Czy w 830 jest możliwość by uzyskać jakiekolwiek informacje o Segmentach bez wykupionej opcji Live na Stravie?
Mam wyznaczoną trasę na Stravie, którą ładuję przez widgety w Garminie 830 ze Stravy. Na przebiegu tej trasy dodałem kilka segmentów do ulubionych oznaczając je gwiazdką. Jakiś czas temu ktoś pisał, że można uzyskać jakieś informacje o Segmentach oczywiście bez opcji Live w tym wypadku.
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 13 February 2020 - 19:48
Posted 13 February 2020 - 21:11
Prozor ale dlaczego przekładasz 1:1 VO2 max w bieganiu obliczane na podstawie tętna do Vo2 max w kolarstwie opartym o FTP ?
Nie, nie przekładam, to akurat przykład z ich strony, nie ma bezpośrednio przykładów stricte kolarskich. Ale zresztą - wielkiej różnicy nie ma, bo zamiast vo2max biegowego w kolarstwie jest używane w liczeniu TE vo2max kolarski. Stąd zresztą masz wymóg posiadania miernika mocy, żeby oszacować vo2max w kolarstwie, pomimo, że dla biegu można bazować na tętnie.
Czy w 830 jest możliwość by uzyskać jakiekolwiek informacje o Segmentach bez wykupionej opcji Live na Stravie?
[...]
Informacje jak to zrobić podałem na forum, odnośnik gdzie znaleźć jest w pierwszym wątku, wystarczy przeczytać.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 16 February 2020 - 15:27
Rozumiem, że na tej grafice ta pełna łezka wskazuje moją pozycję, a ta pusta kropka z lewej strony?
To samo jest na Climb Pro, tylko tam ta pusta kropka się też przesuwa. Nie mogę znaleźć nic na ten temat w manualu. Tak samo w Climb Pro na dole jest „suwak”. Znacie jakąś stronę, gdzie to jest opisany ten ekran dokładnie?
Posted 16 February 2020 - 20:19
wirtualny partner ?
- Bzyk likes this
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Posted 17 February 2020 - 10:59
Możesz ustawić segmenty Garmin Connect. Te ze Stravy tylko premium.
Segmenty Garmina vs Segmenty Stravy
Nie płacę obecnie za Stravę. Dane przedstawiane w Garmin Connect mnie satysfakcjonują. Warto dorzucić sobie kolejną opłatę miesięczną jedynie dla Strava Live Segments?
Czy Segmenty Garminowskie są w czymś gorsze? Jak rozumiem będzie ich pewnie mniej, bo Stravę może podziałać każdy z telefonem. Ale czy to czasem nie lepiej?
Jakieś inne różnice?
Posted 17 February 2020 - 12:17
Segmenty Garmina ? Jakie segmenty ?
Wyszukaj sobie na GC i Stravie segmenty w Twojej okolicy i porównaj ilość. W mojej okolicy to jakieś 1:1000
Segmenty służą do rywalizacji , a ciężko rywalizować na czymś czego w zasadzie nie ma lub używa promil ludzi.
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Posted 17 February 2020 - 14:12
Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka
Posted 17 February 2020 - 19:16
Nie, nie myle się. Stwierdzam fakt. Przenieść sobie można wszystko. Pytanie gdzie sens i logika. Jak widać po ilości segmentów w GC to niewielu ma czas i ochotę się z tym babrać.
marvelo
Posted 17 February 2020 - 19:31
Hej. Wrzucam do "new files" 8 tras w *.GPX
Jednak gdy włączam "kursy" na urządzeniu widzi tylko 3 wybrane. Po reszcie ani śladu. Po ponownym podłączeniu do kompa pliki znikają. tak jak bym nigdy ich nie zgrał.
Obojętnie czy wrzucę na garmina czy na SD cały czas widzi tylko te same 3 pliki.
wszystkie ściągnięte ze stravy.
Macie jakieś pomysły co zrobić by resztę
też widział?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Posted 17 February 2020 - 19:35
Nie, nie myle się. Stwierdzam fakt. Przenieść sobie można wszystko. Pytanie gdzie sens i logika. Jak widać po ilości segmentów w GC to niewielu ma czas i ochotę się z tym babrać.
Podejrzewam, że jeśli komuś zależy, to bardziej opłaca się spędzić wieczór na dodawaniu segmentów, niż bulić 10$ czy ile to kosztuje na miesiąc.
Posted 17 February 2020 - 20:18
Nie 10$, tylko 3$/miesiąc za wolny wieczór, wygodę i zawsze aktualne czasy na segmentach. Oczywiście każdy decyduje sam czy warto.
marvelo
Posted 17 February 2020 - 22:18
Nie warto płacić 3$. Jaki wolny wieczór? No chyba, że za jednym posiedzeniem chce się przenieść sporą ilość segmentów, tylko po co - objedziesz w ciągu jednego dnia wszystkie z próbą ich pobicia? Wątpliwe.
Przeniesienie 1 segmentu to maks kila minut, po nabraniu wprawy ze 2 - 3 góra. Czas i tak najważniejszy jest jeden - swój. Przynajmniej po pewnym czasie, albo w przypadku gdy czas segmentów jest wyśrubowany do niemożliwego (dla amatora) to i tak w końcu ścigać się człowiek będzie z samym sobą.
Zresztą tworząc segment z czasu docelowego uzyskuje się segment z czasem przejazdu do którego chce się równać, albo który chce się pobić. Może być to swój, może być to KOM. Po przejeździe i tak na tablicę wyników stava trafi, to w czym problem?
Zresztą każdy robi jak chce, ważne że jest wolny wybór
Hej. Wrzucam do "new files" 8 tras w *.GPX
Obojętnie czy wrzucę na garmina czy na SD cały czas widzi tylko te same 3 pliki.
wszystkie ściągnięte ze stravy.Macie jakieś pomysły co zrobić by resztę
też widział?
Zapisane toto jest jako kurs czy jako trasy, a może jako aktywność? Jak robisz dla jasności, bo podejrzewam, że w sposobie pobrania tego może być problem. Przy okazji - błędne pliki gpx mogą w najgorszym przypadku uceglić urządzenie, w nieco mniej złym spowodować restarty urządzenia, w łagodnym przypadku błędne działanie kursu.
Należałoby zawsze pobierać jako kurs - otwórz Connect, wybierz Kursy, następnie "Importuj" i w okno importu wrzuć (albo wybierz) plik gpx, który chcesz skonwertować na kurs. Następnie wystarczy wysłać do urządzenia i po problemie.
Posted 17 February 2020 - 22:33
Prozor ja nie twierdzę że się nie da i ze jest problem. Stwierdzam tylko fakt że baza segmentów w GC jest zerowa w porównaniu do Stravy i nie każdemu chce się bawić za 3 piwa. Jak widać po wielkości bazy takich wygodnych jest dość dużo
marvelo
Posted 17 February 2020 - 22:40
W mojej okolicy ilość segmentów connect jest satysfakcjonująca... mnie
Zresztą nie ma się co dziwić, bo większość sam przenosiłem. Właściwie wszystkie w miarę sensowne segmenty strava, bez jakiś debilnie utworzonych przez typów np. na terenie poligonu czy kilkunasto kilometrowych kółek, albo paru w tej samej pozycji tylko nieco krótszych/dłuższych, żeby lepiej wypaść. Plaga...
Za 3 dobre piwa (dobre - nie jakieś dębowe czy inne tyskie 👎🏻 - czyli tak w stravowym abonamencie jedno, na dwa już nie wystarczy) mogę się nawet to pobawić w takie coś, jak ktoś leniwy 😏
Posted 18 February 2020 - 00:15
Sam przenoszę segmenty do Garmin Connect od niedawna po zakupie 830.
Przenoszę tylko te sensowne i interesujące segmenty, nazywając je tak jak na Stravie. Segmenty na odcinkach prostych w zasadzie nie mają dla mnie większego sensu, bo albo jeden z drugim pruje za tirem, albo jadą w grupie po mocnej "kawie", więc dla mnie taki segment nie ma wartości jeśli chodzi o jakąkolwiek rywalizację. Na podjazdach już sprawa wygląda trochę inaczej.
Na Stravie w mojej okolicy znajduję sporo segmentów gdzie nakładają się na siebie 2 lub 3 i sporo śmieciowych segmentów.
W praktyce i tak rywalizuję sam ze sobą i mój ostatni wynik traktuję jako punkt odniesienia.
Jeśli nie jesteśmy w stanie przekroczyć naszego ostatniego wyniku na danym segmencie to po co nam czas kogoś z KOM. I tak w praktyce jedziemy poprawić nasz wynik, a zazwyczaj od KOM dzieli nas przepaść
U mnie w okolicy niestety nikt nie wysilił się by dodać jakieś segmenty ze Stravy.