Zalogowałem się na żony Garmin Connect i czaena magia ;D gdzie są tu mapy;)???
Napisano 10 wrzesień 2020 - 08:31
Napisano 10 wrzesień 2020 - 15:20
Problemem dla użytkowników Wahoo jest wysyłanie tras stworzonych w connect. To wymaga nieco więcej zachodu, czyli zapisania kursu i przesłania do np. Bolta kablem czy wysłania przez companion.
Oczywiście w przypadku urządzeń Garmina wystarczy wybrać "wyślij do..." i synchronizacja załatwi sprawę, ale do urządzeń konkurencji kursu Garmin nie wysyła.
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 10 wrzesień 2020 - 15:42
Do wyznaczania tras używałem stravy dla mnie było to najlepsze narzędzie. Czy znacie coś podobnego gdzie można zaplanować trasę?
Mapy google niestety odpadają mega mnie denerwują ;D
Po sprawdzeniu kilku serwisów Komoot wg mnie jest najlepszy. Można wybrać asfalt szosę. Nie mniej po wyznaczeniu trasy trzeba ją wyłączyć i prześledzić czy samemu nie poprowadziło się po szutrach.
Napisano 10 wrzesień 2020 - 17:18
Widać nawierzchnie czyli co- asfalt /nieasfalt czy utwardzona czy nieutwardzona ...bo jak to 2- gie to żadna rewelacja
( Ride with Gps na podstawie map OSM też niby można rozszyfrować czy to asfalt ( linia ciągła albo biała) czy nie ale tyle tam błędów, że nie do końća można ufać.A wszystko wynika właśnie moim zdaniem z tego błędnego podziału na utwardzone/nieutwardzone .....oczywiście w znaczeniu bardziej z pktu widzenia kolarzówki,)
Napisano 10 wrzesień 2020 - 17:27
Widać nawierzchnie czyli co- asfalt /nieasfalt czy utwardzana czy nieutwardzana ...bo jak to 2- gie to żadna rewelacja
( Ride with Gps na podstawie map OSM też niby można rozszyfrować czy to asfalt ( linia ciągła albo biała) czy nie ale tyle tam błędów, że nie do końća można ufać.A wszystko wynika właśnie moim zdaniem z tego błędnego podziału na utwardzone/nieutwardzone .....oczywiście w znaczeniu bardziej z pktu widzenia kolarzówki,)
Bez premium jak wyeksportować plik gpx?
Napisano 10 wrzesień 2020 - 19:20
spróbowalem
Może rzeczywiście z niektórych względów lepsze od RwGps bo możemy kreślić na tej samej mapie ( z tych co tam są dostępne to moim zdaniem OSM jedyna sensowna) a dodatkowo jest ta informacja o nawierzchni + jakieś kolorki nachylenia ..paved,asphalt,unpaved itd.
( podkład/mapa Koomot - nieczytelny, tragiczne kolory, szutry bardzo słabo to widoczne , przejście z wąskiego asfaltu na szuter to chyba z lupą trzeba wypatrywać )
Tworzenie trasy dla odmiany bardziej intuicyjne w RwGPS. Tam można mieszać opcje kreślenia , tutaj to jakby utrudnione ....choć Komot ma też w tym obszarze swoje plusy bo jest ten wybór profili.... Road Bike chyba po szutrze nie zaproponuje, nie trzeba skakać samochód/cycling jak w RwGps.
Przykładowo:
Punkt A do B np. kreślę dla Samochód, B-C dla rower, C-D na krechę( bo np. nowa wybudowana droga której na mapie brak) , D-E znowu samochód....dla RwGPS to nie problem....tutaj w Komocie jak klikam przykładowo z D-do E na MTB to on zamienia całą trasę czyli od A-E na MTB i inaczej ją całą prowadzi.....albo coś źle robiłem a chcę żeby tylko ten ostatni odcinek D-E wykreślił po szutrze ....reszta ma być dla kolarki.
Pod tym względem jest głupi jak ...Garmin.
Napisano 10 wrzesień 2020 - 19:29
No właśnie nie - w garminowskim edytorze jak dasz wyznaczanie tras wg popularności, to uwzględni tylko te drogi, po których była rejestrowana aktywność rowerem szosowym. Można się pobawić i sprawdzić jakie trasy są wyznaczane dla roweru szosowego, a jakie dla mtb - różnica jest spora, widać po Heatmap popularności dla różnych aktywności i wg tego prowadzone są kursy. Wystarczy włączyć edytor i przełączyć się z szosy na mtb.
Tylko jak wspomniałem wcześniej - problemem dla niektórych będzie zapisanie kursu i importowanie go ręcznie bez automatycznej wysyłki. Albo też przyjęcie zasady, że jak się od Garmina uciekło, to przecież od tego kursów nie będzie się importować
Bez premium jak wyeksportować plik gpx?
W Strava załatwia to wtyczka do chrome/firefox: http://e-ivanov.ru/p...rava-export-gpx
Napisano 10 wrzesień 2020 - 19:42
Czyli który?
Napisano 10 wrzesień 2020 - 20:21
No właśnie nie - w garminowskim edytorze jak dasz wyznaczanie tras wg popularności, to uwzględni tylko te drogi, po których była rejestrowana aktywność rowerem szosowym. Można się pobawić i sprawdzić jakie trasy są wyznaczane dla roweru szosowego, a jakie dla mtb - różnica jest spora, widać po Heatmap popularności dla różnych aktywności i wg tego prowadzone są kursy. Wystarczy włączyć edytor i przełączyć się z szosy na mtb.
Znaczy mi chodzi tylko o wyznaczaine na mapie samemu na piechotę trasy n -punktowej bez żadnych pomocy/ wynalazków typu Heatmap, popularność co tam jeszcze ..... . i potem jej wgranie do urządzenia (u mnie Garmin 830).
Proste kreślenie punkt za punktem.
Ok mój błąd w GarminConnect , (kreślenie w Edge 830 to już nie pamiętam generalnie nie używam) - jest ca. to samo co w Locus i RwGPS, przed kreśłeniem kolejnego odcinka możemy zmienić profil dla tego nast. odcinka np. żeby kreślił dla Cycling , Auto , Walking czy Nie podążaj za drogami.....przy czym nie ma znaczenia jak były kreślone wcześniejsze odcinki ale tutaj w Komoot trochę inna filozofia .
Możemy sobie zrobić trasę wstawiając poszczególne punkty przelotowe a potem zmienic profil np z Road na Mtb czy Hiking ...ale całej trasy a nie poszczególnych odcinków, a to nie jest to samo.
(Problem to znowu nie tak wielki bo widzę że można potem przeciągnąć gdzie nam się podoba linię trasy tam gdzie potrzeba )
Napisano 11 wrzesień 2020 - 10:20
Na ile temu Koomotowi można wierzyć w sensie nawierzchnii
Taki kawałek
https://www.komoot.com/tour/255766129
Według Koomota czy Osm cały ten odcinek powinien być asfalt
Z tego co ja pamiętam ale to było dość dawno ,początkowo jest asfalt ale końcowe 1,5-2 km to jakiś kamienisty szuter był ....chyba że wyasfaltowali
https://www.krnap.cz...sich-iii-etapa/
Napisano 11 wrzesień 2020 - 10:22
Jak dajesz przykład z odnośnikiem, to zadbaj, żeby cel był publiczny, a nie prywatny
Napisano 11 wrzesień 2020 - 10:30
Może teraz będzie widać
https://www.komoot.com/tour/255766129
o ten kawałek chodzi
https://ridewithgps....routes/34096370
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: strava
Odzież i akcesoria →
Inne →
Stravit.app - Rywalizacje I Raporty Zintegrowane Ze StravaNapisany przez wojtek123 , 21 kwi 2021 strava, stravit i 2 więcej |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
[Komputerek] Bryton Rider 310Napisany przez fzski , 08 lut 2021 GPS, komputerek, licznik, bryton i 1 więcej |
|
||
Trening, zdrowie i wszystko co z tym związane →
Trening i zdrowie →
Strava - Koniec Obsługi Czujników Ant + Oraz Strava Kończy Obsługę Czujników Bluetooth I Ant+Napisany przez Gregory92 , 17 paź 2019 strava, trening, ant+, Bluetooth |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Eliminowanie Flagujących Na StravieNapisany przez Born Ready , 15 paź 2018 Strava |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Strava - Usunięcie Oflagowanej Jazdy Z LeaderboardówNapisany przez Born Ready , 02 cze 2018 Strava |
|