Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#7961 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 30 grudzień 2019 - 17:26

Tyle, że jest to model 520  ;)

#7962 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 30 grudzień 2019 - 21:33

Hmm. A są jakieś inne, wyjątkowe?
Ps. Do radaru nowe firmware jest.

Nie wiem czy są inne lub wyjątkowe dlatego też pytam.
Po prostu ciężko jest zaakceptować fakt, że ten sam produkt w Niemczech jest znacznie tańszy, tym bardziej że tam Edge 530 można kupić za około 15% najniższej krajowej a w Polsce za około 60%

#7963 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 grudzień 2019 - 22:34

Nie ma - nawet mapa EU jest ta sama. Sprzedawane poza EU faktycznie się różnią np. dostępną mapą, czy z rynku azjatyckiego ograniczeniami językowymi (Ang/Chiński) - choć to drugie nie zawsze.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7964 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 30 grudzień 2019 - 22:46

Nie wiem czy są inne lub wyjątkowe dlatego też pytam.
Po prostu ciężko jest zaakceptować fakt, że ten sam produkt w Niemczech jest znacznie tańszy, tym bardziej że tam Edge 530 można kupić za około 15% najniższej krajowej a w Polsce za około 60%

Taki urok, kraju raju. Był czas przywyknąć.

#7965 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 31 grudzień 2019 - 00:59

Tyle, że jest to model 520 ;)

Łomatko, faktycznie! Przepraszam.

Ja niedawno kupiłem w tym sklepie E830 Bundle za 1824, co było nawet więcej, niż 15% taniej niż w PL. A na Wiggle 520 Plus Bundle był poniżej 1000 zł - taniej, niż w Polsce za "golasa". W PL Garminy są wyjątkowo drogie.

Trochę żałuję, że nie kupiłem radaru rtl510, gdy był w promocji za 100 GBP.

#7966 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 grudzień 2019 - 11:42

Zawsze możesz poszperać na alli. Póki co RTL510 w sensownej cenie chyba nie ma, ale RTL500 i owszem.

I tak: np. https://pl.aliexpres...rchweb201603_55 - co prawda bez akcesoriów czyli uchwytu montażowego, ale za to w 2 opcjach: używane za 231 zł i nowe za 347 zł. 

Lepiej, ten sam model, ale w komplecie z kompletem uchwytów: https://pl.aliexpres...rchweb201603_55 za 388 złociszy.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7967 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 31 grudzień 2019 - 12:10

Szkoda że nikt jeszcze nie wymyślił jakiegoś konkurencyjnego cenowo światła z radarem, może i garminowy radar zmienił by cenę.

#7968 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 31 grudzień 2019 - 15:34

Zawsze możesz poszperać na alli. Póki co RTL510 w sensownej cenie chyba nie ma, ale RTL500 i owszem.
I tak: np. https://pl.aliexpres...rchweb201603_55 - co prawda bez akcesoriów czyli uchwytu montażowego, ale za to w 2 opcjach: używane za 231 zł i nowe za 347 zł.
Lepiej, ten sam model, ale w komplecie z kompletem uchwytów: https://pl.aliexpres...rchweb201603_55 za 388 złociszy.

A sprawdzałeś, te oferty? Jak pół roku temu chciałem nabyć, to tylko w cyberprzestrzeni były.

511 jest sporo tańsza, więc jak nie ma parcia na błyskoteke, to można ją rozważyć.

#7969 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 05 styczeń 2020 - 23:29

Próbuję ogarnąć test FTP (moje statystyki->FTP->test FTP), ale nie wiem, czy wszystko robię OK.

Niedawno kupiłem sobie Edge'a 830 wraz zestawem czujników oraz miernik mocy i zacząłem "rozgryzać" urządzenie, treningi itd. Na pierwszy ogień zaciągnąłem sobie jakiś gotowy plan treningowy (wg. stref mocy). Ze względu na zbyt wyśrubowane obciążenie zwykle nie byłem w stanie ukończyć niektórych etapów treningu.  Po każdej takiej jeździe Garmin obniżał mi szacunek FTP o kilka W, co oczywiście brałem za dobrą monetę, choć nadal szacunkowe FTP jest dla mnie za wysokie.

Pomyślałem sobie, że może dałoby się przyspieszyć proces dochodzenie do sensownego szacunku poprzez zrobienie testu FTP. No i szczerze mówiąc nie jestem pewien, czy ostatecznie udało mi się przeprowadzić ten test, czy nie (chyba jednak nie). Chodzi o to, że w okolicach początku ostatniego (a może przedostatniego interwału) nagle ekran treningowy (tam, gdzie mamy zaznaczoną na zielono strefę mocy, w której należy się utrzymać) bez żadnego komunikatu się sam wyłączył (przełączył na "zwykły" ekran z danymi z jazdy - bieżąca prędkość, rytm, moc itd.). Za pierwszym razem pomyślałem, że może jechałem za słabo i Garmin "uznał", że kontynuowanie testu nie ma sensu. Dlatego w kolejnym podejściu mocno koncertowałem się na tym, żeby utrzymać moc w zielonym polu. Pomimo tego sytuacja się powtórzyła. Już chyba z 4 razy podchodziłem do tego testu z podobnym skutkiem: w momencie przejścia do wyższego etapu (być może kilkanaście - kilkadziesiąt sekund po takim przejściu - jeszcze tego nie rozgryzłem) nagle ekran treningowy się wyłącza. Po skończeniu i zapisaniu jazdy Garmin oczywiście podpowiada/aktualizuje poziom FTP, ale czy wcześniej nie powinno być jakiegoś komunikatu, że test się zakończył/został przerwany/nie powiódł się? Bo w takiej sytuacji to nie wiem, czy zmiany szacunku FTP po jedzie są w wyniku przeprowadzonego testu, czy po prostu są konsekwencją "zwykłej" jazdy (treningu).  Może powinienem na coś szczególnie zwrócić uwagę robiąc ten test?

EDIT: Pewnie nie ma to znaczenia, ale obecnie "jeżdżę" na trenażerze (najprostszy, z magnetycznym hamulcem i manetką do zmiany siły hamowania).

#7970 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 05 styczeń 2020 - 23:43

Powinieneś to olać ten test Garmina i zrobić normalny test 20 min, a albo mocy krytycznej jak tu większość osób preferuje. Wtedy nic Ci się nie wyłączy.

#7971 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 styczeń 2020 - 09:04

Ja z kolei polecę Ci wykonanie tego testu poprzez trainingpeaks. Z garminem otrzymałeś miesiąc bezpłatny w tej aplikacji, i chyba pierwszy czy drugi trening to będziesz miał test FTP. Ja swój pierwszy i jedyny test FTP wykonałem w takich samych warunkach jak Twoje (najprostszy magnetyczny trenażer). I wszystko w porządku, raz się tylko zameczysz. Po tym tekście jak zszedłem z roweru czułem się jak pijany, a później jak na kacu (tak mnie łeb bolał) :D

Próbuję ogarnąć test FTP (moje statystyki->FTP->test FTP), ale nie wiem, czy wszystko robię OK.

Niedawno kupiłem sobie Edge'a 830 wraz zestawem czujników oraz miernik mocy i zacząłem "rozgryzać" urządzenie, treningi itd. Na pierwszy ogień zaciągnąłem sobie jakiś gotowy plan treningowy (wg. stref mocy). Ze względu na zbyt wyśrubowane obciążenie zwykle nie byłem w stanie ukończyć niektórych etapów treningu. Po każdej takiej jeździe Garmin obniżał mi szacunek FTP o kilka W, co oczywiście brałem za dobrą monetę, choć nadal szacunkowe FTP jest dla mnie za wysokie.

Pomyślałem sobie, że może dałoby się przyspieszyć proces dochodzenie do sensownego szacunku poprzez zrobienie testu FTP. No i szczerze mówiąc nie jestem pewien, czy ostatecznie udało mi się przeprowadzić ten test, czy nie (chyba jednak nie). Chodzi o to, że w okolicach początku ostatniego (a może przedostatniego interwału) nagle ekran treningowy (tam, gdzie mamy zaznaczoną na zielono strefę mocy, w której należy się utrzymać) bez żadnego komunikatu się sam wyłączył (przełączył na "zwykły" ekran z danymi z jazdy - bieżąca prędkość, rytm, moc itd.). Za pierwszym razem pomyślałem, że może jechałem za słabo i Garmin "uznał", że kontynuowanie testu nie ma sensu. Dlatego w kolejnym podejściu mocno koncertowałem się na tym, żeby utrzymać moc w zielonym polu. Pomimo tego sytuacja się powtórzyła. Już chyba z 4 razy podchodziłem do tego testu z podobnym skutkiem: w momencie przejścia do wyższego etapu (być może kilkanaście -

EDIT: Pewnie nie ma to znaczenia, ale obecnie "jeżdżę" na trenażerze (najprostszy, z magnetycznym hamulcem i manetką do zmiany siły hamowania).

#7972 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 06 styczeń 2020 - 20:53

Zakupiony poza Polską ma 1 rok gwarancji, a zakupiony w Polsce 2 lata.
Sytuacja dotyczy składania reklamacji w polskim oddziale Garmina.

Właśnie otrzymałem odpowiedź od Garmin Polska i gwarancja dwuletnia w polskim oddziale dotyczy wszystkich urządzeń zakupionych w Europie

#7973 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 06 styczeń 2020 - 20:57

Ale kupując np. w Azymucie, będziesz miał 3 lata gwarancji - rok dodatkowej gwarancji to dużo. Oczywiście wszystko zależy od różnicy w cenie zakupu.

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem

#7974 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 06 styczeń 2020 - 21:55

Właśnie otrzymałem odpowiedź od Garmin Polska i gwarancja dwuletnia w polskim oddziale dotyczy wszystkich urządzeń zakupionych w Europie

No to nie pokrywa się to z tym, co mi napisali. W sumie w tym momencie już mnie to nie dotyczy, bo i tak wymienili mi urządzenie na nowe. 

Zrzut-ekranu-2020-01-6-o-21-52-51.png

#7975 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 06 styczeń 2020 - 22:05

Ciekawe, w zeszłym roku reklamowałem swojego Edge 820 w Garmin Polska, którego zakupiłem w Holandii mieszkając wówczas jeszcze w Belgii i nie było problem, a od zakupu urządzenia minęło wtedy ponad 18 miesięcy.
Może Garmin zmienił ostanio swoja politykę dotyczącą gwarancji?

#7976 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 08:20

Ale kupując np. w Azymucie, będziesz miał 3 lata gwarancji - rok dodatkowej gwarancji to dużo. Oczywiście wszystko zależy od różnicy w cenie zakupu.

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem

Na tą chwilę około 300 zł różnicy między ceną w Azymucie, a bike24

#7977 Adam Jo

Adam Jo
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 10 styczeń 2020 - 16:03

Jest nowa beta do 1030 sporo poprawek

https://www8.garmin....ls.jsp?id=12819

#7978 MYT

MYT
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 10 styczeń 2020 - 19:47

Mam pytanie do użytkowników fenix 6, czy jest sens dopłacać do wersji pro która tak naprawdę dodaje obsługę map i muzyki ale telefon i tak zawsze mam przy sobie wiec z fenixa i tak bede mógł zmieniać utwory czy tylko jest to dodatkowa funkcja którą da się pominąć poprzez Connect lub program garmin explore? Żeby wrzucić zaplanowany kurs i podążać jego śladem rozumiem że przy zmianie trasy trzeba będzie się zatrzymać i ponownie wyjąć telefon i od nowa wyznaczyć trasę.
Ale przy wędrówce w górach raczej to nie jest niezbędne?(na rowerze używam 1030)
I czy ktoś jest w stanie napisać coś o apce garmin explore, niestety mało informacji w necie.

#7979 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 styczeń 2020 - 13:57

Mi właśnie padł Vivoactive HR :( Nie działa dotyk, nie jest wykrywany przez komputer i potrafi sam się restartować ... Pierwsza poważna skaza w mojej dotychczasowej i długoletniej historii z tą firmą.

Jednak dam Garminowi jeszcze jedną szansę i zdecyduję się Vivoactive 3 - a bez zegarka jak bez ręki :(

#7980 MYT

MYT
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 11 styczeń 2020 - 19:25

Vivoactive 3 ma żona i jest bardzo z niego zadowolona jedynym minusem jest czas działania na baterii przy włączonym pomiarze pulsu bądź w trakcie zapisu aktywności. Ale zegarek bardzo zgrabny i nie wygląda jak busola😉

Dodaj odpowiedź