Jump to content

Photo

700 km w 24 godziny

60 replies to this topic

#1 josearkadio

josearkadio
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądPuławy

Posted 09 January 2008 - 23:29

W roku 2008 w lipcu zostanie zorganizowany kolejny maraton rowerowy polegający na przejechaniu 700km w 24 godziny. Nie jest to wyścig lecz próba zmierzenia się z dystansem i własnymi słabościami. W latach ubiegłych odbywały sie maratony na dystansach - 320, 400, 500, 600km. W tym roku trasa będzie składała się z siedmiu rund po 100km. By cel ten zrealizowac wymagana będzie średnia prędkośc minimum 33km/h - zostaje 2,5 godziny na przerwy. Start w naszym maratonie jest bezpłatny. Przez całą trasę będzie za nami jechał wóz techniczny, zapewniamy, wodę, napoje izotoniczne, batony, banany itp. Ilośc miejsc ograniczona ze względu na przepisy o ruchu drogowym. Szczegóły na www.kolarze.info

Dołączona grafika

#2 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 09 January 2008 - 23:34

Kurde właśnie sobie uświadomiłem że cyfra 7 zawsze mi przynosi pecha :-(
Dzięki Jose za wrzucenie info tutaj.

Aha, do kiedy trzeba się decydować?

#3 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 posts
  • Skądmazowieckie

Posted 10 January 2008 - 08:29

To jest wyzwanie, które w moim przekonaniu jest bardziej wymagające niż IMAGIS. Niestety, muszę przyznać, że o ile udział w Imagisie wydaje mi sie całkiem realny (oczywiście tylko zmieszczenie się w limicie czasowym ;-) ), to pokonanie na rowerze 700km w 24 godziny w moim wykonaniu jest dla mnie niewyobrażalne :shock: .
Podziwiam wszystkich śmiałków tego extremalnego maratonu rowerowego.

pozdro horny

#4 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 10 January 2008 - 17:29

Horny przyjedź!

#5 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 posts
  • Skądmazowieckie

Posted 10 January 2008 - 19:28

Po 10 godzinach jazdy bez przerwy z taką predkością mam już dość. Dwa razy próbowałem sił na długich maratonach i wiem jak wyczerpująca jest długotrwała i szybka jazda na rowerze. Ze średnią około 30km/h pewnie mógłbym kręcić tak długo, ale to zapewniłoby przejazd około 600km
Z Vśr=33km/h mógłbym wytrzymać najwyżej 14-15 godzin kręcenia, ale nie 22h? ... koszmar :shock: :mrgreen:

pozdro horny

#6 Tik_Tak

Tik_Tak
  • Użytkownik
  • 88 posts
  • Skądwschodnie rubieże

Posted 10 January 2008 - 19:38

dlatego właśnie trasa została chyba podzielona na etapy i myślę że nikt nikogo nie będzie zmuszał i jeśli komuś zabraknie sił to najwyżej przerwie bo to chyba jest dozwolone, prawda??. Ja sam mam wielką ochotę wziąć w tym udział i liczę się z tym że mogę nie dać sobie rady z całością bo nigdy tak długo nie pedałowałem ale wierzę w siebie i to jest najważniejsze. Ale na razie muszę złożyć nowy rower bo bez tego ani rusz ;-)

#7 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 posts
  • Skądmazowieckie

Posted 10 January 2008 - 19:53

Masz rację Tik_Tak, ale weź pod uwagę, że jeżeli do próby przystąpi 15 zawodników (przepisy), z których tylko niewielka część ma szansę dać z siebie wszystko przez 22godziny, a resztę stać tylko na 15 godzin pracy, to szanse na zaliczenie 700km są o wiele mniejsze niż w przypadku mocnej całej piętnastki. Trzeba pamietać, że tempo musi być cały czas utrzymywane wysokie i nie ma czekania na słabszego, bo inaczej z rekordu nici.
Jeżeli nie uzbiera się piętnastka, to oczywiście lepiej niech będzie kilku pomocników na kilku okrążeniach niż ma jechać od początku tylko 10 np ;-)

pozdro horny

#8 josearkadio

josearkadio
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądPuławy

Posted 10 January 2008 - 20:01

Chciałbym zamknąc listę uczestników z ostatnim dniem czerwca ale oczywiście to jeszcze się może zmienic. Jak zapadną jakieś wiążące terminy to napiszę. A jeśli chodzi o przejechanie takiego dystansu to nikt się nie dowie czy przejedzie jak nie wystartuje :mrgreen: Jeszcze 5 lat temu jakby mi ktoś powiedział że na rowerze da się przejechac 600km to bym się stuknął w czoło. Za każdym razem jak udawało się nam pokonac kolejno 400,500,600km to trudno mi było uwierzyc że daliśmy radę.

#9 Tik_Tak

Tik_Tak
  • Użytkownik
  • 88 posts
  • Skądwschodnie rubieże

Posted 10 January 2008 - 20:36

i tu się muszę z Tobą zgodzić horny, właśnie to jest największa szkoda że tylko 15 osób może jechać :-| bo w większej grupie raźniej a i jeśli ktoś odpadnie to i tak reszta nie poczuje tego jakoś dotkliwie. Nie pozostaje więc nic innego jak trening i trzymanie jak najlepszej formy i zdrowe odżywianie i chodzenie basiu przed 22 ;-) :-D

#10 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 January 2008 - 21:01

hmmm a nie mogą jechać dwie grupy po 15 osób w odstępie ok 500m??? jeśli się wykruszy to zrobi się jedna??

#11 josearkadio

josearkadio
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądPuławy

Posted 10 January 2008 - 23:21

Jeśli chodzi o dwie grupy po 15 osób to byłoby to możliwe - tylko znajdźcie mi tylu chętnych :mrgreen:

#12 orlos1983

orlos1983
  • Użytkownik
  • 5 posts
  • SkądTczew

Posted 11 January 2008 - 08:29

wpisuje się na listę Rafał Orłowski 24 lata Tczew:):) będę na 100%

#13 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 posts
  • Skądmazowieckie

Posted 11 January 2008 - 08:43

Przemyślcie zorganizowanie maratonu rowerowego dla wszystkich, którego celem nie będzie pokonanie 700km, ale max dystansu w ciagu 24 godzin. Właściwie tak jest, ale liczba 700km wielu powala z nóg jeszcze przed startem :mrgreen: .Wtedy, być może, znajdzie się więcej chętnych gotowych do sprawdzenia swoich możliwości. Każdy powinien wstępnie zadeklarować dystans, dzięki czemu można odpowiednio sformować grupy startowe. Dzięki takiej formule maratonu, będzie możliwość pokonania np 3 okrążeń, po czym jedno sobie odpuścić, aby na kolejne 3 okrążenia wskoczyć do grupy śmiałków extremalnego dystansu. Teoretycznie można wjechać na metę razem z rekordzistami pokonując 400, 500, 600, 700km ;-) .

pozdro horny

#14 josearkadio

josearkadio
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądPuławy

Posted 11 January 2008 - 17:56

Jeśli chodzi o taką formułę jaką Ty proponujesz Horny to jest to sprawa do zrobienia ale z bardzo dużym nakładem środków. Po pierwsze trasa przy takim maratonie musiała by byc zamknięta dla ruchu (zdobądź pozwolenie na zamknięcie dróg na 24h i to odcinka 100km), po drugie maraton musiałby by płatny lub(i) miec konkretnego sponsora, po czwarte z przejazdu 24h zrobiłby się wyścig, po piąte musiały by byc porozstawiane na trasie jakieś punkty kontrolne i żywieniowe. Łatwiej jest zorganizowac dużą imprezę terenową niż szosową. Myśleliśmy o zorganizowaniu maratonu górskiego ale takich imprez jest mnóstwo, a taki maraton jak nasz to rodzynek i wyzwanie dla raczej wąskiej specyficznej grupy kolarzy :mrgreen: .

#15 Omar

Omar
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • SkądBiłgoraj

Posted 11 January 2008 - 18:17

Wariacki pomysł :mrgreen:
Ale mi się to podoba :!:
Z chęcią spróbowałbym się z takim dystansem, ale bez obciążeń typu, że jadę za wolno i tym samym nie pomagam innym, etc... chyba, że byłbym w innej formie niż obecnie :-P
Poza tym w tym sezonie raczej mi się nie uda... ale, ale gdyby coś podobnego nawinęło się w przyszłości, to bardzo proszę o zamiszczanie tu informacji:D
Z ogromną chęcią je przemyślę... :!:

#16 josearkadio

josearkadio
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądPuławy

Posted 11 January 2008 - 19:04

Maraton odbędzie się 12.07.2008 o godzinie 12. Start spod Urzędu Miasta w Puławach. Listę uczestników otworzymy 01.06.2008 a zamkniemy 22.06.2008.

[ Dodano: 2008-06-01, 18:41 ]

Artykuł z Dziennika Wschodniego na temat naszego maratonu:

Dołączona grafika

A tu materiał z Telewizji Puławskiej na temat zeszłorocznego maratonu 600km w 24 godziny: http://pl.youtube.co...h?v=0-KMvMsf4Lw

#17 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 02 June 2008 - 13:28

Czy ktoś się wybiera na ten maraton? :-)

#18 josearkadio

josearkadio
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądPuławy

Posted 02 June 2008 - 16:26

Ruszyły już zapisy. Na tą chwilę mam zgłoszonych chętnych na 700: Rafał Milczarczyk, Radosław Skwara, Marek Kulik, Rafał Suszek, Arkadiusz Kraska - Puławy i okolice oraz Bogusław Szyszka, Robert Kądziołka, Oskar Szproch, Konrad Gałązka, Dominik Grządziel - Kraków i okolice, Krzysztof Kamocki - Łódź, Adam Filipek - Sieradz,Tomasz Bagrowski - Gdańsk, Karol Gomółka -
Czyli mam czternastu chętnych na 100%. Zostaje jeszcze 1 miejsce :!:

#19 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 02 June 2008 - 20:00

a cóż to ... ograniczona ilość startujących ??

#20 morbiass

morbiass
  • Użytkownik
  • 30 posts
  • SkądLubartów

Posted 02 June 2008 - 20:27

ja sie pisze na 100% ! napiszcie jaka trasa, jak cos jestem z Lubartowa.

Reply to this topic