Może z kursem coś nie tak? U mnie kursy ok. 100 km przeliczają się w ok. 40 sekund (sprawdzałem na kilku).
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 05 maj 2020 - 21:46
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 05 maj 2020 - 22:59
Jaka mapa? Te 40 sekund to czas lekkiej OSMapy PL Light (aktualność to niestety koniec 2018r, ale na dokładność nie narzekam, muszę popatrzeć za inną lekką), na standardowej garminowskiej czas przeliczenia w obecnej wersji faktycznie jest znacznie dłuższy bo jakieś 3 minuty 15 sekund. Coś z optymalizacją mapy skopali, poprzednia zdecydowanie lepiej i szybciej przeliczała dane.
No ale 3 minuty, to nie >10 minut, to drugie raczej bez sensu, nawet i te 3 minuty to dość sporo jest.
Jakby co to pobierz mapę z extract.bbbike.org - najszybsze na szosę to będą wersje Onroad (wygenerowana PL: https://download.bbb...rmin-onroad.zip - nie wiem ile będzie aktywna), Routable Bicycle (Openfietsmap Lite): openfietsmap_lite_gmapsupp.zip. Te dwie sprawdzę z ciekawości jak sobie radzą z przeliczaniem routingu, no i jak wyglądają.
Być może kolejna wersja map garminowskich będzie poprawiona, ale na razie warto poszukać alternatywy, zwłaszcza przy długich kursach.
Napisano 05 maj 2020 - 23:27
Teraz to używam standardową Garmina.
Wcześniej, kiedy było dobrze, to używałem właśnie tej OSMapy PL Light.
Nie wiem, czy ma to coś wspólnego z tym, że ostatnio miałem problemy przy włączaniu. Nie chciał się uruchamiać, były problemy z długim szukaniem satelitów - musiałem resetować. Czasem kilka razy w czasie jednej jazdy zamrażał się ekran - musiałem resetować. W końcu zrobiłem factory reset, ale nie pomogło. Wyjąłem kartę pamięci i od kilku jazd jest ok.
Tak właśnie zostałem tylko z mapą Garmina.To może teraz spróbuję wgrać lekką mapę do pamięci wewnętrznej i zobaczę jaki będzie efekt.
Napisano 06 maj 2020 - 00:52
Poprzednia wersja standardowej mapy była szybka, dobrze zoptymalizowana. Obecna ma widać kłopoty z optymalizacją routingu. Może w następnej to poprawią...
OSMapy PL Light jest szybka i uniwersalna (nadaje się też w teren). Mapa BBBike Onroad, pomimo, że jest dość kompaktowa, to szybkością nie grzeszy - przeliczył trasę 103 km (OSMapa 40s) w nieco ponad minutę. Najszybszą na szosę jest jednak UMP, ta przelicza trasę w połowę czasu osmapy light (ok. 20s) - z uwagi na kolorystykę, opisy itd. polecam wersję Topo, choć z mapą topograficzną wiele wspólnego nie ma - przynajmniej w mojej okolicy. Na szosę jednak jest bardzo dobra - bardzo szybka, nie prowadzi po krzakach.
Napisano 06 maj 2020 - 02:45
Posiadam Edge 520 plus. Mam problem z nawigacją po wgranym kursie, podczas ostatniej wycieczki Garmin przestał mi pokazywać wskazówki skręcania. Kurs jakby cały czas działał, bo wszelkie zjazdy z kursy licznik zaraz sygnalizował. Wobec tego większość czasu musiałem jechać na mapie, co za wygodne nie było. Spotkał się ktoś już z takim problemem? Całkiem niedawno była aktualizacja ..
Napisano 06 maj 2020 - 04:16
Posiadam Edge 520 plus. Mam problem z nawigacją po wgranym kursie, podczas ostatniej wycieczki Garmin przestał mi pokazywać wskazówki skręcania. Kurs jakby cały czas działał, bo wszelkie zjazdy z kursy licznik zaraz sygnalizował. Wobec tego większość czasu musiałem jechać na mapie, co za wygodne nie było. Spotkał się ktoś już z takim problemem? Całkiem niedawno była aktualizacja ..
Parę razy tak miałem. Zakończenie i ponowne odpalenie kursu rozwiązało problem.
Napisano 06 maj 2020 - 09:49
Poprzednia wersja standardowej mapy była szybka, dobrze zoptymalizowana. Obecna ma widać kłopoty z optymalizacją routingu. Może w następnej to poprawią...
OSMapy PL Light jest szybka i uniwersalna (nadaje się też w teren). Mapa BBBike Onroad, pomimo, że jest dość kompaktowa, to szybkością nie grzeszy - przeliczył trasę 103 km (OSMapa 40s) w nieco ponad minutę. Najszybszą na szosę jest jednak UMP, ta przelicza trasę w połowę czasu osmapy light (ok. 20s) - z uwagi na kolorystykę, opisy itd. polecam wersję Topo, choć z mapą topograficzną wiele wspólnego nie ma - przynajmniej w mojej okolicy. Na szosę jednak jest bardzo dobra - bardzo szybka, nie prowadzi po krzakach.
Dziękuję, faktycznie, to przede wszystkim kwestia mapy. Teraz na testowanym kursie 105 km takie czasy:
mapa Garmina ok. 7m 40s
mapa OSMapa PL Light ok. 1m 10s
Różnica ogromna, na Light nieźle, ale wydaje mi się, że wciąż coś za długo, kiedyś było chyba szybciej.
Pod linkiem do wersji Topo, z tego co widzę, jest ta sama OSMapa PL Light?
Napisano 06 maj 2020 - 10:31
Gdybyś wrzucił .gpx-a, to mogę sprawdzić na 530-stce.
proszę
Błąd Nie masz uprawnień do wysyłania tego typu plików
chyba coś źle robię
https://ridewithgps....kOPCmmjuwy4hWXa
Napisano 06 maj 2020 - 10:51
Jak już pojawia się temat map - to ja mam pytanie. Czy wgrywając dodatkowe mapy (nie Garminowskie) tracimy możliwość konfiguracji tych map? (Ustawienie "Wyświetlanie mapy">"Tryb wyświetlania mapy"=Własny) Np. rozmiar tekstu dla ulic, stopnie zoomu, szczegółowość etc. ?
Wgrałem sobie mapę openmtbmap. Ale niestety po jej włączeniu nie była widoczna. Dopiero zmiana "Tryb wyświetlania mapy" na AUTO sprawiło, że mapka się pokazała. Musiałem również wyłączyć mapę defaultową mapę Garmina.
I tu kolejne pytanie - jak działa wyświetlanie map - jeżeli mamy włączone kilka map, które pokrywają ten sam obszar? Zawsze mapa Garmina jest tą nadrzędną?
Napisano 06 maj 2020 - 12:56
Mapa nadrzędna ma najwyższy priorytet i nie zawsze będzie to mapa garminowska.
Warto dopasować indywidualną szczegółowość wyświetlania map. Każda mapa może mieć różny poziom skali do wyświetlania kolejnego poziomu.
Aha, warto pamiętać, żeby włączyć tylko mapę której się używa, a wyłączyć nieużywane, bo mogą wpływać na wyliczenia (tak trasę jak i czas). Dodatkowo włączone mogą być: mapa bazowa, mapa wysokości, mapa z danymi adresowymi i ewentualnie dodatkowe np. nakładki na mapę główną czyli transparentne mapy np. szlaki (routowalne lub nie) czy poziomice.
Pod linkiem do wersji Topo, z tego co widzę, jest ta sama OSMapa PL Light?
Nie, to UMP Topo. Czyli właściwie UMP o kolorystyce dopasowanej do urządzeń przenośnych garmina (w tym Edge), normalne UMP ma dziwne "drzewka" w terenie leśnym, ulice nie wyświetlają nazw (chociaż może to kwestia mapy NI którą pobrałem do testów).
Jak wspomniałem UMP jest bardzo szybka, bo jest dobrze zoptymalizowana pod kątem użycia do ruchu drogowego, nie posiada dróg gruntowych (lub tylko niewielka ilość w wersji Topo, ale u mnie tyle co kot napłakał), stąd możesz spodziewać się przeliczenia tej trasy 105 km w okolicach jakiejś pół minuty.
- nonamed lubi to
Napisano 06 maj 2020 - 13:04
A która mapa będzie mapą nadrzędna? Jak to ustawić albo jaka jest reguła?Mapa nadrzędna ma najwyższy priorytet i nie zawsze będzie to mapa garminowska.
Warto dopasować indywidualną szczegółowość wyświetlania map. Każda mapa może mieć różny poziom skali do wyświetlania kolejnego poziomu.
I czy to oznacza, że jak wgram sobie taką mapę jak UMP, OSM Light etc. to z poziomu garmina powinienem mieć możliwość jej ustawienia? Choćby to pokazywanie punktów POI czy rozmiar nazw ulic?
Jeśli nie to jak sobie to dopasować? Tylko poprzez edycje gotowego pliku z mapą img w programach typu mapedit?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Napisano 06 maj 2020 - 13:51
Nadrzędna, a właściwie ta o najwyższym priorytecie, wyświetla się zawsze na samej górze. Włącz wszystkie i sprawdzisz, która się wyświetla. Przeczytaj moją wzmiankę o aktywnych mapach - mają być włączone tylko te, które używa się w danym momencie, no chyba, że mapa "na wierzchu" jest bez routingu.
W przypadku Edge (dotykowych) ustawienia wyświetlania map nie są zbyt duże, w "ręczniakach" można więcej ustawić. Ale i tak może to pozwolić na wyświetlanie odpowiedniej warstwy mapy przy żądanej skali (levele są ustawiane przy edycji mapy i każda mapa może mieć inną skalę warstw mapy). Raczej nie wyedytujesz pliku img w mapedit, a właściwie niby to się da, ale później trzeba jeszcze wygenerować węzły routingu itd. no i na koniec kompilacja.
Za to jeśli jest wymagane:
- Łączenie map w formacie img.
- Podział pliku w formacie img na mapsety, mapy, podzbiory mapy.
- Instalacja mapy dla programów Mapsource, BaseCamp HomePort.
- Edycja właściwości mapy - typu mapy, priorytetów i transparentności, nazwy, daty utworzenia.
- Modyfikacje mapy - zmiana wielkości liter w etykietach, usuwanie ogonków z tekstu, podmiana plików TYP.
- Korekty mapy - zmiany identyfikatorów map i mapsetów.
(pogrubiłem najbardziej praktyczne opcje) to wystarczy użyć GMapTool. Używając tego programu możesz dowiedzieć się również o priorytecie mapy np.
- nonamed lubi to
Napisano 06 maj 2020 - 16:47
Nie, to UMP Topo. Czyli właściwie UMP o kolorystyce dopasowanej do urządzeń przenośnych garmina (w tym Edge), normalne UMP ma dziwne "drzewka" w terenie leśnym, ulice nie wyświetlają nazw (chociaż może to kwestia mapy NI którą pobrałem do testów).
Jak wspomniałem UMP jest bardzo szybka, bo jest dobrze zoptymalizowana pod kątem użycia do ruchu drogowego, nie posiada dróg gruntowych (lub tylko niewielka ilość w wersji Topo, ale u mnie tyle co kot napłakał), stąd możesz spodziewać się przeliczenia tej trasy 105 km w okolicach jakiejś pół minuty.
Zainstalowałem UMP Topo, ale jest u mnie wolniejsza od Light:
Garmin ok. 7m 40s
OSMapa PL Light ok. 1m 10s
UMP Topo ok. 1m 45s
Na innym 130 km kursie lepsze czasy, Light wciąż najszybszy:
Garmin ok. 5m
OSMapa PL Light ok. 45s
UMP Topo ok. 1m 50s
Napisano 06 maj 2020 - 19:05
Daj kurs który testujesz, bo 6 min na tak krótkiej trasie to trochę dziwne...
Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka
Napisano 06 maj 2020 - 21:10
Tu pierwszy kurs 105km:
https://ridewithgps....kOPCmmjuwy4hWXa
u mnie:
Garmin ok. 7m 40s
OSMapa PL Light ok. 1m 10s
UMP Topo ok. 1m 45s
drugi 130km:
https://ridewithgps....1j8OcIKjsUMYaMY
i jego czasy:
Garmin ok. 5m
OSMapa PL Light ok. 45s
UMP Topo ok. 1m 50s
Same GPX-y mi nie przechodzą
Błąd Nie masz uprawnień do wysyłania tego typu plików
Napisano 07 maj 2020 - 07:20
A alternatywnie wyznaczałeś tą trasę w connect? Przynajmniej dla porównania? Bo RWGPS potrafi baboli nawstawiać - patrząc na tcx, to punkty trasy wstawione co 10 sekund co może być przyczyną długiego przeliczania. Rozwiązaniem może być importowanie tak wyznaczonej trasy do connect i wysyłka do urządzenia. Z drugiej strony patrząc na gpx wyeksportowany z rwgps i ten z connect, to pierwszy ma 1047 punktów, drugi 1050, więc podobnie. Z kolei robiąc ten kurs w connect (mniej więcej podobnie, różnica jakieś 0,5 km - nie bardzo super dokładnie przeklikiwałem po ulicach, może stąd różnica) jest punktów nawet więcej, bo 1273. Oczywiście nie oznacza to, że w fit będzie identyczna ilość. Dla utrudnienia dorzucam wersję z zadaną średnią prędkością i bez. Ciekawe jak te kursy będą przeliczane przez urządzenie, zwłaszcza na mapie garmina, bo dwie pozostałe mają w miarę sensowny czas przeliczania.
Sprawdzę jak wrócę do domu
Napisano 07 maj 2020 - 08:16
Do tej pory zawsze tworzyłem kurs w RWGPS i pobierałem go już z Garmina przy użyciu IQ routecourse - nigdy nie miałem takich kiepskich czasów. Muszę spróbować jeszcze tym sposobem.
Napisano 07 maj 2020 - 09:09
Pobrałem wszystkie 3 trasy jako gpx bez zaznaczania dodatkowych opcji, tj. bez "Reduce to 500 points" , "Include POI as waypoints", "Include cueas as waypoints", wrzuciłem po USB do Edge 530:
Rozmiary plików gpx:
- Mława_po_przyczepkę.gpx - 87KB
- NDM_Borkowo_Nuna_Dębe.gpx - 304KB
Czas przeliczenia kursu bez nawigowania do startu:
- Mława_po_przyczepkę.gpx - 52 sekundy i komunikat "Route calculation error"
- NDM_Borkowo_Nuna_Dębe.gpx - 3 minuty 41 sekund i na deser także komunikat "Route calculation error"
(pomimo komunikatów o błędzie trasy się wyświetliły na mapie)
Mam wgrane standardowe dla europejskiego Garmin-a Edge 530 dwie mapy Europy + Trailforks + Japonię (z http://garmin.openstreetmap.nl ). Standardowe ustawienia nawigacji.