Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 odpowiedzi w tym temacie

#6941 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 25 kwiecień 2019 - 09:53

nie sądze że mają 

zreszta nie zaufam wiecej tej firmie choć robią pewnie inne super urządzenia i systemy to mnie ta firma zraziła.

ale kulejące urządzenie w połączeniu z z suportem olewającym ,,,, no nie.. 

Co się takiego wydarzyło? Garmin ma opinie bardzo dobrego wsparcia technicznego i każda napotkana osoba mi to potwierdza. Próbowałeś zwrócić produkt jeżeli jesteś niezadowolony?

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#6942 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 25 kwiecień 2019 - 10:42

Co się takiego wydarzyło? Garmin ma opinie bardzo dobrego wsparcia technicznego i każda napotkana osoba mi to potwierdza. Próbowałeś zwrócić produkt jeżeli jesteś niezadowolony?

pisałem co się wydarzyło 

zgłosiłem problem,  Garmin przyjmuje zgłoszenie ii na tym pomoc sie kończy - pomocy i odpowiedzi przez tydzień brak..

..

jak to jest bardzo dobre wsparcie techniczne to chyba te osoby nie widziały dobrego wsparcia albo miały szczęście że im ktoś raczył odpisać. 

- konkretnie chodziło o łączenie z urządzeniem i synchronizacje kalendarza i planów po aktualizacji mobile-connecta .  

dłubanie ręczne w plikach FIT w urządzeniu które kosztuje ponad 1000 bo inaczej nie łyka i wychodze na rower i musze wracac do domu zeby zsynchronizować...albo stawać na 5 minut i wbijać w urządzenie interwały ręcznie.... - to jest właśnie dla mnie w przenośni "Nokia" i lata 90

nie próbowalem zwrócić , nie sądze że po 2 miesiącach można produkt zwrócić zwłaszcza że ma już jakieś tam ślady używania. ewentualnie reklamacja może jakaś , 

choć poradziłem sobie i niby teraz działa - to takie kwiatki zdarzają sie i nie widze powodu dla którego miałbym garmina chwalić za takie coś i za owe super wsparcie którego musze szukać na zagranicznych forach. i ludzie o dziwo tam też mają takie sytuacje wiec to nie tylko u mnie.... 

oczywiście ich odpowiedzi jak już sie trafią sa często linkiem do instrukcji ktorą czytałem i zwykle nie ma tam rozwiązania ,

a może mnie mają już dość bo czasem nie szczędze epitetów :D 

• andrzejmakal lubi to

#6943 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 25 kwiecień 2019 - 10:48

Do wyliczenia obciążenia treningowego z tętna (HrTSS, HRSS, TRiMP, Relative Effort itd.) potrzebujesz prawidłowych, odpowiadających rzeczywistości stref tętna. Ustawienie ich na podstawie tętna spoczynkowego, maksymalnego czy nawet tętna progowego LTHR często jest błędne. Albo test laboratoryjny albo korelacja ze strefami mocy i RPE.

DOKŁADNIE , tyle to ogarniam jak sie to liczy :)

przecież o to chodzi że mam te strefy podane w elevate ustawiłem je jak trzeba  , w zakładce ZONE SETTINGS 

chyba że nie bierze ich pod uwage tylko wrzuca tam jakiś default.i jade w 4 strefie ale według Elevate w 3

i HRSS sie rozjeżdza.  ale jak to sprawdzić / ustawić / korygować  ? hmm 

w necie za wiele instrukcji do tego nie znalazłem 

#6944 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 25 kwiecień 2019 - 11:17

osobne pytanie - co powyłączać z funkcji malo potrzebnych żeby wydłużyc życie baterii ? jakie ustawienia GPS ? co jest prądożerne ? 

rejestracja danych co sekunda czy "oszczędnie"  

oprócz WIFI mam wszystko włączone , podswietlenie na 10% i  15 sek 

10 godzin jazdy nie wiem czy mi uciągnie. czasem zje 10% na godzine choć czasem mniej, ale potrafi i 12-15%....  

da sie żeby bateria te po tych 10 godzinach treningów miała jescze te bezpieczne 10% ? 

po każdym treningu synchronizacja, tak  5-6 treningow w sumie 8-10h utrzymuje wam ?  czy na 10  nie ma co liczyć ? 

#6945 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 25 kwiecień 2019 - 11:43

DOKŁADNIE , tyle to ogarniam jak sie to liczy :)

przecież o to chodzi że mam te strefy podane w elevate ustawiłem je jak trzeba  , w zakładce ZONE SETTINGS 

chyba że nie bierze ich pod uwage tylko wrzuca tam jakiś default.i jade w 4 strefie ale według Elevate w 3

i HRSS sie rozjeżdza.  ale jak to sprawdzić / ustawić / korygować  ? hmm 

w necie za wiele instrukcji do tego nie znalazłem 

U mnie HRSS i TSS w Elevate są bardzo podobne. Mógłbym swobodnie używać ich zamiennie. Stref tętna nigdy nie ustawiałem (mam jakieś domyślne bezsensowne 9 stref). Możliwe, że HRSS liczone jest automatycznie na podstawie stref bazujących na LTHR (metoda Friehla). Moje przypuszczenie bierze się stąd, że to właśnie strefy liczone tą metodą są u mnie najbliższe strefom mocy.

W ramach eksperymentu spróbuj ustawić LTHR w Elevate tak, żeby strefy tętna policzone metodą Friehla odpowiadały tym z TrainingPeaks.

• vpablov lubi to

#6946 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 25 kwiecień 2019 - 12:44

U mnie HRSS i TSS w Elevate są bardzo podobne. Mógłbym swobodnie używać ich zamiennie. Stref tętna nigdy nie ustawiałem (mam jakieś domyślne bezsensowne 9 stref). Możliwe, że HRSS liczone jest automatycznie na podstawie stref bazujących na LTHR (metoda Friehla). Moje przypuszczenie bierze się stąd, że to właśnie strefy liczone tą metodą są u mnie najbliższe strefom mocy.

W ramach eksperymentu spróbuj ustawić LTHR w Elevate tak, żeby strefy tętna policzone metodą Friehla odpowiadały tym z TrainingPeaks.

dokładnie tak je ustawiłem , wywaliłem 9 stref które tam były z tętnem chyba do 200 czy iluś tam bo  175 od roku nie widziałem na zawodach nawet jak ciemno sie robi przed oczami,

ustawiłem 5 stref jak w Training Peaks no i własnie aktywność w TP = 38 , a w Elevate 23...  

a może to błąd że je wywaliłem....?

oczywiście LTHR ustawione mam na aktualne w "athlete settings" 

coś gdzies mam skopane za duża ta różnica a przecież co do idei i zasady te parametry sobie powinny własciwie odpowiadać przy tych samych strefach i LTHR z dokładnością do zaokrągleń. 

chyba - chyba że on sobie to liczy na podstawie jakiejś estymowanej mocy - no ale wątpie bo do mocy jest switch ( ustawiony na off ) 

jest jakiś support do tego ?  nawet donacje bym im wysłał jakby mi to skalibrowali :) 

#6947 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 25 kwiecień 2019 - 13:48

cofnąłem date z aktualnymi athelete settings , czyli lthr waga itd na 1 stycznia 2019 , wszystko posprawdzałem zaktualizowałem , synchronizacja danych ponowna ( bo zmienione ustawienia ) 

no i dupa dalej mi liczy HRTSS=23 a w Training Peaks hrTSS =38 -co jest bliższe prawdy - godzinne turlanie  w strefie 1/2. 

no trudno nie umiem tego ustawić- ważniejsze chyba od bezwzględnych wartości jest ogólny trend?  , a czy mam fitnes level 40 czy 60 to i analogicznie Fatigue i Form są odpowiednio przeskalowane ale porównywalne - bo liczą sie na tym samym HRSS ,

jedyne to skala - overload,  optimal , neutral - niestety w związku z tym są w złych miejscach i to trzeba na czuja chyba jakoś, i  mieć na uwadze. 

dobrze mi sie wydaje ? 

#6948 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 kwiecień 2019 - 14:27

Może to przeoczyłem wcześniej, ale widzę ciekawą nową opcję w aplikacji Garmin Connect Mobile - możliwość planowania kursu przez kilka punktów. 
2019-04-23-23.02.49_thumb2_thumb.png

• 4gotten lubi to

#6949 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 kwiecień 2019 - 21:18

Były gdzieś informacje, żeby Edge Explore też dostał część nowych funkcji z 530/830? Generalnie co sądzicie o Edge Explore dla kogoś, kto niespecjalnie potrzebuje funkcje treningowe i pomiar mocy, a zależy mu na dobrej nawigacji opartej o mapy?

#6950 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 kwiecień 2019 - 07:42

A które funkcje z Edge x30 Ciebie interesują? Póki co to nawet E1030 nic nie dostał nowego, żadna aktualizacja oprogramowania nie wyszła. Explore to w założeniu urządzenie turystyczne (chociaż czas pracy mógłby być dłuższy, ale zawsze można podłączyć zewnętrzny powerbank przez usb), a nowe funkcje są raczej sportowe (za każdą użytą w danym urządzeniu muszą płacić dla FistBeat) więc nawet jeśli coś dostanie nowego, to raczej to co może być przydatne w turystyce. 

osobne pytanie - co powyłączać z funkcji malo potrzebnych żeby wydłużyc życie baterii ? jakie ustawienia GPS ? co jest prądożerne ? 

rejestracja danych co sekunda czy "oszczędnie"  

oprócz WIFI mam wszystko włączone , podswietlenie na 10% i  15 sek 

10 godzin jazdy nie wiem czy mi uciągnie. czasem zje 10% na godzine choć czasem mniej, ale potrafi i 12-15%....  

da sie żeby bateria te po tych 10 godzinach treningów miała jescze te bezpieczne 10% ? 

po każdym treningu synchronizacja, tak  5-6 treningow w sumie 8-10h utrzymuje wam ?  czy na 10  nie ma co liczyć ? 

WiFi wyłącza się zawsze z automatu podczas rejestrowania aktywności, po zapisaniu aktywności włącza się, wyszukuje punkt dostępowy (o ile został wprowadzony) i synchronizuje dane.

Największy pobór energii to oczywiście ekran (głównie podświetlanie, ale i odświeżanie danych), gps, obsługa radaru, nawigacja, BT też swoje pobiera (pomimo, że niewiele, ale sumarycznie swoje robi), ewentualnie jakieś pola/apki IQ mogą być bardziej obciążające procek co równa się zwiększeniu poboru prądu. Maksymalizacja czasu pracy to wyłączenie BT, pól przeliczeniowych, czy wreszcie automatyczne wyłączanie ekranu (włącza się przy zdarzeniach typu dotknęcie, przycisk pilota, informacje nawigacyjne czy treningowe, alarmy). Podświetlenie na 10% cokolwiek daje? 

Sugeruję zrobienie kilku testów "parapetowych" do sprawdzenia czasu pracy w różnych konfiguracjach. 

Z drugiej strony jeśli treningi to tylko 2h, to właściwie nie ma co się przejmować czasem pracy. W przypadku jazd w okolicach 10h wtedy i owszem. A tak po prostu ładować akumulator i jeździć, nie ma co się martwić potencjalnym spadkiem żywotności akumulatora...

Może to przeoczyłem wcześniej, ale widzę ciekawą nową opcję w aplikacji Garmin Connect Mobile - możliwość planowania kursu przez kilka punktów.

Niedawno wprowadzona opcja planowania kursu w GCM. Działa nawet dość przyzwoicie, jest możliwość przesuwania kolejności wstawionych punktów, ale raczej nie ma możliwości przesuwania wstawionego punktu w inny obszar mapy, tak więc przy planowaniu trzeba dobrze celować. Ale to i tak dość spore uelastycznienie planowania kursu w stosunku do tego co było poprzednio, czy nawet na samym urządzeniu, zwłaszcza w przypadku urządzeń przyciskowych. Do niedawna nie udostępniali żadnej opcji mobilnego planowania tras, później dość ograniczone funkcjonalnie z uwagi na politykę biznesową: jeśli komuś potrzebna była nawigacja, to miał kupić droższe urządzenie nawigacyjne. Teraz praktycznie poza e130 wszystkie pozostałe modele nawigację posiadają, więc utrzymywanie tego sztucznego ograniczenia na szczęście przestało mieć sens. 

Przy okazji starsze urządzenia nienawigacyjne zyskały sensowną możliwość wykorzystania tego narzędzia. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6951 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 26 kwiecień 2019 - 09:01

i dupa dalej mi liczy HRTSS=23 a w Training Peaks hrTSS =38

A dlaczego Ty zakładasz że HrTSS i HRTSS z Elevate to ta sama metryka i tak samo liczona ?

Sprawdzałeś wzory ?

• Prozor lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#6952 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 kwiecień 2019 - 09:36

Wkrótce zmiany oprogramowania edge, co prawda na razie nie widać aktualizacji e1030, ale pozostałe modele dostają poprawki:

Edge 1000 Ver. 15.01 Beta - 04/23/2019  

Fixed issue where auto-routing back to course would ignore Course Turn Guidance and Recalculation settings.
Fixed issue causing some Connect IQ apps to not be able to make web requests through the phone connection.
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)

Edge 520 Ver. 12.92 Beta - 04/23/2019  

Updated battery capacity model to better reflect the remaining battery life of older batteries.
Added support for 12-speed shifting sensors.
Fixed data field issues when using a shifting system with no front derailleur.
Made several improvements to the Sensor Details UI for Vector 3 power meters.
Fixed issue causing some Connect IQ apps to not be able to make web requests through the phone connection.

Edge 820

Ver. 11.01 Beta - 04/23/2019   Added support for 12-speed shifting sensors.
Fixed issue where radar would not automatically reconnect after being disconnected for more than 2 minutes.
Updated RTL510 and RTL500 light modes for Auto and Trail modes.
Fixed Varia lights not activating when starting an activity.
Fixed average power balance data field not working correctly.
Added the option to choose the radar alert tone.
Fixed an issue where setting the device language through Garmin Connect would result in the language defaulting back to English.
Fixed an issue where going through the data screen flow would automatically enable the screen.
Fixed an issue preventing the device from manually connecting to a network SSID.

Edge 520 Plus Ver. 4.01 Beta - 04/23/2019   Added support for 12-speed shifting sensors.
Fixed issue where radar would not automatically reconnect after being disconnected for more than 2 minutes.
Updated RTL510 and RTL500 light modes for Auto and Trail modes.
Fixed Varia lights not activating when starting an activity.
Fixed average power balance data field not working correctly.
Added the option to choose the radar alert tone.
Fixed an issue where setting the device language through Garmin Connect would result in the language defaulting back to English.
Fixed an issue where going through the data screen flow would automatically enable the screen.
Added support for map panning and zooming.

Jak widać głównie poprawki, choć jest kilka ciekawostek w tym: e520 poprawa wskazań ilości pozostałej energii w starszych akumulatorach, e820/520+ możliwość wyboru tonu alarmu dla radaru, e520+ wprowadzenie przesuwania i skalowania map - dziwne, że tego nie było? Teraz powinno być tak jak w e530. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6953 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 26 kwiecień 2019 - 11:46

kurteczka , chyba nowa seria Edków 530 - 830 ma sporo z tego czego mi brakowało w serii 810 i 820 , hmm ale chyba nie z powodu bluzgów ktore im wysyłałem przez ostatnie tygodnie :)  zaczynają mieć to co - już dawno powinny

np - profil trasy - ale cały a nie mało potrzebne na wyścigu najbliższe 500metrów

PS - wczoraj wyłączyłem całkiem podswietlenie i na godzinnym treningu zeżarło mi tylko 8% razem z synchro danych po treningu wiec już całkiem spoko 

#6954 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 26 kwiecień 2019 - 11:51

A dlaczego Ty zakładasz że HrTSS i HRTSS z Elevate to ta sama metryka i tak samo liczona ?

Sprawdzałeś wzory ?

Na przykład stąd że przeczytałem objaśnienia i pomoc do Elevate i oni to piszą ,

a u mnie ni w ząb nie jest ani troche - close to... 

to jest skopiowany opis z Elevate dot HRSS : 

• Heart Rate Stress Score (HRSS). Based on TRIMPHRSS also represents a training load from heart rate data. HRSS is more accurate than TRIMP since it takes care of user Lactate Threshold Heart Rate (LTHR). In few words, LTHR is the best average heart rate that an athlete can maintain for up to an hour. LTHR is configurable in athlete settings. HRSS is close to HrTSS® from TrainingPeaks™

chyba że "tylko close to" - jeżeli chodzi o ideologie ale nie o bezwzgledna liczbe.... ale moim zdaniem bezwzględne liczby powinny być praktycznie takie same. 

#6955 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 kwiecień 2019 - 15:41

A które funkcje z Edge x30 Ciebie interesują? Póki co to nawet E1030 nic nie dostał nowego, żadna aktualizacja oprogramowania nie wyszła. Explore to w założeniu urządzenie turystyczne (chociaż czas pracy mógłby być dłuższy, ale zawsze można podłączyć zewnętrzny powerbank przez usb), a nowe funkcje są raczej sportowe (za każdą użytą w danym urządzeniu muszą płacić dla FistBeat) więc nawet jeśli coś dostanie nowego, to raczej to co może być przydatne w turystyce. 

Trailforks brzmi dobrze, podobnie jak ten wykres z podjazdami.

Zastanawiam się, który byłby dla mnie lepszy, 530 vs Explore. Za Explore przemawia większy wyświetlacz i dotyk, za 530 lepsza bateria i funkcjonalność. 830 już trochę za drogo wychodzi.

#6956 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 27 kwiecień 2019 - 06:39

np - profil trasy - ale cały a nie mało potrzebne na wyścigu najbliższe 500metrów

Hahahaha, mało przydatne, dobre :) To jest podstawowa funkcja jakiej się używa na wyścigach w górach żeby widzieć ile jeszcze męki do szczytu :)

Proponuje żebyś wypowiadał się za siebie, i nie o rzeczach o których masz dość mgliste pojęcie. Jednak znakomitej większości kolarskiego świata funkcjonalność garmina odpowiada. Zostań w polarze.

HRSS is close to HrTSS® from TrainingPeaks™

Close - słowo klucz. Nie jest liczony tak samo  i nie jest zbliżone, choćby twórca elevete bardzo tego chciał. 

Są różnice i to duże. Wzór na HrTSS masz na stronie TP. Jak chcesz cokolwiek porównywać w różnych programach to porównuj te same metryki, albo po porostu to zlej bo trend w obu masz taki sam. Cyferki tylko różne.  

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#6957 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2019 - 08:39

Dla mnie po przesiadce z 500 na 520 największym brakiem jest właśnie brak możliwości zmiany podziałki na ekranie z profilem wysokości. Te 500m zasięgu nie mówi kompletnie nic, czy to co widzę to już faktycznie szczyt przełęczy czy tylko lokalne maksimum i za chwilę będzie dalsza część podjazdu. Czy czeka mnie już 400m w dół i warto się ubrać czy to krótki zjazd i zaraz następny podjazd.

Climbpro w 530 to jest dobry argument za zmianą :) No chyba że znacie apkę IQ która ma coś podobnego?

#6958 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 27 kwiecień 2019 - 10:44

Moze faktycznie cyferkami nie ma co.sie martwic ale close to close a nie 2 razy wiwcej bo nie jest ani troche close :) zwlaszcza ze niektorym tutaj w.miare pasuje 1 z 2.

Tak 500m w gorach jest malo przydatne. W gorskich maratonach podjazdy maja po kilka kilkanascie kilometrow i 500m mi NIC nie mowi... To ze zobacze koniec na liczniku ktory juz zaczyna i tak byc widziec golym.okiem 500m wczeaniej to dla mnie nic. Na mazowszu gdzie podjazdy maja max 500m no to moze i sie przyda ale nie w gorach. Bo czy jest to koniec potem 300m zjazdu a moze potem kolejne 2km pod gore..?
Widzialem na YT ze wahoo ma takie cos i pokazuje pozycje na profilu calej czy tam jakiej sie chce czesci trasy i to jest przydatne a nie jakies smieszne 500m. Zreszta w wielu recenzjach typo bikeradar tez sie zastanawiali po co.to niby jest. No ale.jak sie przydaje to spoko - mi nie.

#6959 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 27 kwiecień 2019 - 10:48

W sumie mozna by to oszukac bo chyba jak sie robi segment i zrobi taki z calego wyscigu.... A pokazuje w segmentach chyba profil calosci i nasza pozycje ? Jeszcze malo sie tym bawilem ale tak to wygladalo i wydawalo sie napewno wiecej niz 500m.

#6960 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 27 kwiecień 2019 - 10:49

W sumie mozna by to oszukac bo chyba jak sie robi segment i zrobi taki z calego wyscigu.... A pokazuje w segmentach chyba profil calosci i nasza pozycje ? Jeszcze malo sie tym bawilem ale tak to wygladalo i wydawalo sie napewno wiecej niz 500m.

Dodaj odpowiedź