Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11807 odpowiedzi w tym temacie

#6981 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 kwiecień 2019 - 04:54

Co prawda nie w temacie Egde, ale może będziecie wiedzieć. Po ostatniej aktualizacji Fenixa 5 przy włączeniu treningu zanim damy START pojawiła się nowa ikona obok tętna, baterii i telefonu. Wygląda albo jak okulary albo jakaś przełamana pigułka. Co to jest?

#6982 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 kwiecień 2019 - 07:54

Nie widzę czegoś takiego u siebie, możesz wrzucić fotkę? Jak okulary, albo bardziej ciężarek wygląda ikonka od pomiaru mocy.

#6983 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 29 kwiecień 2019 - 10:08

W których to planach tak jest ? Bo większość opiera się na strefach mocy  (ewentualnie tętna) a kadencja ma być "naturalna". No chyba że jest to typowy trening szybkości lub siły to wtedy można sobie ustawić zakresy kadencji w interwałach, a moc ma wtedy drugorzędne znaczenie.

Ćwicz kadencję to nie będziesz sobie musiał zawracać głowy pierdołami typu: "czy kręcę w odpowiednim rytmie" bo zawsze będzie ok. Zauważysz np. że jak kręcisz na granicy podskakiwanie dupy na siodełku to masz ponad 120 obrotów bez patrzenia na licznik. 

Moc lub tętno(jak nie masz pomiaru mocy) to jest wszystko czego potrzebujesz do wykonania dobrego treningu. Reszta to szukanie dziury w całym.

pełno jest takich ćwiczeń w których zakladają- kadencja 60-70 albo 100 albo 120+ ale w konkretnej strefie

takie "proste ćwiczenie - przykładowa piramidka - 

jedź 8 minut w strefie 4 ( niewazne czego ) kadencja od 50 co minuta +10 

ja na przykład po 5-6 minutach sie gubie jaka ta kadencja ma być bo sie skupiam na strefie 5 i cieżko mi sie oddycha  wzrok slabnie od potu , o pamięci nie wspomne - wole sie skupiać zeby  nie wpaść do rowu czy pod samochod niz skupiać czy teraz mam jechac cad 100 czy już 120  :) 

i nie chodzi o to czy ja zauważam bo ja czuje jaką mam kadencje i że 95 mi najlepiej sie jedzie - ale  chodzi o poprawność wykonania ćwiczenia - a to już nie zawsze mam głowe zpamietać i po to jest mi licznik treningowy - do pilnowania założeń.... 

to nie jest wina urządzenia że tego nie można ustawić - a Garmina i jego polityki 

samo urządzenie w sumie nie jest złe i mogłoby to obsłużyć - zła jest polityka  - w moim odczuciu - po prostu mnie irytują i już :) wahoo ma taką opcje dla mnie - przydatną - może nie każdemu potrzebną ale ja nie mam trenera ktory za mną jedzie i pilnuje od tego mam (chciałbym mieć ) kompiuterek... 

2 tygodnie mija zaraz jak zarejestrowali moje zgłoszenie i odpowiedzi nie dostałem - to jak mam sie nie irytować na suport, 3 razy zdazyłem znalezc odpowiedź na zagranicznych forach - takie wsparcie mnie irytuje.

moze i czepiam sie szczegółów, po prostu - fajnie BY było i mi by się przydało - ale nie ma. zapewne bedzie w nowszych modelach - bo jakoś trzeba je sprzedać :) 

#6984 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 kwiecień 2019 - 10:12

To chyba za trudne pytanie zadałeś, bo mi support zawsze odpisywał w ciągu 2 dni max.

Chrabu, to nie moc :). Pojawia się przy siłce i bieżni np. 

936f6dd25ab18.jpg

#6985 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 kwiecień 2019 - 10:25

pełno jest takich ćwiczeń w których zakladają- kadencja 60-70 albo 100 albo 120+ ale w konkretnej strefie

No właśnie. Przy imporcie z Training Peaks (widżet na Edge) moc zostaje, kadencja w pamięci. ;-)
3a39a4e22d185a562490e2f51e1bf241.jpg

--
Marcin Trzaska /czach/

-- 

Marcin Trzaska

#6986 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 kwiecień 2019 - 11:59

Czyli oprócz ćwiczenia mięśni ćwiczysz również pamięć. W sumie całkiem przydatna funkcja, bo intelektualnie również trzeba się rozwijać

;)

To chyba za trudne pytanie zadałeś, bo mi support zawsze odpisywał w ciągu 2 dni max.

Chrabu, to nie moc :). Pojawia się przy siłce i bieżni np. 

936f6dd25ab18.jpg

Te ikonki (od serducha w prawo) zawsze oznaczają jakiś sparowany czujnik związany z aktywnością. Pomyśl co może wiązać się z siłką, bieżnią itp. Ewentualnie wyłącz wszystkie czujniki i włączaj po kolei to pewno znajdziesz którego czujnika to ikonka.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6987 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 29 kwiecień 2019 - 12:29

jedź 8 minut w strefie 4 ( niewazne czego )

.......:] 

Dla mnie EOT

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#6988 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 kwiecień 2019 - 12:51

Czyli oprócz ćwiczenia mięśni ćwiczysz również pamięć. W sumie całkiem przydatna funkcja, bo intelektualnie również trzeba się rozwijać
;)

Te ikonki (od serducha w prawo) zawsze oznaczają jakiś sparowany czujnik związany z aktywnością. Pomyśl co może wiązać się z siłką, bieżnią itp. Ewentualnie wyłącz wszystkie czujniki i włączaj po kolei to pewno znajdziesz którego czujnika to ikonka.

I znów pomogłeś :). To był sparowany Edge jako zewnętrzny ekran. Dzięki.

PS. Wczoraj kolejna jazda wg kursu po przywróceniu ustawień fabrycznych i 3 h bez zająknięcia o zgubieniu kursu, więc problem zażegnany.

#6989 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 29 kwiecień 2019 - 13:21

.......:] 

Dla mnie EOT

nieważne czy mocy czy tetna - jak kto jezdzi może wybrać :) 

to że Ty nie używasz 2 celów nie znaczy ze inni również nie , to co podalem było tylko połową piramidy potem jeszcze trzeba zejść w dół i chciałbym to widzieć ... . a potem kolejna itd... 

pamięć  ćwicze gdzie indziej - na rowerze ćwicze głównie noge :) 

#6990 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 29 kwiecień 2019 - 13:23

No właśnie. Przy imporcie z Training Peaks (widżet na Edge) moc zostaje, kadencja w pamięci. ;-)
3a39a4e22d185a562490e2f51e1bf241.jpg

--
Marcin Trzaska /czach/

Noo tooo nie ogarniam jednak, do tego nie doszedłem  :) jak to ustawić ? jakiś krotki opis można prosić ? 

zaraz poszukam rozumiem że z IQ trzeba sciągnąć i będzie to o co mi chodzi , noooo tooo fajnie - to mi sie przyda :D

Pozdr

#6991 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 kwiecień 2019 - 13:27

No ale czach pisze, że będziesz mial tylko cel mocy, a cel kadencji trzeba mieć w pamięci. Czyli nic, czego nie wiesz. 

#6992 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 29 kwiecień 2019 - 13:30

a juz miałem nadzieje :) 

#6993 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 29 kwiecień 2019 - 16:35

dokładnie tak je ustawiłem , wywaliłem 9 stref które tam były z tętnem chyba do 200 czy iluś tam bo  175 od roku nie widziałem na zawodach nawet jak ciemno sie robi przed oczami,

ustawiłem 5 stref jak w Training Peaks no i własnie aktywność w TP = 38 , a w Elevate 23...  

a może to błąd że je wywaliłem....?

oczywiście LTHR ustawione mam na aktualne w "athlete settings" 

coś gdzies mam skopane za duża ta różnica a przecież co do idei i zasady te parametry sobie powinny własciwie odpowiadać przy tych samych strefach i LTHR z dokładnością do zaokrągleń. 

chyba - chyba że on sobie to liczy na podstawie jakiejś estymowanej mocy - no ale wątpie bo do mocy jest switch ( ustawiony na off ) 

jest jakiś support do tego ?  nawet donacje bym im wysłał jakby mi to skalibrowali :)

Nie ustawiaj stref w Elevete bo one nie są wykorzystywane do żadnych wyliczeń. Ustaw LTHR w Elevate tak żeby strefy policzone metodą Friehla (kalkulatory są w internecie) były zgodne z twoimi strefami tętna z TrainingPeaks (nawet jeśli to nie jest twoje LTHR, strefy mają się jak najlepiej zgadzać).

#6994 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 29 kwiecień 2019 - 18:18

tak tez mam to ustawione w TP i Elevate to samo LTHR.

PS o wlasnie przegladam opinie dot TrainingPeaks Daily workout - widze ze nie tylko ja bym chcial widziec cos wiecej i 2 cele , a juz zaczynalem myslec ze jakis dziwny jestem ;)

#6995 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 kwiecień 2019 - 19:10

Spoko, po jakimś czasie znormalniejesz. Pamiętam jak po zakupie e500 katowałem dziwne (obecnie) treningi... Człowiek uczy się z czasem. Przeważnie ;)

Info dot. raportów Garmina. Wprowadzono krzywą mocy - dostępna w aktywności (dotyczy to każdej z akywności, również sprzed kilku lat) i raportach, nie zależy od urządzenia, bo aktywność przekazana przez Zwift również ma krzywą mocy. 

Sprawdzam u znajomych na connect i u nich nie widzę zakładki, ani wykresów krzywej mocy. Na początku myślałem, że jednak starszym urządzeniom tego nawet na connect nie dali (dziwne byłoby, ale z nimi różnie bywa...) bo u nikogo nie zauważyłem krzywej mocy, ale sprawdzałem również u znajomego z e1030 i miernikiem mocy i też nie widzę.  Więc albo tylko ja jestem szczęśliwcem (wątpię), albo wykres i dane dostępne tylko prywatnie. 

W związku z tym pytanie - czy macie na connect (webowy) wykres krzywej mocy? (oczywiście dotyczy posiadaczy mierników mocy)

#6996 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 kwiecień 2019 - 19:24

U mnie jest.

#6997 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwiecień 2019 - 19:28

U mnie też jest.

#6998 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 kwiecień 2019 - 19:31

No faktycznie, jest. Dzięki za info. :-)

--
Marcin Trzaska /czach/

-- 

Marcin Trzaska

#6999 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 01 maj 2019 - 09:03

U mnie też jest (Edge 820). Wczoraj nawet zagiąłęm się w czasie jazdy, żeby troche poprawić ten swój marny przebieg krzywej. Wyszło średnio, ale jest motywacja do pracy :P  

#7000 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 maj 2019 - 20:49

Ok, dzięki! Czyli krzywa jest dla chyba każdego, ale nie jest dostępna do podglądu publicznie (z osobami powiązanymi).

Lekki offtop - pod presją nowości garmina, wahoo wypuściło model Roam. W praktyce nowy ekran koloryzowany e-ink (7 kolorów oprócz b/w wyblakłe, ale taka uroda e-ink), niedopracowana nawigacja (niby kwestia 1-3 miesięcy zanim to poprawią, ale wypuszczać model niedopracowany tylko dlatego, że inni swoje nowości dali na rynek?) bez map DEM nie ma profilów wysokości przy kursach wyznaczanych z urządzenia. Poza tym absolutnie nic nowego w stosunku do starych modeli, za to cena na poziomie 300£, czyli o 40£ (funciaki łatwiej przeliczyć x5 ;)) więcej niż e530, który wprowadza zdecydowanie więcej nowości i możliwości.

Dodaj odpowiedź