Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 04 sierpień 2020 - 07:54
No nic, i tak miałem zgłosić wymianę na efekt halo.
Pozdrawiam
Napisano 04 sierpień 2020 - 08:08
Wiem, pamiętam - może kilkanaście razy nie próbowałem, podejrzewam że doszło do błędów systemu plików pamięci, u mnie windows zameldował, że musi naprawić i po naprawie nawet przez chwilę działało, później znowu reset, po którym wyczyściłem i przywróciłem firmware. Halo nigdy nie miałem, ale akumulator wydaje się już słabszy niż ponad dwa temu, a i przy ewentualnej wymianie na nowszy model łatwiej byłoby opylić nowszy sprzęt
Swoją drogą polityka obsługi wydaje się godna pochwały - mam nadzieję, że wymiana obejmie również sprzęt poza gwarancją, przynajmniej na to się zanosi. W końcu ktoś musi ponieść odpowiedzialność za błędy - w tym przypadku wypuszczenie publicznej bety zawierające krytyczne błędy mogące uceglić sprzęt.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 04 sierpień 2020 - 08:50
Witam wszystkich.
Chciałbym prosić o podpowiedź, jestem nowy w temacie liczników Garmin, bardzo kusi mnie zakup Edge 830, lub nawet Edge 1030 Plus( większy ekran)
Jednak czytając różne recenzje nie do końca jest wyjaśnione czy na podstawie czujników: prędkość, kadencja i puls, działa opcja:
"podpowiedzi treningu na podstawie naszego obciążenia, jeżeli za dużo czasu poświęcamy na budowanie wytrzymałości, licznik zasugeruje trening interwałowy na zwiększonych prędkościach, w celu pobudzenia organizmu i budowania prędkości. Dodatkowo będzie nas wspomagał płynami i węglowodanami"
Czy tą opcję posiada zarówno 830, jak i 1030?
By to działało konieczne jest posiadanie czujnika mocy?
Jak dobrze radzi sobie licznik bazując tylko na pulsie, kadencji , prędkości z podpowiedziami treningów?
Specialized Epic FSR RockriderXC100S
Napisano 04 sierpień 2020 - 09:01
Same podpowiedzi treningów będą tylko w 1030+
W serii x30 (bez plusa) sam musisz kombinować jaki trening zapodać, ewentualnie na podstawie informacji jakich treningów brak.
Analizy i podpowiedzi treningowe bazują przede wszystkim na pulsie i jego zmienności, są to autorskie algorytmy Firstbeat (obecnie wykupione przez Garmina). Stąd nie ma potrzeby używania ani pomiaru mocy, ani kadencji/prędkości. Choć ten pierwszy do konkretniejszego treningu wydaje się niezastąpiony. Statystyki garminowskie służą przede wszystkim do określenia obciążenia treningowego - EPOC jest również wyliczany z pulsu.
Trening interwałowy na zwiększonych prędkościach jest równoznaczny z treningiem na wyższym pulsie, nie jest do tego potrzebny żaden czujnik prędkości czy kadencji. Równie dobrze może być to robione na trenażerze.
Podpowiedzi o konieczności napicia się czy zjedzenia są dostępne w każdym Edge, z tym że automatycznie wyliczane podpowiedzi, że trzeba się napić czy zjeść można włączyć w serii x30.
- worms14 lubi to
Napisano 04 sierpień 2020 - 09:44
Bardzo dziękuję za tak konkretną odpowiedź.
Chcąc kupić raz, a dobrze wychodzi na to że muszę się fokusować na 1030 + , tylko ta cena jest zaporowa, na kadencji mi zależy bardzo, lubię patrzyć jak szybko kręcę korbą, puls mus. Tym bardziej że mam dużo do zrobienia po 6 latach lenistwa, pesel w tym nie pomaga, zapuściłem się strasznie.
Szkoda że 830 nie ma tych udogodnień, nie ma szans by to pojawiło się w niej z jakimś update?
Ekran tez na plus dla 1030+, wzrok coraz gorszy więc wielkość ma w moim przypadku znaczenie.
Napisano 04 sierpień 2020 - 09:46
Nie no czekaj czekaj bo źle zrozumiałeś - oczywiście, że 830 pokaże i kadencję i tętno i moc jeżeli masz czujnik mocy i wszystkie w zasadzie parametry .
On nie pokaże tylko którychś najnowszych sugestii treningowych FirstBeat, ale te pewnie i tak będą średnio użyteczne.
Co mogę od siebie polecić to zakup Garmina w paczce zwanej "bundle". W moim przypadku Edge 530 + czujnik prędkości + czujnik kadencji + pasek HRM-Dual wyszły bardzo tanio w porównaniu z zakupem wszystkiego osobno.
Napisano 04 sierpień 2020 - 10:58
Wiem że 830 pokaże, gdy będę miał te czujniki, chodzi mi o to żeby jeszcze było właśnie sugerowanie co do treningu. Może i średnio użyteczne, nie wiem jak bardzo się to będzie sprawdzało, ale chyba wolę kupić raz a dobrze. Póki co zbieram info.
Dla mnie plus względem 830 vs1030+
-większy ekran - lepsza bateria - funkcje treningowe, chyba poprawiono nawigację, ale to się jeszcze muszę upewnić.
Napisano 04 sierpień 2020 - 11:01
Dokładnie. Te propozycje treningów to raczej taka sztuka dla sztuki, większość nawet nie wie jak używać wskazówek dostępnych w aktualnych modelach. Do etapu gdzie będzie można wybrać (lub otrzymać propozycję) planu treningowego pod profil aktywności jeszcze dużo czasu, choć może i kiedyś do tego dojdzie. Sztuczna inteligencja (czy raczej wirtualna) będą na bieżąco dopasowywać trening do celów, biorąc pod uwagę aktywność, bieżący stan wytrenowania, zmęczenie, sen... No ale to jeszcze nie ten etap
Z drugiej strony dla części bardziej świadomych trenujących, informacja że dziś przydałoby się zrobić trening regeneracyjny jest przydatne. Niby teraz też jest, bo chociaż po ciężkim treningu pokazywana jest sugestia np. 2 dni (czy nawet i więcej) odpoczynku, ale wyraźnie jest (choć nie rzuca się w oczy), że warto pojeździć regeneracyjnie. Te dni odpoczynku, to sugerowany odpoczynek od takiej samego (lub zbliżonego) wysiłku.
Uaktualnienia 830 do funkcji plusa raczej nie będzie, bo czymś trzeba (oprócz nieco większego ekranu) uzasadnić wyższą cenę.
Jeśli nie masz miernika mocy, to właściwie możesz wybrać 830. Większy ekran przydaje się w nawigacji i tu chętnie zobaczyłbym dodane funkcje np. pauza w nawigacji powinna być wprowadzona "od zawsze" (planuję jakąś trasę, ale po drodze zbaczam z kursu i pauzuję nawigację, dopiero jak chcę wrócić na kurs wyłączam pauzę, to akurat jest dobra funkcja), ale do treningu niekoniecznie musowo musi być duży ekran, wystarczy wybrać mniejszą ilość pól danych na ekran i są większe cyferki.
Napisano 04 sierpień 2020 - 11:21
Prozor to jeszcze trzeba aby większość miała dobrze sprecyzowane cele najpierw , a nie "trochę zrzucić kg + trochę zwiększyć kondycję + może jakiś wyścig".
Obecnie cenowo faktycznie różnice spore, w Bike-Discount gdzie kupowałem:
Edge 530 Performer Bundle ~1500zł:
https://www.bike-dis...computer-871541
Edge 830 Performer Bundle ~2000zł:
https://www.bike-dis...computer-871555
Edge 1030+ Performer Bundle ~3000zł:
https://www.bike-dis...computer-992696
Edge 1030+ 2600zł:
https://www.bike-dis...computer-992694
Nie wiem czy to są obecnie najlepsze oferty w Europie, trzeba sprawdzić (kilka miesięcy temu były najlepsze).
Z drugiej strony... raz kupiony Garmin posłuży pewnie 5 lat, więc nie przejmowałbym się zbytnio ceną, często więcej wydajemy na telefony i zdecydowanie częściej. Pod kątem nawigowania i turystyki na pewno na rozmiarze 1030 jest wygodniej ale do prostego nawigowania (bez POI, bez eksploringu), skupiając się na treningach i kilku parametrach to mój Edge 530 sprawdza się świetnie.
PS: natomiast myślę, że przyjdzie moment, kiedy dla wygody, nawigacji i POI-ów zakupię coś rozmiaru 1030 (pewnie jeden z jego następców) a 530 zostanie backupem w szufladzie, lub sprzętem stricte treningowym. Tak naprawdę w takim celu nieco luźniejszych jazd i zwiedzania pewnie nawet taki Edge Explore by mi wystarczył albo któryś jego następca - na razie następcy w sumie brak.
Napisano 04 sierpień 2020 - 12:00
- nastawienie na ekran dotykowy
- głównie używanie do nawigacji
- chęć posiadania topowego modelu producenta
Jeśli chodzi o samo śledzenie progresu treningowego to rozumiem, że bazuje ono na tętnie, a nie mocy, więc w sumie ja na to uwagi w ogóle nie zwracam i wyłączyłem co się da.
Napisano 04 sierpień 2020 - 12:22
Kupując osobno, używany sam zestaw 1030+, można do niego dokupić osobno czujniki: pulsu, kadencji, mocy?
Trzeba na coś zwrócić uwagę, muszą to być konkretne czujniki przypisane do tego zestawu?
Będzie to taka sama wtedy wersja jak bundle i nic jej nie będzie brakowało, nie będzie w żaden sposób uboższa?
Napisano 04 sierpień 2020 - 12:26
Można osobno, można firm innych niż Garmin (nieraz taniej), można też chińskie no-namey (najtaniej). Praktycznie wszystkie z komputerami rowerowymi Garmina będą działać.
Wersje bundle jedynie dodają oryginalne Garminowskie czujniki, nic nie ubywa. W ramach takiego pakietu wychodzi nieco taniej za czujniki, ale innych firm często wyjdzie jeszcze taniej.
Napisano 04 sierpień 2020 - 12:33
Standard jest standard. Choć lepiej używać ANT+, niż BT.
Jeśli chodzi o samo śledzenie progresu treningowego to rozumiem, że bazuje ono na tętnie, a nie mocy, więc w sumie ja na to uwagi w ogóle nie zwracam i wyłączyłem co się da.
Nie do końca. Monitoring HRV (a na tym bazuje Firstbeat) może dodać sporo wskaźników np. przemęczenia organizmu itp. Teoretyczne wykresy bazujące na TSS itp. są... teoretyczne. Warto mieć coś, co jeszcze będzie rzeczywiście monitorować stan organizmu. No i do tego dochodzi czucie własnego organizmu
Napisano 05 sierpień 2020 - 04:27
Panowie jeszcze jedno pytanie, czy posiadając 3 wcześniej wymienione czujniki, ale bez czujnika mocy, modele EDGE 830/1030+ są w stanie wyliczyć mi generowaną moc i można na niej bazować?
Aktualna Sigma nie ma takiego czujnika, ale próbuje mi moc wyliczać i chciałbym by Garmin też próbował to robić.
Napisano 05 sierpień 2020 - 07:50
Są pola CIQ szacujące moc. Ale ma to sens np. w aktywności innej niż podstawowa np. jazda na rowerze rekreacyjnym itp. Jednak należy mieć na uwadze, że są to tylko szacunki i to często nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością, mogą mieć jakieś odniesienie w przypadku np. kalibracji oszacowań tętnem, jednak cudów nie należy się spodziewać, raczej może być to przydatne do uzupełnienia obciążenia treningowego w aktywnościach bez pomiaru mocy.
No i oczywiście takie coś nie będzie uwzględniane w żadnych konkretnych statystykach garminowskich.
Tak że jeśli myślisz o pomiarze mocy, to innej opcji nie ma jak fizyczny miernik mocy.
Z innej beczki, właśnie otrzymałem korespondencję z serwisu garmina z UK:
Napisano 05 sierpień 2020 - 10:22
Tak napisali. Jak dobrze pamiętam to na ogół ogarniali się z nowym sprzętem w ciągu tygodnia. Co ciekawe w przypadku urządzeń np. radar, pilot itp. odsyłało się samo urządzenie, ale otrzymywało nowe wraz z pudełkiem i uchwytami.
- worms14 lubi to
Napisano 05 sierpień 2020 - 18:37
No to rozgryzłem, co jest prawdopodobną przyczyną problemów w becie 9.66 dla 1030. Zainstalowałem ponownie betę, wyzerowało mi tylko pola IQ (same apki/pola/widżety były w urządzeniu), przywróciłem wyświetlanie i co dziwne działało dość dobrze. Do czasu, aż włączyłem przełącznik WiFi. Wykryło sieci i... biały ekran. Dało się tylko wyłączyć i oczywiście normalnie nie da się włączyć. Co prawda pamiętam jak wyzerować urządzenie, żeby je uruchomić i być może udałoby mi się to tak jak parę razy poprzednio robiłem, ale raczej skorzystam z okazji wymiany sprzętu. Gwarancja minęła mi w maju, stąd okazja do kolejnego 2 letniego okresu raczej drugi raz się nie powtórzy, na dodatek zastanawiam się, czy zużycie energii w granicach 10% (trochę mniej) to skutek zużycia akumulatora, czy zmian firmware i zwiększonego obciążenia procesora. 2 lata temu zużycie kształtowało się na poziomie 4-5% na godzinę, teraz 2x tyle. Faktem jest, że obecnie uruchamiam 10 pól IQ, część z nich wymaga transmisji danych. Do weryfikacji. Gorzej, jak serwisant będzie sprytny i przywróci FW, zamiast wymienić sprzęt na nowy/odnowiony.
- JHartman lubi to