Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 22 marzec 2020 - 16:39
Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka
- alpin lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 22 marzec 2020 - 16:52
Czyli Stravę pewnie też odpinasz z jednego? Zgaduję, że ze Zwifta, wtedy Garmin chyba wrzuci do Stravy dane bez mapy i bez segmentów.. bo na odwrót to byśmy nie mieli w Stravie danych z Edge-a. Mnie ta metoda nie przekonała. Uznałem, że aż tak bardzo mi na "Training Effect" nie zależy a ciekawe liczby do analiz są właśnie w TrainingPeaks lub Stravie Premium z tego co pamiętam.
Napisano 22 marzec 2020 - 18:25
Oba jako "prywatne", usuwam docelowo ten z connecta do celów publikacji na społecznościówce, znaczy Strava. Dane rejestrowane Edge mają więcej ważnych dla mnie danych, stąd konieczność rejestracji i wykorzystania tych danych do celów analizy i treningu. Właściwie dane ze Zwifta zawierają... tylko dane ze Zwifta, część wirtualnych - czyli raport gdzie się to wirtualnie kręciło, do poważniejszych zastosowań mało praktyczne, jak dla mnie ma znaczenie w większości "społecznościowe". Czyli na dobrą sprawę chyba wystarczą same dane z Connecta... Na przyszłość muszę się zastanowić jak to optymalnie rozpracować .
Napisano 22 marzec 2020 - 22:12
Setup: Zwift -> Strava, GC -> Strava i TP. Trening rejestrowany na Stravie i garminie.
Jak najpierw zapiszesz trening na Zwifcie i poczekasz chwilę żeby wylądował w Stravie to później ten z garmina zostanie zignorowany i na Stravie będzie tylko jeden.
- Bzyk lubi to
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 22 marzec 2020 - 22:34
Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka
Napisano 23 marzec 2020 - 19:48
Nic nie trzeba wyłączać. Dajesz zapisz trening PO zamknięciu Zwifta.
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 24 marzec 2020 - 17:01
Przed kliknięciem zapisu w edge upewnij się że trening ze zwifta jest w Stravie.
Możliwe że u mnie działa bo zwitf i edge czytają moc z tego samego miernika.
marvelo
Napisano 24 marzec 2020 - 18:27
Zgadza się, dlatego sugerowałem wyłączenie automatycznego wysyłania, bo czasami wysyłka Zwift -> Strava może trochę potrwać. Zapisanie treningów jednocześnie lub tylko z niewielką zwłoką może skutkować pojawieniem się dwóch treningów na Strava.
Napisano 01 kwiecień 2020 - 17:54
Przed kliknięciem zapisu w edge upewnij się że trening ze zwifta jest w Stravie.
Możliwe że u mnie działa bo zwitf i edge czytają moc z tego samego miernika.
Niestety u mnie nie poszło. Najpierw wysłał Zwift trening na Strave. Potem zakończyłem trening w Edge i on też wysłał na Strave.
Co ciekawe kalorie w Zwift 1490, a w Edge 1560. W obu przypadkach źródło pomiaru mocy z korby. Z czego to może wynikać? Oczywiście są to różnice pomijalne, ale to bardziej z ciekawości pytam.
Napisano 01 kwiecień 2020 - 19:33
Prawie dobrze wytłumaczyłeś. Bo tak na prawdę 1 kCal = 4,1184 kJ.
Co prawda 1kCal = 4,1184 kJ, ale trzeba brać poprawkę na sprawność energetyczną przemian energetycznych, niska sprawność zamiany paliwa napędzającego mięśnie powoduje, że większość wytwarzanej energii to energia cieplna, a tylko niewielka jej część to energia mechaniczna. Podobnie jak w silnikach spalinowych (zwłaszcza benzynowych).
Różnice wyliczenia energii mechanicznej z ilości kcal wg kJ wynikają z różnic w przyjęciu ile % zostało zamienionych na energię mechaniczną, a ile w pozostałą (na ogół w ciepło). Jak łatwo wyliczyć Garmin (właściwie Firstbeat) przyjmuje dość niską sprawność, na przykład mój wczorajszy trening to 1000 kCal i 993 kCal poziomie ok. 24,11%, a jak widać Zwift przyjmuje sprawność na jeszcze niższym poziomie.
Niestety u mnie nie poszło. Najpierw wysłał Zwift trening na Strave. Potem zakończyłem trening w Edge i on też wysłał na Strave.
Warunek braku duplikowania treningów na Strava wysyłanych ze Zwift i Connect jest taki, żeby te treningi nie różniły się zbytnio od siebie również czasem. Czyli zakończ trening na Zwift i mniej więcej w tym samym czasie kończysz na Edge (naciskasz Stop). Czekasz aż trening ze Zwift pojawi się na Strava i wybierasz "zapisz trening", po zapisaniu w urządzeniu automatycznie zostaje wysłany do Connect, stamtąd trafia do Strava, ale jako, że jest identyczny w czasie, to Strava odrzuca trening z Connect.
- Bzyk lubi to
Napisano 04 kwiecień 2020 - 07:15
Nie poszło, ale to nie istotne. Mogę z tym żyć.
Kolejna zagwozdka. Czy da się realizować trening strukturalny z Edge na trenażerze, ale tak, żeby nie sterował on oporem? Chciałbym, że ZWIFT sterował oporem, ale na Edge, żebym jechał tak jakby według kroków jak to się odbywa na drodze.
Chodzi mi o to, żeby mieć wszystkie kroki (lap) w Training Peaks.
Mogę odłączyć po prostu też trenażer od Edge, ale wtedy nie mam prędkości z czego odczytywać. Czy da się jakoś w czasie jazdy na trenażerze odczytać prędkość na Edge bez jego podłączania?