Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#7921 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 grudzień 2019 - 18:58

Po śladzie nie wyświetli segmentów, jak również jak nawiguje się do punktu z poziomu Edge, czy tworzy kurs czymkolwiek oprócz... Connect z segmentami (garmina - w tym przeniesionymi ze Strava), albo właśnie kursem utworzonym w Strava. Warunek: segment musi być oznaczony gwiazdką, wtedy będzie zawarty w kursie. Za wiele na ten temat nie mogę powiedzieć, bo po prostu prawie nie używam kreatora kursów Strava, kiedyś było to proste pikanie przy dojeździe do początku i końcu kursu (oznaczenie punktów) ponoć teraz obsługa jest jak w kursach utworzonych przez Connect (z segmentami), ale to jest raport użytkownika, przeze mnie nie sprawdzony i nie potwierdzony. Na dodatek (ponoć!) do tego nie musi być konto summit Analysis Pack. To również nie sprawdzone przeze mnie. Po prostu staram się przenosić wszystkie interesujące mnie segmenty do Connect - chwila roboty, a kurs tworzony przez mobilny connect obecnie robi się szybko i przyjemnie. No i zawiera segmenty (o ile są w connect).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7922 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 17 grudzień 2019 - 20:01

U mnie na 520 nie pokazuje segmentów (zagwiazdkowanych) na kursach robionych w Stravie.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#7923 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 17 grudzień 2019 - 20:03

U mnie na 520 nie pokazuje segmentów (zagwiazdkowanych) na kursach robionych w Stravie.

W wahoo jest tak że musisz mieć Strave premium. Wtedy pokazuje te zagwiazdkowane. Pewnie tu jest tak samo

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

#7924 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 17 grudzień 2019 - 20:04

To nic nie zmienia. Pokazuje segmenty, pod warunkiem że nie jedziesz po kursie

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#7925 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 17 grudzień 2019 - 20:07

To jest bez sensu. Czemu tak jest. U siebie w wahoo mam tak że sobie planuje trasę np. w Komoot i jadę po niej jak jest na tej trasie oznaczony gwiazdka segment to mi go pokazuje. W Garminie tak nie ma?

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

#7926 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 17 grudzień 2019 - 20:12

Nie wiem jak mam to jaśniej napisać ...... Możliwe że to ja mam coś skopane

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#7927 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 17 grudzień 2019 - 21:30

Wprowadzasz ludzi w błąd i jeszcze piszesz jakby była to pewna informacja, a po prostu brak wiedzy lub testów. 

Oczywiście, że segmenty z gwiazdkami są wyświetlane przy jeździe po kursie wyznaczonym w Stravie, tylko warunkiem jest odpalenie kursu przez IQ Strava Routes. Wtedy wszystko śmiga. Ostatnio jeżdżę głównie w terenie i korzystam regularnie. Działa. 

Nie wiem, czy zadziała bez wykupionego pakietu (ja mam Analysis), ale przy summit i odpalaniu przez SR gwiazdkowe segmenty działają aż miło. Tych bez gwiazdek nie pokazuje wcale.

W moim 520 pokazuje dodatkowo na jednym z ekranów listę ile zostało do początku i końca każdego segmentu, nawet jeśli nakładają się one na siebie (+orientacyjnie wylicza czas jazdy, jaki pozostał do segmentu). Przy odpalaniu segmentu liczy tylko jeden w danym momencie (ten, który zaczyna się pierwszy), ale na oko można określić, kiedy wpadliśmy też w inny właśnie na podstawie tego ekranu.

Spoko apka do Edge, nie tylko ze względu na segmenty, ale głównie przez to, że nie trzeba podłączać licznika żeby zgrywać kursy (a tworzenie na stravie jest dla mnie idealne). Wystarczy tel w kieszeni.

• Prozor lubi to

#7928 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 grudzień 2019 - 22:29

No i wszystko chyba jasne ;)

#7929 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 17 grudzień 2019 - 23:20

Wprowadzasz ludzi w błąd i jeszcze piszesz jakby była to pewna informacja, a po prostu brak wiedzy lub testów. 

Nie unoś się bo wyraźnie pisałem że u mnie i zastrzegłem że mogę mieć coś skopane.Więc.....

Informacja o konieczności skorzystania z IQ cenna bo importowałem kursy ze edytora Stravy przez GC na telefonie

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#7930 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 13:00

mogę mieć coś skopane

Nie skopane, tylko źle używałeś :) 

#7931 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 15:41

Macie może jakiś problem z synchronizacją treningów z kalendarza w Edge? Mam 820 i nie chce mi zassać nowych treningów, widzi tylko stary w kalendarzu. Na Fenixie widzę aktualny. Próbowałem synchronizować przez telefon i przez kabel i dalej lipa. 

#7932 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 17:25

Dzisiaj pierwsza jazda testową z Garmin radar 510. Muszę przyznać że świetnie to działa. Nawet w mieście bardzo przydatne bo wiadomo co się dzieje za plecami Polecam. Prozor dzięki za info o cenie na amazon co.uk
Teraz do kompletu trza upolować przednia lampkę garmin varia ut800
  • JaW lubi to

#7933 JaW

JaW
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 18:18

Nie polecam Varia UT800 na szosę. Miałem, zwróciłem. Bardzo oślepia jadących z przeciwka, nie da się tego w żaden sposób ominąć. Oślepia i tyle. Genialne wykonanie, super opcje sparowania z nawigacją, automatyka rewelka. Ale to lampka na krótkie wypady na leśne ścieżki.

#7934 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 grudzień 2019 - 07:48

Dokładnie, bo to nie lampka na szosę. Zresztą podobnie jak wszystkie latarki i inne lampki świecące bez "odcięcia". Na szosę mam Varię HL 500 i na razie jest to moja najlepsza lampka do tego typu zastosowań.  

#7935 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 19 grudzień 2019 - 08:01

Dokładnie, bo to nie lampka na szosę. Zresztą podobnie jak wszystkie latarki i inne lampki świecące bez "odcięcia". Na szosę mam Varię HL 500 i na razie jest to moja najlepsza lampka do tego typu zastosowań.

Ok tyko że hl 500 to stary model który jest praktycznie nie dostępny. Rozumiem że jego produkcja się zakończyła. Dziwna polityka Garmina że wypuszcza następcę o gorszych parametrach.

#7936 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 19 grudzień 2019 - 08:18

Ok tyko że hl 500 to stary model który jest praktycznie nie dostępny. Rozumiem że jego produkcja się zakończyła. Dziwna polityka Garmina że wypuszcza następcę o gorszych parametrach.

To bierz bontragera z serii RT. Super dziala w polaczeniu z Varia i Edge

#7937 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 grudzień 2019 - 10:04

Kupiłem w zeszłym roku z wysprzedaży chińskiej za 390 zł. I tak drogo jak na lampkę ;) ale w stosunku do ceny pierwotnej jeszcze do zaakceptowania. Myślę, że tu był główny problem - lampka rowerowa (obojętnie jak dobrze świecąca) za 8 stów? Sprzedawaliby za €100 to cena byłaby do zaakceptowania przez większą ilość użytkowników. Sukcesu sprzedaży nie było, to i wycofali. UT800 nie jest następcą i nawet w wersji "Urban" (co raczej oznacza uchwyt na rower zamiast na kask) na szosę nie nadaje się, bo podobnie jak inne latarki oślepia. Gdybym częściej jeździł w terenie w nocy to chętnie widziałbym ją na kasku.

#7938 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 21 grudzień 2019 - 06:05

Taka akcja z wczoraj.
79-AD2-BED-B13-C-4723-804-A-598-FD1262-A

To wina Edge, Quarq czy Kickr Core (nie wiem czy pomiar mocy z Wahoo, jeśli w ogóle brany był pod uwagę, ma rozbicie na lewą i prawą stronę)?
Generalnie wkurza mnie już Edge, bo od wymiany gwarancyjnej rozłącza po 30-40 min treningu wszystkie czujniki i łączy na nowo. Poza tym ostatnio problem z synchronizacją kalendarza, gdzie musiałem od początku łączyć Edge z telefonem.

#7939 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 grudzień 2019 - 11:44

Bez wglądu w fit to raczej Quarq nadawał przez ten czas balans 100% lewa strona. 

• Bzyk lubi to

#7940 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudzień 2019 - 19:17

Czołem Panowie,

W końcu po miesiącach poszukiwań i rozważań nad potrzebą posiadania komputerka rowerowego, dokonałem zakupu Garmina 530 z zestawem czujników. 

Bardzo mi się podoba moduł WiFi, wszystko fajnie się synchronizuje na stravę, i garmin connecta, nie trzeba przesyłać po telefonach czy komputerach, tylko wymiana informacji następuje na bieżąco.  Dostałem miesiąc bezpłatny training peaks, i zaczynam się bawić w dedykowane treningi. Generalnie czuje, że z tym urządzeniem otwierają mi się nowe rowerowe horyzonty, zarówno pod względem stricte treningowym, jak i pod względem nowych fajnych tras i podróżowania :)

Możecie mi tylko podpowiedzieć gdzie teraz najlepiej i najszybciej można tworzyć mapę z trasą?  Jest możliwość skopiować i wkleić gotową od kolegi ze stravy?

Kojarzę, że ktoś kupował chińskie etui na garmina za jakieś 2 dychy, pytanie do posiadaczy- czy warto? :) 

Dodaj odpowiedź