Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#8481 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 kwiecień 2020 - 09:43

Oczywiście, wystarczy nie podłączać trenażera jako FE-C, tylko same czujniki. Opór regulujesz apką wahoo (albo wybór krzywej oporu).
Nie rozumiem do czego Ci prędkość stojąc. Bez tego wystarczy odłączyć (dezaktywacja) od Edge trenażer, moc i kadencja z pomiaru mocy z korby.

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8482 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 04 kwiecień 2020 - 12:11

Chcę mieć chociaż przybliżony przebieg w Garmin Connect. 

W jaki sposób nie podłączyć trenażer inaczej FE-C? Jak usunę trenażer z Edge 830 i wyszukam czujniki, to znajduje mi jedynie moc z Kickr Córę. Prędkości już nie.

#8483 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 04 kwiecień 2020 - 20:13

Braku prędkości nie przeskoczysz 

• Bzyk lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8484 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 kwiecień 2020 - 20:17

Nie do końca.

Dane "wirtualnego czujnika prędkości" są transmitowane wraz z mocą.

ANT+ FE-C Control: This is for controlling the trainer via ANT+ from apps and head units. Read tons about it here.
ANT+ Power Meter Profile: This broadcasts as a standard ANT+ power meter, with speed baked in as well.
ANT+ Legacy Wahoo Trainer Control: Some older apps might still use this to control the Wahoo KICKR CORE, it’s what Wahoo first started out on, but today most apps would use the FE-C variant.
Bluetooth Smart Wahoo Trainer Control: This is Wahoo’s private method of controlling trainers
Bluetooth Smart Power Meter Profile: This broadcasts as a standard BLE power meter with speed as well.

Czyli da się, ale pod warunkiem, że będzie się korzystać z miernika mocy Core. 
Obecnie w komplecie z mocą jest również transmitowana przybliżona kadencja. 
Ale i tak przebieg lepiej weryfikować czasem, a nie kilometrami (przynajmniej do celów serwisowych, choć nie tylko).

• Bzyk lubi to

#8485 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 04 kwiecień 2020 - 20:23

Dzięki. To nie będę kombinował. Będą szły staty ze Zwift i tyle. 

#8486 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 06 kwiecień 2020 - 19:21

Pany idzie jakoś wyłączyć komunikaty nawigacyjne ? Na kursach zassanych ze Strava Routes drze ryja na praktycznie na każdym, najmniejszym zakręcie. Wyświetla okienko z tekstem na pół ekranu lub przełącza na mapę w zależności co się ustawi. Jedzie człowiek podjazd, profil z Climb Pro na ekranie a tu co chwile okienko z tekstem albo przełącza na mapę. Szału idzie z tym dostać. 

Ktoś coś ?

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8487 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 06 kwiecień 2020 - 19:26

Menu > Settings > Activity profiles > Navigation > Navigation Prompts / Sharp Bend Warnings

#8488 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 06 kwiecień 2020 - 19:52

To nie to. W profile>Navigation mam wszystko na off. Ale natknąłem się że to może być jeszcze Navigation -> Map -> Guide Text -> Never Display. Sprawdzę przy okazji jeśli nikt nie potwierdzi że to to

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#8489 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 06 kwiecień 2020 - 20:36

Sorry nie doczytałem, że używasz nawigacji akurat. ;)
Tak, to będzie to co piszesz. Również mnie doprowadzało do nerowicy. ;)

#8490 berski

berski
  • Użytkownik
  • 584 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 07 kwiecień 2020 - 13:25

Czy spotkał się ktoś z takim komunikatem "utrata sygnału gps" (garmin 520)? Miałem tak co chwila przez ok 4 km, ślad na stravie to zygzak z linii prostych. Osoba, z którą jechałem, ma normalny ślad. Garmin się kończy, czy służby postanowiły zakłócić mi sygnał gps?

#8491 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 19:32

Zdażało się. Podobnie jak "zjechałeś z kursu" żeby za chwilę "znaleziono kurs". Garmin przymulił, niekorzystne ułożenie satelit, zewnętrzne zakłócenia. Przyczyn mogą być tysiące. 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#8492 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 07 kwiecień 2020 - 21:30

Znow mam jakies cyrki z garminem.530
Dzisiejszy trening przed chwila skonczony zostal zapisany tydzien temu ...
W urzadzeniu wchodze w historie w dzisiejszym dniu mam takie cos jak na obrazku- cyrk treningi z zeszlego tygodnia i nie tylko.... Na TP wyeksportowal sie poprawnie ale zapisal z data 31 marca... No WTF
A treningu wrzuconego na TP za cholere nie chcial zsynchronizowac 5 razy choc na fenixa wszystko ladnie wpadalo.
O co chodzi?
W zeszlym tygodniu dzialal ja trzeba nic nie tykalem w ustawieniach :/

Załączone pliki

#8493 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 08 kwiecień 2020 - 06:31

Wyglada na to ze mojemu garminowi wszystko sie pomieszalo. Mialem nadzieje ze nowe edki w tym temacie beda lepsze niz stare ale znowu irytuja.
Malo tego poniewaz wszystkie treningi z zeszlego tygodnia i nie tylko urzadzenie postanowilo wrzucic na wtorek - to np obciazenie treningowe rowniez wczoraj po treningu sie zdziwilem bo wyszlo kosmiczne.
Trening z TP ppdejrzewam ze przypisany zostal na zeszly wtorek dlatego ze najpierw skopiowalem cwiczenie sprzed tygodnia na "dzis" i dopiero dodalem powtorzenie przez to pewnie tez w garminie nie chcial go zsynchronizowac na dzis bo widzial go jakims cudem zaplanowanego na tydzien wczesniej - innego wytlumaczenia nie widze ( dziwne ze w fenixie takich bugow nie ma i sie synchronizowal) Niedorobione to jest. Odpowiedz suportu standartowa - prosze wszystko zrestartowac.

#8494 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 08 kwiecień 2020 - 17:17

Szybkie pytanko - jak ustawiacie wznawianie auto-pauzy (od jakiej prędkości ?), aby średnia w mieście nie była turbo zaniżona? :P

#8495 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 08 kwiecień 2020 - 19:04

Właśnie pojawiła się aktualizacja map dla mojego Edge 530

#8496 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 08 kwiecień 2020 - 20:06

Szybkie pytanko - jak ustawiacie wznawianie auto-pauzy (od jakiej prędkości ?), aby średnia w mieście nie była turbo zaniżona? :P

0. Nie przedłużam sobie penisa przed kolegami ze stravy średnią prędkością .

• Prozor lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

#8497 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 08 kwiecień 2020 - 20:06

0. Nie przedłużam sobie penisa przed kolegami ze stravy średnią prędkością .

a wtedy autopauza dziala nadal? o0

#8498 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 08 kwiecień 2020 - 20:10

Ustaw sobie auto-pauze na 10km/h. A co. Będziesz najszybszy na wiosce

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#8499 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 kwiecień 2020 - 20:34

Normalnie - ustawić pauzę po zatrzymaniu i wystarczy, bez kombinacji z granicznymi prędkościami.   

#8500 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 09 kwiecień 2020 - 06:41

Macie jakies problemy z synchronizacja treningow z TP ??
Juz 2 razy usuwalem i dodawalem urzadzenie do telefonu parowalem od nowa przez apke.
Dodaje treningi do Training Peaksa
W kalendarzu GC trening jest ok do garmina 530 sie nie wysyla ale do fenixa juz wysyla jak trzeba.
Polaczenie BT niby dziala bo smsy sie jakos wyswietlaja
(TP wersja free )
Pozdr

Dodaj odpowiedź