Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 30 July 2020 - 17:11
Uwaga! Nie instaluj tej wersji - GPS nie uruchamia się!
(zobacz wpis poniżej)
Wczoraj pojawiła się nowa beta do E1030 (v9.66). Sporo zmian:
- Segments
Fixed issue with detecting segments that were going in the opposite direction of travel
Improved segment and ClimbPro UI cooperation
Fixed issues when approaching a segment embedded in a course and other minor segment UI issues
Fixed issue where segment virtual partners would claim to be finished almost immediately after starting the segment - ClimbPro
Improved estimated time to end of a ClimbPro climb
Fixed ClimbPro page graph drawing
Fixed issue where disabling 'Pop-up on Climb Approach' would disable ClimbPro completely - Improved sensor connectivity
- Improved automatic FTP detection
- Added Go Back, Pause, and Go Forward workout step controls to the workout tray
- Added support for new GPS firmware. Sync your device to update to the new firmware
- Added option to delete a data field in quick edit mode. Access by pressing and holding a data field on a timer page.
- Improved grit and flow consistency between Garmin products
- Improved bike light connection stability
- Fixed bike alarm not turning off after correct password was entered
- Fixed radar vehicle drawing temporarily not updating
- Added a shortcut to the display menu by pressing and holding the Auto Brightness button on the status widget
- Added a toggle for MTB map theme
- Improved MTB trail search UI
- Fixed issue where history line wasn't updated while panning in the map
- Fixed issue with the number of power zones displayed post ride
- Fixed dual sided power meter calibration factor reporting only one side
- Fixed Firstbeat metrics for multiple rides during the same power cycle
- Fixed Training Effect UI layout
- Removed unnecessary beeps for notifications that don't need them
- Fixed timezone map downloads from WiFi
- Fixed issue with power targets in TCX workouts
- Made various device stability improvements
https://www8.garmin....ls.jsp?id=12819
Posted 30 July 2020 - 17:37
Odradzam próby instalacji, u mnie po aktualizacji praktycznie nie mogę Edge uruchomić - podczas uruchamiania resetuje się i wyłącza. Raz na kilka prób uruchomienia uruchomił się (tak jakby), ale i tak po chwili wyłączył się. Jeszcze z tym walczę, jak nie da się go uruchomić to pozostanie reset i odtworzenie ostatnich ustawień z kopii.
Kilka(naście?) nieudanych prób uruchomienia i decyzja o przywróceniu do fabrycznych ustawień z bieżącym firmware. Prawdopodobna przyczyna awarii to pliki użytkownika. Pytanie tylko - które? Może aktywności, może pola/widżety CIQ? Ciężko powiedzieć.
Po uruchomieniu "na czysto" działa poprawnie, pozostanie przywrócenie ustawień i profili, które profilaktycznie przed takimi eksperymentami archiwizuję, gorzej, że zapomniałem skopiować CIQ, ciekawe czy da się pobrać z garmina...
Co prawda nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - przynajmniej sprawdzę zużycie energii "na czysto"...
Zgłoszenie do garmina poszło, wraz z linkiem do wideo, nawet szybko otworzyli. Ciekawe czy po resecie da się wysłać jakieś dane diagnostyczne. Pewno tak, bo dodatkowe pliki nie są usuwane podczas przywracania do wartości fabrycznych. Gorzej byłoby, gdyby 9.66 powodował brak możliwości uruchomienia nawet po usunięciu danych użytkownika...
Błyskawiczna reakcja suportu bety :
Kurcze, mogłem trochę poczekać... Przy okazji do dodania informacja jak wejść w tryb pamięci masowej: przytrzymać LAP, podłączyć kabel, po ok. 10 sekundach pamięć powinna być dostępna w PC.
No nic, trochę późno, ale dostęp do foldera z informacjami odpluskwiającymi jest i tak. Pakuję i wysyłam. Niech rozgryzają co jest przyczyną, żeby inni takich problemów nie mieli. Tak więc na razie lepiej nie instalujcie, chyba że na czysto
Przy okazji widzę, że mam tam również pliki ustawień, profili, raczej bez apek IQ. W przypadku problemów można tego ewentualnie użyć jako backapu...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 30 July 2020 - 18:17
Potwierdzam, u mnie te same objawy.
Po kilku udanych restartach na kablu USB, po odpięciu GPS nie startuje w ogóle (mimo wielu pró. Start w trybie mass storage nie działa,
Próbowałem też Non-prompted Non-Vol Clear ale bez skutku.
Wysłałem zgłoszenie, ciekawe co powiedzą.
Pozdrawiam
-------------------------------------------
Prompted non-Vol Clear - Clears NV and deletes all default FIT files and any files in the NewFiles folder. This will NOT delete Activities, Courses, or Workouts.
Turn device off
Power device on
While booting up, press and hold upper-left corner of the touch window ONCE the copyright information appears
Continue pressing the left hand corner of the screen until you receive the prompt
Non-prompted Non-Vol Clear - Clears NV and deletes all FIT files including Activities, Courses, Workouts.
Turn device off
Hold Lap/Reset and Start/Stop
Press and release the power button
Continue to hold only Lap/Reset and Start/Stop
Release Lap/Reset and Start/Stop when the Garmin Logo is cleared
The unit will restart and clear non-vol
Posted 30 July 2020 - 18:25
Czyli łączę się w bólu, a mogłem poczekać, aż zainstalujesz
Wysyłaj dane diagnostyczne, ale jak jest to powtarzalne, to pewno wkrótce dostaną tego aż nadto. Widać testowali na czystych lub z niewielkimi dodatkami, no i efekt jest jak widać. Dobrze, że to beta, a nie produkcyjny, chociaż patrząc po wpisach diagnostycznych:
Na razie przywracam profile i ustawienia, później IQ.
Posted 31 July 2020 - 06:49
Uwaga! Nie instaluj tej wersji - GPS nie uruchamia się!
(zobacz wpis poniżej)
Właściwie można to tak określić: instalacja w przypadku pracującego już wcześniej urządzenia (zwłaszcza dłuższy czas, zwłaszcza z dodatkami CIQ) jest bardzo ryzykowna i może skutkować brakiem uruchomienia oraz koniecznością wykonania pełnego resetu do ustawień fabrycznych (przyciskami). Po tej czynności oprogramowanie będzie w nowej wersji, urządzenie będzie działać poprawnie (jak na betę), ale niezbędne będzie odtworzenie ustawień z kopii zapasowej.
W przypadku "czystego" urządzenia czyli po wykonaniu czyszczenia do ustawień fabrycznych aktualizacja powinna być wykonana bezproblemowo. Oczywiście można zrobić kopię zapasową, wykonać kompletne czyszczenie, a następnie zainstalować FW, po czym przywrócić pliki ustawień.
Posted 31 July 2020 - 16:47
https://www8.garmin....ls.jsp?id=12819
Widzę, że dzisiaj już aktualizacja do beta 9.66 jest już niedostępna. W sumie nic dziwnego, biorąc pod uwagę efekt po aktualizacji na sprzęcie "normalnego" użytkownika. Gdyby takie coś wypuścili jako wersję do powszechnego użytku, to byłaby tragedia, a tak ryzykowali tyko użytkownicy, którzy mieli świadomość tego, że mogą spotkać ich jakieś niespodzianki. Choć przyznam, że aż takiej niespodzianki, to nie oczekiwałem, na poprzednie bety nie mogłem raczej narzekać. To mi jednak wygląda na alfę, niż betę...
Pomijając przykrą niespodziankę po aktualizacji, plus parę innych błędów (np. po podłączeniu do USB PC - biały ekran, brak transferu danych), poprawki wyglądają dość ciekawie. Wreszcie dodano dość użyteczne sterowanie interwałami w treningu (back - pause - next), może nie jest to szczyt ergonomii, ale działa dobrze.
Nie mogę rozgryźć: Added a toggle for MTB map theme i Improved MTB trail search UI - nie widzę ani zmiany skórki dla mapy MTB, ani wyszukiwania ścieżek MTB. Czyżby jednak będzie możliwość pobrania map Trialforks? Albo raczej powyższe zestawienie zmian jest identyczne jak w becie 5.66 dla 530/830 (w tym przypadku może raczej też nie warto ryzykować instalacji, aczkolwiek te bety są ciągle dostępne) i może tak zmiana mapy MTB i wyszukiwanie ścieżek jest przeznaczone właśnie do tych dwóch urządzeń.
No dobra, poddaję się i przywracam poprzednią wersję.
Posted 31 July 2020 - 20:48
Mi support garmina nawet nie odpisał ... Ale dobrze, że ściągnęli tę wersję ze strony bo mój 1030 wygląda na zbrickowanego - po kilku udanych restartach przestał się zupełnie uruchamiać. Nie mogę wystartować w trybie Mass Storage ani uruchomić w inny sposób.
Dobrze, że mam jeszcze kilka tygodni gwarancji - w poniedziałek zgłoszę uszkodzenie :-)
Pozdrawiam
Posted 31 July 2020 - 21:09
Tylko wygląda, też tak miałem. Przytrzymaj dwa przyciski lap/start, przytrzymaj dłużej przycisk zasilania i powinien się wyzerować. U mnie dopiero po wyzerowaniu mogłem przywrócić poprzednie firmware.
Posted 01 August 2020 - 07:22
Jarek, Your 1030's 9.66 issue is currently our team's top priority. We are continuing to gather data on the error and working toward a solution. Unfortunately we do not expect to resolve your issue prior to Monday. We will contact you then with an update. Thank you for your patience,No to czekam - i tak jestem uziemiony i nie jeżdżę...
Pozdrawiam
Posted 01 August 2020 - 07:54
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
- JHartman likes this
Posted 01 August 2020 - 14:09
A jesteś pewny, że akumulator ma choć trochę prądu? Podłączałeś pod ładowarkę?
Żeby reset mógł pomóc, to urządzenie musi się choć trochę włączyć.
Jeśli powyższe nie pomoże, to dzwoń i sprawdź, powinni pracować od poniedziałku.
Odpowiedź od Garmina:
Jarek, Your 1030's 9.66 issue is currently our team's top priority. We are continuing to gather data on the error and working toward a solution. Unfortunately we do not expect to resolve your issue prior to Monday. We will contact you then with an update. Thank you for your patience,No to czekam - i tak jestem uziemiony i nie jeżdżę...
Pozdrawiam
Standardowa odpowiedź - też taką dostałem. Domyślam się, że uziemienie raczej nie jest spowodowane (tylko) awarią edge?
U mnie po przywróceniu starego firmware działa dobrze, nawet lepiej niż przed np. bez problemu wytycza trasę do punktu startu (poprzednio odmawiał i musiałem wskazać np. "dom"), zmniejszyło się również zużycie energii. Czyli nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło .
Posted 01 August 2020 - 15:36
U mnie wywala się z błędem:
„400 Bad request
Your browser send an invalid request“
(sprawdziłem kilka przeglądarek)
Eksport do TCX i GPX także nie działa.
Marcin „czach“ Trzaska SQ6
--
Marcin Trzaska
Posted 01 August 2020 - 17:35
Zgadza się, eksport danych (jeszcze) nie działa.
Posted 01 August 2020 - 22:47
Garmin - dane z wysokościomierza barometrycznego, Strava z danych teoretycznych DEM.
Posted 02 August 2020 - 08:37
Garmin - dane z wysokościomierza barometrycznego, Strava z danych teoretycznych DEM.
W moim Edge 820 nie działa to dobrze. Wyskościomierz baryczny w moim urządzeniu jest bardzo podatny na działanie wiatru i przekłamuje. Widać to dobrze na wykresie wysokości z jazdy.