Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 26 December 2019 - 19:29
Co do etui to nie mam zdania. Sam nie posiadam. W MTB ma to jakiś sens, na szosie nie wiem. Prędzej bym nad szkłem ochronnym pomyślał. Czasem się wrzuca do kieszonki choćby z kluczami i może się porysować
Posted 26 December 2019 - 19:42
Do kopiowania od kolegi ze strava tak jak wyżej - aplikacja IQ Strava Routes (nie żaden widżet, bo niestety tak tego nie zrobili - pomiędzy widżetem, a aplikacją są różnice), najpierw kopiujesz trasę na swoje konto strava, później jest do pobrania z poziomu SR.
Tyle tylko, że na początku miesiąca SR szwankowała i wywalała się. Wystarczy popatrzeć po komentarzach. Być może nie pracowała z nową wersją oprogramowania, ciężko mi powiedzieć. Czy teraz działa poprawnie tego nie wiem, ale bieżące komentarze dalej brzmią: "Trouble connecting to the server error code: 2050" - być może strava coś zawaliła...
Albo zwyczajnie Connect nie tylko do importu, ale i do tworzenia dowolnych kursów (mobilnie i webowo). Obecnie działa to bardzo dobrze. Używa przy tym dróg najczęściej używanych przez użytkowników (opcja, ale warto).
Silikonowe etui w teren jak najbardziej, na szosę raczej bez sensu. Ochrona ekranu obowiązkowo.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 26 December 2019 - 20:35
Pozdrawiam,
Jarek
Sent from my iPhone using Tapatalk
Posted 27 December 2019 - 00:38
A ja mam całkiem odwrotną opinię : na szosę jak najbardziej warto założyć jakieś żelowe etui. Już kilka razy po treningu zdarzyło mi się mieć drewniane ręce i upuścić Garmina na asfalt. Dzięki gumie nic się nie obtarło. Więc za kilka USD od chińczyka jak najbardziej warto.
Odwrotną opinię? To znaczy: jak się ma "drewniane ręce" to na szosę tak, a w teren nie?
Jak dla mnie tym bardziej, a nie odwrotnie - zwłaszcza jak jest się pierdołą 🤣🤣🤣
Posted 27 December 2019 - 01:27
A o których etui piszecie jeśli chodzi o Edge 830? Bo z tego co widzę jest kilka różnych, a po zdjęciach trudno ocenić jakość.
Upadek raczej mi nie grozi gdyż założyłem smyczkę daje to pewniejsze chwycenie urządzenia ale z zasady dbam o to co mam więc dodatkowe zabezpieczenie się przyda.
Posted 27 December 2019 - 14:01
Odwrotną opinię? To znaczy: jak się ma "drewniane ręce" to na szosę tak, a w teren nie?
Jak dla mnie tym bardziej, a nie odwrotnie - zwłaszcza jak jest się pierdołą
Odwrotną jeśli chodzi o etui i szybkę ochroną. Etui warto, ochrona ekranu tylko mnie wkurzała.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Posted 27 December 2019 - 15:23
Pokrowiec w szosie właściwie jest jak kwiatek do kożucha. Obojętnie jak jest mocowany zawsze będzie chroniony przed uszkodzeniami przy jakiejkolwiek kraksie. Chroni go kierownica i klamki. No chyba, że komuś wszystko leci z rąk, to faktycznie może się przydać. Drugi przypadek to obsługa przyciskami, zwłaszcza w rękawicach, czasami można przepchać do odkręcenia, wtedy mocowanie smyczą ma sens.
Z kolei w rowerze terenowym (nawet z barankiem!) porządny pokrowiec silikonowy ma spory sens, nawet to, że ekran jest dodatkowo chroniony poprzez wystającą ramkę silikonową. A właśnie - co do ochrony ekranu, to dopóki Garmin nie będzie w Edge montował ekranów pokrytych Gorilla Glass (lub podobnym), a tylko stosunkowo miękkim poliwęglanem, to montaż chociażby porządnej folii ma sens, od E500 zabezpieczam ekran (zaraz po pierwszych drobnych zarysowaniach). Co prawda w ostatnich modelach Forerunnerów 945 i Fenixach 6 (tu w opcji szkło szafirowe) montują już Gorilla Glass DX, ale Edge jeszcze się nie doczekało. Może w następnej serii x40.
Posted 27 December 2019 - 17:43
Nawiązując do wczorajszego pytania o aplikacje do tworzenia tras, w Garmin connect jest to faktycznie super sprawne, i można kopiować dowolnie uczęszczane trasy bądź gotowe od innych kolarzy z okolicy. Stravy routes jeszcze nie ruszyłem, ale dodam że w garminie 530 jest już zainstalowana fabrycznie.
@Prozor w Twoim podpisie widnieje link do grupy garmina, co tam jest ciekawego? bo nie mogę się dostać z powodu zablokowanego dostępu.
Pokrowiec w szosie właściwie jest jak kwiatek do kożucha. Obojętnie jak jest mocowany zawsze będzie chroniony przed uszkodzeniami przy jakiejkolwiek kraksie. Chroni go kierownica i klamki. No chyba, że komuś wszystko leci z rąk, to faktycznie może się przydać. Drugi przypadek to obsługa przyciskami, zwłaszcza w rękawicach, czasami można przepchać do odkręcenia, wtedy mocowanie smyczą ma sens.
Z kolei w rowerze terenowym (nawet z barankiem!) porządny pokrowiec silikonowy ma spory sens, nawet to, że ekran jest dodatkowo chroniony poprzez wystającą ramkę silikonową. A właśnie - co do ochrony ekranu, to dopóki Garmin nie będzie w Edge montował ekranów pokrytych Gorilla Glass (lub podobnym), a tylko stosunkowo miękkim poliwęglanem, to montaż chociażby porządnej folii ma sens, od E500 zabezpieczam ekran (zaraz po pierwszych drobnych zarysowaniach). Co prawda w ostatnich modelach Forerunnerów 945 i Fenixach 6 (tu w opcji szkło szafirowe) montują już Gorilla Glass DX, ale Edge jeszcze się nie doczekało. Może w następnej serii x40.
Posted 29 December 2019 - 20:51
Grupę zrobiłem daaawno temu (za forumszosowe.org) jak coś takiego umożliwili. W domyśle grupy miały być alternatywą dla grup w Strava (itp.) i spełniają podobną funkcję. Aczkolwiek obecnie jest bo jest - członkowie (aktualnie 118 osó grupy mogą głównie przeglądać aktywności innych członków. Dołączenie do grupy po zatwierdzeniu (wyślij zgłoszenie albo na priv dane swojego konta do zatwierdzenia).
Posted 29 December 2019 - 23:12
Posted 30 December 2019 - 15:06
Upewnijcie mnie jeszcze proszę, ze Edge 530 z powyższego sklepu jest tym samym, które sprzedawane są w Polsce
Posted 30 December 2019 - 17:09
Hmm. A są jakieś inne, wyjątkowe?
Ps. Do radaru nowe firmware jest.
Dołożyłbym tą stówkę z kawałkiem i kupił wersję z czujnikami - https://www.bikeinn....ack/136999024/p A jak czujniki nie potrzebne, to na Allegro.