Abstrahując od tego, że przynajmniej u mnie w aktualnym FW (beta) DEM50 (i inne alternatywne) powodują problemy z wyświetlaniem warstw map głównych - po przełączeniu mapy i włączeniu alternatywnych zestawów DEM mapa główna jest zakrywana i to pomimo aktywnej flagi transparentności mapy DEM. Muszę sprawdzić po zmianie priorytetu mapy - obecnie DEM'y mają priorytet 25, mapy np. LITE 20, mapa garminowska priorytet 15 czyli leżą pod mapą DEM. Ale dlaczego DEM przykrywa mapy? Nie mam pojęcia...
Mapa DEM garmina ma priorytet 30, czyli jeszcze wyższy, ale nie zakrywa widoku map leżących poniżej.
Zmiana priorytetu mapy DEM nic nie daje, w dalszym ciągu występuje brak wyświetlania innych map (za wyjątkiem transparentych z szlakami).
Co ciekawe, powyższe zjawisko wystąpiło po przełączeniu map aktywna/nieaktywna. Garminowski DEM nie powoduje problemów.
Wracając do pytania:
- Dane DEM służą przede wszystkim do określenia profilu wysokości gdy kurs wyznacza się w urządzeniu.
- Mapy z danymi topograficznymi mogą mieć również dane DEM.
- Jeśli używana mapa nie ma danych DEM, to używana jest mapa DEM dodatkowa (o ile jest włączona).
- Czy używane są jednocześnie dane DEM na mapie głównej (o ile są) i dodatkowej - tego nie wiem. Podobnie jak kilka źródeł DEM. Prawdopodobnie tak, bo z kursu dane DEM są wykorzystywane.
- Dane DEM map powinny być wykorzystywane, gdy urządzenie przelicza trasę, czyli jeśli wyznacza się kurs w urządzeniu i po wgraniu przygotowanego kursu, gdy ten nie posiada danych DEM (teoretycznie).
- W przypadku gdy kurs posiada dane DEM, to powinien być wykorzystywany (i tak jest).
- Jeśli kurs powstał z aktywności, to zawiera (na ogół) dane wysokościowe znacznie dokładniejsze niż dostępne mapy DEM, więc zastąpienie ich danymi DEM nie miałoby raczej sensu. Przynajmniej dla urządzeń z czujnikami barometrycznymi.