Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#8601 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 May 2020 - 09:49

Pobrałem wszystkie 3 trasy jako gpx bez zaznaczania dodatkowych opcji, tj. bez "Reduce to 500 points" , "Include POI as waypoints", "Include cueas as waypoints", wrzuciłem po USB do Edge 530:

Bez premium to nie zaznaczysz tych opcji.

Stanowczo odradzam wrzucanie plików gpx po USB. Dlaczego? Nawet jeśli będą wrzucone do "New files" to w przypadku błędów w plikach, na ogół są usuwane, ale czasami przy konwersji może dojść do resetowania urządzenia, a nawet zdarzały się przypadki uszkodzeń Edge. Rzadkie, ale zdarzały się.

Jeśli chcesz "przez kabel usb" to standardowa procedura to pobranie z rwgps jako FIT i wtedy do "new files". 

Tyle tylko, że posiłkowanie się innymi serwisami przy planowaniu tras obecnie raczej jest mało sensowne - connect bardzo dobrze robi to tak z przeglądarki, jak również na mobilnym connect. Zwłaszcza na mobilnym connect zaplanowanie trasy teraz jest dość szybkie i bezproblemowe, na dodatek przy planowaniu trasy domyślnie trasa jest prowadzona po drogach najczęściej używanych przez rowerzystów (opcja, ale domyślnie używana) i to w trybie zgodnym z używanym profilem (np. road). 

Sens importowania plików gpx/tcx (o dziwo pliki fit nie są importowane przez connect - przynajmniej w wersji webowej!) przez connect i wysyłki do urządzenia, widzę przede wszystkim w przypadku gotowych tras np. wyścigów, wycieczek, maratonów itp. Zaimportowanie do Connect oznacza wzbogacenie danego kursu o występujące na nim segmenty, czy możliwość dodania własnych punktów np. informacji o punktach żywieniowych itp.

Albo jeśli ktoś ma premium Strava i chce mieć kurs z zagwiazdkowanymi segmentami, to wtedy oczywiście należy zaplanować trasę na strava i pobrać apką iq na urządzeniu.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8602 coma

coma
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 May 2020 - 10:12

A alternatywnie wyznaczałeś tą trasę w connect? Przynajmniej dla porównania?

Utworzyłem teraz tą samą 105km w Connect i mam takie czasy ładowania:

Garmin                    ok. 10m 08s i drugi raz 9m 53s

OSMapa PL Light    ok. 1m 27s

UMP Topo                ok. 1m 35s

Denerwujące, idę się odstresować  :)

#8603 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 07 May 2020 - 10:14

• kat "Route calculation error"
  • NDM_Borkowo_Nuna_Dębe.gpx - 3 minuty 41 sekund i na deser także komunikat "Route calculation error"

(pomimo komunikatów o błędzie trasy się wyświetliły na mapie)

Mam wgrane standardowe dla europejskiego Garmin-a Edge 530 dwie mapy Europy + Trailforks + Japonię (z http://garmin.openstreetmap.nl ). Standardowe ustawienia nawigacji.

Dezaktywuj mapę z http://garmin.openstreetmap.nl i sprawdź.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8604 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 May 2020 - 10:21

Nie ma takiej konieczności, bo kurs nie ma pokrycia w mapach Japonii.

Błędy wynikły ze sposobu transferu kursu.

#8605 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 07 May 2020 - 10:46

Ja pobieram na urządzenie kursy przy użyciu apki IQ RWGPS (moje customowe trasy z własnymi punktami kursu itd.) lub przez Strava Routes. Czy są jakieś minusy tych metod?

#8606 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 May 2020 - 12:53

Utworzyłem teraz tą samą 105km w Connect i mam takie czasy ładowania:

Garmin ok. 10m 08s i drugi raz 9m 53s
OSMapa PL Light ok. 1m 27s
UMP Topo ok. 1m 35s

Denerwujące, idę się odstresować :)

U mnie trasę "po przyczepkę" ump/osm-l przeliczają w ok 55s, wyznaczoną w connect parę sekund dłużej, mapa garmina 3x dłużej ok 3min 10s ta importowana z rwgps, a zrobiona w connect co ciekawe (ale można było się tego spodziewać) dłużej, bo aż 5 min 35 s.
Wyłączenie opcji uwzględnienia popularności dróg, praktycznie nie przyspieszyło wyliczenia trasy (3 min 10s), na dodatek traci się przez to uwzględnianie popularnych tras dla rowerzystów.

Reasumując, po imporcie kursu "Mława" powinieneś mieć zbliżone czay do moich. Masz znacząco większe na mapie garmina, być może jakieś problemy z plikiem mapy. Może pobierz jeszcze raz mapę?

Ale i na mapach ump/osm czas jest dłuższy o ok pół minuty od mojego. Sprawdź błędy dysku z danymi garmina, ewentualnie zgranie danych i reset do stanu fabrycznego.

Którą masz wersję oprogramowania?

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

Ja pobieram na urządzenie kursy przy użyciu apki IQ RWGPS (moje customowe trasy z własnymi punktami kursu itd.) lub przez Strava Routes. Czy są jakieś minusy tych metod?

Nie, nie ma, zresztą podobnie jak kursy zaimportowane przez aplikacje IQ Strava, czy Trailorks (te ostatnie mogą być filtrowane w kursach) - najprawdopodobniej plik z tych serwisów przechodzi przez serwery garmina, aczkolwiek głowy nie daję. Do przesyłania danych używane jest API garmina i ten sposób nie powoduje takich problemów, jak wrzucenie kablem gpx'a. Ale i wrzucenie fit przez usb i np. odłączenie kabla przed pełnym transferem może spowodować uszkodzenie pliku (a i systemu plików też - zwłaszcza zdarza się to podłączając do urządzeń z androidem).

#8607 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 07 May 2020 - 15:05

Wybaczcie, że tak późno ale zajęty dziś jestem. Spoko, wrzuciłem .fit-y do NewFiles, jeszcze zaznaczę, że używam profilu szosowego. Dla jasności też zaznaczę, że zawsze usuwam wszelkie dyski w sposób bezpieczny :P.

• Mława_po_przyczepkę.fit - 51 sekund, brak błędu
  • NDM_Borkowo_Nuna_Dębe.fit - 3 minuty 43 sekundy i błąd "Route calculation error"

Tak, na pewno kursy podmienione (poprzednie .gpx skasowane, restart i dopiero fity wgrane, co ciekawe .fit nie obsługuje polskich znaków).

Szybki test polegający na wyłączeniu dla profilu wszystkich map poza Garminowską na Polskę dla Mławy pokazał dokładnie taki sam wynik, tj. 51 sekund i brak błędu.

No i pamiętaj też o opcji "Turn Guidance", w polskich wersjach "Szczeg. nawigacja". Jeżeli jej nie potrzebujesz i wystarczy ci jazda "po sznurku" bez komunikatów "skręć w lewo" to z ową opcją wyłączoną oba kursy u mnie wczytują się natychmiast (jak dla mnie to fajny sposób na przedłużenie życia starszych Garminów).

PS: też polecam Garmin Connect przy planowaniu tras, no ale jednak nieraz korzystamy z czyjejś trasy ;)

#8608 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 May 2020 - 15:25

Albo jeśli ktoś ma premium Strava i chce mieć kurs z zagwiazdkowanymi segmentami, to wtedy oczywiście należy zaplanować trasę na strava i pobrać apką iq na urządzeniu.

U mnie w 520 od zawsze segmenty na kursie nie działają. Albo kurs albo segmenty. Kiedyś czytałem na jakimś supporcie garmina, że tak to niestety jest. Czy to się już zmieniło?

Pomijam oczywiście, że na górskich segmentach niemal zawsze gdzieś w połowie nagle mam "nie ukończono segmentu" nie wiadomo z jakiego powodu.

#8609 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 May 2020 - 16:11

Bo segmenty muszą być w danym kursie zawarte. Stąd jeśli generujesz trasę na stravie (i masz subskrybcję), to po pobraniu przez IQ Strava Routes będziesz miał kurs z "zagwiastkowanymi" segmentami. Albo kurs z connect, ale interesujące Ciebie segmenty muszą być w segmentach connect (np. przeniesione przez zainteresowanego użytkownika, co jest dość prostą czynnością) i oczywiście musisz z nich korzystać zamiast segmentów strava. 

Jeśli segment został utworzony z aktywności o wątpliwej jakości śladu, to może tak się zdarzyć. W takim przypadku warto utworzyć duplikat segmentu z własnej aktywności, a ten, który sprawia problem ukryć. Strava i tak przekalkuluje wyniki dla nowego segmentu i będzie cacy.

Wybaczcie, że tak późno ale zajęty dziś jestem. Spoko, wrzuciłem .fit-y do NewFiles, jeszcze zaznaczę, że używam profilu szosowego. Dla jasności też zaznaczę, że zawsze usuwam wszelkie dyski w sposób bezpieczny :P.

• Mława_po_przyczepkę.fit - 51 sekund, brak błędu
  • NDM_Borkowo_Nuna_Dębe.fit - 3 minuty 43 sekundy i błąd "Route calculation error"

Tak, na pewno kursy podmienione (poprzednie .gpx skasowane, restart i dopiero fity wgrane, co ciekawe .fit nie obsługuje polskich znaków).

Szybki test polegający na wyłączeniu dla profilu wszystkich map poza Garminowską na Polskę dla Mławy pokazał dokładnie taki sam wynik, tj. 51 sekund i brak błędu.

No i pamiętaj też o opcji "Turn Guidance", w polskich wersjach "Szczeg. nawigacja". Jeżeli jej nie potrzebujesz i wystarczy ci jazda "po sznurku" bez komunikatów "skręć w lewo" to z ową opcją wyłączoną oba kursy u mnie wczytują się natychmiast (jak dla mnie to fajny sposób na przedłużenie życia starszych Garminów).

PS: też polecam Garmin Connect przy planowaniu tras, no ale jednak nieraz korzystamy z czyjejś trasy ;)

Ale u Ciebie to nie jest 1030, a 530/830, prawda? To i wynik kalkulacji trasy będzie znacząco szybszy, bo jednak te urządzenia mają zdecydowanie szybszy procesor (3x?), a to w tym przypadku ma kolosalne znaczenie.

Nie wiem po co uparłeś się na wgrywanie kablem, wysłanie do connect i wysyłka do urządzenia jest szybka i bezpieczna.

FIT obsługują polskie znaki diakrytyczne, tylko nazwa kursu Mława-po-przyczepkę ma usunięte przez serwis polskie znaki diakrytyczne, komunikaty w pliku o skręcie są z tymi znakami (np. "Skręć w le"), a to jednak jest różnica. 

Wyłączenie szczegółowej nawigacji powoduje po prostu wrzucenie śladu na mapę bez powiązania go z mapą. Dlatego tak szybko się wczytuje. Coś jak wrzucenie kursu na mapę w Edge 520/130/500. 

Ale prawie równie dobrze można włączyć opcję widoczności dowolnego kursu i na mapie będzie widoczny, nawet bez jego ładowania do nawigowania. Zresztą tak robię w przypadku szlaków czy ścieżek. Chyba jedyna różnica to to, że w przypadku wgrania kursu z wyłączoną nawigacją są aktywne pola np. Dystans do celu, czas do celu itd. No i kurs będzie działać jak w modelach "nienawigacyjnych" czyli np. Edge 520, czy Edge 130. Jeśli są wskazówki nawigacyjne w pliku kursu, to powinien być komunikat o np. skręcie itp. czyli to co wygenerowane zostało przez serwis wyznaczający trasę np. rwgps, plotaroute itp. - problem w tym, że take trasy muszą być umieszczane w urządzeniu właśnie przez usb, albo przez aplikację IQ danego serwisu, bo przesłanie ich przez connect usuwa wskazówki nawigacyjne serwisu tworzącego - connect wychodzi z założenia, że jeśli jest to urządzenie nawigacyjne, to takowych nie potrzebuje, dodaje jednak do kursu dane o segmentach. Oczywiście jeśli docelowym jest urządzenie nienawigacyjne np. Edge 520 czy 130, to dodane zostaną wskazówki nawigacyjne (aczkolwiek raczej od Garmina).

Przedłużenie życia starszych garminów? A co wyłączenie nawigacji ma do przedłużenia życia starych modeli? Fakt, przeliczenie kursu zżera nieco energii, ale starsze modele (nienawigacyjne) tak właśnie działają. Modele nawigacyjne np E800 też miały tą opcję dostępną. 

Sprawdzałem jeszcze jak szybko wczytuje się plik FIT bezpośrednio z RWGPS - jest znacząca poprawa szybkości na mapie garminowskiej 1 minuta 40 sekund w stosunku do 3 min 10 sekund po przesłaniu do connect. Praktycznie 2x więcej czasu na rekalkulację trasy, do sporo.

Porównując wielkość FIT z kursem: 

• pobrany z rwgps: 25 kb
  • z connect: 96 kb

Jak widać spora różnica w wielkości pliku, przekładająca się na czas przeliczenia trasy.

Ciekawe co tam connect dodaje niepotrzebnego?

W tym przypadku faktycznie ma sens przesyłanie pliku po USB, albo lepiej przez apkę IQ RWGPS.

No i po części wyjaśniło się, dlaczego Coma po przejściu z pobierania przez apkę na wysyłkę do connect ma sporo dłuższe czasy rekalkulacji. Aczkolwiek dalej nie wiadomo dlaczego, no i czemu tak długie w porównaniu do moich czasów...

Porównywałem z kursem z Plotaroute i sytuacja jest identyczna. Kurs 140km z GPX/TCX przetworzony przez connect przelicza się przez 3 minuty na mapie garmina, a kurs fit wygenerowany w plotaroute przelicza się na mapie garmina w niecałą 1 minutę 38 sekund. Co ciekawe ten drugi ma nie tylko dodatkowe oznaczenia kierunkowe, ale również wirtualnego partnera ze zmienną szybkością na podjazdach/zjazdach.

No to ciekawe co garmin spierniczył w kursach przetwarzanych przez connect.

#8610 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 May 2020 - 19:24

Podziwiam wkład @Prozor w support garmina na tym forum, kudos!

#8611 Branża

Branża
  • Użytkownik
  • 35 posts

Posted 07 May 2020 - 19:42

To ja teraz mam kolejne pytanie na temat segmentów. Niby masz wszystko poustawiane w GC i samym 1030 ale licznik nadal nie wyświetla mi wszystkich segmentów Stravy. Na strawie zagwiazdkowanych mam ponad 400 segmentów a w liczniku doliczyłem się ich 107  a w  GC 113. Czemu GC i garmin 1030 nie pobiera wszystkich segnentów ?? Z Wahoo Elemnt nie mam takich komplikacji i wszystkie ładnie sie wyświetlają. Test robiłem bez wprowadzenia kursu.  

#8612 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 May 2020 - 19:53

Dzięki za pochwałę ;)

Limit segmentów to 100. Większa ilość zostanie zignorowana. Zaznacz te, które faktycznie potrzebujesz. Zresztą wrzucanie wszystkich jak leci w okolicy na mapie zapaćka ją dokumentnie. 

Ok, pobieżnie wystarczyło porównać to co jest generowane przez Connect z tym co generuje rwgps (czy plotaroute) w pliku FIT.

Do analizy brany był plik Mława po przyczepkę. Okazało się, że Connect generuje 4230 punktów, a RWGPS tylko 1046 punktów służących do wyznaczenia kursu. Stąd znacznie dłuższy czas niezbędny do rekalkulacji kursu. 

Pozostaje pytanie dlaczego mapa garmina, będąc opartą o dane OSM, przelicza wyraźnie dłużej niż mapa Light, posiadająca prawie taką samą siatkę danych drogowych. Należałoby porównać z inną mapą opartą o OSM. Nie bardzo mam czas i ochotę ;)

Przy okazji znalazłem serwis, umożliwiający kilka ciekawych operacji na (między innymi) kursach. 

Jest to AllTrials - kiedyś był to GPSies.com, można tu między innymi dokonać konwersji dowolnych plików na dowolne, a przy okazji dokonać paru manipulacji nimi na przykład:

• zamienić dowolny ślad (w dowolnym formacie) gps na kurs
  • odwrócić kurs 
  • dodać/usunąć profil wysokości
  • połączyć wiele kursów/śladów w jeden
  • uprościć kurs poprzez redukcję ilości punktów o 25/50/75% lub suwakiem ilość
  • Włączenie/wyłączenie Cue Sheets - ilość wskazówek nawigacyjnych i możliwość przesunięcia ich o określoną ilość metrów.

Zacznijmy od końca. Ostatnia opcja przydatna jest dla urządzeń nienawigacyjnych np. Edge 520 czy 130, mogłoby sprawdzić się dla Wahoo, ale tam wymagane są wskazówki nawigacyjne w <Notes>, a nie <Name>. Inny problem (tym razem dla garniaków) to to, że dodawane wskazówki są w formacie: <Name>50 m Right turn, Heading: 265° W</Name> a aktualnie Edge wyświetla tylko do 15 pierwszych znaków (w tym spacje). Stąd powyższy komunikat o skręcie będzie wyglądać: 50 m Right turn - reszta obcięta. No to akurat zgadza się w 100%, podobnie skręt w lewo, czy informacja o jeździe prosto: 50 m Continue, obcięte będą informacje Heading, mało przydatne raczej. Z drugiej strony jak kiedyś generowałem te wskazówki, to niektóre okazywały się mało przydatne, albo wręcz mylące.

Powyższe można zastosować do np. pliku gpx z kursem dla urządzenia nienawigacyjnego, do nawigacyjnych Edge raczej nie ma sensu.

Znacznie ciekawszą jest opcja redukcji punktów. Jak napisałem Connect generuje stanowczo za dużą ilość punktów kursu, przez co cięższe mapy (w tym garminowska) długo przeliczają trasę. Dzięki opcji redukcji można to dość skutecznie skrócić. Jak? Po wysłaniu do urządzenia musimy (niestety) podłączyć się kablem i pobrać kurs z urządzenia, przerobić go (z kursu fit, na kurs fit) redukując o żądaną ilość % lub punktów. I tak kurs "po przyczepkę" z connecta ma ponad 4 tysiące punktów (4230), a oryginalny tylko nieco ponad 1 tysiąc (1046) - jak widać redukcja o 75% zbliży ilość punktów do ilości oryginalnego pliku.

Co ciekawe jest haczyk - High (Reduce by 75%) nie bardzo oznacza redukcję x0,75 - w przypadku kursu "po przyczepkę" po zastosowaniu redukcji by 75% z tych 4230 punktów zostało... 365 punktów. To zaledwie ok 11,6% pierwotnego pliku. 

Tak duża redukcja w przypadku urządzeń nienawigacyjnych (lub nawigacyjnych z wyłączoną szczegółową nawigacją) jest niepożądana, bo co chwilę byłyby komunikaty, że zjechano z kursu. W przypadku urządzeń nawigacyjnych tego problemu nie ma, bo urządzenie samodzielnie wyznacza drogę od punktu do punktu (to dlatego tyle trwa wyznaczanie przy dużej ilości punktów). 

Ale nie do końca jest to dobre dla kursu, bo gubi się informacje o długości/czasie/itp. Ale może to efekt przeróbki i każdy tak będzie miał. Muszę sprawdzić. 

Jaki jest efekt redukcji naszego kursu "Mława po przyczepkę"? Na mapie garmina kurs przelicza się w nieco ponad minutę (1 minutę i 7 sekund) - przypominam, że fit z rwgp przeliczał się 1 minutę 40 sekund, a przed redukcją było to 3 min 10 sekund (fit z connect).

Kurs przebiega przez całą pierwotną trasę.

Osobiście sądzę, że tego typu redukcje mają sens tylko w przypadku bardzo długich kursów np. ultramaratonów itp. zwłaszcza gdy istnieje możliwość, że trasa będzie w trakcie przeliczana, chociaż i przy starcie czekanie długich minut na przeliczenie kursu nie jest mile widziane. W tym przypadku redukcja ilości punktów w kursie z pozostawieniem pełnej funkcjonalności kursu jest sensowne.

#8613 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 07 May 2020 - 19:59

Marcin321 nie chwal Prozora bo jak zacznie to sie nie zatrzyma 😃
Oczywiscie zarcik, super robota Prozor 💪
  • Marcin321 likes this

#8614 Branża

Branża
  • Użytkownik
  • 35 posts

Posted 07 May 2020 - 20:09

Dać prawie 3k za licznik i mieć ograniczenie na ilość segmentów to porażka. Jeżdżę na szosie i na MTB więc trochę się tych segmentów w okolicy nazbierało. Po dwóch tygodniach chyba wyciągnę  z szuflady Elemnt bo poza jakością nawigacji nie widzę aby 1030 był w czymś od niego lepszy. 

Jeszcze jedno pytanie.

Jeśli na Stravie zrobię sobie "Drogę"  i pobiorę ją bezpośrednio z 1030 z zakładki "IQ"->" Strava Routes" przy sparowanym telefonie  to wtedy na tej trasie segmenty  które mam zagwiazdkowane będą się wyświetlały czy nadal braknie dla nich miejsca bo licznik pobiera 100 segmentów losowo i mogę nie we wszystkie trafić ??   

#8615 coma

coma
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 May 2020 - 21:47

Reasumując, po imporcie kursu "Mława" powinieneś mieć zbliżone czay do moich. Masz znacząco większe na mapie garmina, być może jakieś problemy z plikiem mapy. Może pobierz jeszcze raz mapę?

Ale i na mapach ump/osm czas jest dłuższy o ok pół minuty od mojego. Sprawdź błędy dysku z danymi garmina, ewentualnie zgranie danych i reset do stanu fabrycznego.

Którą masz wersję oprogramowania?

Pobiorę ponownie mapę i jeszcze raz sprawdzę. Oprogramowanie Beta 9.44. Reset niedawno robiłem, mimo posiadania kopii ustawień, coś mi nie chciały się profile odtworzyć, było więc dużo ustawiania na nowo. Potraktuję to jako ostateczność.

Możesz wyjaśnić bliżej, jak mam sprawdzić błędy dysku z danymi Garmina?

#8616 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 posts
  • SkądTarnów

Posted 07 May 2020 - 22:43

Ktoś widział dobrą promocję na Garmina 520 Plus z kompletem czujników?

#8617 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 08 May 2020 - 08:17

Pobiorę ponownie mapę i jeszcze raz sprawdzę. Oprogramowanie Beta 9.44. Reset niedawno robiłem, mimo posiadania kopii ustawień, coś mi nie chciały się profile odtworzyć, było więc dużo ustawiania na nowo. Potraktuję to jako ostateczność.

Możesz wyjaśnić bliżej, jak mam sprawdzić błędy dysku z danymi Garmina?

Podłącz do PC i standardowe sprawdzenie błędów systemu plików (jeśli to windows to prawy klawisz myszy: właściwości -> narzędzia -> sprawdzanie błędów). Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi ;).

#8618 coma

coma
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 May 2020 - 17:35

Podłącz do PC i standardowe sprawdzenie błędów systemu plików (jeśli to windows to prawy klawisz myszy: właściwości -> narzędzia -> sprawdzanie błędów). Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi ;).

Błędów nie znaleziono. Mapy Garmina wgrałem ponownie, jest bez zmian.

Teraz pobrałem te kursy do Edge`a za pomocą IQ RouteCourse, tak jak wcześniej zawsze to robiłem i tak:

Mława po przyczepkę 130 km

Garmin                    1m 27s

OSMapa PL Light    21s

UMP Topo                27s

NDM Borkowo Nuna 105 km

Garmin                    5m 22s

OSMapa PL Light    53s

UMP Topo                1m 08s

U mnie trasę "po przyczepkę" ump/osm-l przeliczają w ok 55s, wyznaczoną w connect parę sekund dłużej, mapa garmina 3x dłużej ok 3min 10s ta importowana z rwgps, a zrobiona w connect co ciekawe (ale można było się tego spodziewać) dłużej, bo aż 5 min 35 s.
Wyłączenie opcji uwzględnienia popularności dróg, praktycznie nie przyspieszyło wyliczenia trasy (3 min 10s), na dodatek traci się przez to uwzględnianie popularnych tras dla rowerzystów.

Reasumując, po imporcie kursu "Mława" powinieneś mieć zbliżone czay do moich.

Jest dobrze, będę używał RouteCourse i omijał mapę Garmina z daleka.

Prozor, jeszcze raz dziękuję za tyle poświęconego czasu i pomoc.

• Prozor likes this

#8619 Maus3r

Maus3r
  • Użytkownik
  • 25 posts

Posted 08 May 2020 - 18:21

Panowie, a gdzie można pobrać najnowszą mapę OSMapa PL Light?

#8620 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 posts

Posted 08 May 2020 - 18:26

http://garmin.openstreetmap.nl

• coma, Maus3r and kudl4t4 like this

Reply to this topic