Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#7121 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 07 czerwiec 2019 - 10:24

Jakiego aktualnie używacie oprogramowania w Garmin 820?
Który jest najbardziej stabilny?

żaden ? :D 

mi sie automatycznie aktualizuje ale niczego to zauważalnego nie wnosi zawsze były są i będą jakieś niedoróbki lub kaprysy urządzenia trza sie z tym pogodzic / czasem olać 

#7122 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 07 czerwiec 2019 - 10:27

Maciek TU, Wahoo Element Bolt. Tu masz recenzje w odniesieniu do Edge 820.
http://blog.mybike.p...o-element-bolt/

THX 

o wahoo sporo czytałem poki co w jego strone właśnie patrze 

ale może jest coś jeszce - jak  XPLOVA X5 o której niestety wiele nie ma w sieci , sądze że sie słabo sprzedało :( 

#7123 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 07 czerwiec 2019 - 10:27

Jakiego aktualnie używacie oprogramowania w Garmin 820?
Który jest najbardziej stabilny?

U mnie wersja 11.0. Żadnych problemów, według moich obserwacji najstabilniejsza wersja oprogramowania (ostatnia tak dobra była w moim przypadku 8.4). Nie mam zamiaru aktualizować do 11.10, bo nic w moim przypadku nie wnosi, a jak wiadomo może popsuć to co do tej pory dobrze działało ;)

#7124 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1528 postów
  • SkądSK

Napisano 07 czerwiec 2019 - 10:32

W e820 najstabilniejsze chyba było oprogramowanie 8.80, przynajmniej u mnie działało dobrze wtedy połączenie przez BT z telefonem.

Wymieniłem e820 na e530 i nie żałuję. Długo się nie zastanawiałem, bardziej to był impuls :D

Nie przeszkadza mi brak dotyku, jakoś nie płakałem przy pierwszym e500. e530 pod względem prędkości petarda, jak mogłem się męczyć z e820. Osoba, która odkupiła ode mnie licznik wiedziała że jest wolny ;)

Nie przetestowałem jeszcze opcji treningu (graficznie rozrysowane), ale na to jeszcze przyjdzie czas.

Tak jak wcześniej pisał Prozor, może bym się zastanowił nad czymś innym, ale nie obsłuży radaru i pilota.

• 4gotten lubi to

#7125 bmalkow

bmalkow
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 07 czerwiec 2019 - 14:04

Czy ktoś ma pomysł co zrobić z Garmin EDGE 810, który po włączeniu od razu, permanentnie, przechodzi do ekranu diagnostycznego?

Serwis mówi, że za 520,35 zł wymieniają na nowy. Jakieś tańsze opcje?

#7126 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 07 czerwiec 2019 - 16:36

Maciek TU, Wahoo Element Bolt. Tu masz recenzje w odniesieniu do Edge 820.
http://blog.mybike.p...o-element-bolt/

Widac nie tylko ja mam " dziwna potrzebe" widzenia czegos wiecej w trakcie treningu niz 1 parametr do konca . nawet wykres interwalow jak w apkach trenażerowych. Ciekawie naprawde wyglada. 

#7127 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 07 czerwiec 2019 - 17:15

Widac nie tylko ja mam " dziwna potrzebe" widzenia czegos wiecej w trakcie treningu niz 1 parametr do konca . nawet wykres interwalow jak w apkach trenażerowych. Ciekawie naprawde wyglada.

Maciek, który pisał tą recenzję, sam rozpisuje podopiecznym niektóre ćwiczenia z określoną kadencją, więc wie, że jest to istotne.

#7128 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 07 czerwiec 2019 - 22:23

...

Co do nachylenia drogi to musisz poczekać aż ktoś przetestuje. Jeśli zachowali algorytm przeliczeń używający GPS to na poprawę bym nie liczył.

No to zdecydowalem sie jednak na tego 830 ( 820 sprzedany) .Na razie dopiero kilka jazd ale .....

-już widać że problemu ze wskazaniami nachylenia, tego co było w 820 tutaj  nie powinno być.

Jechałem ściankę Karkonoskiej to wskazania szły w miarę Ok , doszło do 19% - w 820 najczęściej ,   po przekroczniu 15% robiło sie 0 

-IQ Mini Dashboard - kozacki - 7 pół + mapa , w koncu można wyjechac z samym Garminem , wcześniej musiałem się posiłkowac Sigmą . 

- wykresik górki przed nami też fajny dodatek jak tu.  ca https://cdn.bike-dis...210_4082353.jpg

co mnie wkurza:

- nie wiem jak wylaczyc te komunikaty nawigacyjne  (  chce widziec na mapie tylko ślad nic poza tym) - zjade z trasy to wyskakuje .....

( dalem Monit, Trasowanie/ nie przywiazanie do drogi....ale dalej wyskakują ).

-wydaje się delikatniejszy od 820

- projektowanie tras na Edge 830- rewelacji nie ma,  szybciej liczy ale posługiwanie się  mapą to dalej katastrofa- na smartfonie w Locusie n- razy lepiej. 

Ogólnie - moim zdaniem dużo lepszy od 820 ale cena trochę kosmiczna 

#7129 dfq

dfq
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 08 czerwiec 2019 - 10:16

Może  wyłącz Nawigacja->Mapa->Tekst Przewodnika->Zawsze Wyświetlaj

Do projektowania tras w  Locusie trudno cokolwiek porównać.

• beskidbike lubi to

#7130 dfq

dfq
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 08 czerwiec 2019 - 17:01

Wczorajsza trasa  z e830 (ponad 40km) w konfiguracji GPS+Galileo  miedzy innymi  w terenie leśnym mocno górzystym.

Żadnych zaników sygnału :

5xspd4.jpg

• Prozor lubi to

#7131 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 08 czerwiec 2019 - 22:28

Panowie, a powiedzcie mi czy w edge 520plus, ustawia się gdzieś długość ramion korby?? Nigdzie nie mogę tego znalezć, a dochodzę do wniosku, że Garmin mi zmienia ustawienia w aplikacji, co gorsza podejrzewam, że liczy waty z innej długości korby niż jeżdżę obecnie. Sprawa wygląda w ten sposób, że zmieniłem rower i teraz mam inną korbę, po włączeniu Garmina i połączeniu się z aplikacją(Favero Assioma) pokazuje mi długość korby z poprzedniego roweru i przed każdą jazdą muszę zmieniać na obecny. Po treningu sprawdzam i okazuje się, że trzyma obecny wymiar ale na drugi dzień jest tak samo. Jeśli, natomiast wzbudzę pomiar bez Garmina i uruchomię aplikację to w ustawieniach jest prawidłowy rozmiar. Pomóżcie bo za cholere nie mogę tego znalezć w ustawieniach, podejrzewam, że rozwiązaniem może być reset urządzenia i ponowne ustawianie wszystkiego od nowa, ale nie wiem czy to na pewno dobra droga.

Pozdro 🙂

#7132 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 07:15

Używa ktoś ekranu My Edge 2 z IQ?
Nie wiem jak zmienić poszczególne pola danych. Na wskazówce mam prędkość i tylko mogę zmienić skalowanie, a w sklepie na screenach widać, że można też ustawić tam moc. Nie widzę takie opcji ani przez Connect na telefonie, ani przy podłączeniu Edge do kompa.

#7133 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 07:25

Używa ktoś ekranu My Edge 2 z IQ?
Nie wiem jak zmienić poszczególne pola danych. Na wskazówce mam prędkość i tylko mogę zmienić skalowanie, a w sklepie na screenach widać, że można też ustawić tam moc. Nie widzę takie opcji ani przez Connect na telefonie, ani przy podłączeniu Edge do kompa.

Ja korzystam z sphgraph i tam wystarczy stuknac palcem w dane pole i sie zmienia, dziala to tylko wtedy gdy pomiar mocy jest podlaczony, moze w myedge jest tak samo

#7134 biker1981

biker1981
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 07:35

No to zdecydowalem sie jednak na tego 830 ( 820 sprzedany) .Na razie dopiero kilka jazd ale .....

-już widać że problemu ze wskazaniami nachylenia, tego co było w 820 tutaj nie powinno być.
Jechałem ściankę Karkonoskiej to wskazania szły w miarę Ok , doszło do 19% - w 820 najczęściej , po przekroczniu 15% robiło sie 0
-IQ Mini Dashboard - kozacki - 7 pół + mapa , w koncu można wyjechac z samym Garminem , wcześniej musiałem się posiłkowac Sigmą .
- wykresik górki przed nami też fajny dodatek jak tu. ca https://cdn.bike-dis...210_4082353.jpg

co mnie wkurza:

- nie wiem jak wylaczyc te komunikaty nawigacyjne ( chce widziec na mapie tylko ślad nic poza tym) - zjade z trasy to wyskakuje .....
( dalem Monit, Trasowanie/ nie przywiazanie do drogi....ale dalej wyskakują ).
-wydaje się delikatniejszy od 820
- projektowanie tras na Edge 830- rewelacji nie ma, szybciej liczy ale posługiwanie się mapą to dalej katastrofa- na smartfonie w Locusie n- razy lepiej.

Ogólnie - moim zdaniem dużo lepszy od 820 ale cena trochę kosmiczna

Pokazuje jakiś Garmin nachylenie powyżej 20%?
Też mnie to denerwuje w mojej 820-stce

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

#7135 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 07:41

Ja korzystam z sphgraph i tam wystarczy stuknac palcem w dane pole i sie zmienia, dziala to tylko wtedy gdy pomiar mocy jest podlaczony, moze w myedge jest tak samo

O też fajny ekran. A kiedy stukasz w pole? W czasie treningu czy jak jesteś w opcjach?

#7136 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 09 czerwiec 2019 - 07:50

Może  wyłącz Nawigacja->Mapa->Tekst Przewodnika->Zawsze Wyświetlaj

Do projektowania tras w  Locusie trudno cokolwiek porównać.

To mam wyłączone. 

Znaczy nie chodzi mi o te strzałki na górze bo tego już  nie ma, bardziej o ekraniki typu ,,Ostrzeżenie'', znaleziono kurs, jakieś rysunki skrzyżowań,''umożliwić przelicznie- i to co chwila jak jadę nie tak jak on sobie wyliczył.

A co to oznacza-Przypięty do trasy??? ( mam teraz ''nie przypięty '' wcześniej odwronie , nie wiem czy jest jakaś różnica- może że kursor teraz czasem obok kursu/trasy jest )

( przy kresleniu nowego kursu tez jakies błędy są-  po wstawieniu punktów z mapy daję ,,Pokaż mapę '' on wtedy przelicza , i jak skończy  jest ,,Martwy Ekran'' - nie wiem czy teraz czekac czy co .)

#7137 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 08:18

O też fajny ekran. A kiedy stukasz w pole? W czasie treningu czy jak jesteś w opcjach?

Jak kombinowalem w opcjach to ekran nie dzialal, byla tylko ikonka IQ, wiec zostawilem fabryczne ustawienia i jak juz jade to wystarczy stuknac w dane pole i zmienia na odpowiednie (kilka pol ma podwojne a nawet potrojne opcje)
  • Bzyk lubi to

#7138 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 08:28

Zainstalowałem to i przez dotyk udało mi się zmienić tylko w lewym górnym rogu z kompasu na temperaturę. Zobaczę w czasie jazdy. Dzięki :)

#7139 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 08:31

Zainstalowałem to i przez dotyk udało mi się zmienić tylko w lewym górnym rogu z kompasu na temperaturę. Zobaczę w czasie jazdy. Dzięki :)

Jak bedziesz mial sparowany czujnik tetna, mocy, kadencji to beda nowe opcje, jak masz d-fly shimano di2 to kolejne opcje :)

#7140 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 08:39

No właśnie zakręciłem korbą i czujnik mocy został wykryty, ale nic się nie zmieniło. Pobawię się w czasie jazdy, dzisiaj akurat mam coffee ride :)

Dodaj odpowiedź