Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 odpowiedzi w tym temacie

#6961 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 27 kwiecień 2019 - 11:23

Tu cały czas mowa o tym ekranie z wysokością czy o czymś innym? Mało jeżdżę w górach i jeszcze tym się nie bawiłem.

#6962 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 27 kwiecień 2019 - 11:36

Mowa o ekranie z profilem trasy. 

Jak czytam ten wątek to mam wrażenie że co niektórzy wyłączają myślenie na rowerze i chcieli by żeby licznik myślał za nich, wszystko pokazywał i najlepiej jeszcze kręcił pedałami.

Trening najlepiej ze strefami mocy, tętna i jeszcze kadencją. Oczywiście wszystko na raz..... No bo ciężko kontrolować kadendcje.... qr.....teraz jeszcze z 10km profilu wysokości w przód .....

Qrna, jak jadę na maraton czy wyścig to analizuje wcześniej trasę. Wiem że będę jechał np. 6 podjazdów o mniej więcej takim i takim przewyższeniu i długości. Mniej więcej wiem na jakim kilometrze się zaczynaja. Dodatkowo powszechną praktyką jest naklejanie naklejki z profilem trasy na kierę. Mam na ekranie Garmina aktualny profil z dystansem, ewentualnie kontrolny rzut ok a na naklejkę i już wiem czy podjazd się kończy , czy to tylko przegibek. Jak wiem że podjazd ma z 10 km, a ja kulam się dopiero 3 min 10km/h i na garminie widzę koniec górki to chyba logiczne że to tylko chwilowy odpoczynek. 

Czy tylko ja tak robię i cała reszta wyposażonych w liczniki jedzie sobie w ciemno, szczególnie jeśli jedzie trasę pierwszy raz  ?

Dla jasności: Nie doktoryzuje się z tematu, nie podniecam szczegółami itd. Ot zwykła 5 minutowa analiza "co jest do podjechania" trasy której nie znam. 5 min dzień przed przy okazji pakowania  i wiem wszystko.

Jeszcze kilka lat temu nie było garminów, pomiarów, pulsometrów, profilów itd. Teraz każdy bardziej zaawansowany rowerzysta ma narzędzia o jakich jeszcze nie dawno zawodowcy mogli tylko pomarzyć. Nie kierze komputer o wydajności 10 razy większej niż moc obliczeniowa komputera statku kosmicznego którym ludzie polecieli na księżyc i narzekanie bo wykresiki  tętna bez kolorów...

Masakra

• Prozor i 4gotten lubią to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#6963 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 27 kwiecień 2019 - 11:45

No chyba po to sie kupuje komputer rowerowy zeby skupic sie na jezdzie a nie pamietaniu wszystkiego. Ale moe to tylko ja tak mam :)
jasne ze mozna ponaklejac naklejki i uzywac sigmy za 50 zapisac interwaly przykleic na kierownicy tez mozna. ( akurat naklejki z profilem sa popularne tylko po co skoro urzadzenie powinno to ogarniac?) Mozna i wszystko pamietac. A plany treningowe aplikacje i narzedzia typu bike-split... Tez po co... No wlasnie po to ze niektorzy tego potrzebuja zeby osiagnac wynik ?
Bo Nie mowimy o urzadzeniach turystycznych a sprzetach wydawac sie moze wlasciwie dedykowanych dla zawodnikow trenujacych a nie tylko jezdzacych rekreacyjnie...

#6964 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2019 - 11:51

Jak jade na urlop z rowerem to planuję trasę na góra 2-3 dni, w trakcie jak poznaję okolicę to buduję pozostałe trasy. Oczywiście że staram się zapamietać najważniejsze podjazdy, ale jak trasa ma 120km i mocno urozmaicony profil to pamięć jednak zawodzi. Nie zabieram też ze sobą drukarki, ale pomyślę o rysowaniu profilu długopisem ;) A tak serio to oczekiwałbym takiej funkcji od mojego komputerka rowerowego.

#6965 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 27 kwiecień 2019 - 11:57

No chyba po to sie kupuje komputer rowerowy zeby skupic sie na jezdzie a nie pamietaniu wszystkiego. Ale moe to tylko ja tak mam :)

Kupiłem Garmina, czujniki, pomiar mocy w dwóch pedałach, interaktywny trenażer, software, przeczytałem kilka książek i nie wyłączyłem mózgu. Nie narzekam bo wiem że mam wszystko czego potrzebuję i jedyne pretensje jakie mogę mieć to do .... swoich nóg :)

Ale może tylko ja tak mam.

@Marcin321 ja piszę o przypadkach wyścigowych. W pozostałych tym bardziej uważam że 500m profilu jest wystarczające. Jak jest więcej to fajnie, ale nie mam ciśnienie na jak najszybsze pokonanie wzniesienia. A jak mam to i tak cisnę :) Absolutnie nie uważam żeby to miało jakieś większe znaczenie przy wyborze licznika i dawało powód do psioczenia na producenta że nokia, że lata 90te jak to robi kolega Maciek 

• Prozor i Marcin321 lubią to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#6966 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 27 kwiecień 2019 - 12:09

Nie wiem czy o to chodzi, ale ja sobie wyświetliłem profil trasy np. na 20 km w przód?

0532c3d849d58.jpg

#6967 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 27 kwiecień 2019 - 13:21

BzykuGD chodzi o wyświetlanie na bieżąco twojej pozycji na profilu wysokościowym trasy. Profil przewija się oczywiście automatycznie w trakcie pokonywanie śladu. Ot taka elektroniczna karteczka z profilem trasy :) W Edge 520 każdakratka to 100m no i to jest beee bo za mało  :)

Te dwa pola na dole są edytowalne i można sobie tam wstawić np czas, czy dystans do końca

Foto pożyczone z goultra.pl

Edge-520-wysoko%C5%9B%C4%87-segment-1024

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#6968 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 27 kwiecień 2019 - 13:23

No ale tą skale można zmienić, tak jak ja to zrobiłem, i macie wtedy dowolną odległość, a nie tylko 400 metrów.

#6969 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 27 kwiecień 2019 - 13:28

Piszemy o dwóch różnych ekranach. Twój można skalować, ale nie pokazuje aktualnej pozycji, a mój na odwrót :)

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#6970 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 27 kwiecień 2019 - 13:35

A u mnie po lewej ta kropka, to nie aktualna pozycja?
W takim razie chyba nawet nie wiem jak włączyć ten Twój :/

#6971 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 27 kwiecień 2019 - 13:42

Ustawienia->profile aktywności->nazwa_profilu_ktory_chcesz_zmienić->ekrany danych->wysokość

Smacznego

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#6972 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 27 kwiecień 2019 - 14:53

Tak i to jest dokładnie ten ekran, który wrzuciłem :)

#6973 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 27 kwiecień 2019 - 15:31

No to fajnie Ze Garniak spelnia Twoje oczekiwania . ja kupujac urzadzenie za ponad 1000 nie chce oblepiac sie karteczkami. Tak jak 2 cele treningowe sa w kazdym planie treningowym i komputerek ma pilnowac zebysmy jechali zgodnie z planem no od tego jest. a mozg to ja chce skupiac na wielu innych rzeczach. Po co licznik wlasciwie wszystko mozna w pamieci policzyc...To nie jest jazda za wlasciciela tylko wlasnie trening zgodny z planem...
Taki Wahoo jakos moze pilnowac 2 celow moze miec profil a Garmin wlasnie nie moze- booo niee... wprowadzi albo wprowadza wlasnie taka rewolucje w kolejnym urzadzeniu.... Polityke wlasnie taka ma i juz...

Moze cos sie zmienilo i mozna ten profil jakos wykorzystac ale ze wzgledu na wspomniane 500m nie chcialo mie sie wnikac zbytnio jak to dziala i wylaczylem ten ekran ale.sprawdze moze moze.

Zirytowalu mnie te urzadzenia pare razy mocno i tak zostanie fajnie ze wam troche bardziej pasuja :)

#6974 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 kwiecień 2019 - 15:59

Piszemy o dwóch różnych ekranach. Twój można skalować, ale nie pokazuje aktualnej pozycji, a mój na odwrót :)

Pozycję oczywiście pokazuje. Skalowanie w dotykowcach jest prostsze, bo po dotknięciu wielkości Y (na zdjęciu powyżej 60m) +/- zmienia skalę w pionie, dotknięcie wielkości X (na zdęciu powyżej 18,40km) skaluje się poziom. Nie da się skalować jednocześnie Y i X, najpierw jedno, później strzałka w lewym dolnym rogu ekranu wysokości, a następnie drugie skalowanie.

W sumie 520 skaluje Y, ale być może skaluje również X, tylko nikt nie wie jak ;)

• Bzyk lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6975 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 27 kwiecień 2019 - 17:47

Tak jak 2 cele treningowe sa w kazdym planie treningowym i komputerek ma pilnowac zebysmy jechali zgodnie z planem no od tego jest. 

W których to planach tak jest ? Bo większość opiera się na strefach mocy  (ewentualnie tętna) a kadencja ma być "naturalna". No chyba że jest to typowy trening szybkości lub siły to wtedy można sobie ustawić zakresy kadencji w interwałach, a moc ma wtedy drugorzędne znaczenie.

Ćwicz kadencję to nie będziesz sobie musiał zawracać głowy pierdołami typu: "czy kręcę w odpowiednim rytmie" bo zawsze będzie ok. Zauważysz np. że jak kręcisz na granicy podskakiwanie dupy na siodełku to masz ponad 120 obrotów bez patrzenia na licznik. 

Moc lub tętno(jak nie masz pomiaru mocy) to jest wszystko czego potrzebujesz do wykonania dobrego treningu. Reszta to szukanie dziury w całym.

• parmenides lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

#6976 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 28 kwiecień 2019 - 18:50

Tymczasem dziś w LBL Kwiato jechał już z E530 na kierownicy :) 

#6977 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 kwiecień 2019 - 20:04

Info dot. raportów Garmina. Wprowadzono krzywą mocy - dostępna w aktywności (dotyczy to każdej z akywności, również sprzed kilku lat) i raportach, nie zależy od urządzenia, bo aktywność przekazana przez Zwift również ma krzywą mocy. 

Widzę również stan treningu - aczkolwiek to może być związane ściśle z danymi rejestrowanymi przez E1030, bo u mnie wykres sięga maja zeszłego roku, czyli od kiedy mam E1030 ;)

• 4gotten lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6978 JohnDoePL

JohnDoePL
  • Użytkownik
  • 139 postów
  • SkądChełmża

Napisano 28 kwiecień 2019 - 20:30

Tymczasem dziś w LBL Kwiato jechał już z E530 na kierownicy :)

Jeździ od kilku dni, przecież Garmin jest sponsorem Team Sky, to ma na kim testować sprzęt.

#6979 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 28 kwiecień 2019 - 21:13

Jeździ od kilku dni, przecież Garmin jest sponsorem Team Sky, to ma na kim testować sprzęt.

Cb8cXs4UMAA5UyQ.jpg

• Bzyk lubi to

#6980 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 kwiecień 2019 - 21:21

Team Sky im niepotrzebny. Garmin od dawna testuje sprzęt na użytkownikach :D

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź