Jump to content

Photo

Meridu Scultura 300 Vs. Focus Cayo Al 105

Merida Scultura Focus Cayo

9 replies to this topic

#1 Szymonk

Szymonk
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 16 March 2018 - 12:24

Prośba o poradę co wybrać. Szukam pierwszej pawdziwej szosy. Wcześniej miałem stary turystyczny rower pseudo-szosa z kierownicą baranek a teraz mam rower typu gravel. Szosa nie będzie moim jedynym rowerem więc nie zależy mi na uniwersalności.
Zastosowanie:
- niedzielne wypady, 4-6h jazdy. Będę jeździł także w górach
- od czasu do czasu dojazd do pracy (40-50 km), prędkość jest ważna szczególni rano
- krótsze popołudniowe treningi

Na celowoniku mam dwa rowery z 2017 które moge kupić w przyzwoitej cenie w lokalnych sklepach:

Focus Cayo AL 105 54 za 3700 zł

Merida Scultura-300 S-M za 3800 zł

Różnice:
1. Focus ma osprzęt 105 a Merida Tiagrę
2. Focus ma chyba lepsze hamulce, oba rowery nie mają hamulców zgodnych z grupą napędu
3. Focus ma korbę 52/36 a Merida 50/34 przy tej podobnej kasecie 12/28. Merida jest od dwa zęby bardziej górska
4. Focus ma bardziej sportową geometrię - nie wiem czy nie "za bardzo" dla mnie :/

Na razoe punktu 3 i 4 przechylają szalę na stronę Meridy.
Meridę już oglądałem i rozmiar mi pasuje, Focusa też się będę oglądał na żywo.

#2 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 16 March 2018 - 13:15

Focus jest na 105 - choć nie jest to komplet ale jednak z tyłu masz kasetę 11 i międzybiegi na przedniej przerzutce. To spory argument. W sumie też mi się chyba bardziej podoba, jednak jak zauważyłeś, geometria jest bardziej sportowa. 

Korba 52/36 w górach może sprawiać problemy, tym bardziej, że kaseta ma 28 zębów. W sumie zależy, w jakich górach będziesz jeździł i jaką masz nogę. Jeśli nie planujesz Przełęczy karkonoskiej to w większości przypadków dasz radę choć osobiście, do jazdy rekreacyjnej, skłaniałbym się ku 50/34. Na takiej jeżdżę i mało kiedy brakuje mi biegu. 

• Szymonk likes this

#3 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 16 March 2018 - 13:31

Rower ma przede wszystkim Tobie pasować - musisz się dobrze na nim czuć i musi się podobać. Świetnie, że masz możliwość obejrzenia na żywo obu rowerów, to bardzo pomaga i często jest decydujące. 

Na korzyść Focusa na bank 105 i moim zdaniem korba. W moim przypadku 52/36 najlepiej wchodzi. Ale to wszystko się zużywa i po jakimś czasie trzeba będzie zmienić, wtedy wrzucisz coś mocniej pod siebie (będziesz miał też większą wiedzę nt. tego, czego potrzebujesz).  

Ja wybrałbym Focusa z tych dwóch (bo ogólnie coś innego), ale to ja. Ktoś inny wziąłby Meridę i to jest normalne. Podobnie Ty - jeśli na któryś się podpalisz mocniej, to nie sugeruj się forum. 

Ja jakiś czas temu stałem przed dylematem Tarmac lub Canyon Ultimate. Całe życie chciałem mieć Tarmaca (i jeździłem nim dwukrotnie na testach - bardziej pasował od Venge), ale mój pierwszy kontakt na żywo z Ultimate w preferowanym przeze mnie kolorze sprawił, że zakochałem się w nim. I nie żałuję, bo z przyjemnością na niego wsiadam. 

• Szymonk likes this

#4 Szymonk

Szymonk
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 17 March 2018 - 10:43

Dzięki za odpowiedzi. Kupiłem Focusa :)

Przymierzałem się do obu i bardziej mi pasował, wizualnie też

• Born Ready likes this

#5 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 17 March 2018 - 11:55

Fajnie, gratulacje. Szybko poszło. Wrzuć jakieś zdjęcia.

#6 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 17 March 2018 - 13:33

Dobrze, że szybko poszło. W dzisiejszych czasach można dostać kręćka, bo jest za dużo możliwości wyboru. Ja sam widzę po sobie ile tracę czasu kupując cokolwiek - przeszukując opinie w internecie, sprawdzając ceny etc.

Mniej czasu na szukanie, więcej na jazdę :)

#7 Szymonk

Szymonk
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 19 March 2018 - 22:21

Ja dla ułatwienia skupiłem się na rowerach z 2017 o obniżonej cenie. Z dnia na dzień jest ich coraz mniej, łatwiej wybrać i jest presja na decyzję :)

Fajnie obejrzeć rower na żywo (albo przynajmniej uważnie przeglądać zdjęcia) a nie tylko studiować geometrię ramy i specyfikację. Np. kiedy postawiłem oba rowery obok siebie okazało się, że Focus ma jednak wyżej kierownicę, bo mostek jest podniesiony do góry i kilka pierścieni pod nim. Widać to na zdjęciu:

focus-cayo-al-105-591652-2-1600x900.jpg(zdjęcie z rower.com.pl)

#8 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 19 March 2018 - 22:30

Jesteś pewien, że rama nie jest za mała dla Ciebie? Na oko, siodełko już teraz jest z 7 cm niżej niż kierownica, co to by było gdybyś zjechał na sam dól i dał normalny mostek. Chyba, że kąt aparatu tak przekłamuje.

#9 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 20 March 2018 - 09:58

Według mnie, to nie jest jego zdjęcie  - jest tam informacja,że pochodzi z rower.com.pl  No i do tego to słońce :D Przy aktualnej pogodzie, trudna sprawa. 

#10 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 20 March 2018 - 10:24

Masz racje, teraz zauważyłem, że to jest zdjęcie ze strony sklepu w którym podlinkowany był ten rower.

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: Merida Scultura, Focus Cayo