Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#8801 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 17 czerwiec 2020 - 08:44

Mała poprawka: z tego co zrozumiałem nie ma dostępu do map z całego świata a jedynie USA i Europa są dostępne; tak mówił na wideo (dla mnie ma znaczenie bo w sumie sporo bywam poza a i w planie jest przeprowadzka poza oba).

Zapis konfiguracji i profilu komputerka do portalu a następnie możliwość odtworzenia na dowolnym innym.. bajka - ciekawe czy będzie dobrze działać między komputerkami (różnymi modelami) :D. To da się zrobić dobrze (znowu mam na myśli akurat telefony z Jabłkiem - w nich działa naprawdę świetnie), ciekawe jak się tutaj uda (ot., choćby niekompatybilne pola IQ).

Co do wzroku u mnie zastosowanie okularów Siroko z polaryzacją i wkładką optyczną sporo poprawiło sytuację. Edge 530 wydawał mi się nieco mały (zwłaszcza będąc przyzwyczajonym do telefonów), natomiast polaryzacja + optyka podziałały tutaj perfekcyjnie. W ekranie sporo mniej się odbija no i jest sto razy czytelniejszy.

#8802 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 czerwiec 2020 - 08:51

Pogadamy jak będziesz miał 50+.

Jak już akomodacja leży, to albo okulary wieloogniskowe, albo... większy ekran ;)

Co do map:

image_thumb-36.png

Fakt, nie ma Azji (i Antarktydy ;) ) do wyboru, czyli faktycznie jakieś ograniczenie jednak jest...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8803 ssnowak

ssnowak
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 17 czerwiec 2020 - 09:35

Zmiany w E1030+ ... aktualizacji map ciągle tylko po kablu usb za pośrednictwem express, zamiast wykorzystać wifi - dziwne... może w następnym modelu?), ...

Może... bo w plusie wycięli Wifi ...

#8804 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 17 czerwiec 2020 - 09:48

Czy to jest możliwe? Raczej błąd na stronie www Garmina.. ;)

#8805 ssnowak

ssnowak
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 17 czerwiec 2020 - 10:11

Oby...

#8806 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 czerwiec 2020 - 11:48

Z testu DCR wynika, że nic takiego nie zaszło. Wifi jest na pewno.

#8807 Maus3r

Maus3r
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 17 czerwiec 2020 - 19:03

Ostatnio wymieniałem gwarancyjnie mojego Edge 820. Powód standardowy, czyli screen halo. Mam wrażenie, że egzemplarz który otrzymałem obecnie chodzi jakby płynniej od poprzednika a sam wyświetlacz jest jakby bardziej responsywny. Ale może to tylko moje subiektywne odczucia. Za to działanie baterii to chyba jakieś nieporozumienie. Trzy aktywności na łączny czas około 7 godzin i pozostało tylko 22% naładowania baterii. Podłączone czujniki tętna, kadencji i prędkości, nawigacja tylko GPS, czas podświetlenie ustawiony na 15 sekund i 10% jasność. BT i WiFi wyłączone, wszystkie inne dodatkowe "atrakcje"  też. Chyba coś zbyt krótko ta bateryjka podziałała, nie uważacie?

#8808 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 18 czerwiec 2020 - 06:20

Odnośnie aplikacji Rain & Wind :

Rozumiem że do prawidłowego działania tej aplikacji, potrzebne jest stałe połączenie licznika ze smartfonem, który ma cały czas połączenie z internetem - dobrze kumam ?

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem

#8809 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 czerwiec 2020 - 06:42

Tak, dobrze. Przynajmniej jeśli chodzi o wersję płatną, bo ta aktualizuje się co 5 minut. Wersja bezpłatna aktualizuje się co godzinę, czyli na dobrą sprawę można zsynchronizować przed wyjazdem i używać danych z miejsca startu.

No i właśnie to mnie zastanawia, bo wskazania siły wiatru dość często się na tym polu zmieniają, pomimo małej częstotliwości aktualizacji. Być może jest to siła wiatru z uwzględnieniem prędkości poruszania się, chociaż nie bardzo to też mi pasuje (w tym przypadku nawet gdyby wiatr wiał od tyłu, ale z prędkością mniejszą niż prędkość poruszania się, to na polu powinna wyświetlać się wartość co najwyżej zerowa, a nawet i ujemna...). Muszę w końcu porównać te w/w dwa pola - no chyba, że ktoś to już zrobił?

WiFi wyłączone

Podczas jazdy WiFi z automatu jest wyłączane. Włączy się po zakończeniu aktywności - również automatycznie. Tak więc jeśli używa się synchronizacji przez WiFi, to nie ma sensu ręcznie wyłączać na czas jazdy.

#8810 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 711 postów

Napisano 18 czerwiec 2020 - 07:03

Trzy aktywności na łączny czas około 7 godzin i pozostało tylko 22% naładowania baterii. Podłączone czujniki tętna, kadencji i prędkości, nawigacja tylko GPS, czas podświetlenie ustawiony na 15 sekund i 10% jasność. BT i WiFi wyłączone, wszystkie inne dodatkowe "atrakcje"  też. Chyba coś zbyt krótko ta bateryjka podziałała, nie uważacie?

Ciesz się, że tak "długo" działa. Za dwa, trzy lata będzie działać już tylko krócej.

#8811 Maus3r

Maus3r
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 18 czerwiec 2020 - 07:36

Wiesz, trudno się z tego cieszyć, gdy poprzednik obecnej nawigacji działał prawie dwa razy dłużej na dwuletnim akumulatorze :/

Zastanawiam się nawet, czy możliwe jest by w Garminach wymienianych jako "refurbished" zdarzały się po prostu akumulatory o mniejszej pojemności niż pierwotnie? Da się to jakoś sprawdzić bez podpinania fachowego sprzętu?

#8812 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 czerwiec 2020 - 08:15

Pierwsza, dluzsza jazda z Garminem Edge 530.
Włączona nawigacja po trasie (250 km) zrobionej w Garmin Connect, licznik sparowany z telefonem, kamerą (czasami), czujnikiem prędkości, tętna i mocy. Włączony ekran (bez podświetlania) z polem SPH Graph.
11h9m - bateria zjechała z 99% na 59%. Bardzo mi się to podoba.
9f6b30d4bf5f60e5e8c7d1e7612af3b1.jpg

Marcin „czach“ Trzaska SQ6
  • artho lubi to

-- 

Marcin Trzaska

#8813 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 czerwiec 2020 - 08:38

No i tak być powinno. Chociaż jak dodasz radar i przeliczanie nawigacji, a jeszcze wypchasz do maksimum polami IQ (czyli 10 sztuk) i to jeszcze takimi, co dość mocno przeliczają dane i/lub robią co 5 minut komunikację, to trochę bardziej będzie schodzić. Ale nawet wtedy na całodzienne jazdy energii wystarczy.

Wiesz, trudno się z tego cieszyć, gdy poprzednik obecnej nawigacji działał prawie dwa razy dłużej na dwuletnim akumulatorze :/

Zastanawiam się nawet, czy możliwe jest by w Garminach wymienianych jako "refurbished" zdarzały się po prostu akumulatory o mniejszej pojemności niż pierwotnie? Da się to jakoś sprawdzić bez podpinania fachowego sprzętu?

Możliwe, aczkolwiek z mojego doświadczenia wynika, że te akumulatory jednak mają bardzo dużą żywotność.

Sam sprawdzam prostym miernikiem podłączonym pomiędzy ładowarkę, a urządzenie ładowane. Zamów takie coś: https://pl.aliexpres....27425c0ftFjnQ2

u mnie działa poprawnie. Rozładuj Edge do końca, wyłącz i podłącz pod ładowarkę z miernikiem. Po naładowaniu Edge powinien się wyłączyć (E1030 wyłącza się), wynik wskazany przez miernik może być nieco większy niż pojemność akumulatora, należy brać poprawkę na sprawność przetwornicy ładującej akumulator (do ok. 10%).

#8814 Maus3r

Maus3r
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 18 czerwiec 2020 - 09:18

Sam sprawdzam prostym miernikiem podłączonym pomiędzy ładowarkę, a urządzenie ładowane. Zamów takie coś: https://pl.aliexpres....27425c0ftFjnQ2

u mnie działa poprawnie. Rozładuj Edge do końca, wyłącz i podłącz pod ładowarkę z miernikiem. Po naładowaniu Edge powinien się wyłączyć (E1030 wyłącza się), wynik wskazany przez miernik może być nieco większy niż pojemność akumulatora, należy brać poprawkę na sprawność przetwornicy ładującej akumulator (do ok. 10%).

Właśnie zamówiłem, lecz teraz poczekam pewnie z miesiąc zanim Chińczyk mi to dostarczy ;) Nie ma możliwości wejścia w jakiś tryb diagnostyczny lub coś w tym stylu, jak np. w smartfonach i tym podobnych urządzeniach? Kiedyś chyba trafiłem na informację, że wyłączając Garmina przyciskiem power i którymś jeszcze jednocześnie uruchamia się coś takiego, lecz niestety nie za bardzo pamiętam o co chodziło dokładnie i nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej informacji na ten temat.

#8815 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 czerwiec 2020 - 09:41

No niestety, poczekasz.

Power i jakiś przycisk? Przytrzymaj Lap i Start, a zrobisz master reset ;)

Wejścia do diagnostyki tego typu nie ma. 

Ale może być problem z oceną % wskazań akumulatora. Być może pokazuje jedno, a pojemność jest inna. Sprawdź testem parapetowym rozładowując całkowicie, najlepiej rejestrując dane z polem iq (łatwiej później analizować na wykresie) i sprawdzisz czy zużycie jest stałe, czy może pod koniec ostatnie % ciągną się przez parę godzin. 

#8816 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 19 czerwiec 2020 - 16:07

No i jeszcze poprawkę na napięcie ładowania. Bo akumulator znamionowo 3,7V a ładowarka 5V (bo quick charge raczej nie obsługuje).

Najlepiej byłoby przez takie coś nakarmić nowego garmina z długim czasem działania i zanotować wartość mAh. I potem odnosić kolejne pomiary do tej wartości.

#8817 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 czerwiec 2020 - 18:00

A jakie ma znaczenie napięcie? Pobierając 5V i 2A pobierasz 10W. Układ ładowania zmniejszając napięcie do np. 4V ładuje akumulator tymi 10W, czyli 2,5A minus straty na sprawności ładowania (przetwornica step-down). Bez strat miernik wskazałby nominalną pojemność akumulatora, uwzględniając straty na sprawności miernik ładowania zarejestruje zawsze nieco większą pojemność, niż nominalna pojemność akumulatora, oczywiście z indywidualnym odchyłkami pojemności pomiędzy różnymi egzemplarzami.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

#8818 Adam Jo

Adam Jo
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 19 czerwiec 2020 - 18:49

5V i 1A to jest 5W a nie 10

#8819 Maus3r

Maus3r
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 19 czerwiec 2020 - 19:29

No niestety, poczekasz.

Power i jakiś przycisk? Przytrzymaj Lap i Start, a zrobisz master reset ;)

Wejścia do diagnostyki tego typu nie ma. 

Ale może być problem z oceną % wskazań akumulatora. Być może pokazuje jedno, a pojemność jest inna. Sprawdź testem parapetowym rozładowując całkowicie, najlepiej rejestrując dane z polem iq (łatwiej później analizować na wykresie) i sprawdzisz czy zużycie jest stałe, czy może pod koniec ostatnie % ciągną się przez parę godzin. 

Sprawdziłem testem parapetowym. Przy włączonym GPS, bez podświetlenia ekranu i wszystkich innych opcji na uruchomionej aktywności wytrzymał 16 godzin. Zużycie przez cały czas równomierne wg. wykresu.

#8820 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 czerwiec 2020 - 21:15

16h to całkiem dobry czas jak na e820. Sprawdź teraz jeszcze z podświetleniem stałym, o jakiejś w miarę sensownej wartości np. 30%

5V i 1A to jest 5W a nie 10

Tu akurat masz rację, aczkolwiek błąd z wprowadzania na małej klawiaturce smarfona. No i zaspany byłem, myślałem o 2A, a drugiej strony Edge ładują się maksymalnym prądem do 1A. Stąd pewno i ten 1A. Lampa Varia 2A. Oczywiście prąd ładowania pod koniec jest coraz mniejszy.

Za długa drzemka ;)

Dodaj odpowiedź