Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#8501 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 09 April 2020 - 09:58

no to pytanie którego nie powinno być bo Edek ustawia to samodzielnie

Czy ktoś wie jak zmienić datę w Edku 530 ? teoretycznie ustawić sie powinna sama po GPS ale od 2 tygodni GPS nie wlączałem i to chyba powód że mi edek zgłupiał 

właśnie puściłęm 5 min trening ot tak w domu na oknie zostawiłem na chwile , po 5 min zakończ -  

zapisał sie - klikam zobacz podsumowanie - a tam ZONK - pokazuje 56 km jazde sprzed 2 tygodni to raz 

trening sie eksportuje do urządzenia i na TP - ale dziś mamy 9.04 a on wszystko wszędzie wrzuca z datą 02.04 - czyli jakby ma date urządzenia 7 dni temu - zatrzymał mu sie czas  / przesunął - HGW

to byłoby wyjaśnienie dlaczego mi sie treningi nie synchronizuja dzisiejesze ( na fenixa wskakują bo ona dobrą date ) a na edka dziś ich nie zobacze bo urządzenie ma date 02.04 na dodatek eksportuje z inną godziną niż obecna - choć na pasku wyświetla 10 to trening eksportuje z inną godziną. 

wystarczy jakiś plik systemowy podmienić ? czy formatować musze wszystko i od nowa ustawiać ??

aha - to sie popsuło w weekend - dziś rano usunąłem urządzenie z telefonu, GConnect  i BT wszystko podlączyłem od nowa - nie pomogło , Edek ma ewidentnie inną date. 

ktoś ma pomysla ? 

#8502 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 09 April 2020 - 10:08

no wiec UWAGA - poleżał 30 min na oknie z włączonym GPS i data chyba sama sie ustawiła 

właśnie wszedłem w training Plans i już widze treningi 

zapisałem 5 sek trening i po tym zabiegu trening już sie wrzucił dzisiaj a nie tydzień temu 

Wniosek - używanie Edków bez włączonego GPS  - pierd.... ustawienia systemowe po jakimś tygodniu  i urządzenie przestaje działać poprawnie .

ewidentny  błąd oprogramowania. 

przynajmniej raz na tydzień trzeba edka puścić na spacer z włączonym GPS...  

brawo Garminie - dziękuje za 2 godziny szukania ustawiania i pierdzielenia bo urządzenie zgubilo date.... 

Pozdrawiam 

#8503 JohnDoePL

JohnDoePL
  • Użytkownik
  • 139 posts
  • SkądChełmża

Posted 09 April 2020 - 14:35

A nie pomogłoby przed treningiem zsynchronizowanie Garmina z Connectem np przez telefon?

#8504 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 09 April 2020 - 15:10

czytałeś co pisałem ? 

Garmin ustawia date i godzine  na podstawie GPS a nie przez telefon - synchronizowałęm XXX razy nic to nie dawało , zatrzymał mu sie czas na 7 dni wstecz i tam wrzucał kazdy nowy trening i tam musiałbym zapisać trening zeby go zobaczyć zaplanowanych treningach  w urządzeniu 

nie wiem może to z moim 530 jest coś nie tak , ale możliwe że nie koniecznie i jak ktoś 2 tygodnie nie włączy GPS a ten nie zsynchronizuje daty godziny i lokkalizacji to urządzenie zgłupieje. 

ja jeździęm w trybie indoor z wyłączonym GPS  jakieś 10-14 dni i wystarczyło żeby zapomniał date i godzine. 

urządzenie sie synchronizuje z telefonem przed i po kazdym treningu  czyli 5 razy w tygodniu - samo nawet ale nie ustawia tam daty i godziny w edku

mało tego z tego obstawiam powodu poprzesuwał mi treningi z przeszłośći na słuszne według siebie daty a nie wtedy kiedy miały miejsce  , także brawo G. 

Pozdrawiam 

#8505 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 09 April 2020 - 17:35

A Ty nie czytałeś co ja kiedyś na ten temat pisałem. Problem nie w tym, że przez 2 tygodnie Edge zapomniał godzinę, tylko w tym, że Ty zapomniałeś, o zmianie czasu na letni. To może nie byłby problem, gdybyś PRZED rozpoczęciem rejestracji aktywności dał odbiornikowi Edge czas na synchronizację danych czasu z GPS. A tak w chwilę po włączeniu rejestracji czas został przedstawiony, oprogramowanie Edge w takim przypadku świruje. Tak, to błąd oprogramowania i powinien być naprawiony, ale chyba w ostatnich betach wprowadzili synchronizację czasu ze smartfona (muszę sprawdzić).
Na przyszłość przy każdej zmianie czasu lub strefy czasowej pamiętać należy o tym, żeby dane z GPS były pobrane przed naciśnięciem start.

Sprawdziłem i mam rację - w jednej z ostatnich aktualizacji wprowadzono:

E530 Ver. 5.24 Beta - 01/09/2020
Indoor Riding Improvements:
- Added the ability to set system time using WiFi or Bluetooth when GPS is not available.

Jednak dalej sugeruję ostrożność w przypadku zmiany czasu i jazdy na zewnątrz z włączonym odbiornikiem GPS, czyli najpierw akwizycja sygnału i synchronizacja czasu z GPS, później rozpoczęcie rejestracji danych.

• MaciekTu likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8506 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 10 April 2020 - 18:50

Mam ostatnią betę na 1030. Czy zauważyliście brak alertów (np. o jedzeniu co 30 minut) gdy włączony jest Workout? Po zakończeniu treningu jadę dalej (nawet nawigując) i magicznie alerty pojawiają się.

Pozdrawiam,
Jarek

#8507 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 12 April 2020 - 20:21

W ostatnich dnich zostały opublikowane nowe mapy w wersji 2020.10

:) 

#8508 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 posts

Posted 12 April 2020 - 22:55

Niestety nie ma w nich zmian, które naniosłem na mapach Openstreet. Może będą w następnej aktualizacji.

#8509 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 13 April 2020 - 12:06

Czy TSS, IF oraz Performance Condition (zwane bodajże "Przygotowanie wydolnościowe" w PL) Wam się oblicza i wyświetla w polach danych bez miernika mocy? Zauważyłem, że nie mam tych parametrów w podsumowaniu jazdy. Posiadam Garmin HRM-Dual, Cadence Sensor 2 i Speed Sensor 2..

#8510 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 posts

Posted 13 April 2020 - 12:09

Bez miernika mocy nie. Po treningu na trenażerze, który ma miernik mam te parametry.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#8511 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 13 April 2020 - 12:20

U mnie tak samo, myślałem, że Garmin też jest w stanie wyliczyć taki "hrTSS" (znany z np. TrainingPeaks) gdy nie ma mocy. Mam wrażenie, że ktoś też wspominał, że ma niektóre z tych parametrów bez miernika a z paskiem HR Garmina.. 🤷‍♂️

No nic, pora rozejrzeć się i poodkładać na pedały z mocą.

#8512 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 April 2020 - 13:13

Nie, statystyki garminowskie (firstbeat właściwie) bazują na szacowanym EPOC i HR. Ma to sens z uwagi na powszechność zastosowania miernika tętna i jego dość niską cenę. Na dodatek strefy tętna nie ulegają tak dużym wahaniom jak strefy mocy, co ułatwia tak treningi jak oszacowanie obciążenia dla każdego, zwłaszcza początkującego trenującego.
Oczywiście pomiar mocy zapewnia o wiele więcej możliwości kontroli treningu, kosztem większej ceny i konieczności dość częstego testowania stref mocy.

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

#8513 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 13 April 2020 - 13:15

EPOC (w polu danych) mi się wyświetlał i płynnie zmieniał. Ale TSS, IF i Performance Condition przez pół godziny (dopiero pod koniec jazdy dodałem pola) się nie wyświetliły. W mieszkaniu na trenażerze do 20minut się Performance Condition pojawia.

#8514 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 13 April 2020 - 18:52

Przeczytaj co to jest TSS, IF i jak są obliczane to przestaną Cie dziwić rzeczy oczywiste. 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8515 wother

wother
  • Użytkownik
  • 53 posts
  • SkądKraków

Posted 15 April 2020 - 20:12

Czy jest możliwość ustawienia w 530tce więcej jak 5 stref tetna? Jeśli tak to jak to zrobić bo w instrukcji się nie do szukalem.

#8516 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 15 April 2020 - 23:00

Pasowałoby, że się da bo mam 5...

Ale o ile w strefach mocy mam wybór konfiguracji tak w strefach tętna go nie widzę. A ile ich masz obecnie?

https://www8.garmin....4BC2124CC0.html

#8517 wother

wother
  • Użytkownik
  • 53 posts
  • SkądKraków

Posted 16 April 2020 - 08:32

Obecnie mam 5 stref ale trenuje wg tetna lt friela i tych stref treningowych mam więcej, fajnie jakbym moogl je wprowadzić do edga.

#8518 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 17 April 2020 - 10:43

Taka ciekawostka: robiłem sobie powtórzenia 3:30 na ~130% FTP i jakie było moje zdziwienie kiedy po treningu garmin wykrył nowe FTP i tętno na progu. Myślałem że wykrywa tylko z wysiłków które trwają min 20 min. Co ciekawe nowe FTP jest identyczne jak z testu który robiłem 2 tygodnie temu. 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8519 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 17 April 2020 - 10:50

Nie, to działa trochę inaczej:

How does it work?
To calculate your FTP, the Firstbeat analytics engine requires a stable VO2max estimate and enough quality heartbeat data recorded across a range of different intensities from low to high. Because external workload is a factor in the calculation, you will also need to ensure your bike’s power meter is connected to your device. Data can be gathered during a guided test specifically designed to record the data needed to detect your FTP, or it can be calculated from normal running activities that include enough quality heartbeat data from each zone.

Once this data is obtained, the Firstbeat analytics engine identifies your FTP level by isolating the deflections in your heart rate variability that correlate to key indications of how your respiration patterns respond to the intensity of your activity.

• HarveyDent likes this

#8520 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 17 April 2020 - 10:53

Czy Garmin edge 820 lub 1000 będzie kompatybilny z czujnikiem mocy Ronde z korby? Strona do której odwołuje Garmin celem sprawdzenia kompatybilności garminow z pomiarami mocy nie działa...

Reply to this topic