Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11836 replies to this topic

#6901 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 13 April 2019 - 17:07

Widział ktoś gdzieś uchwyt do radaru o mniejszej średnicy (przykręcany) i najlepiej z możliwością pochylenia? Przy większej torbie podsiodłowej montaż na sztycy odpada i zastanawiam się nad montażem na rurkach tylnego trójkąta.

Robia np:

https://www.shapeways.com/

I

https://www.racewaredirect.co/

#6902 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 16 April 2019 - 08:14

no to 820 jest, wzgledem 810 to to co tam działało dobrze - tu nie działa hehhe ale dizajn jest fajniejszy :D

dotyk działa gorzej - w rękawicach tych których 810 sie obsługiwała i mozna było przewijać ekrany  tu jest zero reakcji , czasem zamula , poza tym poki co ok 

no i pytanie - 

czytanie SMS - czy to jest właściwie możliwe czy taki kolejny ficzer który własciwie nie działa :) ?

czy tylko widać że dostałeś SMS od: ...  ale treści już nie ma szans ? bo jak tak to prawie bezużyteczne. 

korzystał ktoś z aplikacji IQ do budowania własnych pól ? jak tak proszę o info na priv, żeby już tu nie bałaganić - chcę zrobić pole/pointer danych ale nie bardzo ogarniam czy dane typu - granice "zadanej strefy" - są dostępne

bo pointery  tętna/mocy można znaleźć , ale żeby jeszcze była tam zaznaczona żądana strefa ( a może to jest tylko nie ogarniam poki co  ) 

Pozdr 

#6903 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 April 2019 - 08:32

Przy obsłudze w rękawiczkach sprawdź czy masz ustawioną największą czułość (mocna). Czasem pomagało też przestawienie z mocnej na inną opcję i z powrotem na mocną. 
Pełna treść smsów z tego co pamiętam była dostępna gdzieś głębiej, chyba po wejściu w ustawienia telefonu  i powiadomienia.

@KMQ dzięki, popatrzę.

#6904 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 16 April 2019 - 10:42

Przy obsłudze w rękawiczkach sprawdź czy masz ustawioną największą czułość (mocna). Czasem pomagało też przestawienie z mocnej na inną opcję i z powrotem na mocną. 
Pełna treść smsów z tego co pamiętam była dostępna gdzieś głębiej, chyba po wejściu w ustawienia telefonu  i powiadomienia.

@KMQ dzięki, popatrzę.

czułość mam ustawione na mocno ale nawet przewijać ekranow nie chce niestety , czytałem ze w rekawicach jest niestety różnie , choć 810 nie miało problemu z tymi samymi .

oki dzieki poszukam 

PS - uchwyty prawie do wszystkiego warto poszukać na aliexpr... do radaru też cos jest ale mały wybór. 

#6905 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,624 posts
  • SkądSulęcin

Posted 16 April 2019 - 11:40

E810 miał ekran rezystancyjny (chyba tak to się nazywa, dodatkowa folia nad ekranem), E820 ma pojemnościowy, ten pierwszy IMHO lepiej się sprawuje w zastosowaniach sportowych, no ale "trzeba" z postępem iść. Nawet w większych ekranach 1030 obsługa ekranu dotykiem za dobra nie jest, do smartfonowych czułości to mu bardzo daleko. Polecam pilota do obsługi edge. Trochę kosztuje, ale jak dla mnie jeden z bardziej przydatnych akcesoriów obok radaru.

W E1030 dostęp do komunikatów (SMS, komunikatory, powiadomienia wszelkiej maści - o ile się takowe włączyło) jest tak jak do widżetów - zsunięcie ekranu i przewinięcie na bok do widżetu komunikatów.

Pany, a powiedzcie mi dlaczego jak klikam na Stravie <correct elevation> to pokazuje mi o prawie 100m większe przewyższenie względem Garmina? Przykładowo wczorajszy trening w Garminie 628m up, na Stravie 723m. Rozumiałbym różnicę kilku, kilkunastu metrów ale nie aż tyle. I tak samo jest w każdej innej aktywności proporcjonalnie do długości i przewyższenia.

Taka sama funkcja jest w serwisie Garmina. Stosuje się ją głównie dla urządzeń bez wysokościomierza barometrycznego, gdzie wysokość jest wyznaczana tylko i wyłącznie na podstawie sygnału GPS, przez co może być dość mocno niedokładna. Jednakże nie oznacza to, że skorygowanie wysokości spowoduje, że przewyższenia będą dokładniejsze, niż te wyliczone z czujnika barometrycznego. Nie, nie będą - bazują na mapach DEM, które mają swoją, dość ograniczoną dokładność, przez co jeśli komuś zależy na podbiciu przewyższeń, to faktycznie można dodać sporo metrów tylko za pomocą korekty wysokości na Stravie. 

Do budowania własnego ekranu używam DIY Data Field (public beta) - dokładny opis co i jak na forum garmina, webowa aplikacja do budowy interfejsu - jak trochę się nakombinuje to można uzyskać prawie wszystko, aczkolwiek trochę zabawy z tym jest. Szczegóły na w/w forum (najpierw radzę przeczytać to co napisane, później zadawać pytania). Instrukcja obsługi w skrócie (dla 1030, ale inne analogicznie): GUIDANCE

Np. zbudowanie linijki/suwaka z wyświetlaniem stref tętna wymaga wstawienia element graficzny dla każdej strefy tętna osobno i każdy ma zdefiniowaną wartość typu bieżące tętno z indywidualnym zakresem dla każdej strefy (wartość min/max). Na granicach stref wartości liczbowe. Kolory pasków albo definiowane dla każdej strefy osobno, albo automatyczne z (definiowanej) palety stref tętna. Ewentualnie jeden pasek z kolorem z palety stref tętna (plus wartości liczbowe min/aktualnego/max/strefy tętna), ale wtedy byłby problem z informacjami liczbowymi o górze/dole danej strefy. Oczywiście to tylko przykład "na szybko" bez wgłębiania się w temat...

Minus, że nie można mieć różnych ustawień ekranu dla różnych typów rowerów czy wyposażenia np. do MTB/szosy/z miernikiem mocy czy bez itd. No i kolor niezależny od schematu koloru dzień/noc.

Właściwie to można, ale każdorazowo wymaga to wymiany pola ustawień czy to przez aplikację (mobilną czy ekspress), czy przez podmianę pliku konfiguracyjnego. Trochę mało praktyczne. Ewentualnie można dołożyć 2 dodatkowe "klony" pola i wtedy jest możliwość użycia 3 różnych ekranów. Plus - można mieć 3 ekrany dopasowane pod siebie np. dla różnych profili sportowych (puls/moc) czy nawet 3 zindywidualizowane ekrany danych. Minus - w przypadku pól nieznacznie różniących się np. brak miernika mocy i bazuje się na pulsie, to i tak w pamięci trzeba umieścić kolejną wersję pola. 

Z innej beczki, patrząc na Garmin Connect IQ Summit–Day 1 Announcements DCRainmakera widać, że Edge 820 nie znalazło się na liście obsługiwanych urządzeń dla nowych aplikacji (iOS/Android) sklepu IQC. Zastanawiające, skoro nawet Fenix3 tam się znalazł, a E520+ to praktycznie E820 w obudowie przyciskowej... Widać wyraźną tendencję do rezygnacji z tego modelu, co już zresztą widać od jakiegoś czasu na liście modeli dostępnych u Garmina: ostatnie modele na liście są pierwsze do skreślenia z oferty. 

Z kolei Garmin Connect IQ Summit Day 2 Announcements - chyba najważniejszą informacją będzie bezpłatne udostępnianie dla programistów (firmy chyba, bo raczej nie dla pierwszego lepszego Kowalskiego: "The Training API is free of charge, but it is only for business use." - jednak biznesem to może być również indywidualny projektant aplikacji IQ) Connect API. Jednak raczej nie w pełnym zakresie, a dla Garmin Health API i Training API - to drugie to nic innego jak możliwość przekazania treningów i planów treningowych (łącznie z kalendarzem treningów) bezpośrednio do urządzeń garmina bez konieczności uruchamiania dodatkowych aplikacji takich jak Training Peaks. 

Wyjaśnienie Garmina:

The Training API lets you publish workouts and schedules to Garmin Connect. Through Garmin Connect, these workouts will be made available to your users on their Garmin devices automatically. They can easily start a workout and follow the steps on the wearable or cycling computer. With complete control over the specification of the workout details, you can be sure your users have the information they need exactly when they need it most.

Czyli właściwie coś jak to co jest w Wahoo - będzie wystarczyć powiązanie konta i zaplanowanie treningów w TP (czy dowolnym innym serwisie treningowym), a kalendarz, plan treningowy i same treningi będą automatycznie synchronizować się z urządzeniem treningowym. W wersji z trenerem to trener dba o to, żeby treningi były aktualne np. w TP, trenujący po włączeniu Edge (i synchronizacji danych WiFi/smartfon) ma gotowy trening np. na dany tydzień.

Z kolei to pierwsze API: Garmin Health API zapewnia sporo danych do pobrania i wykorzystania 

api_datatypes2.pngDzięki czemu takie projekty jak Golden Cheetah uzyskać mogą dostęp do danych użytkownika urządzenia Garmina bez konieczności wysupłania $5000, przez co dotychczas nie było możliwości wykonania synchronizacji źródłowych danych treningowych fit. O tyle to ważne, bo dane fit zawierają często dodatkowe informacje rejestrowane przez dodatkowe czujniki, pola czy aplikacje IQ, które są pomijane przez serwisy typu Strava. Zresztą Strava odrzuca nawet tak przydatne dane jak HRV.

Mark Liversedge wysłał prośbę o uzyskanie dostępu do API, jeśli uzyska to Golden Cheetah może wzbogacić się o możliwość analizy danych nie tylko treningowych, ale również innych danych. 

• EmPe likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6906 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 17 April 2019 - 08:14

dzieki,

no własnie - w starszym urządzeniu ekran wygladał trochu gorzej ale działał jednak lepiej - postęp  :) tu mogą robić "postęp"  ale gdzie indziej już nie :)

czasem mam wrażenie że te urządzenia projektują informatycy i księgowi a użytkowników nikt nie pyta o szczegóły , jak jest "lepiej" i co potrzeba , ale ten ekran to jeszcze pół biedy da sie żyć.

skomplikowane na 1 rzut oka  :)  w wolnym czasie ktorego nie mam poki co sproboje coś porzeźbić, i jakieś pole może skonfiguruje.

troche to wkurzy userów serii 820 bo nie jest to stare urządzenie wiec czemu mają je "wyrzucić" a 520 nie hmmm dziwne i bardzo słąbe ( w sumie chyba nawet tylko 520+, a zwykła 520 też jest za stara :o  ) , no zobaczymy 

wlasciwie zalezy mi na dokładnie czymś takim jak ten automatyczny ekran treningowy ktory sie włącza jak odpalimy interwałowy trening - w seriach X20 tylko że potrzebuje tam jeszcze kadencji bo widać tam tylko wybrany cel - czyli tętno / moc ewentualnie kadencja jak jest celem samym w sobie jedynym...

- cholera wie co im szkodziło dodać tam 2 pola dla usera no nie moge tego pojąć i kazdy by se wrzucił jeden kadencje drugi co innego.

Albo inaczej - wykorzystać pasek ze strefą i wskaźnikiem  z ekranu startowego/treningowego garmina  i przenieść na ekran użytkownika - możliwe ???? 

wkurza mnie też alert - za niska strefa  - można go gdzieś skrócić do 1-2 sekund ? jak interwał trwa 30 sekund a przez 15 sie wyswietla alert no to denerwuje bo nic nie widać... a tetno zawsze bedzie złe przy interwałach ktoszych niz 3-5 minut dopiero pod koniec dobija do żądanej strefy i non stop czarny ekran - za niskie tętno , z 2 strony nie chce go całkiem wyłączyć w 810 był pasek nie zasłaniał wszystkiego tu jest czarny ekran nic nie widać. .  

na razie musze ogarnąć podstawowe terminy i wykresy CTL ATL TSB i odpowiedniki w Elevate, jak sie naucze nimi sterowąć zeby osiagnać odpowiednia forme wtedy kiedy chce, i budować ją tak jak sie powinno a nie "jakoś"

to w mi chyba w zupełności na ten moment wystarczy :)

#6907 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 17 April 2019 - 10:28

Z kolei Garmin Connect IQ Summit Day 2 Announcements - chyba najważniejszą informacją będzie bezpłatne udostępnianie dla programistów (firmy chyba, bo raczej nie dla pierwszego lepszego Kowalskiego: "The Training API is free of charge, but it is only for business use." - jednak biznesem to może być również indywidualny projektant aplikacji IQ) Connect API. Jednak raczej nie w pełnym zakresie, a dla Garmin Health API i Training API - to drugie to nic innego jak możliwość przekazania treningów i planów treningowych (łącznie z kalendarzem treningów) bezpośrednio do urządzeń garmina bez konieczności uruchamiania dodatkowych aplikacji takich jak Training Peaks. 

Wyjaśnienie Garmina:

Dzięki @Prozor. Masa przydatnych newsów.

Chociaż nie rozumiem garmina z tym parciem w swoją platformę programistyczną, to reszta mi się podoba.

Jeżeli chodzi o licznik (nie mówię o zegarkach itp) to wystarczy że w końcu jakiś chińczyk zrobi urządzenie z androidem i cały wysiłek na marne.

Muszę się przyjrzeć temu Training API.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#6908 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 17 April 2019 - 11:53

Dwa problemy które ostatnio irytują mnie w Egde 520 i GC 

- Synchronizacja kalendarza: raz działa a raz nie. W zasadzie to nie działa :/

- Pomimo że licznik połączony z telefonem i wyświetla sms, połączenia to po zapisaniu treningu pasek wysyłania dochodzi do połowy i wisi. Workaroud: wyłączyć i włączyć ponownie połączenie z telefonem. 

Zanim zrobię backup i zresetuje licznik chciałbym się upewnić że to coś da. Ponowne parowanie tel i garmina nic nie zmienia. Nie dam głowy że to nie wina Siajomi mi mix 2 choć GC ma autostart i wszystkie możliwe uprawnienia. Ktoś, coś ?    

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#6909 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 17 April 2019 - 12:09

Jakie są możliwości synchronizacji danych w nowych garminach?

Ja siedzę dalej na starej 500 więc jestem do tyłu.

1. Plik wrzucany po usb na system plików FAT (nie wiem czy tak samo robi garmin connect z aplikacją działającą w tle na windows)

2. Bluetooth?

3. Ant?

4. Telefon + Bluetooth?

5. inne? (wifi chyba jeszcze nie ma?)

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#6910 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 17 April 2019 - 12:21

Ja kończę jazdę, daję zapisz i za kilka sekund mam trening w telefonie w Garmin Connect. Nic więcej nie trzeba robić.
Edge 820.

Inna opcja, to podpięcie licznika do kompa i automatycznie się synchronizuje jeśli Garmin Express jest odpalone. Przynajmniej na Macu. Nie wiem jak na Windzie, to wygląda.

#6911 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 17 April 2019 - 12:30

W windzie podobnie. Po WiFi to chyba dopiero 1030 śle bez pośrednictwa kompa/telefonu

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#6912 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,624 posts
  • SkądSulęcin

Posted 17 April 2019 - 14:01

Wszystko co ma WiFi synchronizuje po sieci. Czyli nie tylko 1030, ale np. starszy 1000, jak oczywiście 820. Opisane w instrukcji obsługi, której chyba nikt nie czyta: tu strona opisu WiFi dla e820.

Szybsze i pewniejsze niż po BT, przesyłane są aktywności, kursy/plany/treningi, aktualizacje oprogramowania.

Pola/aplikacje/widżety IQ dostęp mają tylko po BT przez smartfon. Chociaż ostatnio coś mi wpadło w oko, że mają udostępnić również dostęp do wifi.

Żeby było jasne - dostępu po WiFi w trybie udostępniania pamięci przez Edge oczywiście nie ma, WiFi służy do synchronizacji danych z serwerów garmina.

Jakie są możliwości synchronizacji danych w nowych garminach?

Ja siedzę dalej na starej 500 więc jestem do tyłu.

1. Plik wrzucany po usb na system plików FAT (nie wiem czy tak samo robi garmin connect z aplikacją działającą w tle na windows)

2. Bluetooth?

3. Ant?

4. Telefon + Bluetooth?

5. inne? (wifi chyba jeszcze nie ma?)

Najrozsądniejszą opcją jest transfer bezprzewodowy BT. Podłączenie kablem poprzez pamięć masową w trybie PC nie jest ani szybkie (podłączyć, poczekać na tryb pamięci masowej, bezpiecznie odłączyć, uruchomić ponownie) ani bezpieczne - windows 10 domyślnie teraz powinien nie buforować danych, ale android/linux wymaga bezpiecznego odmontowania.

Wymiana ANT teoretycznie jest możliwa, ale tyko z innym urządzeniem garmina. Może dałoby się to zaadaptować do transferu ze smartfona z ANT, aczkolwiek w jaki sposób, to pojęcia nie mam.

Domyślam się, że chodzi o przekazywanie danych dot. aktualnego treningu z Twojej aplikacji treningowej do Edge czy coś w tym stylu?

Skontaktuj się z 

mstaniszczak

wyjaśni jak działa wysyłanie danych ze smartfona do nowszych urządzeń garminowskich z aplikacji androida. Kiedyś mi tłumaczył, ale już nie pamiętam zagadnienia. Póki co na razie musi być widżet/apka pobierająca dane, ale jeśli Training API będzie w miarę dostępne, to może nie będzie to konieczne.

Z drugiej strony może warto zastanowić się nad sensowną aplikacją treningową IQC? Takie coś ma np. Xert 

https://www.youtube....4&v=82SMq9_ZcJc

widać, że możliwa jest również kontrola trenażera przez aplikację IQ.

dzieki,

no własnie - w starszym urządzeniu ekran wygladał trochu gorzej ale działał jednak lepiej - postęp  :) tu mogą robić "postęp"  ale gdzie indziej już nie :)

czasem mam wrażenie że te urządzenia projektują informatycy i księgowi a użytkowników nikt nie pyta o szczegóły , jak jest "lepiej" i co potrzeba , ale ten ekran to jeszcze pół biedy da sie żyć.

skomplikowane na 1 rzut oka  :)  w wolnym czasie ktorego nie mam poki co sproboje coś porzeźbić, i jakieś pole może skonfiguruje.

troche to wkurzy userów serii 820 bo nie jest to stare urządzenie wiec czemu mają je "wyrzucić" a 520 nie hmmm dziwne i bardzo słąbe ( w sumie chyba nawet tylko 520+, a zwykła 520 też jest za stara :o  ) , no zobaczymy 

wlasciwie zalezy mi na dokładnie czymś takim jak ten automatyczny ekran treningowy ktory sie włącza jak odpalimy interwałowy trening - w seriach X20 tylko że potrzebuje tam jeszcze kadencji bo widać tam tylko wybrany cel - czyli tętno / moc ewentualnie kadencja jak jest celem samym w sobie jedynym...

- cholera wie co im szkodziło dodać tam 2 pola dla usera no nie moge tego pojąć i kazdy by se wrzucił jeden kadencje drugi co innego.

Albo inaczej - wykorzystać pasek ze strefą i wskaźnikiem  z ekranu startowego/treningowego garmina  i przenieść na ekran użytkownika - możliwe ???? 

wkurza mnie też alert - za niska strefa  - można go gdzieś skrócić do 1-2 sekund ? jak interwał trwa 30 sekund a przez 15 sie wyswietla alert no to denerwuje bo nic nie widać... a tetno zawsze bedzie złe przy interwałach ktoszych niz 3-5 minut dopiero pod koniec dobija do żądanej strefy i non stop czarny ekran - za niskie tętno , z 2 strony nie chce go całkiem wyłączyć w 810 był pasek nie zasłaniał wszystkiego tu jest czarny ekran nic nie widać. .  

na razie musze ogarnąć podstawowe terminy i wykresy CTL ATL TSB i odpowiedniki w Elevate, jak sie naucze nimi sterowąć zeby osiagnać odpowiednia forme wtedy kiedy chce, i budować ją tak jak sie powinno a nie "jakoś"

to w mi chyba w zupełności na ten moment wystarczy :)

Tak, 520 jeszcze starsza, większe ograniczenia pamięciowe, te już z oferty wypadły następne do odstawki są Explore 1000, Explore 820, Edge 820. 

Aktualnie kontrola 2 parametrów treningowych (np. moc i kadencja) możliwa jest chyba tylko w Wahoo, ostatnia aktualizacja wprowadza wspiera to również w treningach tworzonych w TP.

Taka specyfika treningu z tętnem. Jedyna sensowna rada to wyłączyć alarmy tętna, albo ustawić trening tak, żeby alarmy włączały się tylko po przekroczeniu określonego tętna (czyli: kręć aż tętno przekroczy ileśtam albo strefę, później kontrolowane - minus, że nie da się określić dokładnego czasu trwania łącznie tych dwóch).

CTL ATL TSB to tylko z mocą. Zresztą to jedyna sensowna opcja treningowa :P

#6913 Kamil444

Kamil444
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • SkądMierżączka

Posted 17 April 2019 - 19:05

Witam mam edge 520 zakupiony w lipcu 2016 ostatnio zauważyłem drastyczny spadek wydajności baterii po około przejechaniu 70km-80km spada do 50% czyli wytrzyma ok 150km czyli przejechanie 200km wydaje sie niemożliwe, gdzie zaraz po zakupie przejechałem 250 km jeszcze ze sporym zapasem . Czym może być spowodowane obniżenie wydajnośći tej baterii i czy będzie jeszcze gorzej?

#6914 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,624 posts
  • SkądSulęcin

Posted 18 April 2019 - 06:18

Oczywiście z wyszukiwarki nie korzystałeś, bo i po co sprawdzać, czy rozwiązanie problemu nie zostało opisane? Z drugiej strony aktualnie korzystanie z wyszukiwarki jest upierdliwe. Ten limit minimum 4 znaków w dowolnym wpisanym słowie (nawet jeśli jest ich kilka) znacząco utrudnia wyszukiwanie czegokolwiek.

Po pierwsze podawanie km jest niereprezentatywne. Dla jednego 250 km to może być 6h (no, zapierniczać trzeba >40km/h), dla drugiego to będzie 8h, dla kolejnego 14h jazdy. Jeden włączy podświetlenie na 100%, drugi w ogóle bez podświetlenia będzie jeździł - czasy kolosalnie odmienne. Polecam zapoznanie się z moimi testami czasów pracy E520 w różnych trybach podświetlenia.

Tak więc ciężko nawet przypuszczać ile te 70 - 80 km trwało, jak dla mnie na szosie to góra 2,5h? O ile podświetlenie nie było na 100% cały czas (aktualnie spore nasłonecznienie to w ogóle nie ma potrzeby włączać podświetlenia), to faktycznie zbyt mało. Nawet z obsługą radaru (dość mocno jednak obciąża procesorek i widać zauważalne zmniejszenie czasu pracy edge) to za mało. Żadnych aktualizacji potencjalnie mogących mieć wpływ (właściwie ustawienia z poprzednich wersji) na czas pracy też od końca listopada dla 520 nie było. Ewentualnie jakieś energożerne pola/widżety/aplikacje IQ. 

Najprostsze rozwiązanie: kopia profili ustawień ekranów i reset do wartości fabrycznych, test długości pracy (parapetowy: włączyć bez autopauzy i sprawdzić ile aktywności zarejestruje), przywrócenie profili, ponowny test, ewentualnie dopiero wtedy weryfikacja czy jakieś pole IQ nie wpływa na drenaż akumulatora.

I nie, nawet po 2 latach dość intensywnej pracy wydajność akumulatora jest wystarczająca nawet do pracy sięgającej 19h (i to w temperaturze na ogół ok. 3*C, kilka h w dzień jak słońce zagrzało to edge zagrzał się nawet do 53*C), a w trybie specjalnej aplikacji minimalizującej odświeżanie ekranu (chyba 4 wartości na przemian) miałem nawet 24h 20min czasu pracy. Oczywiście to były testy "balkonowe" z rejestracją GPS, bez BT, radaru, podświetlenia. Zwłaszcza to ostatnie używane bez sensu i nierozważnie np. 100% w pełnym słońcu skutecznie drenuje akumulator z energii i może wystarczyć jej na kilka godzin.

#6915 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 18 April 2019 - 08:59

Pytanie do Prozora bo widze ogarnia tematy :)  a może kogoś kto też ma pojęcie o treningu

czy takie pole z IQ jak VO2 w garminie z aplikacji 

JMG-DTF Cycling VO2 Max Simple 

może sie do czegoś przydać ? do monitorowania postępów etc  ? jak tak to z niego korzystać jakie wnioski i jak interpretować, co daje wykres i dane zbierane live tegoż VO2 po treningu , i czy cokolwiek , czy tylko parametr MAX sie liczy czy moze średnia przy danym tętnie też coś mów np  - w strefie 2 mamy V02 X a za miesiąc już X+3 , znaczy jest dobrze ? 

czy zmiana w czasie bedzie oznaką progresu ? czy to VO2 live będzie niższe przy regeneracyjnej jezdzie wyższe w strefie 5 itd....( no spodziewam się że tak, ale czy napewno  ) 

czy jest sens sprawdzać i porównywać sobie na podstawie tego pola VO2max ? np podczas jakiejś 5-10 min próby czy w trakcie testów LTHR , czy porównywalnych przejazdów ? 

czy to raczej do niczego nie potrzebny bajer - choć w serii 1030 chyba ten parametr jest już w urządzeniu po coś - a tu może być z IQ 

fajnie fajnie z tym IQ nawrzucałem różnych pól testowo tylko po 3 treningach zatkało mi pamięć w urządzeniu i pisze mi komunikaty ze nie moze zapisać wiecej danych :D  wtf 6 giga pamieci czy ile to urządzenie tam ma - zeżarły mi te pola ? :) ...

#6916 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 April 2019 - 11:06

Na aplikację jest inna pamięć. W aplikacji mobilnej, po wejściu w dane urządzenie jest opcja zarządzania pamięcią, gdzie można sprawdzić dostępne miejsce dla aplikacji oraz ile zajmują poszczególne, które są na urządzeniu.

#6917 Kamil444

Kamil444
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • SkądMierżączka

Posted 18 April 2019 - 12:04

Oczywiście z wyszukiwarki nie korzystałeś, bo i po co sprawdzać, czy rozwiązanie problemu nie zostało opisane? Z drugiej strony aktualnie korzystanie z wyszukiwarki jest upierdliwe. Ten limit minimum 4 znaków w dowolnym wpisanym słowie (nawet jeśli jest ich kilka) znacząco utrudnia wyszukiwanie czegokolwiek.

Po pierwsze podawanie km jest niereprezentatywne. Dla jednego 250 km to może być 6h (no, zapierniczać trzeba >40km/h), dla drugiego to będzie 8h, dla kolejnego 14h jazdy. Jeden włączy podświetlenie na 100%, drugi w ogóle bez podświetlenia będzie jeździł - czasy kolosalnie odmienne. Polecam zapoznanie się z moimi testami czasów pracy E520 w różnych trybach podświetlenia.

Tak więc ciężko nawet przypuszczać ile te 70 - 80 km trwało, jak dla mnie na szosie to góra 2,5h? O ile podświetlenie nie było na 100% cały czas (aktualnie spore nasłonecznienie to w ogóle nie ma potrzeby włączać podświetlenia), to faktycznie zbyt mało. Nawet z obsługą radaru (dość mocno jednak obciąża procesorek i widać zauważalne zmniejszenie czasu pracy edge) to za mało. Żadnych aktualizacji potencjalnie mogących mieć wpływ (właściwie ustawienia z poprzednich wersji) na czas pracy też od końca listopada dla 520 nie było. Ewentualnie jakieś energożerne pola/widżety/aplikacje IQ. 

Najprostsze rozwiązanie: kopia profili ustawień ekranów i reset do wartości fabrycznych, test długości pracy (parapetowy: włączyć bez autopauzy i sprawdzić ile aktywności zarejestruje), przywrócenie profili, ponowny test, ewentualnie dopiero wtedy weryfikacja czy jakieś pole IQ nie wpływa na drenaż akumulatora.

I nie, nawet po 2 latach dość intensywnej pracy wydajność akumulatora jest wystarczająca nawet do pracy sięgającej 19h (i to w temperaturze na ogół ok. 3*C, kilka h w dzień jak słońce zagrzało to edge zagrzał się nawet do 53*C), a w trybie specjalnej aplikacji minimalizującej odświeżanie ekranu (chyba 4 wartości na przemian) miałem nawet 24h 20min czasu pracy. Oczywiście to były testy "balkonowe" z rejestracją GPS, bez BT, radaru, podświetlenia. Zwłaszcza to ostatnie używane bez sensu i nierozważnie np. 100% w pełnym słońcu skutecznie drenuje akumulator z energii i może wystarczyć jej na kilka godzin.

Dzięki za rady np te 72km trwało 2h8m,tak faktycznie miałem podświetlanie ustawione na 100%

#6918 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,624 posts
  • SkądSulęcin

Posted 18 April 2019 - 13:08

Przy bezchmurnym niebie (pomijam okolice wschodów/zachodów) właściwie podświetlanie w ogóle nie jest potrzebne, samo Słońce wystarczająco dobrze podświetla ekran. W przypadku gorszych warunków atmosferycznych, czy jazdy w cieniu nie ma sensu przekraczać 80% podświetlenia, niby 20% do 100% ale robi to znaczną różnicę w czasie działania urządzenia. No i trzeba się zastanowić, czy potrzebne jest podświetlanie przez cały czas. W większości przypadków nie, wystarczy ustawić na np. 30s. Problemem w 520 (+) jest konieczność przyciśnięcia jakiegoś przycisku (na ogół zasilanie/podświetlenie, albo dowolny inny, jednak przy okazji będzie np. zmiana ekranu) do wywołania podświetlenia. W urządzeniach dotykowych wystarczy dotknąć ekran. Problem dość skutecznie rozwiązuje pilot Edge. 

Pytanie do Prozora bo widze ogarnia tematy :)  a może kogoś kto też ma pojęcie o treningu

czy takie pole z IQ jak VO2 w garminie z aplikacji 

JMG-DTF Cycling VO2 Max Simple 

może sie do czegoś przydać ? do monitorowania postępów etc  ? jak tak to z niego korzystać jakie wnioski i jak interpretować, co daje wykres i dane zbierane live tegoż VO2 po treningu , i czy cokolwiek , czy tylko parametr MAX sie liczy czy moze średnia przy danym tętnie też coś mów np  - w strefie 2 mamy V02 X a za miesiąc już X+3 , znaczy jest dobrze ? 

czy zmiana w czasie bedzie oznaką progresu ? czy to VO2 live będzie niższe przy regeneracyjnej jezdzie wyższe w strefie 5 itd....( no spodziewam się że tak, ale czy napewno  ) 

czy jest sens sprawdzać i porównywać sobie na podstawie tego pola VO2max ? np podczas jakiejś 5-10 min próby czy w trakcie testów LTHR , czy porównywalnych przejazdów ? 

czy to raczej do niczego nie potrzebny bajer - choć w serii 1030 chyba ten parametr jest już w urządzeniu po coś - a tu może być z IQ 

fajnie fajnie z tym IQ nawrzucałem różnych pól testowo tylko po 3 treningach zatkało mi pamięć w urządzeniu i pisze mi komunikaty ze nie moze zapisać wiecej danych :D  wtf 6 giga pamieci czy ile to urządzenie tam ma - zeżarły mi te pola ? :) ...

Pole raczej bajer, zwłaszcza jeśli szacuje wg tętna. Opcja biorąca pod uwagę moc nieco dokładniejsza, chociaż czy daje jakiekolwiek sensowne wyniki ciężko powiedzieć. U mnie mniej więcej szacuje poprawnie, choć zdarzają się przeszacowania w miejscach, kiedy nie powinno takich gaf popełniać. 

Szacowanie VO2max jest dostępne nie tylko dla 1030, ale od "starej" 520 w górę. Oczywiście niezbędny jest miernik mocy. Również dla 1030. Wtedy faktycznie zmiany pułapu wiążą się ze wzrostem wydajności organizmu. W kolarstwie miernik mocy to podstawa. W bieganiu można pominąć, bo łatwiej jest oszacować VO2max na podstawie dostępnych danych (tętno i zakresy, tempo, waga, przewyższenia i parę innych) w kolarstwie prędkość nie może być wyznacznikiem czegokolwiek, bo 35km/h solo aero, na roweru miejskim, na szosie, w terenie, w peletonie i tak dalej - w każdym przypadku to zupełnie inny wysiłek. Dlatego jedynym wyznacznikiem może być generowana moc. I to generowana, a nie szacowana przez cokolwiek. 

Oczywiście można samodzielnie i to dość dokładnie można oszacować poziom VO2max. Stosowna formuła jest użyta np. w Golden Cheetah. Wymagana do tego jest próba (lub po prostu z interwałów) 5 minutowa. Wzór dość prosty:

VO2Max = [(10.8 x W)/M] + 7

gdzie W to moc, M masa kolarza w kg. Test 5 min da 300W średniej mocy dla kolarza ważącego 75,9 kg to wyliczenie pułapu tlenowego:

VO2Max = [(10.8 x 300w)/75.9] + 7 = 49.7 mL/(kg x min),

szczegóły np. u Hunter Allen Power Blog.  Oczywiście tu również niezbędny jest pomiar mocy :P

Dlatego jeśli chcesz poważnie traktować trening, to sugeruję zakup miernika mocy. Może być każdy solidny, nawet używany, byle nie wynalazki typu Inpeak (po ostatnich aktualizacjach jeszcze większe babole robi...). 

Upraszczając: pamięć na IQ nie ma wiele wspólnego z pamięcią masową urządzenia. Zapisuje ustawienia i dane wyjściowe, jednak raczej o zapisanie pamięci masowej byłoby ciężko. Komunikat pewno dotyczył ograniczeń ilości "gniazd" pamięci na IQ: ograniczenie do 16 elementów obojętnie czy to pole, aplikacja, czy widżet i czy zajmuje całą możliwą pamięć dla aplikacji IQ, czy jego część wykorzystuje jedno gniazdo.  Można załadować do urządzenia (chyba) 16 łącznie pól/widżetów/aplikacji i ani jednej więcej. Przy wykorzystaniu wszystkich gniazd (czyli załadowanych 16 IQ) przy aktualizacji pola będzie komunikat o wypełnieniu pamięci - wtedy warto mieć jedno gniazdo wolne. Albo tyle, ile aktualizuje się pól IQ. Z punktu widzenia ograniczeń pamięciowych lepiej mieć jedno pole całoekranowe wyświetlające kilka(naście) różnych danych, niż kompletować z 10 pojedynczych. Aha, w danym profilu nie można wykorzystać jednocześnie więcej niż 10 pól. Nawet jeśli jakieś pole będzie na ukrytym ekranie/polu (czyli umieszcza się w konfiguracji 10 pól wyświetlanych, później wyświetla się 4 pola, niby nie widać tego pola z IQ, ale rezerwacja pozostaje).

Jeszcze jedno - proszę nie marudzić, że przecież pamięci jest od cholery i czemu Garmin zrobił taką głupotę, że można tylko 16 IQ wgrać, z czego wyświetlić 10. Tak jest i pretensje do programistów bezpośrednio, a nie tutaj.

#6919 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 18 April 2019 - 15:12

ok , dzieki , czyli pole do wywalenia raczej. tak samo jak pola typu - szacowana moc - w sumie mało uzyteczne bardziej ciekawostka. 

własnie w coś w stylu inpeak mi akurat by pasowało - łatwo względnie niedrogo,  moge nawet wysłać swoją korbe , wkleją i gotowe. 

albo jakis uzywany stages,  i łatwo przełożyć z mtb do szosy i nazat ( oczywiscie bardziej korba mtb+adapterek do pedała  kwestie wygladu pomijam ) , hmm

może być jak mówisz bo ładowałem co popadnie  :) 

komunikat na telefonie brzmi :

Aplikacje Connect IQ: 

Błąd pobierania danych na urządzenie 

Za mało wolnej pamięci + link do pomocy 

link do pomocy w którym jest napisane że trzeba zrobić: Removing recorded activities ( choć mam tylko 2 w historii na urządzeniu oznaczone * - że coś z nimi nie tak nie chcą sie przesłać w całości albo są niekompletne właśnie  ) przez skasowanie Activity(FIT) z masowej pamięci po podłączeniu do kompa 

wieczorem sprawdze na kompie co tam mam i powywalam te pola bo mogłem wcisnąć "pobierz" dla wiecej niż 16 

#6920 hank

hank
  • Użytkownik
  • 30 posts

Posted 18 April 2019 - 18:06

Czy ktoś się spotkał z problemem w edge 820, podczas zadanego kursu, co kilka minut pojawiającym się komunikatem "zejście z kursu", i po chwili " znaleziono kurs", dodam że odbiornik nie gubi sygnału, oraz dobrze prowadzi po kursie. Jest to na tyle irytujące, a zarazem dość mocno obciąża baterie. Być może ma to związek z wgranymi segmentami, które pojawiają się na zadanym kursie?

Reply to this topic