz20030
  • Użytkownik
  • 115 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 08:31

oj chyba mam dziękuję za pomoc 

#283 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 08:31

Training -> Courses

Czyli: https://connect.garm.../modern/courses

#284 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 wrzesień 2020 - 15:20

Heatmaps są nawet lepsze, bo jest podział na poszczególne typy kolarstwa czyli szosa i MTB mają osobne heatmapy. Inne (np CX itd) też, ale z uwagi na mniejszą popularność chyba lepiej korzystać z tych dwóch.

Problemem dla użytkowników Wahoo jest wysyłanie tras stworzonych w connect. To wymaga nieco więcej zachodu, czyli zapisania kursu i przesłania do np. Bolta kablem czy wysłania przez companion.
Oczywiście w przypadku urządzeń Garmina wystarczy wybrać "wyślij do..." i synchronizacja załatwi sprawę, ale do urządzeń konkurencji kursu Garmin nie wysyła.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#285 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 10 wrzesień 2020 - 15:42

Do wyznaczania tras używałem stravy dla mnie było to najlepsze narzędzie. Czy znacie coś podobnego gdzie można zaplanować trasę?

Mapy google niestety odpadają mega mnie denerwują ;D

Po sprawdzeniu kilku serwisów Komoot wg mnie jest najlepszy. Można wybrać asfalt szosę. Nie mniej po wyznaczeniu trasy trzeba ją wyłączyć i prześledzić czy samemu nie poprowadziło się po szutrach.

Facebuk i  YT  Strava

#286 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 16:01

Pod tym względem nie widzie konkurencji dla komoot. Widać nawierzchnie i ma idealną apke na telefon.

#287 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 10 wrzesień 2020 - 17:18

Widać nawierzchnie czyli co- asfalt /nieasfalt czy utwardzona czy nieutwardzona ...bo jak to 2- gie to  żadna rewelacja

( Ride with Gps na podstawie map OSM też niby można rozszyfrować czy to asfalt ( linia ciągła albo biała) czy nie  ale  tyle tam błędów, że nie do końća można ufać.A wszystko  wynika właśnie moim zdaniem z tego  błędnego podziału na utwardzone/nieutwardzone .....oczywiście  w znaczeniu bardziej z pktu widzenia   kolarzówki,)

#288 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 17:24

Asfalt, szuter, ścieżka z kostki, ścieżka polna. Wsio.

89562afede7be2fb4a4cf933c7a7864e.jpg

Wybierając tryb jazdy Road Cycling, pokazuje fragmenty bez asfaltu.

#289 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 10 wrzesień 2020 - 17:27

Widać nawierzchnie czyli co- asfalt /nieasfalt czy utwardzana czy nieutwardzana ...bo jak to 2- gie to  żadna rewelacja

( Ride with Gps na podstawie map OSM też niby można rozszyfrować czy to asfalt ( linia ciągła albo biała) czy nie  ale  tyle tam błędów, że nie do końća można ufać.A wszystko  wynika właśnie moim zdaniem z tego  błędnego podziału na utwardzone/nieutwardzone .....oczywiście  w znaczeniu bardziej z pktu widzenia   kolarzówki,)

Bez premium jak wyeksportować plik gpx?

Facebuk i  YT  Strava

#290 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 10 wrzesień 2020 - 17:29

Asfalt, szuter, ścieżka z kostki, ścieżka polna. Wsio.

89562afede7be2fb4a4cf933c7a7864e.jpg

Wybierając tryba jazdy Road Cycling, pokazuje fragmenty bez asfaltu.

Dodatkowo nawet jak wybiorę polną drogę pokazuje na mapie gdzie się znajduje i szybko mogę korektę zrobić. 

Facebuk i  YT  Strava

#291 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 10 wrzesień 2020 - 19:20

spróbowalem

Może rzeczywiście z niektórych względów lepsze od RwGps bo możemy kreślić na tej samej mapie ( z tych co tam są dostępne to moim zdaniem OSM jedyna sensowna) a dodatkowo jest ta informacja o nawierzchni + jakieś kolorki nachylenia  ..paved,asphalt,unpaved itd. 

(  podkład/mapa Koomot  - nieczytelny, tragiczne kolory, szutry bardzo słabo to widoczne , przejście z wąskiego asfaltu na szuter to chyba z lupą trzeba wypatrywać )

Tworzenie trasy  dla odmiany bardziej intuicyjne w RwGPS. Tam można mieszać opcje kreślenia , tutaj to  jakby utrudnione ....choć Komot ma też w tym obszarze swoje plusy bo jest ten wybór profili.... Road Bike  chyba po szutrze nie zaproponuje, nie trzeba skakać samochód/cycling  jak w RwGps.

Przykładowo:

Punkt A do B np. kreślę dla Samochód, B-C dla rower, C-D na krechę( bo np. nowa wybudowana droga której na mapie brak)   , D-E znowu samochód....dla RwGPS to nie problem....tutaj w Komocie jak  klikam przykładowo z D-do E   na MTB to on zamienia całą trasę  czyli od A-E na MTB i inaczej ją całą prowadzi.....albo coś źle robiłem a chcę żeby tylko ten ostatni odcinek D-E wykreślił po szutrze ....reszta ma być dla kolarki.

Pod tym względem jest głupi jak ...Garmin.

#292 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 wrzesień 2020 - 19:29

No właśnie nie - w garminowskim edytorze jak dasz wyznaczanie tras wg popularności, to uwzględni tylko te drogi, po których była rejestrowana aktywność rowerem szosowym. Można się pobawić i sprawdzić jakie trasy są wyznaczane dla roweru szosowego, a jakie dla mtb - różnica jest spora, widać po Heatmap popularności dla różnych aktywności i wg tego prowadzone są kursy. Wystarczy włączyć edytor i przełączyć się z szosy na mtb.

Tylko jak wspomniałem wcześniej - problemem dla niektórych będzie zapisanie kursu i importowanie go ręcznie bez automatycznej wysyłki. Albo też przyjęcie zasady, że jak się od Garmina uciekło, to przecież od tego kursów nie będzie się importować ;)

Bez premium jak wyeksportować plik gpx?

W Strava załatwia to wtyczka do chrome/firefox: http://e-ivanov.ru/p...rava-export-gpx

#293 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 10 wrzesień 2020 - 19:41

Czyli planer z którego nie mogę wyeksportować pliku jest całkowicie nieużyteczny.

Facebuk i  YT  Strava

#294 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 wrzesień 2020 - 19:42

Czyli który?

#295 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 10 wrzesień 2020 - 19:45

Ride with Gps
​A jednak znalazłem eksport ale dość zawiłe jest wyszukanie. Dla mnie Komoot bardziej przyjazny

Facebuk i  YT  Strava

#296 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 10 wrzesień 2020 - 20:21

No właśnie nie - w garminowskim edytorze jak dasz wyznaczanie tras wg popularności, to uwzględni tylko te drogi, po których była rejestrowana aktywność rowerem szosowym. Można się pobawić i sprawdzić jakie trasy są wyznaczane dla roweru szosowego, a jakie dla mtb - różnica jest spora, widać po Heatmap popularności dla różnych aktywności i wg tego prowadzone są kursy. Wystarczy włączyć edytor i przełączyć się z szosy na mtb.

Znaczy mi chodzi tylko o wyznaczaine na mapie samemu na piechotę trasy n -punktowej bez żadnych pomocy/ wynalazków typu Heatmap, popularność co tam jeszcze ..... . i potem jej wgranie do urządzenia  (u mnie Garmin 830).

Proste kreślenie punkt za punktem. 

Ok mój błąd  w GarminConnect , (kreślenie w Edge 830 to już nie pamiętam generalnie nie używam)  - jest ca. to samo co w Locus i RwGPS, przed kreśłeniem kolejnego odcinka możemy zmienić profil dla tego nast.  odcinka  np. żeby kreślił dla  Cycling , Auto , Walking czy Nie podążaj za drogami.....przy czym nie ma znaczenia jak były kreślone wcześniejsze odcinki  ale tutaj w Komoot trochę inna filozofia .

Możemy sobie zrobić trasę wstawiając poszczególne punkty przelotowe a potem zmienic profil np z Road na Mtb czy Hiking ...ale całej trasy a nie poszczególnych odcinków, a to nie jest to samo.

(Problem to znowu nie tak wielki bo  widzę że można potem przeciągnąć gdzie nam się podoba  linię trasy tam gdzie potrzeba )

#297 Yar_Tur

Yar_Tur
  • Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 20:24

Wiem że off top, ale jak przestawić nawigację głosową w kompot na j.polski? Gada do mnie po angielsku

#298 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 11 wrzesień 2020 - 10:20

Na ile temu Koomotowi można wierzyć w sensie nawierzchnii

Taki kawałek

https://www.komoot.com/tour/255766129

Według Koomota czy Osm cały ten odcinek powinien być asfalt

Z tego co ja pamiętam ale to było dość dawno ,początkowo jest asfalt ale końcowe 1,5-2 km to  jakiś kamienisty szuter był ....chyba że wyasfaltowali 

https://www.krnap.cz...sich-iii-etapa/

#299 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 wrzesień 2020 - 10:22

Jak dajesz przykład z odnośnikiem, to zadbaj, żeby cel był publiczny, a nie prywatny ;)

#300 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 11 wrzesień 2020 - 10:30

Może teraz będzie widać

https://www.komoot.com/tour/255766129

o ten kawałek chodzi

https://ridewithgps....routes/34096370