Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#7141 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 14:24

I lipa, nie potrafię tego zmienić %)
KMQ, możesz wrzucić zdjęcie w które dokładnie miejsce stukasz, żeby zmienić co ma określać wskazówka?

#7142 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 czerwiec 2019 - 14:55

Panowie, a powiedzcie mi czy w edge 520plus, ustawia się gdzieś długość ramion korby??

Jeśli chodzi o długość korby miernika mocy (w pedałach) to powinno być to w ustawieniach samego miernika mocy. Cytując z instrukcji obsługi Vector (w innych powinno być analogicznie):

Długość korby jest często nadrukowana na jej ramieniu. Opis procedury zawarty w tej instrukcji dotyczy modelu Edge 1030. W przypadku innych zgodnych urządzeń należy zapoznać się z dokumentem Inne zgodne urządzenia lub zapoznać się z podręcznikiem użytkownika.

• Kilkakrotnie obróć pedały, aby aktywować urządzenie Vector.
  • Wybierz kolejno  > Czujniki.
  • Wybierz czujnik.
  • Wybierz kolejno Dane czujnika > Długość korby.
  • Podaj długość korby i wybierz V.

Używa ktoś ekranu My Edge 2 z IQ?
Nie wiem jak zmienić poszczególne pola danych. Na wskazówce mam prędkość i tylko mogę zmienić skalowanie, a w sklepie na screenach widać, że można też ustawić tam moc. Nie widzę takie opcji ani przez Connect na telefonie, ani przy podłączeniu Edge do kompa.

Ustawia się tak z express, jak i z mobilnego connect. Można ustawić większość pól, zwłaszcza te na dole (i analog prędkość/moc).

To mam wyłączone. 

Znaczy nie chodzi mi o te strzałki na górze bo tego już  nie ma, bardziej o ekraniki typu ,,Ostrzeżenie'', znaleziono kurs, jakieś rysunki skrzyżowań,''umożliwić przelicznie- i to co chwila jak jadę nie tak jak on sobie wyliczył.

A co to oznacza-Przypięty do trasy??? ( mam teraz ''nie przypięty '' wcześniej odwronie , nie wiem czy jest jakaś różnica- może że kursor teraz czasem obok kursu/trasy jest )

( przy kresleniu nowego kursu tez jakies błędy są-  po wstawieniu punktów z mapy daję ,,Pokaż mapę '' on wtedy przelicza , i jak skończy  jest ,,Martwy Ekran'' - nie wiem czy teraz czekac czy co .)

Jak jedziesz po kursie i z niego zjedziesz, to masz info, że znaleziono kurs. Wyłączenie w opcjach kursu "ostrzeżenia o zejściu z kursu", również strzałki i skrzyżowania opcja "nawigacja szczegółowa". 

Przeliczania: wł/wył w opcji danego profilu, mapa "przeliczanie" wyłącz. 

Przypięty do trasy - punkt (strzałka) oznaczający aktualne położenie pokazywany jest w przyciągnięciu do najbliżej możliwej drogi. Bez tego kursor może być obok drogi.

Powyższe są w instrukcji obsługi, warto przeczytać.

Końcowy akapit: być może efekt kilku map wzajemnie wykluczających się np. mapy garmina plus routowalnych ścieżek topo UMP albo po prostu aktywnych kilku map z routingiem. Unikaj.

Jak wyznacza dobrze w Locus, to wyznaczaj dalej, dodaj IQ do przesyłania tras z tego programu i po problemie.

I lipa, nie potrafię tego zmienić %)
KMQ, możesz wrzucić zdjęcie w które dokładnie miejsce stukasz, żeby zmienić co ma określać wskazówka?

A może po prostu popatrzysz na instrukcję widniejącą na stronie IQC tego pola? Przecież tam wszystko opisane jest jak krowie na rowie...
i obrazkowo:

Aktualizacje oprogramowania dla 1000/520/820

Edge 1000

Ver. 15.20 - 06/05/2019

Fixed issue where auto-routing back to course would ignore Course Turn Guidance and Recalculation settings.

Fixed issue causing some Connect IQ apps to not be able to make web requests through the phone connection.

Fixed issue where stopping LiveTrack through the phone when auto-start was enabled would result in the session immediately restarting.

Edge 520

Ver. 13.00 - 06/05/2019

Updated battery capacity model to better reflect the remaining battery life of older batteries.

Added support for 12-speed shifting sensors.

Fixed data field issues when using a shifting system with no front derailleur.

Made several improvements to the Sensor Details UI for Vector 3 power meters.

Fixed issue causing some Connect IQ apps to not be able to make web requests through the phone connection.

Added filter to eliminate unrealistic power spikes coming from the sensor.

Edge 820 (i Explore 820)

Ver. 11.20 - 06/05/2019

Fixed a crash that could occur when riding with a cadence sensor.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7143 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 15:04

A może po prostu to zrobiłem, tylko wyświetla się:

"Page Not Found

Unfortunately, the page you've requested no longer exists. Please use the search form above to locate the information you're interested in."

??

Natomiast dziękuję za screena.

#7144 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 czerwiec 2019 - 15:12

U mnie link działa, ale profilaktycznie zmieniłem lokalizację na pl-PL.

Jak nie to szukaj przez sklep IQ i czytaj co i jak. Pole faktycznie fajne, pierwsza wersja u mnie szybko wypadła bo była za bardzo ograniczona jak na moje potrzeby. Aktualna faktycznie sporo potrafi, może dam mu szansę zagościć nieco dłużej. 

#7145 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 09 czerwiec 2019 - 18:05

Jak wyznacza dobrze w Locus, to wyznaczaj dalej, dodaj IQ do przesyłania tras z tego programu i po problemie.

Ale Locus/Garmin  Edge 830 to jeszcze chyba nie działa ?! przynajmniej według tego co tu https://docs.locusma...:locusforgarmin

Mam na Androidzie Locus Map for Garmin- podłączony do Garmina, Garmin Connect IQ :Ready ...itd

( Zrobiłem trase w Locusie dałem ,,wyślij do Garmina '' ale coś nie przesyła tego , przynajmniej w ''zapisanych kursach'' tego nie ma.)

#7146 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 19:00

Jeśli chodzi o długość korby miernika mocy (w pedałach) to powinno być to w ustawieniach samego miernika mocy. 

I jest :)

Długość korby jest często nadrukowana na jej ramieniu. 

Tak wiem ;)

• Wybierz czujnik.

Ale to napisałeś odnośnie Garmina? Bo u mnie jak Garmin się połączy z pomiarem, to tylko pyta o kalibrację. Kalibruję i następnie w aplikacji Assioma pokazuje mi rozmiar korby ze starego roweru, wklepuję poprawny(w aplikacji) i przez cały trening trzyma poprawny, aż do następnej kalibracji. Pytanie teraz czy Garmin pokazuje mi waty wyliczane wg starego roweru czy nowego? Nie pamiętam ale być może przy pierwszym parowaniu z miernikiem podawało się w Garminie informacje dotyczącą długości korby i on to sobie zapamiętał, stąd taka sytuacja, nie mogę jednak nigdzie tego znalezć w menu urządzenia, dlatego moje podejrzenia, że może trzeba całkiem zresetować edge520 i od nowa przeprowadzić całą procedurę. Nie chcę jednak tego robić bo trochę tych ustawień jest, dlatego też najpierw chciałem sie upewnić czy ktoś wie w czym problem ;)

Pozdro :)

#7147 dfq

dfq
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 09 czerwiec 2019 - 19:29

Ale Locus/Garmin  Edge 830 to jeszcze chyba nie działa ?! przynajmniej według tego co tu https://docs.locusma...:locusforgarmin

Mam na Androidzie Locus Map for Garmin- podłączony do Garmina, Garmin Connect IQ :Ready ...itd

( Zrobiłem trase w Locusie dałem ,,wyślij do Garmina '' ale coś nie przesyła tego , przynajmniej w ''zapisanych kursach'' tego nie ma.)

Działa.

Doinstaluj do Locusa z play google  dodatek Locus-OUT FIT a do edge 830  z Garmin IQ  Locus-IN FiT.

Wtedy możesz przesyłać trasy  przez Bluetooth (nawet bez  zasięgu GSM) z Locusa do  edge 830

#7148 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 czerwiec 2019 - 20:22

Tak, dokładnie o to mi chodziło. Aczkolwiek trzeba pamiętać o ograniczeniach aplikacji IQ, czyli nie uruchomi się w czasie rejestrowania aktywności. Gdyby był to widżet, to wtedy nie byłoby tego ograniczenia. Na ogół przerobienie tego typu aplikacji na widżet nie jest problemem, pisać do twórcy ;)

I jest :)

Tak wiem ;)

Ale to napisałeś odnośnie Garmina? Bo u mnie jak Garmin się połączy z pomiarem, to tylko pyta o kalibrację. Kalibruję i następnie w aplikacji Assioma pokazuje mi rozmiar korby ze starego roweru, wklepuję poprawny(w aplikacji) i przez cały trening trzyma poprawny, aż do następnej kalibracji. Pytanie teraz czy Garmin pokazuje mi waty wyliczane wg starego roweru czy nowego? Nie pamiętam ale być może przy pierwszym parowaniu z miernikiem podawało się w Garminie informacje dotyczącą długości korby i on to sobie zapamiętał, stąd taka sytuacja, nie mogę jednak nigdzie tego znalezć w menu urządzenia, dlatego moje podejrzenia, że może trzeba całkiem zresetować edge520 i od nowa przeprowadzić całą procedurę. Nie chcę jednak tego robić bo trochę tych ustawień jest, dlatego też najpierw chciałem sie upewnić czy ktoś wie w czym problem ;)

Pozdro :)

Tak, Gamina. Powinien trzymać to, co mu wpisałeś w ustawienia miernika.

Jeśli chciałbyś robić reset, to zawsze warto zrobić kopię ustawień (co i jak 1 post) po resecie przywrócić (zwłaszcza profile, resztę w większości przywróci z connect).

• EmPe lubi to

#7149 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 09 czerwiec 2019 - 21:26

@EmPE przecie w aplikacji Assioma pisze Ci żeby wprowadzić długość korby tylko jeśli nie  ma takiej możliwości w liczniki. A w Garminie jest.

Wartość z Garmina nadpisuje to co ustawisz w aplikacji

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#7150 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 10 czerwiec 2019 - 04:24

@EmPE przecie w aplikacji Assioma pisze Ci żeby wprowadzić długość korby tylko jeśli nie ma takiej możliwości w liczniki. A w Garminie jest.
Wartość z Garmina nadpisuje to co ustawisz w aplikacji

No właśnie, tylko jakbyś jeszcze mi powiedział gdzie to się ustawia bo ni cholery nie mogę tego znaleźć

#7151 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 czerwiec 2019 - 07:21

Przecież napisałem:

Jeśli chodzi o długość korby miernika mocy (w pedałach) to powinno być to w ustawieniach samego miernika mocy. Cytując z instrukcji obsługi Vector (w innych powinno być analogicznie):

• Wybierz czujnik.

To teraz jak dla blondynki ;):

W Edge wybierasz stronę stanu: https://www8.garmin....A23D127C21.html

GUID-6E15DD88-B52F-4897-AF1F-F140C0C273B

przyciskiem "w dół" do "czujniki" [enter] wybierasz żądany czujnik mocy, wybierasz "dane czujnika", wybierasz "długość korby" i wpisujesz aktualną długość korby, potwierdzasz.

Ot i wszystko.

#7152 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 10 czerwiec 2019 - 08:13

W Edge wybierasz stronę stanu: https://www8.garmin....A23D127C21.html
GUID-6E15DD88-B52F-4897-AF1F-F140C0C273B
przyciskiem "w dół" do "czujniki" [enter] wybierasz żądany czujnik mocy, wybierasz "dane czujnika", wybierasz "długość korby" i wpisujesz aktualną długość korby, potwierdzasz.
Ot i wszystko.

Na bank sprawdzałem w ten sposób który opisujesz i nie było tam opcji do wpisania rozmiaru korby, ale chyba już wiem w czym problem Dam znać wieczorem czy pomogło, dzięki za pomoc

#7153 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 10 czerwiec 2019 - 09:06

A czy da się profil przypisać do roweru? W edge 705 mogłem zdefiniować trzy kozy. Z czego korzystałem do kontroli dystansu i związanych z tym serwisem eksploatacyjnym. W nowych edge, tego nie ma. Są profile aktywności. Tylko że wszystko leci w GC jako kolarstwo i przypisany do tego rower.

#7154 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 czerwiec 2019 - 10:03

Na bank sprawdzałem w ten sposób który opisujesz i nie było tam opcji do wpisania rozmiaru korby, ale chyba już wiem w czym problem Dam znać wieczorem czy pomogło, dzięki za pomoc

Instrukcja obrazkowa: 

https://www.youtube....h?v=_wnrcqgwl14

Od 2:21. Co prawda powyżej E1000, ale działa to tak samo w każdym (nowożytnym) Edge.

Albo w 820:

https://www.youtube....h?v=Ou_PnOfKDkU

Od 11:17 

i tak dalej...

#7155 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 10 czerwiec 2019 - 10:37

Działa.

Doinstaluj do Locusa z play google  dodatek Locus-OUT FIT a do edge 830  z Garmin IQ  Locus-IN FiT.

Wtedy możesz przesyłać trasy  przez Bluetooth (nawet bez  zasięgu GSM) z Locusa do  edge 830

No rzeczywiście, działa, sprytne. 

Tak, dokładnie o to mi chodziło. Aczkolwiek trzeba pamiętać o ograniczeniach aplikacji IQ, czyli nie uruchomi się w czasie rejestrowania aktywności. ;)

Troche klopot ale zawsze mozna potem polaczyc pliki , zresztą te projektowanie w czasie jazdy to nie jest jakaś częsta operacja chyba ,że dla zabawy albo jakieś błądzenie  .

Teraz to już komputer z Ride with Gps nie będzie ąż tak niezbędny.

Dziękuję ekspertom.

#7156 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 10 czerwiec 2019 - 12:13

Mam pedały Assioma, mam Garmina i zaprawdę powiadam Ci: zawsze to tam było :P

Błogosławieni Ci który nie widzieli a uwierzyli albowiem poprawne waty oglądają 

• Prozor, Bzyk i EmPe lubią to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#7157 chrabu

chrabu
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwiec 2019 - 13:18

Może czujnik nie był podłączony, wtedy nie ma wszystkich opcji edycji. Z tego co kojarzę np. dla czujnika prędkości opcja wprowadzenia obwodu jest dostępna dopiero po połączeniu z czujnikiem.

#7158 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 czerwiec 2019 - 13:48

Może czujnik nie był podłączony, wtedy nie ma wszystkich opcji edycji. Z tego co kojarzę np. dla czujnika prędkości opcja wprowadzenia obwodu jest dostępna dopiero po połączeniu z czujnikiem.

Tak, stąd ten punkt pierwszy:

• Kilkakrotnie obróć pedały, aby aktywować urządzenie

Bez aktywacji czy podłączenia nie dostanie się do żadnych opcji żadnego czujnika, łącznie ze sprawdzeniem stanu baterii.

#7159 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 10 czerwiec 2019 - 14:53

Dobra Pany poszło Cały czas to robiłem nazwijmy to na sucho, siedząc w domu, a rower w garażu nie łącząc się z miernikiem- IDIOT Jednak SKS już daje znać o sobie Dziękuję za pomoc

#7160 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwiec 2019 - 15:29

Dobry wpis, tematyka wielokrotnie poruszana na forum, czyli dlaczego urządzenia/oprogramowanie Garmin stwarza tyle problemów:

https://www.dcrainma...nstability.html
  • Prozor lubi to

Dodaj odpowiedź