Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 24 kwiecień 2020 - 10:12
Właściwie wszystkie publiczne bety to RC. Wcześniejszych nie wypuszczają do testów publicznych.
Kiedy wypuszczą finalną? Prawdopodobnie wtedy, gdy będą pewni, że już żadnych baboli (raczej) nie ma. Raczej nie oznacza pewności, stąd czym więcej ludzi testuje (a nie tylko wgrywa i marudzi pod nosem, że coś nie działa), tym większe prawdopodobieństwo wyłapania błędów, przed udostępnieniem wersji finalnej.
Właściwie nie mam zastrzeżeń do obecnej bety FW dla 1030, prawdopodobnie równie dobra będzie dla 530/830.
Zrób kopię danych - ustawienia i IQ - w razie chęci ewentualnego powrotu do wcześniejszej wersji stabilnej, urządzenie jest zerowane i trzeba albo mozolnie wszystko ustawiać jak było, albo po prostu przywrócić ustawienia (i ewentualnie IQ, zwłaszcza gdy te mają swoje ustawienia). Później wrzuć na swoje miejsce i po problemie. Aczkolwiek nie sądzę, żeby była konieczność przywracania starszej wersji oprogramowania. Raz mi się zdarzyło, gdy któraś beta nie zapisywała danych IQ.
No ale prawdopodobieństwo, że kopia będzie potrzebna wzrasta, gdy takiej nie zrobisz
- nonamed lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 26 kwiecień 2020 - 15:14
Przeczytałem kilka ostatnich stron i nie znalazłem odpowiedzi. Mam problem z synchronizacją Garmina. Od początku nie działa automatyczne przesyłanie treningów ale teraz przestało działać ręczne. Mogę przesyłać treningi tylko poprzez garmin express. Podczas jazdy normalnie pokazuje mi komunikaty o wiadomościach i nieodebranych połączeniach. Licznik to garmin 520plus a telefon to note 10+.
Napisano 26 kwiecień 2020 - 20:41
Czy w serii Edge można (tak jak w turystycznych gpsach Garmina) ustalić dla stworzonego punktu strefę w jakiej odzywa się "alarm"? W turystykach po prostu określa się długość promienia dla danego punktu (waypointa) i w momencie, gdy zbliżymy się do punktu na tą zdefiniowaną odległość wyświetla się info o zbliżaniu się do punktu (wraz z powiadomieniem dźwiękowym).
Tymczasem dzisiaj zrobiłem sobie testowo punkt w kursie, którym jechałem (nawigując na Edge 830) i dopiero jak najechałem na ten punkt (i to mam wrażenie dokładnie na ten punkt - z dokładnością do 2-3 m) to dopiero wyświetliło się powiadomienie. Nie sprawdziłem tego, ale ciekawe, czy gdybym przejechał kilka metrów obok punktu, to też by wyskoczył komunikat?
Napisano 26 kwiecień 2020 - 21:50
Możesz nawigować do tego punktu, albo uzyskać komunikat, że na danym kursie jest dany punkt. Edge to urządzenie treningowe, a nie narzędzie do poszukiwania skrzynek Geocaching
Ciekawostka - od połowy marca Strava udostępniło integrację Strava Beacon dla urządzeń Garmina. Szczegóły: Strava Beacon for Garmin
Napisano 27 kwiecień 2020 - 20:42
Oczywiście, że tak. Możesz nawet kilka treningów przeprowadzić w czasie jednej aktywności. Kończysz (albo przerywasz) trening, aktywność dalej rejestrujesz, wchodzisz w treningi wybierasz kolejny. I tak dalej... Wszystko w jednej aktywności.
Kolejne wersje publicznej bety dla E1030/830/530, choć wprowadza tylko jedną funkcję:
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)
i oczywiście 820:
Edge 820 Ver. 12.40 - 04/23/2020 Revert back to 12.20 software as we investigate reports of sensor connectivity issues in 12.30.(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)
Znaczy "naprawa" problemów z czujnikami, poprzez wycofanie zmian w 5.30 i 12.20 bez konieczności resetowania ustawień jak przy normalnym wgraniu wcześniejszych wersji. Tak więc aktualna 5.40 to 5.20, a w 820 12.40 to 12.20
- biker1974 lubi to
Napisano 29 kwiecień 2020 - 08:36
Napisano 29 kwiecień 2020 - 12:04
Ja testowałem w tym tygodniu "WIND FIELD" - działa bardzo poprawnie, poza tym, że cały czas pokazuje mi 0% ryzyka deszczu (nawet w trakcie deszczu) - ale może dlatego, że jeszcze nie zapłaciłem, więc mam wersję "trial".
To, co jednak mnie zmartwiło, to kupno DarkSky (źródła danych pogodowych) przez Apple. W konsekwencji jedynie do końca roku będzie działało API DarkSky, z którego korzysta WIND FIELD. Wprawdzie autor testuje alternatywy, ale jednak wg niego DarkSky jest najdokładniejsze i przy tym relatywnie niedrogie.
Znacie może jeszcze jakieś fajne (nie instalowane domyślnie) aplikacje "must-have" dla Edge?
Napisano 29 kwiecień 2020 - 16:21
Wind Field to nie aplikacja, a pole danych. Są różnice pomiędzy aplikacjami (te działają z menu IQ i raczej nie da się z nich korzystać w czasie trwania aktywności), widżetami (mogą działać jak aplikacje i są dostępne również w czasie aktywności) oraz pola danych dedykowanych do umieszczenia na ekranach z danymi w trakcie trwania aktywności.
Jako alternatywa dla Wind Field można polecić Rain & Wind - wymaga co prawda rejestracji (darmowej), głównie do uzyskania kodu urządzenia. Działa dość dobrze i zastanawiam się czy jest sens płacić za odnowienie $5 subskrypcji WF, tym bardziej, że pazerność ogryzków nałożyła szlaban na dane.
U mnie aktualnie w urządzeniu:
Witam.Mam edge 520,nówka sztuka.Sparowałem z telefonem,ustawilem na GC,aby dodac treningi na stravie,ustawilem na stravie,aby z automatu pobieralo treningi z GC.I lipa.Na stravie nic nie mam.Pól internetu przeszukalem co moze byc nie tak.Usuwalem konta,aby zalozyc na stravie od nowa,ale dalej to samo.Na której stronie w tym wątku jest to napisane,bo w wyszukiwarce podaje mi strony na których nie ma odpowiedzi.Dzięki za sensowne odpowiedzi.
Z poziomu mobilnego connecta łączysz konto connect z kontem strava: Ustawienia -> Aplikacje partnerskie: wybrać Strava (można też MS Office 365 - kalendarz, MyFtnessPal), połączyć z istniejącym kontem Strava.
Z poziomu PC: Express (dodać urządzenie), w Strava otworzyć stronę autoryzacji: https://www.strava.com/upload/device wybrać Garmin.
Zestawienie połączonych kont w Connect: https://www.strava.c...ettings/profile (na liście).
W Strava: https://www.strava.c...ettings/profile Social Connections.
Po pierwszym połączeniu kont Connect synchronizuje 90 dni aktywności.
W przypadku braku/przerwy w przesyłaniu danych warto sprawdzić, czy serwery pracują prawidłowo:
connect: https://connect.garmin.com/status/
strava: https://status.strava.com/ łącznie z wykresami obciążenia - w godzinach maksymalnego obciążenia mogą być problemy z transferem.
Szczegóły na stronie Strava: https://support.stra...rmin-and-Strava
- biker1974 lubi to
Napisano 30 kwiecień 2020 - 18:52
1. Czy macie też problemy z LiveTrack? U mnie czasem zdarza się, że po zakończeniu aktywności LiveTrack nie kończy się. Aktywność przesłana, czekanie nic nie pomaga. Garmin 1030 + Android
2. Co to jest za funkcja Virtual Partner? Instrukcja nic konkretnego nie mówi w tym temacie, poza tym, że to jest jakaś funkcja treningowa. Wydaje mi się, że mam to powyłączane gdzie się dało, a i tak czasem podczas normalnej jazdy (tego też nie rozumiem kiedy to się odpala) pojawia się dziwny komunikat w stylu "Zakończono Virtual Partner".
Napisano 30 kwiecień 2020 - 22:51
Wirtualny partner to .... wirtualny partner który jedzie po kursie razem z Tobą z prędkością jaką ustawisz. Ma dedykowany ekran i pokazywany jest jako dodatkowy trójkącik na mapie. Można ustawić pole żeby pokazywał ile masz straty/przewagi. Wszystko ustawia sie w profilu aktywności.
- EmPe lubi to
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 01 maj 2020 - 09:37
Poprawcie mnie jeśli źle rozumiem. Odpalam kurs i z automatu włącza się ten VP, "jadący" po kursie z jakąś określoną prędkością i nie da się tego wyłączyć. Gdzie się ustawia tą prędkość? Znowu przekopałem się przez ustawienia i nie znalazłem takiej opcji. Ustawień ww. ekranu też nie znalazłem. On się pojawia dopiero jak jestem na kursie? Pole o którym wspominasz faktycznie jest według instrukcji.
Jeszcze jedno pytanie. W ustawieniach ekranu Climb Pro jest przełącznik "Wyś. blis. pod.". Od czego jest ten enigmatyczny skrót? Inny niezrozumiały przełącznik - "Konsumpcja na torze" w opcjach "Odżywianie/nawodnienie"? Oczywiście te frazy nawet nie występują w instrukcji. Instrukcja to dramat i tak trzeba połowy rzeczy szukać w internetach.
Napisano 01 maj 2020 - 10:12
Virtual partner to taka kropka na ekranie z mapą jak tutaj. I na ekranie wysokości porusza się tak samo po pagórkach.
https://forums.garmi...ed-by-green-bar
Co do Climb Pro, to w którym miejscu to jest? Zobacz na filmik od 4:00.
Napisano 01 maj 2020 - 10:58
Taka naprawa, że teraz sygnał z wszystkich czujników ant gubi nie w 2 a w 20 minucie treningu...Znaczy "naprawa" problemów z czujnikami, poprzez wycofanie zmian w 5.30 i 12.20 bez konieczności resetowania ustawień jak przy normalnym wgraniu wcześniejszych wersji. Tak więc aktualna 5.40 to 5.20, a w 820 12.40 to 12.20
Czy teraz problem w garminie można zgłaszać jedynie przez okienko czatowe czy dalej przez formularz i maila, tylko ja tego nie widzę?
Napisano 01 maj 2020 - 11:22
Virtual partner to taka kropka na ekranie z mapą jak tutaj. I na ekranie wysokości porusza się tak samo po pagórkach.
https://forums.garmi...ed-by-green-bar
Co do Climb Pro, to w którym miejscu to jest? Zobacz na filmik od 4:00.
ad 1. U mnie nie ma tego zaznaczonego pola. Kwestia konfiguracji. Zwrócę uwagę na ekran wysokości i ten znacznik na śladzie kursu.
ad 2. W ustawieniach aktywności. Czyli Profile aktywności -> Profil -> Ekrany Danych -> ClimbPro