Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#8641 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 May 2020 - 14:16

Abstrahując od tego, że przynajmniej u mnie w aktualnym FW (beta) DEM50 (i inne alternatywne) powodują problemy z wyświetlaniem warstw map głównych - po przełączeniu mapy i włączeniu alternatywnych zestawów DEM mapa główna jest zakrywana i to pomimo aktywnej flagi transparentności mapy DEM. Muszę sprawdzić po zmianie priorytetu mapy - obecnie DEM'y mają priorytet 25, mapy np. LITE 20, mapa garminowska priorytet 15 czyli leżą pod mapą DEM. Ale dlaczego DEM przykrywa mapy? Nie mam pojęcia... 

Mapa DEM garmina ma priorytet 30, czyli jeszcze wyższy, ale nie zakrywa widoku map leżących poniżej.

Zmiana priorytetu mapy DEM nic nie daje, w dalszym ciągu występuje brak wyświetlania innych map (za wyjątkiem transparentych z szlakami).

Co ciekawe, powyższe zjawisko wystąpiło po przełączeniu map aktywna/nieaktywna. Garminowski DEM nie powoduje problemów.

Wracając do pytania:

1. Dane DEM służą przede wszystkim do określenia profilu wysokości gdy kurs wyznacza się w urządzeniu.
  2. Mapy z danymi topograficznymi mogą mieć również dane DEM. 
  3. Jeśli używana mapa nie ma danych DEM, to używana jest mapa DEM dodatkowa (o ile jest włączona).
  4. Czy używane są jednocześnie dane DEM na mapie głównej (o ile są) i dodatkowej - tego nie wiem. Podobnie jak kilka źródeł DEM. Prawdopodobnie tak, bo z kursu dane DEM są wykorzystywane.
  5. Dane DEM map powinny być wykorzystywane, gdy urządzenie przelicza trasę, czyli jeśli wyznacza się kurs w urządzeniu i po wgraniu przygotowanego kursu, gdy ten nie posiada danych DEM (teoretycznie). 
  6. W przypadku gdy kurs posiada dane DEM, to powinien być wykorzystywany (i tak jest).
  7. Jeśli kurs powstał z aktywności, to zawiera (na ogół) dane wysokościowe znacznie dokładniejsze niż dostępne mapy DEM, więc zastąpienie ich danymi DEM nie miałoby raczej sensu. Przynajmniej dla urządzeń z czujnikami barometrycznymi. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8642 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 May 2020 - 21:15

Nowość w temacie przekazywania tras ze Strava i Komoot. 

Co prawda można było użyć aplikacji IQ do pobierania z danego serwisu, ale teraz oba te serwisy używają nowego (od jakiegoś czasu) API do przekazywania utworzonych kursów. 

I tak np. w Strava od teraz - o ile jest to włączone w connect:

61f36471cfac676f008545d68ce62d53.png

(domyślnie "Kursy" są wyłączone)

wystarczy utworzyć jakąś trasę i po jej zapisaniu automatycznie zostanie przesłana do urządzenia przy synchronizacji (wifi/bt). Stare urządzenia typu Edge 500 wymagają podłączenia kablem i synchronizacji Expressem.

I drobna uwaga - wygląda na to, kursy  trzeba zaznaczyć gwiazdką, żeby zostały przesłane do urządzeń Garmina. Przynajmniej jak sprawdzam, to tak to wygląda. Może to i dobrze, bo niektórzy mogą mieć sporą ilość tras, ale nie wszystkie chcą mieć przesłane od razu, zresztą chyba w kursach też jest limit 100 kursów. Podobna zasada działania jak w przypadku segmentów. Zaznaczasz gwiazdką - jest w kursach Edge (i pozostałych urządzeniach np. Fenix - o ile je masz), odznaczasz - niestety, nie jest usuwane z kursów, a szkoda. Kolejny minus - w odróżnieniu od kursów przesyłanych przez aplikację IQ, kursy przesyłane przez API są oznaczone trójkącikiem kursów connect, stąd brak możliwości filtrowania i pokazania tylko kursów Strava.

W kursach connect importowany kurs ze Stava jest oznaczony dodatkowo symbolem: (i) - najechanie na niego kursorem wyświetli: "źródło: Strava".

W Komoot jest to trochę inaczej zrobione:

image_thumb-36.png

image_thumb-37.png

szczegóły u DCR'a ;)

Czyli praktycznie od teraz można usunąć apkę Strava Routes IQ i włączyć przekazywanie kursów bezpośrednio ze Strava.

Jeszcze jedno - jak pewnie już wiecie (chyba), Garmin wypuścił nową wersję radaru Varia RTL 515 i RVR315. Ten pierwszy to właściwie RTL510 wzbogacony o obsługę BT (możliwość użycia smartfonu jako ekranu radaru) i nowym trybem "peleton" (jazdy grupowej), drugi to okrojona wersja tego pierwszego - okrojona o światło i zmniejszony akumulator. No i w tym problem, bo ta wersja działa "do 7h", co może być nieco zbyt krótkim czasem dla znacznej części użytkowników. Cena co prawda o €50 niższa, ale nie wiem czy jest sens wybierać tą wersję - nie sądzę. Światełko w RTL510/515 można wyłączyć i radar działa do ok. 20h, a światło w nim jest naprawdę dobre, a czasami nawet za mocne. Stąd wprowadzenie opcji "peleton" czyli światła o mniejszej intensywności o ponad połowę mocy (8 lumenów ws. ciągłe 20 lumenów) do jazdy w grupie. Sądzę, że nie tylko w grupie, bo i w nocy ten tryb powinien być w zupełności wystarczający. Do dłuższej jazdy z RVR315 należałoby podłączyć do zasilania. Trochę bez sensu.

Prawdopodobnie tryb "peleton" może będzie wprowadzony również w RTL510. To przecież tylko aktualizacja oprogramowania. Zobaczymy w niedalekiej przyszłości ;).

Mając do ewentualnego wyboru 510 i 515 właściwie należałoby się kierować ceną i ewentualnym zastosowaniem. Jeśli chciałoby się używać ze smartfonem, to oczywiście 515. W każdym innym przypadku CCC - przypominam, że całkiem niedawno kupiłem 510 za 80 funtów (plus niecałe 4 wysyłki) i było to jakieś 4,5 stówki. Mniej więcej. Teraz na brytyjskim amazonie koszt 2x wyższy. No i funciak podrożał... Za 114 funta można kupić pierwszą wersję radaru - działa równie dobrze, chociaż światełko działa na innej zasadzie i jest nieco słabsze, ale i tak dobrze widoczne. U mnie czas działania w testach sięgał powyżej 10h, normalnie ze światłem błyskowym nieco mniej.

#8643 Freezyear

Freezyear
  • Użytkownik
  • 87 posts

Posted 16 May 2020 - 10:57

I drobna uwaga - wygląda na to, kursy trzeba zaznaczyć gwiazdką, żeby zostały przesłane do urządzeń Garmina. Przynajmniej jak sprawdzam, to tak to wygląda. Może to i dobrze, bo niektórzy mogą mieć sporą ilość tras, ale nie wszystkie chcą mieć przesłane od razu, zresztą chyba w kursach też jest limit 100 kursów.

Ja dodam od siebie, że kursy muszą być widoczne dla wszystkich, prywatnych nie prześle nawet po zaznaczeniu gwiazdką, żeby ktoś nie był zdziwiony że mu nie działa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Born Ready likes this

#8644 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 16 May 2020 - 16:21

Od 12 maja dostępna jest aktualizacja oprogramowania dla E820/520+:

Edge 820 Ver. 12.50 - 05/12/2020   Fixed an issue where the map could turn green when changing from day to night mode.
Fixed handling for workout targets that are set as a percentage of FTP.
Fixed speed sensor dropouts that could occur when using an indoor trainer.
Integrated several improvements for ANT sensors.

Oprogramowanie w wersji finalnej, czyli pobieranie oficjalnymi kanałami (express/connect/wifi)

#8645 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 May 2020 - 20:03

Najpierw myślałem że fake, ale nie - jest pole danych które rejestruje ilości aut które cię minęły, kiedy (a więc i gdzie) to nastąpiło oraz estymuje prędkość samochodu :) Wystarczy Varia - nawet ta najstarsza.

To powinno być "wbudowane" w garmin-a, można by zbudować heatmapę miejsc gdzie jest mały ruch aut, a nawet jak już są to nie poruszają się zbyt szybko.

https://www.dcrainma...onnect-app.html

• artho likes this

#8646 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 16 May 2020 - 22:44

Żaden fejk, od dłuuuugiego czasu o tym wiem.

W praktyce mało przydatne. Ot, taki bajer.

Powiązać z kamerą robiącą zdjęcia samochodów, które wyprzedzają - wtedy może miałoby to jakiś sens. Zwłaszcza gdyby kończyło się to... źle. Ale tak, bo paru jazdach w zeszłym roku... odinstalowałem to. 

#8647 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 17 May 2020 - 07:04

Jedyna wartość, która przychodzi mi do głowy to to, co wspomniał DC - Garmin zbiera te dane i buduje mapę natężenia ruchu. Później wyświetla to, jako kolejną warstwę w Garmin Connect tak, żeby przy planowaniu trasy było wiadomo czego się spodziewać. Mogłoby być przydatne dla takich ludzi jak ja, dla których ruch jest najważniejszym czynnikiem przy wyborze trasy.

Pozdrawiam, Jarek

#8648 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 17 May 2020 - 10:09

Ja dodam od siebie, że kursy muszą być widoczne dla wszystkich, prywatnych nie prześle nawet po zaznaczeniu gwiazdką, żeby ktoś nie był zdziwiony że mu nie działa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A jak segmenty? 

Bo ogólnie apka Strava Routes to wypasik moim zdaniem, i cieszy mnie że pierwszy tutaj o niej pisałem :) 

#8649 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 17 May 2020 - 10:54

Zakładając, że masz aktywny summit Strava, to powinny być. Sprawdź i daj znać ;)

Ok, sprawdziłem na goultra.pl i jest:

Równocześnie kursy ze Stravy znajdą się w Platformie Garmin Connect w sekcji Treningi – Kursy. Sporą zaletą takiego przesyłania tras jest możliwość korzystania z segmentów w trakcie używania kursu czego nie można było robić w przypadku stworzenia mapy platformie Garmin Connect.

Kurs ze Strava pobrany z Connect:

Fenix6-PRO-segmetny-1024x576.jpg

z segmentem.

Jak widać takie kursy będą uzupełnione o segmenty Strava - czyli każdy kurs ze Strava stworzony na koncie Summit, po przesyłce do Connect można udostępnić (publicznie) i każdy użytkownik urządzeń garmina będzie miał segmenty Strava na tym kursie. Prawdopodobnie ;)

Jedyna wartość, która przychodzi mi do głowy to to, co wspomniał DC - Garmin zbiera te dane i buduje mapę natężenia ruchu. Później wyświetla to, jako kolejną warstwę w Garmin Connect tak, żeby przy planowaniu trasy było wiadomo czego się spodziewać. Mogłoby być przydatne dla takich ludzi jak ja, dla których ruch jest najważniejszym czynnikiem przy wyborze trasy.

Pozdrawiam, Jarek

No nie zbiera i nie buduje. Bo dane ruchu przesyłasz do strony mybiketraffic.com - a nie ma ona nic wspólnego z Garminem. 

Z drugiej strony - szkoda. Bo faktycznie rejestrowanie danych mogłoby służyć celowi o których wspominasz, czy Marcin:

To powinno być "wbudowane" w garmin-a, można by zbudować heatmapę miejsc gdzie jest mały ruch aut, a nawet jak już są to nie poruszają się zbyt szybko.

Ale faktycznie, dane z radaru mogłyby być (opcjonalnie) rejestrowane w głównym pliku FIT, a nie jako dane dodatkowe z pola IQC. I tak są anonimowe, tak więc mogłyby służyć do analizy i opracowania najbezpieczniejszych dróg rowerowych. Albo najmniej bezpiecznych. 

Jest jeszcze jeden aspekt, a właściwie geneza ;) - autor pola napisał je bo kiedyś został potrącony przez samochód. Stąd pomysł na rejestrację. Na początku tylko rejestracja w pliku fit gdzie był samochód i wyświetlanie na mapie (i tą wersję testowałem), później nieco więcej (statystyki), obecnie jeszcze dochodzi możliwość wgrania pliku video z time-lapse, czyli wideo na którym będzie rejestrowany obraz ze zmniejszoną częstotliwością zapisu. Nie wiem które kamery sportowe (oprócz Virb) mają możliwość time-lapse (pewno trochę ich jest), ale to faktycznie ciekawy pomysł. Nawet rejestracja co sekundę wystarczy do zarejestrowania ruchu i obrazu samochodu który potencjalnie stworzył zagrożenie, lub doprowadził do wypadku. Z drugiej strony, nawet teraz bez uruchamiania zapisu sygnałem z radaru, też zapis z kamery bez wątpienia wskaże winnego...

Więcej - Garmin mógłby wprowadzić jako opcję uruchamiania nagrywania przez kamerę sygnałem z radaru, dzięki czemu po zainstalowaniu jej na tyle roweru można mieć rejestrację tylko wtedy, gdy coś nas będzie wyprzedzać. Pozostaje jeszcze rejestracja z przodu, bo debili wyprzedzających nie brakuje. No ale tu raczej dochodzi kolejna kamera, już raczej bez radaru... 

• Born Ready likes this

#8650 Graham

Graham
  • Użytkownik
  • 13 posts
  • SkądW-wa

Posted 17 May 2020 - 22:29

Mam takie pytanie do znawców

Garmin 520 nie widzi czujnika tętna Polar H7

Kadencje i prędkość łapie gdy tylko wykryje ruch a z tętnem nic.

Czujnik tętna sprawny cały czas sparowany z licznikiem Polara i jest wykrywany a z Garminem coś nie 

Co może być ?

#8651 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 17 May 2020 - 22:36

H7 działa po Bluetooth, a 520 współpracuje tylko z czujnikami ANT+.

#8652 Graham

Graham
  • Użytkownik
  • 13 posts
  • SkądW-wa

Posted 17 May 2020 - 22:45

Dzięki za info.

Myślałem skoro sparuje z telefonem po Bluetooth to i z czujnikami.

To czujnik będzie szukał nowego właściciela razem z licznikiem.

#8653 Graham

Graham
  • Użytkownik
  • 13 posts
  • SkądW-wa

Posted 17 May 2020 - 22:53

HRM Garmin Heart Rate Strap

Taki będzie dobry?

#8654 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 18 May 2020 - 00:06

Nie wiem co dokładnie znalazłeś. Najnowszy pasek z Garmina, to HRM-Dual. Ma BT i ANT+ i będzie ok. Albo np. pasek z Decathlonu ich produkcji.

#8655 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 19 May 2020 - 08:50

Dzisiaj ukazała się nowa aktualizacja 9.50 dla E1030. Zmian całkiem sporo. W chwili pisania informacji udostępnienie aktualizacji było na poziomie 10%, więc pewnie jeszcze trochę poczekamy.

:) 

#8656 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 19 May 2020 - 09:29

Dokładnie to dla 1030/830/530. Właśnie się zastanawiałem, kiedy beta zamieni się w wersję oficjalną. Ponad 4 miesiące testów... 

Edge 1030 Ver. 9.50 - 05/18/2020   Indoor Riding Improvements:
- Added the ability to set system time using WiFi or Bluetooth when GPS is not available.
- Added a Free Ride indoor trainer mode that enables the trainer to be set to a target grade.
- Add the ability to set target grade in the context menu for Indoor Trainer rides.
- Added a 'Remind Me' prompt for the trainer search.
- Made a change so LiveTrack is not started automatically for indoor or virtual activities.
- Prevent light network from forming indoors.
ClimbPro Improvements:
- Added grade coloring to the elevation plot on the segment page.
- Changed the Time to Destination data field to show estimated time to the top of the climb if ClimbPro is activated.
- Fixed an issue with cumulative ascent and ClimbPro not working properly when a course is transferred from Garmin Connect.
- Fixed incorrect category colors on the ClimbPro page.
- Fixed an issue where some short climbs were not detected.
Made Mountain Bike feature settings available in all activity profiles to allow for Grit, Flow, and Jump data metrics to be enabled if desired. These remain turned off by default for all non-MTB profiles.
Added the ability to configure the minimum ride length that should prompt for Nutrition/Hydration intake.
Added the ability to customize the activity track color on the map.
Fixed an issue where GPS satellites were lost more often than they should be.
Improved Bluetooth friendly names to include BLE and BT so they can be distinguished from each other.
Fixed an issue that could cause unit-to-unit transfers to fail.
Fixed an issue with OSM roundabouts giving incorrect guidance.
Fixed an issue where routing to points that are not in the road network could create very long routes.
Fixed an issue where the Course Creator out-and-back was not working properly.
Integrated the ability to use cached weather data for Firstbeat analysis.
Updated the turn review map page so the distance on the top left of the screen updates and the data field on the bottom left shows Heading.
Only alert for LiveTrack auto start timeout once per activity.
Made OK the first response for LiveTrack and Text Message response prompts to minimize interaction while riding.
Improved the Reset HR Zones and Reset Power Zones behavior to only reset the zones and not the Max HR value or FTP.
Made it easier to switch between the month/week view in the Training Plan calendar page.
Fixed the alert sound not working when a workout is complete.
Fixed false level of timer precision on Garmin segments.
Added letters to the Polish keyboard to make it easier to type words in other languages.
Fixed an issue on the keyboard that could cause the device to shut down.
Fixed handling for long course names.
Fixed an issue that kept the device from fully suspending.
Fixed an issue where the device could falsely report that it was fully charged after coming out of suspend mode.
Fixed an issue that could cause the device to lock up.

Czyli wszystko co było w betach.

Z drugiej strony co ostatnio zauważyłem, to brak możliwości wyznaczenia kursu do miejsca startu. Wskazanie adresu lub ręcznie - kurs wyliczany poprawnie. Sprawdzę jeszcze z wersją 9.50, no chyba, że coś ostatnio namieszałem z mapami (ale działa wszystko za wyjątkiem wybrania opcji "wróć do startu").

#8657 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 19 May 2020 - 10:08

Mi na ostatniej becie 1030 Back to start działało. Kulawo (nie prowadziło po tracku mimo wybrania tej opcji), ale działało.

Sprawdzę, czy poprawili największą moją bolączkę, tj. brak przypomnień (alarmów) o jedzeniu w trakcie aktywnego treningu z prowadzeniem po trasie. Ale nic o tym nie piszą więc nie mam dużych oczekiwań...

Pozdrawiam, Jarek

#8658 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 19 May 2020 - 11:40

Czyli powrót po tym samym śladzie? Tego nie próbowałem (być może działa), ale nie działała mi "najbardziej bezpośrednia trasa". Musiałem wskazywać cel ("DOM) przez ulubione lub ewentualnie palcem na mapie.

No nic, poczekam na udostępnienie 9.50 i sprawdzę.

#8659 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 21 May 2020 - 15:32

Panowie, pacjent Edge 520+ od czasu gdy jeżdżę z Varią RTL 510 strasznie zżera baterię. Varia temu winna czy zbieg okoliczności i już po prostu bateria zdycha?? Urządzenie od nowości w moich rękach, teraz będzie 14ty miesiąc użytkowania.

#8660 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 21 May 2020 - 15:37

Winna Varia, bo procesorek musi się ostro namęczyć, żeby przetrawić dane z radaru. Sprawdzone doświadczalnie na 520 i 1030, chociaż na tym drugim nie jest to tak odczuwalne (ale jest). Przetestuj sobie z włączonym radarem i bez i porównaj czasy działania. 

Oczywiście może być też tak, że jakieś pole IQ, albo coś innego np. czasami po aktualizacjach zwiększa się zużycie energii, pomaga reset.

• EmPe likes this

Reply to this topic